Інвертори, БМС, АКБ. Налаштування, тонкощі і т.д. (ділимось досвідом)

Разговоры обо всем
Відповісти
Автор
Повідомлення
1985god
Member

Повідомлення

Z440_User: 13.03.2026 10:04 Opera Знімок_2026-03-13_100257_forum.overclockers.ua.png
Ремонтуй його потім скільки влізе :laugh:
У екофло стрім такого нема , я про компаунд чи то пак залиття ризиною

Відправлено через 20 хвилин 57 секунд:
GreenMile: 13.03.2026 19:58 По суті, Віктрон місцями теж майже неремонтопридатний, тим не менш, топовий виробник і гарнатія працює чітко. Поки що основна проблема з Марстеками в ПО, але я думаю скоро його допиляють.
А що саме у віктроні не ремонтопридатне ?
Z440_User
Member

Повідомлення

1985god: 13.03.2026 23:27 А що саме у віктроні не ремонтопридатне ?
Випаяти радіаторну арку над конденсаторами, та поміняти конденсатори.
Та і до силових транзисторів лізти теж ще те задоволення.
Як приклад.
1985god
Member

Повідомлення

Щодо порівняння з marstek
Для EcoFlow STREAM:
Робоча напруга мережі: ≈100–260 В AC у марстека щось типу 175
Номінал для Європи: 230 В / 50 Гц
Максимальний струм: 10 A
Максимальна потужність заряджання:
STREAM AC: ≈800 W
STREAM AC Pro / Ultra: ≈1050 W
✅ Тобто він може працювати і від 110-120 В, але повна потужність заряджання зазвичай досягається на 220-240 В.

У флохи є вбудовані мппт контролери і їх кілька !
Мінус флохи
Скільки може живити в bypass + зарядка батареї
Тут важливий нюанс архітектури.
У STREAM:
навантаження живиться напряму від мережі
заряд батареї береться з тієї ж мережі
Максимальні значення:
Параметр Значення
Максимальний bypass ≈2300 W
Заряд батареї до 800–1050 W
Сумарний вхід з мережі до ≈2300 W
Тобто система не бере від розетки потужність понад 2300 W.
Але якщо є сонце то чуть більше щось до 2800 Вт приймає , так на коробці пише.
Ну і короче кажучи флоха дорожче
Ну і як я і казав, огляд підтвердив , згідно огляду : без додатку , а додаток без інтернету не скачаєш , марстек не запустиш , чи будуть доступні які налаштування без інтернету я теж не зрозумів, про флоху не ясно. Чому це важливо про інтернет ? Ну я вважаю що автономний пристрій має бути автономним і десь на хуторі в карпатах де навіть мобілка не ловить з панельками має працювати
fludimir
Member

Повідомлення

Z440_User
А как у кулона с байпассом, он может больше больше своих 1-1.5квт пропускать?
1985god: 13.03.2026 23:40Ну і як я і казав, огляд підтвердив , згідно огляду : без додатку , а додаток без інтернету не скачаєш , марстек не запустиш , чи будуть доступні які налаштування без інтернету я теж не зрозумів, про флоху не ясно.
все-таки приложение можно предварительно скачать на телефон и марстек уже настраивать по блютусу, так что не все так плохо. Хотя отсутствие возможности запустить девайс без приложения конечно как-то неправильно
Z440_User
Member

Повідомлення

fludimir, у нього немає байпасу.
У нього режими:
1.) стаб+зарядне.
2.) інвертор від АКБ

Обидва режими обмеженні 1кВт номінальної багатогодинної потужності.

В режимі мережі йому пофігу на вхідну, напругу він буде живити 1кВт навантаження своїм стабом, одночасно заряджаючи АКБ максимальними 30А (400Вт) і створювати шуму аж в 44дБ якщо покласти на нього телефон з додатком шумоміру.
У мене при 700-800Вт фонового навантаження якщо увімкнути насоса з асинхроником АИР на 370Вт - він запищіть зумером про перевантаження при пуску, а потім замовкне і буде тягнути мовчки.
При такому самому, але від АКБ - буде теж саме + можуть моргнути деякі швидкі led-лампи освітлення при пуску насоса.

