Выбор ИБП/UPS

Корпуса и источники питания
Ответить
Автор
Member

_VlaD_: 14.11.2025 12:49 канал "porterlv"
Треба враховувати, що ДБЖ переважно користуються для компа/периферії, ніхто в адекватному розумі вихід його в розетку через "вилка-вилка" не вмикає, холодоси чи насоси джерельної води не живить, чайники не підключає.

Станцій багато в ремонті через ідіотів, що їх користають. Також багато з фронту, де часто користають до моменту "поки ще хоч шось видає", тому там ремонти специфічні. Так, схем і прошивок - нема, або мало, але все ремонтується, якщо не елементами, то блоками з "донорів".

Дивлюся той канал вже давно, кумедний дядько зі Львова. Його варто сприймати як шоумена, він не навчає конкурентів, просто ділиться певною інформацією, ховаючи саме цікаве за "кулісами".
_VlaD_
Member

LiquidStorm: 14.11.2025 14:55Треба враховувати, що ДБЖ переважно користуються для компа/периферії, ніхто в адекватному розумі вихід його в розетку через "вилка-вилка" не вмикає
А навіщо "вилка-вилка"?
У мене кабель зі щітової йде на ДБЖ.
Потім з ДБЖ повертається в щітову та йде на квартиру.
На потужні споживачі окрема лінія.
БДЖ - чистий сінус на 1000 Вт. Для холодильника, котла, комп'ютера, зарядок в розетках, освітлення та навіть 3D принтера вистачає.
Мабуть розум у мене таки неадекватний. Працює це з зими 2022-го року.

Отправлено спустя 22 минуты 11 секунд:
Тобто, я ніяких "вилка-вилка" ніколи не вмикав і нікому не рекомендую тою фігнею займатись. Бо рано чи пізно щось можна забути перемкнути та спалити.
Z440_User
Member

_VlaD_: 14.11.2025 11:31 Очень сложно отработать даже 8-часовой рабочий день за компом, когда в сутках у тебя свет 8-10 часов. Из которых половина - ночью. А в перспективе может быть еще хуже.
Якось так у мене на сьогодні:
спойлер
Opera Знімок_2025-11-14_132706_www.dtek-dnem.com.ua.png
_VlaD_: 14.11.2025 11:31 С другой стороны, в нормальных условиях без войны и блекаутов свинца достаточно. Ну выключили у тебя свет раз в полгода. Раз в 3-4 года поменял аккум если не полное фуфло брать. И все.
У мене взагалі ДБЖ не було. Ну нема світла, відремонтують, з'явиться. Зроблю креслення через декілька годин, нічого критичного. А додому роботу взагалі намагаюся не брати. Тобто дома ПК це тупо торенти-тирнет-кіно-іграшки. Якби взагалі немає нічого критичного, якщо вдома комп не працює.

Мені було важливіше закрити будинок стабілізатором від хаосу зовнішньої мережі із сусідами-зварювальниками, низькою/високою напругою і таке інше. Але то були мирні часи.

А ось з 2022р., коли стало питання опалення, гарячої води, водопровідної води та холодильника, ну і світла по залишковому принципу - ото вже задумався про ДБЖ.
Після гри в "інвертори та вередливий котел" взяв поточний ДБЖ по найкращому відношенню ціна/функціонал.
_VlaD_: 14.11.2025 11:31 И еще такой момент. Свинец же можно перерабатывать. Вот сдал ты сдохшую свинину на металлолом.
АКБ брав по залишку коштів. 3500грн за автомобільний стартерний кіслотник 100А*г проти 10тис.грн за AGM свинюку. До того ж, здохло - припер назад за 500-1000 грн здав і взяв такий самий. Ну зараз у мене пара однакових 100А*г стартерних, в наведеному вище графику дозволяють бути з опаленням, гарячою водою, холодильником, деяким світлом та ТВ (ефірне Т2, інтернет тухне як у провайдера так і у кієвстара/водафона через 1-2 години після вимкнення).
Маємо 200А*г автомобільного свинцю за 7тис грн, проти на той час 16тис.грн AGM 200*г. Але я можу розчепити свої сотки та по черзі тягати на роботу для зарядки в автоцеху, а з AGM 2*100 було б 20тис.грн.
Також автомобільна 100А.г за 3500грн здохне, відтарабаню її в магазин, здам за 500-1000грн і візьму таку саму за 3500грн.

