Clair Obscur: Expedition 33 стала головним тріумфатором The Game Awards 2025

Обсуждение статей и новостей сайта
Автор
Повідомлення
erkins007
Member

Повідомлення

Enjthesilence: 12.12.2025 16:30після того як рдр2 програла год оф вару
Тоже дискуссионный вопрос. Обе игры на 10/10. Но рдр мне все же больше нравится.
Vladys77
Member

Повідомлення

bigmonstr666: 12.12.2025 13:11 вони завжди дають всі нагороди найхайповішим іграм, тому шкода що е33 не забрала взагалі всі номінації, і особливо найкраща спортивна гра року)
як на мене, краща рпг це ККД2, все інше посуті всеодно.
Для когось одна гра на роки краща гра всіх років і в інші не грають. Як фанати KCD :laugh:

KCD2 коштувала десятки мільйонів доларів в розробці. А Clair Obscur зробила реально невелика інді студія за мінімальний бюджет. Ну і те що там сюжет, режисура, музика на голову краще ніж в KCD2 то вже деталі. :laugh:

Відправлено через 4 хвилини 28 секунд:
SmileKnight: 12.12.2025 10:14
Kobzar: 12.12.2025 10:11 Чув що експедиція має українську локалізацію, це правда?
Після нагороди вони випустили :

Для Clair Obscur: Expedition 33 вийшло оновлення «Thank You», яке додає багато нового і українську текстову локалізацію.
- Нове ігрове середовище.
- Абсолютно нові музичні треки.
- Складні бої з босами в Endless Tower.
- Фоторежим.
- Нові локалізації тексту гри, в тому числі з'явилася українська.
- Покращення якості життя/продуктивності, включаючи для портативних ПК (і адаптація під Deck).
В тій башті і так бої були не легкими :laugh: . Я там не всіх замордував на легкому рівні складності. Але аони всі відпочивають проти того скаженого тіпа в прихованій локації.
bigmonstr666
Member

Повідомлення

Vladys77: 12.12.2025 16:51
bigmonstr666: 12.12.2025 13:11 вони завжди дають всі нагороди найхайповішим іграм, тому шкода що е33 не забрала взагалі всі номінації, і особливо найкраща спортивна гра року)
Для когось одна гра на роки краща гра всіх років і в інші не грають. Як фанати KCD :laugh:

KCD2 коштувала десятки мільйонів доларів в розробці. А Clair Obscur зробила реально невелика інді студія за мінімальний бюджет. Ну і те що там сюжет, режисура, музика на голову краще ніж в KCD2 то вже деталі. :laugh:

Для Clair Obscur: Expedition 33 вийшло оновлення «Thank You», яке додає багато нового і українську текстову локалізацію.
- Фоторежим.
- Покращення якості життя/продуктивності, включаючи для портативних ПК (і адаптація під Deck).
В тій башті і так бої були не легкими :laugh: . Я там не всіх замордував на легкому рівні складності. Але аони всі відпочивають проти того скаженого тіпа в прихованій локації.
ок, судимо по бюджету, у кого бюджет тепер меньший той і найкращий)))
взагалі у мене не має проблем з тим що е33 краща гра року, окей, вони принесли щось нове у жанр, багато чого у них дійсно краще... але рпг?) дійсно?) ну дали за хайп, тому могли б також дати краща кіберспортвина гра та спорт симулятор? why not?
waryag
Member

Повідомлення

erkins007: 12.12.2025 13:50Потому что это ещё более без огонька чем КСД2.
Игра хорошая, с хорошим сюжетом и графикой, но она даже до ксд2 сильно не дотягивает.
Индиана стала жертвой дурацкой политики майков
Из-за релиза в геймпассе продажи скромные, а значит, нет больших вложений в маркетинг.
Плюс плохое релизное окно.
kairo
Member

Повідомлення

erkins007: 12.12.2025 16:44У экспедиции бюджет 10 лямов.
Так хіба це інді? Імхо, інді це Сілксонг, Хейдс, Мегабонк і тому подібні. Е33, КСД2, це повноцінні АА ігри.