Ну ще з неприємного, якщо висить навантаження 700+Вт і відбувається перехід з мережі на АКБ - він трохи довше перемикається, іноді (дуже рідко) буває у мене комп скидається. При навантаженні до 600Вт - взагалі непомітно перемикається.
На мережу перехід після синхронізації та непомітний навіть при 100-110% навантаження.
Доречі, 100-110% навантаження він переварює від АКБ годинами, в межах ємності АКБ, без переходу карлсона на підвищенні оберти. 120% - після 40хв навантаження увімкнув турбо десь на хвилину і замовк, навантаження я зняв через 20хв, за які він більше не вмикав вентилятора. 150% від АКБ у мене він тримав 30сек без вимкнення в захист, біля хвилини - пішов у захист.
Старий поршневий компресорний холодильник його в захист відправив миттєво, він навіть пікнути зумером не встиг.

Що ще?
Сквозний нуль для газових котлів, колонок, варочних поверхонь та іншого фазозалежного обладнання. Чистий синус стабілізований кварцем.
У мене свинцева версія. Кнопочкою обмежуєш максимальний струм відповідно до свого АКБ. Заряд починає не одразу "на, тримай всі максимальні 30А", а плавно збільшує впродовж першої хвилини виходу на виставлений режим. При досягненні 13,88В на клемах АКБ, починає знижувати струм, при 13,92В - клацає реле і він відключається від АКБ, потім з певною періодичністю чутно як клацає реле, міряє напругу і відключається чи підзаряжає якщо треба. "Клацає" то прислухатися біля нього треба. Мені було цікаво поспостерігати за його логікою роботи.
При розряді до 10,5В на клемах АКБ - засинає і чекає мережу для автозапуску і заряджання. На BMS у мене виставлено порог розряду 10,3В у зв'язку із цим.
Стартерний свинець з ним прожив 2роки за які було дуууже багато повних циклів заряд-розряд. Навіть декілька діб простою в розряді, бо світла довго не було.

Є ліферна версія, у неї напруги вищі, але її зі свинцем вже не можна використовувати.

Ну це що я можу сказати після 3 років користування. Схему як він у мене живить будинок я наводив вище. Користування - перемкнув будинок на нього та пішов/поїхав по справах, він сам розбереться з мережею - зарядом-розрядом. Головне що вдома тепло без моєї участі в процесі.
Якось так :rotate:
GreenMile
Member

Повідомлення

1985god: 13.03.2026 23:27 А що саме у віктроні не ремонтопридатне ?
Наприклад, їх МРРТ-контролери так само залиті компаундом і їх просто неможливо розібрати без пошкодження. Наприклад, дроселі там залиті в кришці корпусу намертво, їх можна лише вирвати з м'ясом з плати під час розбирання, або висверлити разом з корпусом коронкою по металу, що і роблять. Конденсатори так само - залиті в кришці при розбиранні лапки залишаються в платі, конденсатори в корпусі, але їх хоч не шкода. Ну і так далі.
В інверторах все так розміщено, що для того, щоб добратись до ключів, то треба розпаяти всі радіатори в зборі з тими ключами, що є досить нетривіальною задачею, а повідкушувати лапки, наприклад, неможливо бо ніяк не підлізеш. Короч, техніка гарна але ремонтопридатність на колінці навколонульова.

Відправлено через 37 хвилин 1 секунду:
1985god: 13.03.2026 23:40 ✅ Тобто він може працювати і від 110-120 В, але повна потужність заряджання зазвичай досягається на 220-240 В.
А толку, якщо споживачі все одно не зможуть від такої напруги працювати і їх треба буде вимикати?
Якщо в нашій мережі буде умовно 120В тривало, то це означає, що сталася аварія і все вимикати треба, а не станцію заряджати, бо там може і частота гуляти, і імпульсні викиди можуть бути, можна вграти станцію таким "зарядом". А від 175В - то як раз в принципі безпечна напруга вже.
Станція - не стабілізатор, вхідна напруга станції - це нормальна робоча напруга, а не коли вона стрибає 230-90-120-180-100 і так постійно.
Hotspur
Member