Також маю проблему поганої вхідної мережі у зв'язку з обстрілами-відключеннями-включеннями.
Як вияснив на форумі, гібридників AVR-функцією немає, гібридники з подвійним перетворенням то взагалі як крило боїнга. Гібридники шумлять, а тиха свята дея - дуже ніжна та капризна дама, яка з моєю вхідною мережею пропише будинок на АКБ.
Тож для гібридників мені потрібно стабілізатор який буде виконувати відсутню AVR функцію.

Модульне рішення: Інвертор - знайди такий який сподобається сучасному італійському смарт-котлу. Зарядне - таке яке буде працювати при заниженій та поганій вхідній мережі. Та і взагалі, ці всі перемикання, лєго... Не забуваємо AVR, чи є він в інверторах? Котел повинен працювати під час зарядки АКБ, коли вхідна мережа 180В, а котел при 190В помилку живлення видає, а холодильник 2014року випуску з гордим написом digital invertor при 187В не запускає компресор, а при 190-193В стартує через раз, від 195В вже більш-менш починає працювати.
Коротше це не та конструкція яку увімкнув та забув. Мається на увазі яка за твоєї відсутності буде заряджати/розряджати, сама вмикатися/сама вимикатись якщо АКБ в 0 розрядився, коротше, функціонувати без твоєї участі, можеш з хати хоч на місяць кудись поїхати - воно там саме розбереться...

ДБЖ з AVR-функцією: майже всі рішення які поки що бачив під свинець, а це зарядка малими струмами і відповідно доволі тривала. Да і вартість нормальних рішень...

Коротше, немає універсального рішення "працює_для_всіх_ізкаропки". Плюси та мінуси всіх наявних рішень, від АКБ до "ящика живлення" перекривають одне одного. Багато індивідуальних зовнішних факторів в цьому рівнянні.

П.С. Після вивчання форуму, для себе вирішив заспокоїтися на наявному ДБЖ з AVR функцією "Елекс Кулон Q-1000 на 1 кВт" з алгоритмом роботи інверторного блоку та зарядного під свинець та максимальним струмом заряду 30А + автомобільні стартерні АКБ 2х100А*г. Всі інші рішення суттєвого покращення не дадуть.
Єдине рішення для себе що бачу: до наявного 7кВт стабілизатора додати безшумний гібридник на 6-7кВт (поковиряти стіни для підключення доведеться), та збирати АКБ 48В на 100-200А*г. Але то на стільки великі фінансові вливання на які я не готовий.
Последний раз редактировалось Z440_User 14.11.2025 15:48, всего редактировалось 3 раза.
_VlaD_
Member

LiquidStorm: 14.11.2025 14:55Також багато з фронту, де часто користають до моменту "поки ще хоч шось видає"
Бачив і такі відоси. Коли на з'єднання акума зі станцією ставлять перемикач на кілька ампер, коли там токи йдуть в десятки ампер.
Бандера павер то взагалі пісня. Корпус важить більше ніж те що всередені.
Нажаль, робиться все часто через одне місце. В ситуаціях коли воно повинно працювати.

Отправлено спустя 14 минут 5 секунд:
Z440_User: 14.11.2025 15:29ДБЖ з AVR-функцією: майже всі рішення які поки що бачив під свинець, а це зарядка малими струмами і відповідно доволі тривала.
То все фігня що пишуть. Свинець легко замінюється на фосфат. Акум можна зробити зовнішній. А зарядка зовнішня буде така яку ти туди придбаєш. Буде фуфло - буде довго заряджатись. Буде потужна - зарядить швидко. Головне розуміти що ти там куди підключаєш.

Отправлено спустя 11 минут 46 секунд:
Чисто для приколу - ось моя "зарядна станція"
Зверху справа то APC Smart-UPS 1500VA (SUA1500I)
Знизу акуми на 200А*ч 24В. Активний балансир є, а от нормальної БМС поки нема. В процесі. Там ще є купа дрібниць які відволікають.