Відправлено через 2 хвилини 22 секунди:
Vladys77: 12.12.2025 16:51А Clair Obscur зробила реально невелика інді студія за мінімальний бюджет.
З яких часів $10 лямів, це мінімальний бюджет? У Холлоу Найт бюджет $40 тис(при продажах в 15 млн копій).
Востаннє редагувалось 12.12.2025 17:08 користувачем kairo, всього редагувалось 6 разів.
waryag
Member

Повідомлення

erkins007: 12.12.2025 16:44Вот тут да, именно РПГ составляющая в ксд2 на 11/10 и лучше чем в экспедиции.
В экспедиции ролевая часть ненамного лучше, чем у кинца от сони )

erkins007: 12.12.2025 16:44У экспедиции бюджет 10 лямов.
В него не вошла оплата актеров (за счёт издателя), а может и ещё что-то.
Геральт
Member

Повідомлення

Vladys77: 12.12.2025 16:40 А друга частина це все те ж саме, лише трохи більше.
Бінго. Це основна причина такого "виступу". 2 частина це хоч і величеньке, але таки DLC до першої. Жодних суттєвих змін за 7років.

Ну і гра абсолютно не кидає виклику (інтерфейс не рахуємо). 0, зеро.
спойлер
https://fex.net/uk/s/9cao5yp
Шукав в тому замку дерев'яний ціпок. На жаль, не знайшов. Як ще умови для противника можна зробити комфортнішим так і не придумав.
Востаннє редагувалось 12.12.2025 17:11 користувачем Геральт, всього редагувалось 1 раз.
Enjthesilence
Member

Повідомлення

Vladys77: 12.12.2025 16:51

- Фоторежим.
Як ти можеш писати щось за режисуру, саундтрек і сюжет, якщо ти не грав у ксд2? Але прям стверджуєш, що екс33 на голову краща в цьому плані, тобі норм? :popcorn:
waryag
Member

Повідомлення

kairo: 12.12.2025 17:03У Холлоу Найт бюджет $40 тис(при продажах в 15 млн копій).
Розробка 4 роки, 4 розробника в команді - це по 200 баксів у місяць на кожного, без урахування композитору і аутсорсу.
Я повірив :laugh:
lividum
Member

Повідомлення

Vladys77: 12.12.2025 16:32Ну вам мабуть підійдуть недушні souls like з сюжетом - "ти невідомо хто, вбий всіх кого бачиш і багато разів" І боси так гарні, що краще гру видалити ніж годинами від одного боса бігати.
ну да, я люблю соулс-лайки. Опять таки не все мне заходят. Где-то мир мне не интересен (Вуконг, сейчас мучаюсь, прохожу через силу, ибо вернуть не могу, так как долго лежала на аккаунте), где-то сильно душные босы (Хазан). Люблю активные игры, а не те от которых хочется спать. Где абсолютно статичная картина боя, из-за чего совершенно отсутствует вовлеченность в процесс. Ощущение, что ты просто зритель некоего нудного действа. А не непосредственно участник. Вам сильно зашла игра, то ок. Я же писал свои ощущения от нее и никого на сторону зла не тяну :laugh:
kairo
Member

Повідомлення

waryag: 12.12.2025 17:19Розробка 6 років, 4 розробника в команді - це по 140 баксів у місяць на кожного, без урахування композитору і аутсорсу.
Я повірив
Дві людини + композитор. Робили гру у вільний час, коли назбирали 40 тис, змогли повноцінно розробляти. І які 6 років, в 2014-му був старт розробки, в 2017-му реліз.
erkins007
Member

Повідомлення

kairo: 12.12.2025 17:03З яких часів $10 лямів, це мінімальний бюджет?
с таких как у второго паука он 300 лямов
Enjthesilence: 12.12.2025 17:10Як ти можеш писати щось за режисуру, саундтрек і сюжет, якщо ти не грав у ксд2? Але прям стверджуєш, що екс33 на голову краща в цьому плані, тобі норм?
я играл и в то и в то, в ксд наиграно больше 200 часов если считать обе части. Геймплейно как РПГ она лучше експедиции. Сюжет и режиссура хуже, хотя и у ксд они очень хороши, саунд в експедиции вне конкуренции.
kairo
Member

