Прогрес ARM процесорів

Обсуждение всего, что связано с CPU
Ответить
Автор
Member

AntonyKandaurov: 30.10.2025 15:29 тобто у х86 сегментації на ноутбучні, РС, робочі станції, серверні - нема?
Юра, тобто? Ти хочеш сказати що я на ноуті не запущу софт десктопа чи що?
залежить як скомпільований, якщо з АВХ512 - звичайно що не запустите. Невже пан не знає такі елементарні речі?
AntonyKandaurov: 30.10.2025 15:29А якщо в мене була мікроатх з сокетом g2 для ноутбучного i7 то це ще ноут чи вже десктоп?
ви не знаєте різниці між ноутом і десктопом, але лізите щось обговорювати? може вам варто трішки повчитись?
AntonyKandaurov: 30.10.2025 15:29Браво Юра, краще дітей іди виховувати
перехід на особистості, будемо вважати вашим програшом?
AntonyKandaurov
Member

Боже, яке кончене.
Давай ще розкажи мені що процесорів мутантів в 1151 не було і що китай не штампував материнки десктопні під мобільні сандалі та іві бріджи.
перехід на особистості, будемо вважати вашим програшом?
Де? Я тобі просто порадив зайнятись більш корисним ділом ніж те що ти робиш ;)

Відправлено через 5 хвилин 47 секунд:
залежить як скомпільований, якщо з АВХ512 - звичайно що не запустите.
Ну, може півторам калікам які як їжачки плачуть, коляться та гризуть авх512 воно й критично. Пересічному юзвєрю насрати

Відправлено через 1 хвилину 25 секунд:
Юра, якщо в мене відеокарта 512 біт шина то це класна відачка, егеж?
Z440_User
Member

AntonyKandaurov: 30.10.2025 18:04 Ну, може півторам калікам які як їжачки плачуть, коляться та гризуть авх512 воно й критично. Пересічному юзвєрю насрати
Я так розумію що мова про avx512? Ну бачив таке у CPU-Z, але що воно таке і для чого - не знаю. Ну інструкція якась, для мене воно теж саме що і інший набор букв по типу ммх, sse...
Бо я як раз той самий пересічний юзер, скілл у програмуванні якого знаходиться на рівні "можу назвати декілька мов програмування"... Ну може трошки продвинутіший по деяких моментах на фоні зовсім "сірої маси хом'яків", бо інакше мене б не було на цьому форумі :laugh:
yuriy_dd
Member

AntonyKandaurov: 30.10.2025 18:04Боже, яке кончене.
знову на особистості, чи це ви про себе?
AntonyKandaurov: 30.10.2025 18:04 залежить як скомпільований, якщо з АВХ512 - звичайно що не запустите.
Ну, може півторам калікам які як їжачки плачуть, коляться та гризуть авх512 воно й критично
тобто ви не заперечуєте фрагментованості х86 і не можливості легкого портування будь-якого хоч трішки складнішого софта?
AntonyKandaurov: 30.10.2025 18:04 Юра, якщо в мене відеокарта 512 біт шина то це класна відачка, егеж?
це як повільна річка Дніпро проти швидкої гірської річки. Про latency - чули? знаєте на що впливає?
поясните чому у х86 шина не 512 біт? може навіть знаєте яка там ширина?
і взагалі - давайте ну покажіть свої знання
ну може хоч в чомусь
Z440_User: 30.10.2025 18:24Я так розумію що мова про avx512? Ну бачив таке у CPU-Z, але що воно таке і для чого - не знаю
якщо воно є і нікому не треба - то у вас не виникає питання - а чому воно є?
а знаєте скільки воно займає транзисторного бюджету? (хоч термін такий знаєте?)

