Выбор ИБП/UPS

Корпуса и источники питания
Ответить
Автор
Member

EvgeniyK86 у знайомого одеський Кулон Q-300/12 V4.0 суто на котел опалення стоїть. Сквозний нуль, синусоїда, стабілізатор 140-280В, зарядне до 18А в одному корпусі. 300Вт з переважанням до 450Вт. Десь 8-9тис грн в магазинах.
+ LiFePO4 АКБ 100А*г (треба дивитися на поріг розряду. Треба нижче 10,5В)
Якщо АКБ вижрав, на 10,5В вимикається та чекає мережу щоб автоматично увімкнутися та почати заряд+живлення. Ото й треба щоб АКБ вимикався після ДБЖ, щоб був автостарт.

Система: "підключив-увімкнув-струм заряду під АКБ виставив-забув де воно знаходиться".
Знайомий за кордоном, батьки восени котел вмикають, навесні вимикають щоб будинок не заморозити. Система живе сама по собі. Іноді зайшли, глянули чи все ок в хаті та пішли.

У мене теж Кулон, тільки 1кВт і на весь будинок з LiFePO4 280ah.

Шумить воно не більше за холодильника чи котла. У мене 10 кроків до спальні і його не чути при відчинених міжкімнатних дверях.
Наче як і задоволений, але на 48В системі більше можна собі дозволити ніж на 12В :D
EvgeniyK86
Member

Z440_User
Акумулятор дурних грошей зараз коштує. А який порадите, бо в виробниках не орієнтуюсь. Я б узяв 50Аг - то мені вистачить на день.
Z440_User
Member

EvgeniyK86, фірми dc house, eco worthy, redodo, li time.

Dc house, eco worthy вказано що відключаються на 10.0В. тобто буде працювати сценарій ДБЖ розрядився до 10,5В-вимкнувся-з'явилося світло-увімкнувся автоматично.

Якщо 300Вт Кулон підходить, дивіться струм заряду який підтримує АКБ, бо цей дбж максимально може 18А заряду (модель на 1квт може 30А).

Я про нього дізнався від знайомого, бо в хаті нікого немає (ще до повномасштабної поїхав баранку крутити за кордоном), а двоконтурний котел працює завжди в холоди, навіть при відключеннях та всіх перепадах напруги. Ото й спитав що то в нього таке, щоб собі котла заживити. Але так вийшло що живлю не тільки котел і брав не 300Вт модель під це діло :D
Акумулятор дурних грошей зараз коштує
Ну так, такі часи. Собі самозбір робив в грудні 2025р. на 280Ah, виграв 10к відносно купівлі готового.

стосовно Кулону можу сказати наступне після "в хвіст та в гриву" свого кіловатника:
- погана мережа: при вході 160В він примудряється на вихід давати 220В будучи навантаженим 800-1000Вт, одночасно заряджаючи АКБ струмом 30А, при тому лише трошки гучніше гудить трансформатором. Але котел з холодильником його перекривають. Особливо котел.
- при вході 260-272В, вихід всеодно 220В та заряд, але чутно що йому легше ніж при низькій напрузі.
- при великих скачках, або коли напруга випадає за межі 140-280В він переходить на акб і чекає поки вона прийде до відносної норми.
- якщо він навантажений від 50% і вище, під час перемикання світло може моргнути та комп скинутися.
- до 50% навантаження перемикається м'яко та непомітно.
- зроблений під свинцеві АКБ, але з ліфепо може чудово працювати.

