_VlaD_: ↑
14.11.2025 11:31
Очень сложно отработать даже 8-часовой рабочий день за компом, когда в сутках у тебя свет 8-10 часов. Из которых половина - ночью. А в перспективе может быть еще хуже.
Якось так у мене на сьогодні:
- спойлер
С другой стороны, в нормальных условиях без войны и блекаутов свинца достаточно. Ну выключили у тебя свет раз в полгода. Раз в 3-4 года поменял аккум если не полное фуфло брать. И все.
У мене взагалі ДБЖ не було. Ну нема світла, відремонтують, з'явиться. Зроблю креслення через декілька годин, нічого критичного. А додому роботу взагалі намагаюся не брати. Тобто дома ПК це тупо торенти-тирнет-кіно-іграшки. Якби взагалі немає нічого критичного, якщо вдома комп не працює.
Мені було важливіше закрити будинок стабілізатором від хаосу зовнішньої мережі із сусідами-зварювальниками, низькою/високою напругою і таке інше. Але то були мирні часи.
А ось з 2022р., коли стало питання опалення, гарячої води, водопровідної води та холодильника, ну і світла по залишковому принципу - ото вже задумався про ДБЖ.
Після гри в "інвертори та вередливий котел" взяв поточний ДБЖ по найкращому відношенню ціна/функціонал.
И еще такой момент. Свинец же можно перерабатывать. Вот сдал ты сдохшую свинину на металлолом.
АКБ брав по залишку коштів. 3500грн за автомобільний стартерний кіслотник 100А*г проти 10тис.грн за AGM свинюку. До того ж, здохло - припер назад за 500-1000 грн здав і взяв такий самий. Ну зараз у мене пара однакових 100А*г стартерних, в наведеному вище графику дозволяють бути з опаленням, гарячою водою, холодильником, деяким світлом та ТВ (ефірне Т2, інтернет тухне як у провайдера так і у кієвстара/водафона через 1-2 години після вимкнення).
Маємо 200А*г автомобільного свинцю за 7тис грн, проти на той час 16тис.грн AGM 200*г. Але я можу розчепити свої сотки та по черзі тягати на роботу для зарядки в автоцеху, а з AGM 2*100 було б 20тис.грн.
Також автомобільна 100А.г за 3500грн здохне, відтарабаню її в магазин, здам за 500-1000грн і візьму таку саму за 3500грн.
Також маю проблему поганої вхідної мережі у зв'язку з обстрілами-відключеннями-включеннями.
Як вияснив на форумі, гібридників AVR-функцією немає, гібридники з подвійним перетворенням то взагалі як крило боїнга. Гібридники шумлять, а тиха свята дея - дуже ніжна та капризна дама, яка з моєю вхідною мережею пропише будинок на АКБ.
Тож для гібридників мені потрібно стабілізатор який буде виконувати відсутню AVR функцію.
Модульне рішення: Інвертор - знайди такий який сподобається сучасному італійському смарт-котлу. Зарядне - таке яке буде працювати при заниженій та поганій вхідній мережі. Та і взагалі, ці всі перемикання, лєго... Не забуваємо AVR, чи є він в інверторах? Котел повинен працювати під час зарядки АКБ, коли вхідна мережа 180В, а котел при 190В помилку живлення видає, а холодильник 2014року випуску з гордим написом digital invertor при 187В не запускає компресор, а при 190-193В стартує через раз, від 195В вже більш-менш починає працювати.
Коротше це не та конструкція яку увімкнув та забув. Мається на увазі яка за твоєї відсутності буде заряджати/розряджати, сама вмикатися/сама вимикатись якщо АКБ в 0 розрядився, коротше, функціонувати без твоєї участі, можеш з хати хоч на місяць кудись поїхати - воно там саме розбереться...
ДБЖ з AVR-функцією: майже всі рішення які поки що бачив під свинець, а це зарядка малими струмами і відповідно доволі тривала. Да і вартість нормальних рішень...
Коротше, немає універсального рішення "працює_для_всіх_ізкаропки". Плюси та мінуси всіх наявних рішень, від АКБ до "ящика живлення" перекривають одне одного. Багато індивідуальних зовнішних факторів в цьому рівнянні.
П.С. Після вивчання форуму, для себе вирішив заспокоїтися на наявному ДБЖ з AVR функцією "Елекс Кулон Q-1000 на 1 кВт" з алгоритмом роботи інверторного блоку та зарядного під свинець та максимальним струмом заряду 30А + автомобільні стартерні АКБ 2х100А*г. Всі інші рішення суттєвого покращення не дадуть.
Єдине рішення для себе що бачу: до наявного 7кВт стабілизатора додати безшумний гібридник на 6-7кВт (поковиряти стіни для підключення доведеться), та збирати АКБ 48В на 100-200А*г. Але то на стільки великі фінансові вливання на які я не готовий.