Відправлено через 55 секунд:
Z440_User: 30.10.2025 18:24Ну може трошки продвинутіший по деяких моментах на фоні зовсім "сірої маси хом'яків"
не боїтесь вступати в дискусію, маючи такі обмежені (за вашими ж словами) знання?
Alexsandr
Member

yuriy_dd: 30.10.2025 15:08
тобто у х86 сегментації на ноутбучні, РС, робочі станції, серверні - нема?
ви би трішки готувались перед тим як лізти сперечатись
Это прикол? Во многих конторах серверная ОС и софт ставятся на обычные бытовые ПК, а то и ноуты. меньше надежность, но не более того. Надо в ПК установить 4-ре сетевых? Без проблем и будет роутер и фаервол и почта... на одной машинке. Или на серверной машинке с её же ОС не получится запустить тотал фар, офис, блокнот...?
И да это как раз совметимость, не только сверху вниз, но по горизонтали.
Вы путаете сегментацию когда совсем не совместимо (установите на мак линукс полноценный?) Установили только огрызок? Хорошо, а теперь ту же ОС на серверный ARM...? и деление устройств на классы по надежности, предназначению и цены. Вам не нужно на декстопе на ходу менять ЦП и модуль памяти не прерывая работу. В свою очередь сервер не надо переносить в маленькой сумочке для правки текста.

Отправлено спустя 2 минуты 22 секунды:
yuriy_dd: 30.10.2025 15:43
залежить як скомпільований, якщо з АВХ512 - звичайно що не запустите. Невже пан не знає такі елементарні речі?
Чаще всего софт увидит отсутствие АВХ512 и будет использовать другие команды. Если написан нормально.
yuriy_dd
Member

Alexsandr: 30.10.2025 21:46Во многих конторах серверная ОС и софт ставятся на обычные бытовые ПК, а то и ноуты
за так багато років - зробили, з АРМ - буде подібно, поки не пропонується на всіх
з макбука - можна зробити мобільний сервер. Знаєте подібні рішення на х86? але щоб і по шдидкості, і по автономності щоб було краще
Alexsandr: 30.10.2025 21:46И да это как раз совметимость, не только сверху вниз, но по горизонтали
не зважаючи на такі очевидні для вас переваги - частка АРМ у серверах постійно росте - років 10 тому - взагалі практично не було, а зараз AWS (Амазон) зараз більшу частину нових серверів закуповує на АРМ
як ви думаєте - чому? ви ж явно краще за них знаєте, і переваги х86 - очевидні
AntonyKandaurov
Member

yuriy_dd: 30.10.2025 21:39знову на особистості,
Та де? Я просто констатую факт бо весь цей час таку брєдятіну може нести лише олігофрен.
давайте ну покажіть свої знання
ну може хоч в чомусь
Навіщо?) Я не маю бажання доводити щось якомусь юрасику з форума ;)
Чаще всего софт увидит отсутствие АВХ512 и будет использовать другие команды. Если написан нормально.
Про існування авх256 і авх2 цей чайник не чув і причепився до авх512 лише тому що інтел гучно обісрався із цими векторами.

Відправлено через 5 хвилин 39 секунд:
Alexsandr
Вы путаете сегментацию когда совсем не совместимо (установите на мак линукс полноценный?) Установили только огрызок? Хорошо, а теперь ту же ОС на серверный ARM...? и деление устройств на классы по надежности, предназначению и цены.
Намагання якось вигородити переваги арми тим що епл зробив свою вилизану проприєтарщину закінчуються тим що стаєш посміховиськом на тематичному форумі :rotate:
Alexsandr
Member