Ну це те що в мене на 1кВт моделі. У мене висить весь будинок на ньому під час відключеннь. Звісно що в економ режимі, з приоритетом котел+холодильник, все інше по залишковому принципу.
Спочатку були свинцева АКБ 200Ah. Потім LiFePO4 100Ah яка вивозила графік 7ні-3,5є-3,5ні-7є. Зараз самозбір 280Ah LiFePO4.
EvgeniyK86
Member

Z440_User
Іще цікаво чи працює цей дбж від генератора, не інверторного.
Z440_User
Member

EvgeniyK86, не знаю. Не доводилося.
https://stabilizatori.com/image/catalog ... 0-1000.pdf в інструкції наче теж нічого не має.
EvgeniyK86
Member

Z440_User
Дякую. Як буду купувати уточню в підтримки
YumaX
Member

EvgeniyK86: 16.01.2026 12:59 безперебійне живлення для опалення - 2 енергоефективні насоси з максимум споживання по 40 ват, в основному споживання 10-20 ват кожного. Бюджет 10-15 тис.
Два, а той більше роки тому купив мамі на будинок для насоса опалення (~100 Вт) ДБЖ Avansa 300W-500VA, до нього акум кислотний EFB VARTA на 85Аг, відпахало все 1,5 роки в режимі підключив і забув, зараз все працює від гібридного інвертора, а цей дбж зараз живить мій телевізор. Тому, як варіант, взяти щось схоже + акум, бажано залізофосфат (хоча Varta досі жива), по ємності, орієнтуйтесь на скільки часу вам потрібна автономність!
EvgeniyK86
Member

YumaX, дякую за варіант.
Малуватий у нього струм заряду, під нинішні вимкнення мабуть вже не вивезе він.
Z440_User
Member

EvgeniyK86: 16.01.2026 12:592 енергоефективні насоси з максимум споживання по 40 ват.
2*40=100Вт споживання на годину =100 ват заряджання на годину / 12В = від 10А потрібен струм заряду.
Це для розуміння відправної точки. А далі вже вирішуйте по потребах та фінансах.

Якщо не торкатися ПК, то мізки в газових котлах бувають вередливі (то їм занизька напруга, то зависока, то синусоїда не тієї форми, то нуль потрібен саме на "цьому проводі" завжди і не має права змінюватись, то їм потрібен саме справжній нуль мережі, а не оте що генерує ДБЖ/інвертор/умовний екофлоу/генератор).
То насоси гудуть та гріються бо їм треба саме чисту синусоїду, а не оте все інше.
То пускові токи двигунів/компресорів х3 до звичайного режиму роботи

Бо люди купують, а потім думають що робити, бо воно все одно не працює.
daesz
Member

Зразу внесу ясність - уявлення немаю про ДБЖ що воно і як воно працює (всякі ці синусоїди/асинхронні двигуни та все інше що стосується них на рівні електроніки). Підкажіть, чи бувають ДБЖ які ще мають в собі стабілізатор напруги (і якщо не бувають, то чи можна вмикати їх в ті самі стабілізатори, тобто виходитиме ланцюг "розетка-стаб-дбж-фільтр із компом/монітором"). Друге питання - на що звертати увагу при виборі вже взагаданого ДБЖ, увімкнені будуть ПК+2монітори+швидкісна зарядка для смарку (~300Вт+50Вт+67Вт в піковому навантаженні), ємніста батарея не потрібна, максимум потрібно, щоб могло "прохарчувати" збірку протягом 10 хв.
FirstTDM
Member

daesz: 19.01.2026 01:22Підкажіть, чи бувають ДБЖ які ще мають в собі стабілізатор напруги
Ну да... в нормальном UPS есть и встроенный стабилизатор напряжения... даже в "простых" моделях линейки APC Easy UPS...
daesz: 19.01.2026 01:22щоб могло "прохарчувати" збірку протягом 10 хв.
В сумме больше 400Вт получается и гарантированные 10 мин это не так просто для UPS - обычно 3-5 мин хватает для сохранения и корректного выключения...
LiquidStorm
Member

daesz: 19.01.2026 01:22ДБЖ які ще мають в собі стабілізатор напруги
Такі, зазвичай, ідуть як клас лінійно-інтерактивні: вони містять трансформатор із кількома обмотками, що дозволяє вирівнювати вхідну напругу в певному діапазоні до 220/230, без переходу на батарею.

Проте, не всі вони - однакові, якісь мають діапазон 180-250 В, в межах яких працює стабілізація, далі - батарея. Якісь можуть 160-280 стабілізувати. Треба уважно вивчати специфікацію моделі на сайті виробника.