Повідомлення

erkins007: 12.12.2025 17:57с таких как у второго паука он 300 лямов
Купа ігор мають бюджет в десятки разів менший бюджет за Е33. Minecraft, Braid, Hollow Knight, Stardew Valley, Shovel Knight, Celeste, Undertale, Cuphead, Dwarf Fortress, Five Nights at Freddy's.

Паук, це ААА сістем-селлер від Соні, це до інді немає відношення.
Востаннє редагувалось 12.12.2025 18:08 користувачем kairo, всього редагувалось 1 раз.
mycolaevich
Member

Повідомлення

kairo: 12.12.2025 17:03 Так хіба це інді? Імхо, інді це Сілксонг, Хейдс, Мегабонк і тому подібні.
Проблема в тому що немає чіткого, загальнопризнаного визначення "Інді". Раніше це було просто - гра без видавця, але по такій логіці БГ3 це інді.
Тому сперечатись сенсу немає. Організатори вирішили номінувати - це їх справа.
kairo
Member

Повідомлення

mycolaevich: 12.12.2025 18:06Проблема в тому що немає чіткого, загальнопризнаного визначення "Інді".
В тому й проблема. Вуконг з бюджетом в $70 млн, також рахується, як інді.
Geinz21
Member

Повідомлення

Забавно видеть Wuthering Waves в победителях. Хотя, если честно, в отсутствие света, когда кино и книги надоедают, как приятное времяпрепровождение мне больше Genshin Impact зашло.
GreenMile
Member

Повідомлення

waryag: 12.12.2025 17:05
erkins007: 12.12.2025 16:44Вот тут да, именно РПГ составляющая в ксд2 на 11/10 и лучше чем в экспедиции.
В экспедиции ролевая часть ненамного лучше, чем у кинца от сони )
Так, в експердиції немає рольової частини, від слова зовсім :) У вас є 5,5 персонажів з від початку закладеною конкретною роллю і своїми шмотками, які дають ілюзію вибору, до 95% там нафіг не потрібні. Ви не можете ними грати не так, як вони прописані в грі, Маель не може бути злим магом, а Моноко - асасіном :rotate: Можливість прокачки статів і скілів не робить з гри "РПГ" :)

Відправлено через 2 хвилини 35 секунд:
Геральт: 12.12.2025 17:09 Ну і гра абсолютно не кидає виклику (інтерфейс не рахуємо). 0, зеро.
Гра укидає достатньо викликів, просто ви, як завжди, понаставили модів, які половину з них прибрали, ще й граєте не на хардмоді :laugh:
Як там з викликами в експедиці, коли Сімон відлітає з одної тички від Маель? :lol:
Востаннє редагувалось 12.12.2025 18:57 користувачем GreenMile, всього редагувалось 1 раз.
Kassatka
Member