Изображение
Последний раз редактировалось _VlaD_ 14.11.2025 16:05, всего редактировалось 2 раза.
Z440_User
Member

_VlaD_, інверторний модуль в моєму ДБЖ вимикається при 10,5В на акб. Ніяких налаштувань немає. Зарядний модуль коли з'явилася мережа - автоматично заряджає до якогось рівня і потім автоматично вмикається ДБЖ і живить обладнання через АВР-модуль та заряджає АКБ пакетами імпульсів струмом, перевищення якого ти обмежив кнопкою на морді відповідно до свого АКБ. По факту заряду АКБ - зарядний модуль відмикається та раз на деякий час "пінгує" АКБ, чи треба їй підзарядка.
Я вже зрозумів що 10,5В то дуже низько для ліфера та БМС відімкне АКБ раніше інвертора, а отже будемо мати питання автозапуску ДБЖ коли він не бачить АКБ. Ну і по верхній напрузі там не знаю, міряти треба.
Але, вартість ліферного самозбору 100А*г який можна зарядити автомобільним зарядником автоцеха підприємства (на випадок 12+ годин відключення) проти 100А*г стартерного АКБ.
А час їхньої роботи буде +/- однаковий до вимикання по розрядженню. Ті 15-30хв особливої ролі не зіграють, то не години різниці.
Filabatya
Member

16 105ток 5,4квтг? ага то 2 по 8 на 24в по 2,7квтг
Z440_User
Member

_VlaD_: 14.11.2025 15:59 Чисто для приколу - ось моя "зарядна станція"
Зверху справа то APC Smart-UPS 1500VA USB (SUA1500I)
Знизу акуми на 200А*ч 24В. Активний балансир є, а от нормальної БМС поки нема. В процесі. Там ще є купа дрібниць які відволікають.

Изображение
Моя пірамідка в куточку:
ДБЖ - 12 чи 13 тис.грн
2 АКБ 100А*г по 3500грн кожен.
спойлер
зображення_viber_2025-11-12_18-05-00-802.jpg
_VlaD_
Member

Z440_User: 14.11.2025 16:07 Моя пірамідка в куточку:
ДБЖ - 12 чи 13 тис.грн
2 АКБ по 3500грн кожен.
спойлер
зображення_viber_2025-11-12_18-05-00-802.jpg
Ой, пірамідками мірятись. Минулого року тут "сніговиків" з екофлоу викладали різних розмірів. Знизу найжирніший та зверху павербанк. На півляма гривень мабудь. :D
Але своя пірамідка завжди найкраща. Я так розумію що то у вас свинець?
Z440_User
Member

_VlaD_: 14.11.2025 16:13 Ой, пірамідками мірятись. Минулого року тут "сніговиків" з екофлоу викладали різних розмірів. Знизу найжирніший та зверху павербанк. На півляма гривень мабудь. :D
Та я і не збирався мірятись, то як приклад відносно "дешево та сердито" без прив'язки до потреби роботи ПК. А ще воно в куточку складено та безпечно на предмет ураження струмом для дитини чи хатньої тварини. І повністю автономно.
Пріоритети: 1.) котел 2.) холодильник 3.) якесь світло в хаті 4.) ну можна ТВ включити коли все зникло разом із мобільним інтернетом 5.) насосна станція, коли немає тиску і вода в хату не йде. Все інше не важливо та немає значення.
П.С. Комплекту 2 роки, такий графік він поки що тримає без питань, якщо не перевищувати споживання 200-250Вт в середньому, 300Вт максимум.
спойлер
Коротше, вистачає на вище перелічені приорітети.

Відправлено через 3 хвилини 29 секунд:
_VlaD_: 14.11.2025 16:13 Я так розумію що то у вас свинець?
Так, стартерні автомобільні акб. На авто де функція старт-стоп є. Ті які автоматично глохнуть на світлофорі та автоматично заводяться коли на зелене давиш газ.
Брав розуміючи що довго не проживуть, але поки що живуть та влаштовують.
Последний раз редактировалось Z440_User 14.11.2025 16:37, всего редактировалось 1 раз.
_VlaD_
Member

Z440_User: 14.11.2025 16:24 П.С. Комплекту 2 роки, такий графік він поки що тримає без питань, якщо не перевищувати споживання 200-250Вт в середньому, 300Вт максимум.
Коротше, вистачає на вище перелічені приорітети.
спойлер
Та я не те щоб "похаяти".
Сам маю досвід із свинцем.
Але графік у вас ще непоганий. У нас 14 годин без світла. А буде мабуть гірше. Свинець просто неможливо швидко зарядити. І не рекомендується розряджати нище 12В.
А 12В для свинця - то номінальна напруга та половина ємності.
Тобто, свинець буде працювати довго якщо купити його на 100Аг. Використовувати з них половину - 50А*г. Також великі розрядні струми не в касу.
А заряджати струмом 0.1С = 10А.
А якщо світло є 4 години, а нема 8 годин? А може бути і гірше. Тоді от почнуться проблеми.
Та навіть коли світло є 3 години, а нема 6 годин, то там може початись недозаряд.
Z440_User
Member

_VlaD_, у мене в минулому році його тижнями не було)))
Так, зарядка 0,1С, відповідно у мене 20А виставлено. Так висаджене в 0 треба мінімум 10годин щоб зарядити.
А якщо світла немає 8 годин і ти висадив ліфера, то ти всеодно сидиш в темряві як і той хто із свинцем, так і як той у кого взагалі нічого немає.