Повідомлення

Z440_User: 14.03.2026 01:09Ну це що я можу сказати після 3 років користування. Схему як він у мене живить будинок я наводив вище. Користування - перемкнув будинок на нього та пішов/поїхав по справах, він сам розбереться з мережею - зарядом-розрядом. Головне що вдома тепло без моєї участі в процесі.
Якось так
він ідеальний але маленький :weep: чого не роблять 2000 W :weep: :weep: :weep:
Z440_User
Member

Повідомлення

Hotspur, якби він в режимі мережі через свій стаб міг пропускати 3-4кВт, я б тоді взагалі в цю гілку форуму навіть і не заглянув би :laugh:

Але таке нажаль не корелюється з логікою роботи ДБЖ.
Сценарій: Що робити з навантаженням в 3кВт яке протікає через нього в режимі стабу, зникає живлення і треба переходити на інверторний блок, якого лише 1кВт?
Hotspur
Member

Повідомлення

Z440_User: 14.03.2026 14:01Hotspur, якби він в режимі мережі через свій стаб міг пропускати 3-4кВт, я б тоді взагалі в цю гілку форуму навіть і не заглянув би
китайці роблять 6000 W перегрузка 15 000

Відправлено через 34 секунди:
Z440_User: 14.03.2026 14:01Але таке нажаль не корелюється з логікою роботи ДБЖ.
Сценарій: Що робити з навантаженням в 3кВт яке протікає через нього в режимі стабу, зникає живлення і треба переходити на інверторний блок, якого лише 1кВт?
мати дбж 3000
Z440_User
Member

Повідомлення

Hotspur, за їх ціну, в приватному будинку має сенс одразу ставити гібридника з метою впровадження сонця.
1985god
Member

Повідомлення

Кулоністи можуть змінити віру на Victron ізм , якщо знайдуть можливість придбати Victron ? :shuffle: Чи це звичайний еволюційний розвиток ? А Deye їзм то вже все невірні і як по законах Кулонізма з ними треба везти джихад ? Чи то мирна віра ? :gigi:
А підтечія свідки активного балансиру ? То у всіх релігіях є чи то підвид якоїсь конкретної?
По памяті ту Віктрона є і 12 та 24 вольтові моделі то супер варіанти вибору підвидів Віктронізма ))
Мене свідки екофлов покусали бо воно stream пасивне і не Deye їзм , бо Деїзм якось дуже посово , а я попсово не люблю ))
Доречі Київ як ви там ? Кажуть прилетіло на 750 кВ трансформатору що використовувався на лінії від РАЕС :( . І по Трипільскій в черговий раз прилетіло :weep:

P.S. Кулоністам підкину варіант , можна підключити на окремі лінії кілька Клонів , ну там окремий на холодильник окремий на компютери окремий на кондиціонер, доречі метод і для Свідкі екофлов підходить і вони то перші придумали по різному екофлов окремо на кожен пристрій
Z440_User
Member

Повідомлення

1985god, парирую:
Система 12В 1...1,5кВт: Наведіть альтернативу яка має:
- від мережі стаб+зарядка 30А з фізичним відключенням від акб по досягненню заряду та гарантує струм заряду і живлення навантаження напругою 220В незалежно від того що робиться в мережі і яку напругу має мережа;
- гарантує безкінечне живлення 100-110% навантаження в межах ємності підключеного АКБ;
- допускає перевантаження 150% впродовж близько 1хв;
- спокійно запускає важке індукційне навантаження при наявності вже фонового поточного навантаження, коли робочий режим становить 90-120% загального навантаження, і відповідно пусковий вистрілював значно вище (різноманітні мотори типу АИР, болгарки, перфоратори);
- повна автономність (включив та забув), автозапуск та інше;
- шумить на рівні 44дБ незалежно від навантаження та функцій які воно виконує;
- сквозний нуль;
- стабілізована синусоїда;
- коштує 14тис.грн без АКБ.