Щодо потужності, типово гарантується 5хв роботи на 100% навантаженні безперебійника. Відтак вам треба запас х2, тому берем ваші 420 Вт х2 і ще 25% зверху на "зношення батарей" = 1050 Вт, або 1500 VA.

Як приклад - https://hotline.ua/ua/computer-istochni ... -15kl-lcd/
Тут хороший запас по потужності, і діапазон роботи стабілізатора 145 - 275 В.
daesz
Member

LiquidStorm
дякую за розгорнуту відповідь. Телефон врахував здебільшого для стабілізатора (якщо він є присутній, бо на той момент коли питав - незнав чи бувають ДБЖ із стабом) з розрахунком на те, щоб сам ДБЖ нормальну потужність віддавав на виході, тобто по суті потрібно орієнтуватись на ~350 Вт х2 (+25% зверху)
Наскільки я розумію, з часом, як батарея трохи "змучиться" замінити її проблем не буде? Ще підкажіть якісь бренди (окрім запропонованого) які вважаються якісними в цьому сегменті продукції і яка різниця між чистою та апроксимованою синусодіїдою :)
FirstTDM
Member

daesz: 19.01.2026 06:30Ще підкажіть якісь бренди (окрім запропонованого) які вважаються якісними в цьому сегменті продукції
APC Easy UPS 2200VA - диапазон входного напряжения без перехода на батарею 140-300B
daesz: 19.01.2026 06:30яка різниця між чистою та апроксимованою синусодіїдою
Для домашнего ПК можно этим не заморачиваться.
daesz: 19.01.2026 06:30тобто по суті потрібно орієнтуватись на ~350 Вт х2 (+25% зверху)
Я бы не был столь оптимистичным для достижения гарантированных 10 мин - красивые рекламные числа в районе 5 мин от батареи на практике оказываются в диапазоне 2-5 мин.

Реально у меня новый APC Easy UPS 2200VA держит 500Вт нагрузки в течении 4-5 мин и не более... у вас 350Вт - получим 6-7 мин... сомневаюсь я, что стабильно выдержит 10 мин
МОНАХ
Member

► Коротше кажучи, не тільки в теорії, але й на практиці вже догнав, що до чого :gigi: .

► Хороша і погана новина для мене з моїм тимчасовим MGE NOVA AVR 625:
• Погана: закономірно, що під час вимкнення електроенергії і під час гри в Сталкер 2 :gigi: MGE NOVA AVR 625 йде в самозахист (навіть 1660Ті в повній викладці і в купі з усім іншим виносить номінальні 360Вт), а також - я весь цей час чомусь думав, що мій MGE NOVA AVR 625 на правильній синусоїді :insane: (власне, чому не дуже й хотів його десь збувати);
• Хороша: в "спокійному" режимі роботи (браузинг, мультимедіа...) під час вимкнення електроенергії - все спокійно переходить в режим живлення від батареї, Active PFC мого MPG A1000G PCIE5 спокійно перетравлює апроксиму MGE NOVA AVR 625 - без будь-яких проблем, шумів і т.д., по крайній мірі на протязі 2-3 хв. для завершення роботи та вимкнення ПК (ганяти систему довше в такому режимі - наміру ніколи не було і не буде).

► Далі...
• Найдешевший ДБЖ на чистому синусі (в 900Вт "тяги"), який мені зараз доступний для замовлення - рівно в 2 рази дорожчий за мій MPG A1000G PCIE5 (біля 16000грн.) :-P ;
• Середня ціна "апроксимованих", лінійно-інтерактивних, не-ноунеймних (АРС, Eaton, FSP...), які мені зараз доступні - 7500-9000грн. для 900Вт і 9500-11000грн. для 1000-1200Вт.

► Попередній висновок: в принципі, задля 2-3хв. роботи при максимально-можливому навантаженні (враховуючи потенційну 5070Ті), щоб спокійно все повимикати - можна брати лінійно-інтерактивну "апркосиму" на 1000Вт...