А коли є світло 2,5-3години між відключеннями по 7-8годин, як це було у мене на тому тижні, то он, сусіду і "екофлоу"- подібне не дуже допомогло із своєю швидкою зарядкою, бо того світла давали від 160В і коли через 2-3 години його ставало аж 180В - його знову вимикали. Це "екофлоу"-подібне повністю ігнорувало ті 2,5-3години світла що давали.
А моя пірамідка щось, да заряджала своїми 20А, бо ДБЖ має вбудований АВР. Я не вдавався в конструкцію та виміри, але схоже по кількості заряду що набиралося, то так, десь 20А він валить навіть при такому низькому вхідному живленні, тож припускаю що зарядне там після АВРу йде.

Отже головне це зарядка, швидкість та можливість заряджатися. Тут вже кожен крутиться як може.
_VlaD_
Member

Z440_User: 14.11.2025 16:48 Отже головне це зарядка, швидкість та можливість заряджатися. Тут вже кожен крутиться як може.
Ну, це очевидно. Я теж барахло збираю до купи. Бо купувати нема за що. А з того що є бачу можливість зібрати зарядне яке видасть струм в широкому діапазоні напруг.
Z440_User
Member

Ну а АКБ...
Вище 30А я не стрибну, вартість адекватної збірки ліфера на 200А*г за 20-25кгрн vs 2 стартерних 100А*г за 7000грн - перекривають сенс збирання ліферу.
До того свої АКБ ще можна здати та повернути назад 1000-2000грн і докинути в покупку таких самих нових, та спокійно заряджати дубовим тупим зарядним в автоцеху підприємства. А ліфери як к подібним тупим дубовим зарядникам віднесуться?
SergN
Member

Z440_User: 14.11.2025 17:10вартість адекватної збірки ліфера на 200А*г за 20-25кгрн vs 2 стартерних 100А*г
Камон, це взагалі непорівнювані речі, насамперед за ємністю. Ну тобто порівнювані, але на кілька разів. З ліфера ти його ємність можеш брати щоразу повну, а візьми зі стартерних, то це їм вирок, зокрема якщо це планується не випадково одноразово. Не говорячи вже про час поповнення заряду до повного. Тому доцільніше зібрати навіть 1 ліфер на 100Аг, ніж 2 стартерних відповідної паспортної ємності.
Це як спроба самозаспокоєння відносно давно зробленого вибору, але ж не варто його виносити на публіку, як переваги однієї технології над іншою.

Відправлено через 1 хвилину 4 секунди:
Z440_User: 14.11.2025 17:10 в покупку таких самих нових,
З такою експлуатацією під регулярні відключення це теж треба буде робити регулярно, якщо порівнювати строки служби свинцю з ліфером.
Z440_User
Member

SergN: 14.11.2025 17:23 Камон, це взагалі непорівнювані речі, насамперед за ємністю.
Так, це різні технології, кожна має свої переваги, але жодна не є панацеєю.
SergN: 14.11.2025 17:23 З ліфера ти його ємність можеш брати щоразу повну, а візьми зі стартерних, то це їм вирок, зокрема якщо це планується не випадково одноразово.
Ніхто не заважає брати все зі свинцю, так, вмерти вони можуть, але і ліфери не вічні.
SergN: 14.11.2025 17:23 Не говорячи вже про час поповнення заряду до повного. Тому доцільніше зібрати навіть 1 ліфер на 100Аг, ніж 2 стартерних відповідної паспортної ємності.
Так, свинець довго заряджається але пофігу чим і пофігу як, а для швидкого ліфера є моменти з зарядним та бмс і балансирами.
SergN: 14.11.2025 17:23 Це як спроба самозаспокоєння відносно давно зробленого вибору, але ж не варто його виносити на публіку, як переваги однієї технології над іншою.
В жодному разі. Просто на свинець реакція як воно геть зовсім не робоче і всім поголовно потрібен ліфер.
SergN: 14.11.2025 17:23 З такою експлуатацією під регулярні відключення це теж треба буде робити регулярно, якщо порівнювати строки служби свинцю з ліфером.
А який інтервал заміни свинцю повинен бути? А то моїм вже 2 роки...