Але люди - дивні створіння. Знайомий неодноразово був у мене вдома, бачив та чув Кулона, бачив його роботу, бачив що він запускає, бачив його перемикання..., і...

... купив собі якогось китайського умовного "Tataliken" на 2000W 12V за приблизно 7тис.грн, потім автоматичне зарядне 20А за 3тис.грн, потім контакторів-перемикачів-клемників на 2тис.грн, нагородив ото все і боїться залишити без нагляду.
А потім ще купив невеличкого стабілізатора за 3тис.грн, бо виявилося що при 160В в квартирі не працює холодильник, не світяться деякі LED-люстри, зарядне через раз вмикається але про 20А заряду мови не йде.
І да, у нього бар'єр на вході, якого вишибає після 253В, а низ він змістив до 155В щоб хоч світло якесь було коли дають напругу. Але більшість домашнього приладдя у нього всеодно не працює, бо мало напруги в розетці.
А потім ще виявилося що його умовний Tataliken на 2000W Pure Sine 4000W Peak не здатний запустити мою болгарку на 850Вт в монопольному режимі, а не як у мене з поточним фоновим в 200-250Вт, щоб разом з вже працюючою болгаркою було 1000-1200Вт.

24-48В, 1,5кВт і вище нормального довготривалого навантаження - там немає Кулонів, там нема про що говорити. В цій категорії я собі придивився Multiplus-II GX 6K5, але то не скоро, то вже перебіг війни покаже, чи дійде до нього чи ні.
acm_fan
HWBOT OC Team

Повідомлення

Z440_User: 14.03.2026 01:09у нього немає байпасу.
У нього режими:
1.) стаб+зарядне.
2.) інвертор від АКБ
Фактически - линейно-интерактивный ИБП (ДБЖ).
В случае когда "всё хорошо" (напряжение в норме и батарея заряжена) получается байпас.
Слишком грубо говорить про то, что такого режима нет.
Дальше уже детали, про шаги для АВР и т. д.

Отправлено спустя 4 минуты 43 секунды:
fludimir: 14.03.2026 00:24А как у кулона с байпассом, он может больше больше своих 1-1.5квт пропускать?
"Гибридные" тоже ругаются, если пропускать через них больше номинала по мощности.
Подразумевается ведь обеспечение бесперебойного питания для потребителей, чего с превышением мощности (инвертора) сделать не выйдет.
АВР в помощь. Тоже есть нюансы конечно, пан _VlaD_ не даст соврать :gigi:
1985god
Member

Повідомлення

Z440_User я ж кажу краще за Кулон може бути тільки 2 кулона або 3 , по Кулону на кожну лінію :super:
Z440_User
Member

Повідомлення

1985god: 14.03.2026 18:02 Z440_User я ж кажу краще за Кулон може бути тільки 2 кулона або 3 , по Кулону на кожну лінію :super:
Ясно-понятно... :-/

Альтернативу 12В 1000...1500Вт гарантованих в бюджеті 14 тис.грн з отим переліченим функціоналом від вас можна не чекати...
Проте поязвити аж аж бігом. :rotate:
fludimir
Member

Повідомлення

Z440_User
Z440_User: 14.03.2026 01:09Є ліферна версія, у неї напруги вищі, але її зі свинцем вже не можна використовувати.
так а вы свою свинцовую версию со свинцом используете, или с лифером?
Z440_User: 14.03.2026 15:50і відповідно пусковий вистрілював значно вище
А на типичном холодильнике валится, или запускает?
Z440_User: 14.03.2026 01:09В режимі мережі йому пофігу на вхідну, напругу він буде живити 1кВт навантаження своїм стабом
если в сети 220В, акб заряжен и попробовать пропустить через него 2квт - будет ругаться и отключится?

