Выбор ИБП/UPS

Корпуса и источники питания
Ответить
Автор
Member

Smok: 08.11.2025 15:23не думаю що там споживання драматично впаде
Суть в том что сервак ничего не потеряет и сможет себя поднять сам если упс не сядет и электрика вернется. При чем тут потребление?

Отправлено спустя 5 минут 39 секунд:
Типичный пример - мониторим сколько осталось заряда. На 20% переходим на минимальный ранлевл, красиво гасим все, переводим фс в рид онли (я таким не страдаю, ибо максимум там пишется аж лог и принудительный фсцк отработает на системной ссд в секунды), оставляем скрипт мониторинга. Дальше электрика:
- появилась - наш демон видит что упс отрапортовал возврат света говорит операционке - охрана, отмена. Все стартует назад
- упс сел - все просто потухло. Вернется свет - упс стартонет и за ним сразу комп, так как в биосе стоит включаться всегда при подаче питания. Все опять же безопасно и данные на месте, ибо все было погашено перед отключением "нештатным".
Не понимаю чем такая логика не нравится. У меня работает десятилетиями

Если же упс не умеет сам стартовать по возврату электрики из севшего состояния - то о чем я тут вообще распинаюсь, городите бп на 12 вольт и реле с таймером, замыкающее единоразово кнопку старого сидирома через 5 секунд по появлению питания. Решение надежно как телевизор славутич, но имеет место в еаших реалиях (только упирайте сидюк так что б лоток выезжал не полностью, тогда он няшно возвращается на исходную позицию). Ну или ваяйте на ардуино и сервоприводах (не факт что будет дешевле бу упса с норм мозгами)
Tesseract
Member

Залежить від задач, але зазвичай в рідонлі режимі сервак нікому не потрібен, і немає різниці чи він так працює, чи взагалі вимкнений. Зате висаджування батареї в нуль може сильно зменшити її довговічність. Якщо безперебійник правильний, то при появі світла сервак так і так запуститься.
Shpoker
Member

Tesseract
А можно мне схему, пожалуйста, на словах, при таких вводных:
свет пропал, сервак выключился, получив от упса инфу что света нет, через минуту свет появился. Упс как работал, так и остался.

Как включить сервак без внешнего вмешательства? Мб я всё делаю неверно и просто не знаю что в современном мире все иначе.
Возьмем упс eaton 5p1550ir (достаточно умный?) как пример для низенькой стойки на 2 сервера
(Посылать упсу павердаун через х секунд? Тогда пример все еще актуален, ибо свет появился после посыла команды но до отрубона упса, либо сервак не успел потухнуть, что еще веселее)
Crossbow
Member

Shpoker
Wake-on-Lan в допомогу - з роутера ))
Shpoker
Member

Crossbow
Тоесть автоматизации 0, лезь руками. Пушка)). Щяс серверную в 3 ночи полезу поднимать, главное будильник не забыть поставить :lol:
Rucha
Member

Shpoker
Изображение
А комп вже стартує коли UPS підійметься.
Последний раз редактировалось Rucha 08.11.2025 23:09, всего редактировалось 1 раз.
Crossbow
Member

Shpoker: 08.11.2025 23:03Тоесть автоматизации 0, лезь руками
роутер не вміє WOL 1 раз хвилину наприклад ?! -тупий роутер ))
Shpoker
Member

Rucha
Ага, лезем в таймеры, сервак в процессе выключения, свет вернулся. Картинка что нам по этому поводу говорит, а то я что-то не понял?

Отправлено спустя 1 минуту 59 секунд:
Crossbow
Ммм, люблю такие решения, честно. Простое как топор, для днищесерверных пойдет, но домашний пользователь с типичным роутером будет стоадать, та и хрен с ним)
Rucha
Member

Shpoker: 08.11.2025 23:16 Ага, лезем в таймеры, сервак в процессе выключения, свет вернулся. Картинка что нам по этому поводу говорит, а то я что-то не понял?
UPS вимкнеться навіть якщо світло повернеться в процесі вимкнення серверу, бо одночасно запускається процес вимкнення UPS. А от що буде далі - не зрозуміло. Я б позадовбував це якийсь ШІ по цьому питанню.
Shpoker
Member

Rucha: 08.11.2025 23:43UPS вимкнеться навіть якщо світло повернеться в процесі вимкнення серверу, бо одночасно запускається процес вимкнення UPS
Ну вот я про это и говорил (как то что нельзя делать), подать павердаун через х секунд упсу. А то что у нас в гипервизоре где-то бд закрывает транзакции и серв может не успеть вырубиться - да плевать, потом следующая смена восстановит. И то что тогда не отработает триггер на возврат сети - тоже не трагедия, упс потухнет при наличии 230в на входе и делайте шо хотите (да, упсу подать вол тоже можно, как-раз так как предложил Crossbow, только в сеть воткнуть нужно, доплатив долларов 200) :gigi:

ну серьезно, я на этом собаку сожрал
Rucha
Member

Shpoker: 08.11.2025 23:55в гипервизоре где-то бд закрывает транзакции и серв может не успеть вырубиться
Час на вимикання налаштовуєте ви. Якщо на закінчення транзакцій вам потрібні години, то вам вимикання UPS взагалі не підходить. Вам потрібна система на потужній паверстанції або на генераторі.
Ще є варіант з окремим UPS майстром (в мене це робить raspberry pi), який керує всіма девайсами, але сам живиться від аварійного живлення. Все залежить від аших потреб.
Мені не зрозумілі ваші нарікання на цей воркфлоу. У вас є кращі пропозиції?
Shpoker
Member

Rucha
Да, воркфлоу выше, если смарт упс уже есть то зачем использовать кучу доп костылей, когда можно реально все автоматизировать силой апи упса и скрипта на баше?
Сберечь батарею не выйдет, если упс не воткнут в сеть, но достигнуть результата когда вообще можно не трогать систему и она будет работать автономно в любом сценарии - легко. Не нужно усложнять всякими распберри, ардуинами, упсом для этого отдельным, роутерами, вейконланами. Живите проще, не обмазывайтесь дополнительными точками отказа.
Взываю лишь к тому что кто-то это прочитает и скажет себе "о! Та у меня ж реально все есть, почему бы и не да?"