Скільки проживе ліфер якщо його висаджувати в нуль, недозаряджати, не балансувати, не давати йому повного профілактичного циклу?

Чи підійде ліфер якщо інвертор його буде намагатися висадити до 10,5В і чи відбувається автоматичний запуск при відновленні живлення?
Чи підійде свинець, якщо інвертор його відключить при 11 з чимось вольт?

Чи підійде ліфер якщо зарядне тупе ручне і шарашить виставленим струмом весь шлях зарядки із розрахунку що акумуляторник буде поглядувати на вольтметр і вручну зменшувати ампераж? Мова про дубові автомобільні зарядними, яким пофігу на напругу живлення, низька вона чи висока, синусоїду та інший шлак мережі.
Чи підійде ліфер, якщо зарядник валить пакетами імпульсів, періодично пускаючи високочастотні або 15-16 вольтові для десульфатації?

отож, дбж/гібридник/лего із зарядника+інвертора/зарядні станції типу екофлоу/ різновиди АКБ - то все індивідуально і кожен крутиться як може виходячи із свої можливостей та умов (так би мовити Тех.завдання)
GreenMile
Member

Z440_User: 14.11.2025 17:10 Ну а АКБ...
Вище 30А я не стрибну, вартість адекватної збірки ліфера на 200А*г за 20-25кгрн vs 2 стартерних 100А*г за 7000грн - перекривають сенс збирання ліферу.
До того свої АКБ ще можна здати та повернути назад 1000-2000грн і докинути в покупку таких самих нових, та спокійно заряджати дубовим тупим зарядним в автоцеху підприємства. А ліфери як к подібним тупим дубовим зарядникам віднесуться?
Стартерні акумулятори на те і страртенрні, щоб віддавати короткочасно велкі струми, а не довго віддавати велику ємність. Кілька разів просаджуєте кальцієвий АКБ нижче 12В і все, повну ємність вже не отримаєте.
Крім того, щоб повністю зарядити стартерний аккум треба до 30 годин на зарядці його тримати.
Ось, КТЦ абсолютно нового 60А*г стартерного аккума, тільки з магазину з ідеальною густиною електроліту 1,27 по всіх банках:
При 20-годинному тесті віддав 57А*год, а повністю взяв їх назад за 28 годин. "Швидко" він поповнив 37,5 А*год за 7,5 годин зарядки струмом 5А, а 20А*г, що залишились, він добивав ще 20 годин.
Це він в 2022 році
TAB_polar.png
А це в 2025 році
TAB_polar25.png
При тому що він стоїть в автомобілі.
У ваших акумів там вже хібащо третина ємності лишилась.

Якщо що, основа резервна система у мене на 2-х АГМ свинцевих акумах по 200А*г, зібрав як "тимчасову" в 2022 :lol:

Відправлено через 10 хвилин 45 секунд:
Z440_User: 14.11.2025 19:16 В жодному разі. Просто на свинець реакція як воно геть зовсім не робоче і всім поголовно потрібен ліфер.
Свинець робочий, але при поточних цінах втратив сенс придбання.
Для АГМ акумів найбільша кількість циклів (приблизно 1300) буде, якщо його розряджати не глибше за 30%, при розряді до 50% циклів десь 800, при розряді до 0 - менше 200.
Тобто, якщо ви хочете з АГМ (!) про стартерні просто промовчимо зараз, отримувати гарантовано 2кВт*год, то загальна ємність у них має бути 4,6кВт*год і тоді вони прослужать довго.
Крім того, свинець чутливий до струмів, чим більше струм навантаження - тим менше він віддасть енергії. Умовно, навантажите лампочкою 20Вт - віддасть всі 200А*г, навантажите чанйником 2000Вт - віддасть заледве 80А*г.

У ліфепо4 десь по 3000-4000 циклів при розряді до 20% в середньому, крім того, віддана енергія майже не залежить віж навантаження, тобто він відасть майже всю ємність хоч під лампою, хоч під чайником. Тобто 200А*г свинець при розумноу користування віддасть вам стільки ж скільки і 60 А*г ліфепо4.
А тепер дивимся на ціну і задаєм питання, навіщо купляти свинець при поточних цінах на ліфепо4?

