AMD працює над новим типом енергоефективних ядер для процесорів Zen 6

Обсуждение статей и новостей сайта
Автор
Member

alexeygalas: 01.07.2026 14:57 Zen 2 це якраз стара та жеруча архітектура.
AMD’s Zen 2 architecture is significantly more power-efficient per core and per watt than Intel’s Core 14th Gen
Стара, жеруча, але енергоефективніше за неї тільки новіші Зени та Кор Ультра :D Ну і ARM, звісно.
Плюс, останні серії ноутбучних проців з Зен 2 мають контролер пам'яті LPDDR5.
В залежності від конфігурації турбобуста Ryzen 5 7520U може жерти під навантаженням від 8 до 15 Вт. Тож в "простої" з Шиндошс 11 для цього каменя споживати в районі 5 Вт нормальний показник.
alexeygalas
Member

1234waltz: 01.07.2026 15:27Тож в "простої" з Шиндошс 11 для цього каменя споживати в районі 5 Вт нормальний показник.
Так мова ж не про проц. Чисто проц так я вірю. А людина написала весь лептоп з батареї їсть 5-6вт. Тому у мене і з*явилось питання, бо я свій ультрабук тонкий легкий в стані повного спокою виводжу на такий показник 5-6вт, з лунаром, lpddr5x на підложці, оледом 15", затисненим в 60гц без дискретної графіки і з двома манюніми 30мм вентиляторами.

Відправлено через 3 хвилини 53 секунди:
1234waltz
lw_007: 01.07.2026 12:19ноут в простої їсть 5-6Вт
1234waltz
Member

Тут питання до моделі ноута, Асус на Ryzen 5 7520U робили серію дешевих ноутів з OLED дисплеями. Якщо в стоці зажимали проц на 8 Вт, то теорії могли зажати на всю систему на якісь 6 Вт в режимі енергозбереження. Але я такі ноути вживу не тицяв, не скажу.
alexeygalas
Member

1234waltz
Спробував щойно жінчин лептоп https://psref.lenovo.com/l/Detail/Yoga_ ... 83L00057RA

Запустив, дав постояти, щоб W11 прогрузив всі проги, перевірив антивірус і оновлення і заспокоївся. чорний фон на шпалерах
Найменший показник Charge Rate, що я побачив, був -14W
Хіба що спляча 5070, 64гб і 2 ssd по 1 TB багато їдять. Процесор то падає до 4w в стані спокою на адаптивному профілі
lw_007
Member

alexeygalas: 01.07.2026 14:57
lw_007: 01.07.2026 12:19І це древній Zen2
А ви точно на Charge Rate дивились а не на Package Power? Zen 2 це якраз стара та жеруча архітектура. Не кажучи вже про модулі DDR4 порівняно із LPDDR5X? Щось дуже дуже сумнівно. На додачу до IPS і вентиляторів

P.S. У мене просто був у минулому лептоп із Ryzen 7 4800h та 32GB RAM і я знаю скільки він жере в простої ))
Якщо ми звичайно говоримо про реальні сценарії використання а не як notebookcheck міряє з вирубленими всіма безпровідними мережами, мінімальним рівнем яскравості, замюченим звуком і в холодильнику, щоб ще вентилятори зупинились
я дивився на показники мультеметра, BMS ((зібрав собі акб, зробив кілька 19.5V хвостів (через buck конвертер) для живлення ноута, док, і моніторів) та ватметра. Без навантаження мій ноут хаває мало, в навантаженні близько 30-35W (хоча буває пік поки працює буст, але працює він недовго. Та й важливіше мені час від акб)

Доречі, док станція хаває 5-7Вт, монітори IPS 27" по 12-20 в середньому.

Майте на увазі U серія та H серія сильно відрізняються. Та й від налаштувань ноута залежить. У мене HP Probook, тут біос ніякий в плані контролю цп.

PS. Сервіси вінди трохи придушені плани енергоспоживання підкручені ще взимку, довелось :mad: . Linux mint з коробки в простої хаває 7-9 (.
1234waltz
Member

alexeygalas: 01.07.2026 15:45 Хіба що спляча 5070, 64гб і 2 ssd по 1 TB багато їдять. Процесор то падає до 4w в стані спокою на адаптивному профілі
This. Ноутбучний 5070 тільки в простої жере більше за проц, там 6 Вт може, в залежності від "майстерності" писавших біос. Плюс 1 Ват в ідеальному простої на nvme ssd, яке може рандомно скакати до 4 Вт, якщо шиндоушс захоче його агресивно просканувати. 64 ГБ рами можуть їсти майже як проц в простої під навантаженням (а через SuperFetch на Шин 11 пам'ять завжди під навантаженням).
Тож 14 Вт в "простої" для такого конфіга це реалістична цифра.

Відправлено через 4 хвилини 36 секунд:
Якщо ми беремо конфіг з одним pcie3 ССД, одною плашкою пам'яті LPDDR5 на 8 чи 16 ГБ, ОЛЕД та Ryzen 5 7520U - він дійсно в ідеальних умовах з притушеним екраном може вписатись в 6 Вт. Але це прямо лабораторні умови з Шиндоушс 11, яка в цей момент нічого не робить.
Ответить