► (можлива) Проблема (і одразу запитання). В моєму MGE NOVA AVR 625 гарна "схемотехніка", вона нормально відпрацьовує в межах 300Вт в парі з MPG A1000G PCIE5... Який шанс прикупити, наприклад, ту ж "апроксиму" від FSP на 1000Вт, але нарватися на "таку-собі схемотехніку", в результаті чого навіть його 1000Вт не буде вистачати для штатного спрацювання при навантаженні ПК в 500-600Вт? (читав, що при "апроксимі", Active PFC під час переходу "вирівнює" настільки "дико", що ДБЖ не може потягнути такі "запроси" - має бути солідний запас по напрузі, але при неякісній "схемотехніці" це не врятує і ДБЖ все-одно піде в захист).

► За загальне слоупоцтво в електротехніці - одразу прошу вибачити :rotate: .
FirstTDM
Member

МОНАХ: 19.01.2026 15:39Попередній висновок: в принципі, задля 2-3хв. роботи при максимально-можливому навантаженні (враховуючи потенційну 5070Ті), щоб спокійно все повимикати - можна брати лінійно-інтерактивну "апркосиму" на 1000Вт...
Вывод правильный, только я бы добавил, что можно брать на 1200Вт... как-то к БП на 1000Вт лучше запас в UPS иметь...
МОНАХ
Member

FirstTDM, дякую. Я чому за FSP "рогом вперся" - якраз на 1200Вт за 10000грн. можу взяти....

► Я ще "зовнішники" (на 24В) приглядав, але брати номінальні батареї під них - то та ж сама ціна виходить, а щоб здешевити - треба стандартні 12В батареї між собою якось "колхозити", не впевнений, що заради 1-2 тисяч вигоди хочу тим займатися (з іншого боку переплачувати подвійну ціну БЖ за ДБЖ з чистим синусом - я теж "кохав"!).

► Я оце, раніше задав був питання, але так і не вирішив був, куди мені рухатися. Зараз же, коли я на практиці переконався, що мій поточний ДБЖ "апроксимований" і що мій БЖ з ним нормально "товаришує" в межах ліміту споживання - якось зрозуміліше і простіше стало приймати рішення... Просто :laugh: , я, коли "гуглив" "схемотехніку" свого ДБЖ, мене гугловський ШІ "взяв в оборот", мол, "чувак - ще пару раз отак перейдеш на батарею своїм "супер-модним" БЖ - і будеш купувати новий БЖ, БІГОМ! купувати ДБЖ з правильним синусом, допоки не пізно, а я тобі ось, пораджу..." - :lol: І давй мені Паверкоми з АРС-ами за 18-40 тисяч, в бюджет 9000грн. рекламувати.
_VlaD_
Member

Я так думаю, до краще брати б/у дбж без батарей та окремо купити фосфат.
Бо коли купуєш новий дбж, то платиш ще і за свинцеві батареї, які з нашими графіками - гроші на вітер.
На упсаві акуми як правило виробник дає гарантію 200 циклів. У нас їх можна за кілька місяців відпрацювати.
FirstTDM
Member

МОНАХ: 19.01.2026 15:59 Я чому за FSP "рогом вперся" - якраз на 1200Вт за 10000грн. можу взяти....
Мы работали только с APC и Eaton... по FSP ничего не скажу. По совокупности характеристик более дорогие APC показали себя лучше, надежнее, долговечнее и тише.

Ну да... соответствующий APC Easy UPS 2200VA будет на 10-15% дороже, чем FSP за 10К
МОНАХ: 19.01.2026 15:59І давй мені Паверкоми з АРС-ами за 18-40 тисяч, в бюджет 9000грн. рекламувати.
Не, ну это формально правильно, но для домашнего компа явный перебор... конечно, линейка APC Smart-UPS лучше по характеристикам, чем APC Easy UPS, но неразумно дороже для домашнего компа...
Crazy_8
Junior

Доброго времени суток. Вижу тут такое уже обсуждают. Подскажите, какой упс можно взять для пк, что бы он во время внезапных отключений не поджарился и можно было бы спокойно его выключить. Блок питания кугар гех про 850 + 5080 .
Ответить