yuriy_dd: 30.10.2025 22:06 за так багато років - зробили, з АРМ - буде подібно, поки не пропонується на всіх
з макбука - можна зробити мобільний сервер. Знаєте подібні рішення на х86? але щоб і по шдидкості, і по автономності щоб було краще
Неа, это было почти сразу как х86 доросли с ПК на уровень сервера. Во времена ХР не так и мало людей ставили вин200 к себе на машинку. От некоторых вещей там я бы и сегодня не отказался.
Простите, выбор софта как для сервера в линукс? Какой там лимит подключений одновременных? Не получается сервера. Да часть фишек перенесли, но часть.
yuriy_dd: 30.10.2025 22:06 не зважаючи на такі очевидні для вас переваги - частка АРМ у серверах постійно росте - років 10 тому - взагалі практично не було, а зараз AWS (Амазон) зараз більшу частину нових серверів закуповує на АРМ
як ви думаєте - чому? ви ж явно краще за них знаєте, і переваги х86 - очевидні
Цена и простые задачи. Что-то типа микросервисов, каждый крутится у себя на ядре слабеньком. Есть и другие причины, в частности софта гипервизора. И скорее всего это исправят ну или медленно заменят софт.
Когда видел последние тесты х86 против АРМ последний был слабее, но дешевле. Что будет дальше увидим, х86 получил пинка и через несколько лет увидим результат. Типа как х86 против итаниума.
yuriy_dd
Member

AntonyKandaurov: 30.10.2025 22:38Я не маю бажання доводити щось
ну нема у вас знань, нічого страшного
AntonyKandaurov: 30.10.2025 22:38Про існування авх256 і авх2
почав з чогось простішого - де вам складні речі розуміти
з піднятих мною питань - ви жодного не відповіли
AntonyKandaurov: 30.10.2025 22:38лише тому що інтел гучно обісрався із цими векторами
але ж ми любимо Інтел
AntonyKandaurov: 30.10.2025 22:38тим що епл зробив
давайте почнемо з - зробив проц з найшвидшим одно-потоком
Alexsandr
Member

yuriy_dd: 30.10.2025 22:44 давайте почнемо з - зробив проц з найшвидшим одно-потоком
Думаете асики медленнее? Это быстрый однопоток в определенных задачах и не более того.
AntonyKandaurov
Member

yuriy_dd
ну нема у вас знань
Жах.gif
почав з чогось простішого - де вам складні речі розуміти
з піднятих мною питань - ви жодного не відповіли
Голові з броньою в три пальці та синдромом нарциса важко щось довести, легше його облити гівном.
але ж ми любимо Інтел
Вболіваємо за нього аби амудя не скотилась в те що було інтелом 2013-2017. В 2013-2017 я вболівав за амудю аби змогла. Тож штанга, любий юрасику.
давайте почнемо з - зробив проц з найшвидшим одно-потоком
Навали ще тестів з пуджетів як м4 розносить 5090 в фотожабі .

Відправлено через 2 хвилини 53 секунди:
Alexsandr: 30.10.2025 22:48
yuriy_dd: 30.10.2025 22:44 давайте почнемо з - зробив проц з найшвидшим одно-потоком
Думаете асики медленнее? Это быстрый однопоток в определенных задачах и не более того.
Навіщо, не треба було йому казати за асікі, не вбивайте його дитину! :laugh:
yuriy_dd
Member

Alexsandr: 30.10.2025 22:48Это быстрый однопоток в определенных задачах и не более того
візьмімо до прикладу - браузер. Це складна задача (програма) чи проста?
як багато використовується браузер?

що заважає х86 - робити подібно?
AntonyKandaurov: 30.10.2025 22:54Вболіваємо за нього аби амудя не скотилась
я волію вболівати за прогрес, що наразі влупив і заставив шевелитись і Інтел і АМД
AntonyKandaurov
Member

шевелитись
Хочу зібрати собі комп на арм, де можна купити проц, раму, материнку під нього і поставити 5070ті аби пограти в ігоря?
Alexsandr
Member

yuriy_dd: 30.10.2025 22:59 візьмімо до прикладу - браузер. Це складна задача (програма) чи проста?
як багато використовується браузер?