Повідомлення

Головні підсумки:
-Перемога: Clair Obscur: Expedition 33 мабуть перемогла у багатьох номінаціях цілком заслужено, як дуже вдалий дебют компанії-початківця й при цьому цілком пристойного жанру. При цьому своєю перемогою вона ще й шість разів не дала перемогти ексклюзивам для Соні Плейстейшн.
-Перемога: Ексклюзиви Соні Плейстейшн взагалі не отримали перемоги в жодній номінації, хоча висувалися в багатьох.
-Боротьба триває: розпіарену попсову Батлу 6 прокатили на найкращий екшен та найкращий мультиплеєр, але на жаль вона зайняла "Найкращий аудіодизайн".
-Зрада: Шутер Doom переміг у номінації "Інновації в доступності".
-Перемога: Попсове лайно Fortnite, ММО Final Fantasy XIV, та шутер Helldivers 2 прокатали відразу в двох номінаціях, а багатокористувацький шутер Marvel Rivals - у одній.
-Перемога: Baldurs Gate 3 отримав номінацію, незважаючи на час.
-Перемога: Absolum та Arken Age, які відрізнялися від конкурентів наявністю української локалізації, перемогли кожна в своїй номінації.
-Зрада: При цьому гра про скелелазання Peak з укр. локалізацією не перемогла, поступившись місцем замість достойного конкурента Elden Ring Nightreign шутеру ARC Raiders.
-Перемога: У "найкращій адаптації" кіно перемогла The Last of Us а не попсовий Майнкрафт.
-Перемога: Кращим екшеном став Hades 2, що є найліпшим результатом, бо шутери Батла 6 та Дум не пройшли, як і заденувлена Shinobi: Art of Vengeance
-Зрада: На превеликий жаль лайняна попсова GTA 6 витіснила Вільмака 4 з п'єдисталу найочікуванішої гри. Але це було дуже очікувано.
-Боротьба триває: На щастя на найкращого стрімера не пройшов The Burnt Peanut з рашистським прапором прямо в картці голосування, але не пройшла Sakura Miko. Я вболівав за жіночий японський вайб, наскільки я зрозумів з аватарки.
-Зрада: Найпопсовіша і найлайняніша гра всіх часів і народів - Контра - зайняла дві номінації у найкращій кіберспортивній грі й найкращій кіберспортивній команді.
-Перемога: Натомість у найкращому кіберспортсмену перемогу здобула LoL що э найліпшим варіантом у порівнянні з конкурентами - шутерами та заденувленою японською грою-бойовиком. А також добре, що саме LoL, а не Dota, бо подейкують, що ця гра повільніша й менш вибаглива до мікроконтролю. Раз уже в кіберспорті не номінують справді достойні дисципліни: Warcraft 3, Age of Mythology: Retold, Age of Empires 2 та 4, то хай хоч MOBA підтримати, які родом з Варкрафту, а не шутери.
-Боротьба триває: Заденувлені ігри загалом, здається, частіше пролітали, ніж здобували перемогу на цьому конкурсі
-Перемога: Мобільна др04ильня Genshin Impact та ще й від китайців пролетіла у "Голос гравців"
-Зрада: стратегії і симулятори об'єднали в одну номінацію.
-Зрада: Найголовнішим моїм уболіванням була Tempes Rising на найкращу стратегію/симулятор, як нарешті знову C&C-клон, як у старі добрі часи. (Я C&C клони люблю більше, ніж Warcraft клони, але більшу популярність з часом здобула саме гілка Warcraft-клонів, а C&C-клони практично вмерли.) На жаль вона пролетіла, як і два інших доволі непоганих конкурента - Jurassic World Evolution 3 та Цива 7. Перемогла якась Final Fantasy Tactics, про яку нагуглив, що це покрокова стратегія й покрокові тактичні бої, та ще й з денувою та без хоча б російської локалізацію. Ну максимально не мій варіант, це не мій піджанр, не мій фасончик, я таких не ношу.
-Перемога: Але те, що Tempes Rising вже був в списку шести ігор, що змагалися за номінацію - це вже доробальне досягнення, враховуючи, що це номінація не тільки серед RTS, а серед всіх-всіх піджанрів стратегій, та ще й з симуляторами на додачу.