Можете фото сделать как он вместе с аккумулятором выглядит, подключен итп?
Hotspur
Member

Повідомлення

1985god: 14.03.2026 15:05Кулоністи можуть змінити віру на Victron ізм , якщо знайдуть можливість придбати Victron ?
так

Відправлено через 40 секунд:
1985god: 14.03.2026 15:05 Чи це звичайний еволюційний розвиток ? А Deye їзм то вже все невірні і як по законах Кулонізма з ними треба везти джихад ? Чи то мирна віра ?
я купляю китайського кулона на 2000W. 30 кг вага :gigi:

Відправлено через 1 хвилину 34 секунди:
1985god: 14.03.2026 15:05А підтечія свідки активного балансиру ? То у всіх релігіях є чи то підвид якоїсь конкретної?
це байдуже це батарея а не ДБЖ

Відправлено через 37 секунд:
1985god: 14.03.2026 15:05Доречі Київ як ви там ? Кажуть прилетіло на 750 кВ трансформатору що використовувався на лінії від РАЕС . І по Трипільскій в черговий раз прилетіло
літало всю ніч. наскільки успішно невідомо

Відправлено через 38 секунд:
1985god: 14.03.2026 15:05По памяті ту Віктрона є і 12 та 24 вольтові моделі то супер варіанти вибору підвидів Віктронізма ))
1200-1900 доларів. Мої китайці 500 :gigi: + доставка

Відправлено через 9 хвилин 11 секунд:
Z440_User: 14.03.2026 18:18Альтернативу 12В 1000...1500Вт гарантованих в бюджеті 14 тис.грн з отим переліченим функціоналом від вас можна не чекати...
Проте поязвити аж аж бігом.
я тобі фото дам як приїде
1985god
Member

Повідомлення

Hotspur так, грубо 1031 долар за 24 вольта 3 кВА з МППТ контролером

Відправлено через 6 хвилин 19 секунд:
На тому є ncon.nl : Victron Energy Multiplus II GX 48V - 3000VA - 35A
449,00 EUR + доставка на 48 дешевше ніж на 24 бо без сонячного мппт контролера

Відправлено через 9 хвилин 58 секунд:
Трошки Google та gpt про Victron і нагуглив таке https://community.victronenergy.com/t/v ... hatgpt.com
Я планую ESS і, звичайно, дивлюся на споживання енергії з нульовим навантаженням інверторів. Згідно з таблицями даних, застосовуються такі значення (витяг):

48/3000 - 11 Вт
48/4500 - 20 Вт
48/5000 - 18 Вт
48/6500 - 28 Вт
48/8000 - 29 Вт
Відправлено через 7 хвилин 4 секунди:
Також тут https://communityarchive.victronenergy. ... curve.html
Просто відкрив для себе це комюніті і перекладачем з німецької читабельно )
Вкладення
IMG_1008.jpeg
OverPow
Member

Повідомлення

Добрый вечер.
Подскажите, как правильно поступить и разместить.

Есть балкон, утеплен, жалюзи.
Летом солнце с 9 до 12, после тень. Пока солнце, то на балконе при открытых жалюзях 30 гр., с закрытыми 23-26 гр.
Зимой без солнца 20-21 гр. это при условии, что в квартире есть отопление. Без отопления - 16-17 гр.
Температура пола 10-12 гр. Можно включать теплый пол и будет 30-35.

Так как квартира 1 комнатная, а на балконе есть место, хочу там разместить инвертор и батареи.
Повесить планирую в тени, куда солнце не попадает в принципе.

Инвертор 48в.
Дея либо 2Е. 2Е уже есть, работает и в целом очень доволен, но есть но.
Больше склоняюсь к Дее (тк условно пассивная) ну и текущий 2Е под и без нагрузки шумноват когда на балконе тепло, даже когда через него проходит 200-300 Вт.
Батареи конечно же lifepo4 ,2 шт.

Вопрос: будет ли им нормально житься с такими температурами зимой и летом? Или стоит разместить "на кухне" ?

Почему Дея и 2Е? Потому что достались очень дешево.
SergN
Member

Повідомлення

OverPow: 14.03.2026 20:13Зимой без солнца 20-21 гр. это при условии, что в квартире есть отопление. Без отопления - 16-17 гр.
:eek: Це на балконі? Хто ж його підігріває без опалення?
А так, чом би і не жилося. Через питання шуму ставив би Дею.
Відповісти