що заважає х86 - робити подібно?
Что делать подобно? На х86 не открываются сайты? Так это сафари известна своими проблемами.
Найдете где-то у блогеров тесты на реальных сайтах? На смартфонах такое есть, на ноутбуках не видел. Скорость же однопотока будет зависеть от задачи и кода.
yuriy_dd
Member

AntonyKandaurov: 30.10.2025 23:02Хочу зібрати собі комп на арм, де можна купити проц, раму, материнку під нього і поставити 5070
до вибору смарта - ви також такі ж вимоги ставите чи купуєте готовий виріб?
а до ігрової консолі?
Alexsandr: 30.10.2025 23:07Что делать подобно?
так швидко обнуляєтесь що не памятаєте що написали?
Alexsandr: 30.10.2025 22:48Это быстрый однопоток в определенных задачах и не более того
Alexsandr: 30.10.2025 23:07На х86 не открываются сайты?
відкриваються, навіть на 10-ти літніх. Будемо відміняти прогрес?
Alexsandr: 30.10.2025 23:07Найдете где-то у блогеров тесты на реальных сайтах? На смартфонах такое есть, на ноутбуках не видел
не знаєте тестів браузерів?
Alexsandr: 30.10.2025 23:07Скорость же однопотока будет зависеть от задачи и кода
ті самі задачі той самий код але для різних платформ - підходить?
скажімо - Хром
Alexsandr
Member

yuriy_dd: 30.10.2025 23:28 так швидко обнуляєтесь що не памятаєте що написали?
Это вы про браузер написали,но не понятно о че мречь, на яблоке быстрее? Или нет. Нати видео не смог. Единственное у вас в видео есть упоминание, что мгновенно открывается и закрывается (ага при секунде эффектов).
yuriy_dd: 30.10.2025 23:28 відкриваються, навіть на 10-ти літніх. Будемо відміняти прогрес?
Т.е. вы реальных сайтов тоже не нашли судя по написаному. Наверное нечем хвастать.
yuriy_dd: 30.10.2025 23:28 не знаєте тестів браузерів?
особо нет. Меня больше просто сайты интересуют.
yuriy_dd: 30.10.2025 23:28 ті самі задачі той самий код але для різних платформ - підходить?
скажімо - Хром
Как думаете сами? Для каждой платформы или делается оптимально код или получается не оптимальный но совместимый. Для х86 часто идет второй подход. Скорость падать может в разы. Но вы нашли где сесть сравнения на скорости работы сайтов?
yuriy_dd
Member

Alexsandr: 31.10.2025 00:13Это вы про браузер написали,но не понятно о че мречь, на яблоке быстрее? Или нет. Нати видео не смог
звичайно що на М - найскоріше. І там працює одно-потік
Alexsandr: 31.10.2025 00:13Меня больше просто сайты интересуют
сучасні динамічні сайти - досить важкі - де сторінка генерується на клієнті, наприклад на React, наприклад графіки - на х86 тормозить, на М4 - літає
Alexsandr: 31.10.2025 00:13Но вы нашли где сесть сравнения на скорости работы сайтов?
є тест - який 10+ років розробляли всі виробники браузерів + Гугл, Майкрософт, Епл, Mozilla
https://browserbench.org/Speedometer3.1/

вгадаєте який проц найскоріший?
думаєте спеціально вони всі оптимізували лише під М і забили на х86?
Alexsandr
Member

yuriy_dd: 31.10.2025 00:21 є тест - який 10+ років розробляли всі виробники браузерів + Гугл, Майкрософт, Епл, Mozilla

вгадаєте який проц найскоріший?
думаєте спеціально вони всі оптимізували лише під М і забили на х86?
Понятно. реальных сайтов не видно.
AntonyKandaurov
Member