Я провів дуже велику роботу при голосуванні, нагугливши всі ці ігри, понад 95% з яких я або зовсім не знав, або лише краєм вуха чув назви.
У першу чергу гуглив який жанр, на яких платформах видана, чи є українська/чи хоча б російська локалізація, чи є денуво. За можливості дивився сторінку гри в Стім чи де там вона продається. Деякі принципи вибору:
-Якщо шутер, то бажано голосовати за того конкурента, в якого є найбільше шансів цей шутер перебити.
-Інша популярна низькосортна попсятина - так само в головні вороги.
-Гра для консолей PS5/XBox, а не для ПК - чорний список. А от якщо Switch, то це ще норм, у неї зовсім інша ніша й вона не конкурент популярності геймінгу в стратегії на ПК, тим не менш скажімо платформери у них можуть бути хорошими.
-Гра, що популярна на мобілках - чорний список, навіть якщо має ПК-версію. Ну якщо вже сама номінація "Мобільна гра", то доведеться обирати, але тоді ліпше ту, що має ПК-версію.
-Є українська локалізація - гра в пріоритеті на голосування, нема навіть російської - краще обрати якусь іншу гру.
-Краще забезпечити програш ігор з Денуво, але якщо сама гра непогана/з хорошого жанру, то можна зробити виняток. Якщо ж є не Денуво інший DRM-захист, але гру можна знайти на торентах, значить це не йде в мінус.
-За жінку особисто я більше надам пріоритету голосувати, ніж за чоловіка.
-Китайське - мінус, навколояпонське - можливо плюс
-Головний принцип: немає значення як звучить назва й опис номінації, й за кого голосуємо - за гру, людину, команду, екранізацію - найголовніше це жанр гри, до якої це все має стосунок.

Мій особистий результат: Перемогли 14 конкурсантів, за які я голосував та 7 конкурсантів, яким я бажав поразки. Доволі непоганий результат потрапити в ціль у половині випадків, коли наугад мало б бути менше 20%.
STARL1GHT
Member

Повідомлення

Kassatka: 12.12.2025 18:56 ..Я провів дуже велику роботу при голосуванні, нагугливши всі ці ігри..
:lol: Де ви такі беретеся :lol:
Kassatka
Member

Повідомлення

А так для мене особисто:
Гра 2025 року - Tempest Rising
Найкращий саундтрек - Anno 117: Pax Romana
Best Ongoing - Diablo 4, раз там можна ігри минулих років номінувати.
Best Community Support - Age of Mythology: Retold
Best Independent Game - The Scouring, на жаль москальська, але об'єктивно нічого кращого за цей рік поки не знаю
Best Debut Indie Game - The Scouring також
Найкраща мобільна гра - жодної
Найкращий симулятор/стратегія - Tempest Rising, інші достойні конкуренти Stronghold Crusader: Definitive Edition, Warhammer 40000: Dawn of War - Definitive Edition (Сама гра на 12 з 10, перевидання на 5 з 10), Anno 117: Pax Romana, Jurassic World Evolution 3.
Best Multiplayer - з того, що вийшло цього року Warhammer 40000: Dawn of War - Definitive Edition за відсутністю альтернативи, хоча якість мультиплеєру в цій грі не дуже. Інші конкуренти Stronghold Crusader: Definitive Edition, The Scouring та Stormgate.
Найбільш очікувана гра - Game of Thrones: War for Westeros. На другомі місці Warhammer 40000: Dawn of War 4. На третьому місці The Witcher 4 чисто для Твіча та Ютубу. Ще є Total War: Medieval 3, Total War: Warhammer 40000, але вони нещодавно додалися.
Творець контенту року - Wanderbraun, єдиний та неповторний :super: .
Найкраща кіберспортивна гра - Age of Mythology: Retold, інші конкуренти Warcraft 3, Age of Empires 4, Age of Emperes 2, Warhammer 40000: Dawn of War - Definitive Edition.
Найкращий кіберспортсмен - Daut, гравець у Age of Empires 2 з Сербії. Надзвичайно потужна харизма. :super:
Найкраща кіберспортивна команда - жодної
STARL1GHT: 12.12.2025 20:03
Kassatka: 12.12.2025 18:56 ..Я провів дуже велику роботу при голосуванні, нагугливши всі ці ігри..
:lol: Де ви такі беретеся :lol:
У принципі я не гуглив тільки номінацію "Найбільш очікувана гра". Бо точно знав, що потрібно голосувати проти GTA 6 за Відьмака 4, а інші три очевидно поступляться цим фаворитам, тож не варто й шукати про них інфу.
Відповісти