Ладно, всем спокойной ночи, срач реально никуда не приведет, делайте шо хотите ;)
Rucha
Member

Shpoker
Не розумію. Це ж ви почали розписувати сценарії та шукати рішення. А тепер пишете, що нічого не треба - треба лише безперебійне живлення. Ви вже якось визначиться!
Shpoker
Member

Rucha
Я хотел альтернативу услышать, а услышал нюансы сплошные
Rucha
Member

Shpoker
Було б класно мати кнопку "Зробити все класно", але життя бентежне...
_VlaD_
Member

Cirax: 08.11.2025 19:18 А я тебе ничего и не предлагаю, и не продаю.
Поэтому закуси, и тестируй дальше.
Какая жалость. А я вот хотел купить у вас замечательный аккумулятор, который собран из ячеек непонятно какой емкости при помощи синей изоленты. :D
LiquidStorm
Member

Розумний ДБЖ:
* вміє вимикати вихід при досягненні вказаного % залишку заряду
* вимикається сам із затримкою через Х хв після вимкнення виходу
* вмикається сам, при появі живлення на вході
* вміє не вмикати вихід, доки акум не досягне вказаного % заряду
* вміє сигналізувати про усі зміни стану вхідної напруги та % заряду по USB та/чи мережі

Це - все, що повинен вміти якісний безперебійник. Як ви там організовуєте роботу/запуск/завершення обладнання на виході ДБЖ - то є окрема тема.

Цього не вміє жодна пересічна електростанція, тому між станцією і обладнанням на фірмі ми досі користаєм безперебійники на свинці. І хоч ДБЖ їсть 35+ Вт на власні потреби, змершуючи корисний час роботи від залізофосфату, це - необхідність.
Z440_User
Member

Трошки не профільний, Одеський ДБЖ за 13к грн вміє:
+ вмикатись при появі мережі;
+ вимикається при 10,5В, але можна примусово увімкнути та дійти до 10В, після чого він вимкнеться і запуститься лише коли з'явиться мережа. Варіант з поки не зарядиться до ??% не включається - не перевіряв;
+ працює як стабілізатор 140...280В;
+ автоматичне зарядне із струмом max 30А, при інсталяції треба вручну обмежити максимальний струм заряду відповідно вашого АКБ.
+ адекватний алгоритм роботи зі свинцевими АКБ, в тому числі стартерними автомобільними;
+ чиста синусоїда, стабілізована кварцем;
+ сквозний нуль для фазозалежного обладнання (котельне, станочне, насосні станції, варочні поверхні з автозапалюванням та захистом, ...);
+ переключення на мережу після синхронізації синусоїди;
+ шум не більше за газовий котел/холодильник.
+ перевантаження 150% впродовж 30-40сек, з великим допуском падіння напруги, для забезпечення запуску електродвигунів обладнання. В тому числі звичайних асинхронників.

ЄДИНИЙ ПОКИ ЩО ПОМІЧЕНИЙ МІНУС:
- самий потужний пристрій цього виробника 12В 1кВт

Ну і час заряду свинця :facepalm:
Васильович
Member

Shpoker: 09.11.2025 00:21Я хотел альтернативу услышать, а услышал нюансы сплошные
Думаю, дешевих альтернатив класичному UPS з керуванням по USB нема.

Наприклад, ось мій сценарій використання для домашнього сервера (UPS - старенький Eaton PowerWare 5110):
- якщо пропало живлення від мережі, NUT запускає таймер очікування 3 хв (для збереження ресурсу свинцевого акумулятора, але щоб і сервер зайвий раз не вимикати при короткочасних відключеннях)
- якщо протягом 3 хв живлення від мережі повернулося, NUT скасовує таймер
- якщо 3 хв минуло, а живлення від мережі нема, NUT шле серверу сигнал завершення роботи
- сервер завершує роботу і шле сигнал по USB про вимкнення UPS
== UPS та сервер вимкнені ==
- якщо в мережі з'явилося живлення, UPS автоматично вмикається і подає живлення на сервер
- сервер також вмикається автоматично при подачі живлення

За кілька років роботи такої схеми був лише один раз, коли сервер вимкнувся, а UPS не встиг, бо якраз відновилося живлення від мережі в цей момент. Для домашнього використання вважаю це допустимим - ну, не пороздавалися торренти пару годин вночі :shuffle:
EvgeniyK86
Member

Потрібен дбж для роутера. Зараз маю маршива кп5 , відмінно себе показує, але графік відключень став такий що не встигає відновитись заряд. Хочу залишити його для онушки а для роутера ах3000т докупити більш ємний. Думав купити маршива кп7 24000 маг, але їх немає. Це тимчасове явище чи модель застаріла? Щось можна взяти якісне в бюджеті до 3000 грн? В ідеалі з залізофосфатними акумами і швидкою зарядкою.
Ответить