Відправлено через 4 хвилини 46 секунд:
Короч, налюбити систему, купівлею дешевих стартерних акумів не вийде :) По факту на довгому періоді ви просто заплатите в рази більше.
Стартерний акум - це може буте екстрене, аварійне джерело, ну там 1-2 рази його просадити, коли під рукою нічого немає, але при постійних циклічних розрядах - це просто гроші на вітер.
SergN
Member

Та ніякий не отож, бо це беззаперечність фрази про "все індивідуально" - це ніякий не висновок з написаного вище, а це:
Z440_User: 14.11.2025 19:16Ніхто не заважає брати все зі свинцю, так, вмерти вони можуть, але і ліфери не вічні.
взагалі показує слабке розуміння відмінностей між акумами.
Z440_User: 14.11.2025 19:16А який інтервал заміни свинцю повинен бути? А то моїм вже 2 роки...
2 роки яких навантажень? 100-0(умовний)-100-0... щодня чи все ж там за період відключення з'їдало 30% ємності і за 2 роки лише 2 місяці відключень? Хто це знає, окрім власника?
Чим більша ступінь розрядки свинцю, тим гірше це для тривалості життя акума, це треба знати. Ну і якщо то AGM, то той по мірках свинцю дійсно проживе довше, але точно не варто його взагалі навіть намагатися ставити поряд з ліфером в дисципліні запасу життя в циклах зарядки-розрядки.
Z440_User: 14.11.2025 19:16Чи підійде ліфер якщо зарядне тупе ручне
В наші часи зарядник для ліфера купується (на китайщині) умовно на здачу з недільного походу в продуктовий супермаркет, тож знову спроба якось натягнути типу аргументи для переваг, але вони лише сміх викликають. Ну хочеться людині мазохізму зі старими "дубовими автомобільними зарядними", то це її вибір. Згоден, що кожен крутиться як може, але коли "виходити зі своїх можливостей" - це про фінансовий бік, то ок, але коли свої можливості обмежити самообманою, то тут вже дивно. Ну як мінімум, її не варто розповсюджувати у вигляді переваг технологій, щоб не вводити в оману інших.
Z440_User
Member

GreenMile, та воно понятно, але:
Воно більш-менш тримає прийнятний особисто мені час - працює. Перестало тримати - кинув в багажник свої дві сотки, взяв 4-5тис грн та погнав в автомагазин за новими двома сотками і знову забув про них на як мінімум 2 роки. Бо моїм рівно 2 роки буде наступного місяця і поки міняти їх не думаю, бо не просяться.

А хтось без машини і йому вже так просто їх не відперти до магазину на обмін...

На цих вихідних думаю вскрити та подивитися, може води їм долити треба...
Знову, я не кажу що це бестофзебест, але такий варіант теж цілком життєздатний.
GreenMile
Member

Z440_User: 14.11.2025 19:47 GreenMile, та воно понятно, але:
Воно більш-менш тримає прийнятний особисто мені час - працює.
Ну шо таке "більш-менш"? Ну от у мене 2*200А*г Агм, система 24В, я від них щодня по 2-3 рази на день живлю чайник 2кВт, мікрохвильовку 1,8кВт, кавомашину 1,4кВт (квартира з елетроплитою). Шо можуть ваші стартерні? Освітлення і холодильник? :dontknow:
Z440_User: 14.11.2025 19:47 Перестало тримати - кинув в багажник свої дві сотки, взяв 4-5тис грн та погнав в автомагазин за новими двома сотками і знову забув про них на як мінімум 2 роки. Бо моїм рівно 2 роки буде наступного місяця і поки міняти їх не думаю, бо не просяться.
Ну двайте рахувати, на Нконі самі дешевші комірки 130Аг були 25 Євро при купілві від 4 шт. За 5000 грн з доставкою маєте 4 комірки на 130 А*г, + 2000 грн БМС + нехай 1000 на все інше - дроти, запобіжники, шпильки. За 8000 грн маєте акум з якого років з 10 зможете по 3 рази на день забирати по 1000Вт*годин.

І ваші два стартерні акуми типу сумарно 200 А*гож з яких ви зможете забрати тих самих 1000Вт*годин один раз на 1,5 доби і то протягом пари місяців, далі вони сульфатуються і все. За два роки ви викидаєте ще 5000 грн... :apes:
pawn
Member

GreenMile: 14.11.2025 19:59За два роки ви викидаєте ще 5000 грн...
2-3 рази сходити в Сільпо)
Ответить