yuriy_dd
до вибору смарта - ви також такі ж вимоги ставите чи купуєте готовий виріб?
а до ігрової консолі?
Так, стоп. Мені треба десктоп, консолі і смарти сюди не тягни бо ми зараз спілкуємось за найкращий однопотік. Тож, хочу собі проц типу м4 але без його встройки бо буде маслати 5070ті. Ще хочу поставити на нього 96 гб рами, поставити ссд в рейд 0 ну і охолодити це діло аіо водянкою. Так можна зробити? Чи треба лише гроші тіму коку нести і жерти 16гб рами по ціні бюджетного ноута з 5060 і 32гб ддр5? Одразу парирую твою діч щодо райзена 395 який має раму припаяну до підложки проца, це нішева хєрота яка маслає лише як ші прискорювач в підвалі китайців і купити її зараз неможливо не за всі гроші світу. Тож повертаємось до десктопа з атх мат. платами.
Допоки екосистема армів це припаяна діч в коробці із світлодіодиком який підсвічує обгризане яблучко - ніякий топовий однопотік його не врятує. А телефони і консолі завжди були готові вироби і нести маячню типу що "а як ви смарт чи коксоль обираєте" сюди не треба.
Тож порада щодо виховання дітей та приділяння уваги дружині ( як вона терпить такого зануду, жах) залишається в силі ;)

Відправлено через 1 хвилину 27 секунд:
наприклад графіки - на х86 тормозить, на М4 - літає
Тормозить - це відкривається на 1-2 мс довше? :lol:

Відправлено через 4 хвилини 24 секунди:
є тест - який 10+ років розробляли всі виробники браузерів + Гугл, Майкрософт, Епл, Mozilla
Чому цим тестом хоча б тут жодного разу не ганяли нічого на оглядах тих же ноутів? Якщо це такий супер тест то чому люди не користуються ним а качають якісь пасмарки, 3дмарки та інше лайно?

Відправлено через 2 хвилини 1 секунду:
спеціально вони всі оптимізували лише під М і забили на х86?
Гроші тіма кока якщо і пахнуть пісюнами то нічого страшного, ніхто не дізнається.
yuriy_dd
Member

Alexsandr: 31.10.2025 00:27 Понятно. реальных сайтов не видно.
вам з печери не видно де використовується JavaScript?
AntonyKandaurov: 31.10.2025 06:53Так, стоп. Мені треба десктоп, консолі і смарти сюди не тягни бо ми зараз спілкуємось за найкращий однопотік. Тож, хочу собі проц типу м4 але без його встройки бо буде маслати 5070ті. Ще хочу поставити на нього 96 гб рами, поставити ссд в рейд 0 ну і охолодити це діло аіо водянкою. Так можна зробити?
звичайно, х86 - ще не вмер
AntonyKandaurov: 31.10.2025 06:53і жерти 16гб рами по ціні бюджетного ноута з 5060 і 32гб ддр5?
ну ви до недавна з задоволенням жерли Surface ноут від Майкрософт з 4 Гб РАМ і ціною $900
AntonyKandaurov: 31.10.2025 06:53Одразу парирую твою діч щодо райзена 395 який має раму припаяну до підложки проца, це нішева хєрота
розпаюють все частіше, і не лише 395
зустрічне питання - а чому розпаюють?
AntonyKandaurov: 31.10.2025 06:53Допоки екосистема армів це припаяна діч в коробці із світлодіодиком який підсвічує обгризане яблучко - ніякий топовий однопотік його не врятує
яблучко вже давно не світиться, кому потрібна швидкість - ті обирають розпаяне
AntonyKandaurov: 31.10.2025 06:53 А телефони і консолі завжди були готові вироби
а ноути?
AntonyKandaurov: 31.10.2025 06:53 наприклад графіки - на х86 тормозить, на М4 - літає
Тормозить - це відкривається на 1-2 мс довше?
про React - чули?
AntonyKandaurov: 31.10.2025 06:53 є тест - який 10+ років розробляли всі виробники браузерів + Гугл, Майкрософт, Епл, Mozilla
Чому цим тестом хоча б тут жодного разу не ганяли нічого на оглядах тих же ноутів?
на цьому сайті? це питання до оглядачів
на інших - використовують
AntonyKandaurov: 31.10.2025 06:53Якщо це такий супер тест то чому люди не користуються ним а качають якісь пасмарки, 3дмарки та інше лайно?
якраз користуються, просто ви не чули і вирішили інших міряти по собі
Ответить