Если вы до сих пор не понимаете , боюсь уже не поймете . Почитайте о деградации полупроводников .Kirakishou: ↑ 15.08.2025 19:27 Схоже, що ви експерт. Поясніть мені природу цього явища.
Новини
Останні статті і огляди
Геймери все частіше купують OLED-монітори. Обсяги поставок за підсумками року зростуть на 86%
-
xIIImaL
Member
-
Kirakishou
Member
Я же говорю, я не эксперт. В отличие от вас. Надеюсь, вы предоставите ссылки на научные статьи по изучению данного вопроса. Меня не интересует деградация полупроводников, дайте мне информацию о выгорании жидких кристаллов. Потому что быстрый поиск в гугле говорит, что выгорание IPS это миф.xIIImaL: ↑ 15.08.2025 20:19Если вы до сих пор не понимаете , боюсь уже не поймете . Почитайте о деградации полупроводников .
-
Vladys77
Member
Звісно може б і я собі купив OLED. Але коли питання стоїть взяти собі найдешевший 27" OLED за штуку баксів чи 32-34" якісний PV/IPS за 600, то питання OLED відпалає саме собою.
-
Vladys77
Member
Не забудуть. Бо в OLED досі є недоліки як низька яскравість та потенційне вигорання пікселів. Звісно вам виробник скаже, що там технології проти вигорання. Постійне зміщення картинки на кілька пікселів та постійне вимикання екрану через хвилину невикористанняLiam: ↑ 14.08.2025 16:25 Предлагаю обсудить Геймери все частіше купують OLED-монітори. Обсяги поставок за підсумками року зростуть на 86%
Ну так OLED дійсно краще за застарілий LCD. Дайте 10 років та про LCD забудуть як було з CRT.
А я на своєму моніторі можу поставити красиву заставку і лишити його так на години, щоб любуватись.
-
Scoffer
Member
Пояснити має виробник. Але явище зустрічається рідко і далеко за межами гарантійного терміну. Яка йому мотивація?Kirakishou: ↑ 15.08.2025 20:17Якось дивно, що до сих пір ніхто не розібрався в природі цього явища.
-
snegurrrka
Member
Взагалі радує тенденція, що OLED монітори стають доступнішими, я наприклад з 2011 чи 12 року десь почав телевізори в якості монітора використовувати, а з 22 року вже 3 роки десь маю задоволення споживати контент з ПК через LG OLED C2 42".
За замовчанням його завжди використовую в повсякденних сценаріях в режимі Dark room lvl 2, що на око десь відповідає рівню яскравості мабуть 38-40 зі 100, чого для SDR контенту мені з головою. Таскбар автоматично приховується, скрінсейвери не вимикав, статично годинами браузер чи якусь прогу не залишаю відкритою - поки що ніяких помітних ознак вигоряння. При перегляді фільмів в HDR яскравість може бути і 100% залежно від того дивлюся вдень чи вночі. В іграх теж зазвичай більше яскравості додаю. Тобто реально нічого супер екстра задля збереження не роблю в принципі.
Після цього дивитися на досить якісний монітор Dell Curved Gaming Monitor S2722DGM на другому домашньому ПК на балконі якось взагалі не хочеться, хоча там і якісна панелька VA + 165 Гц, проте тієї чіткості в русі, того контрасту та чорного кольору звісно немає.
Все ж таки я не готовий всім знайомим OLED монітори рекомендувати на 100%, особливо тим хто з фото працює чи монтує відео, чи ще з якимись статичними об'єктами може по 10-12 годин на добу працювати, проте для тих хто грає, стрімить, казуально споживає контент, можливо фільми дивиться періодично з монітору - OLED 240 Гц це неймовірний досвід, який ніяка нова відеокарта не подарує (ну хіба що після апгрейду зовсім вже слабких low end рішень на top end).
Якісний ТВ чи монітор як на мене може слугувати без заміни і 5-7-10 років спокійно, тому звісно вірю й сподіваюся, що ресурсу мого OLED вистачить ще не на один рік, але видно буде з часом. Коли купував свій перший телефон з AMOLED дисплеєм, то теж всі казали про вигоряння, а так-то дуже активно користуюся і по нині One Plus 7T Pro, не бачу нічого схожого на вигорання, а з нього читав книжок, манги та вебтунів ну дуууже багато і це вже десь років 5 точно (чи з кінця 2019, чи з початку 2020), правда теж окрім як надворі під прямим сонцем ніколи не було потреби на 100% яскравості використовувати.
За замовчанням його завжди використовую в повсякденних сценаріях в режимі Dark room lvl 2, що на око десь відповідає рівню яскравості мабуть 38-40 зі 100, чого для SDR контенту мені з головою. Таскбар автоматично приховується, скрінсейвери не вимикав, статично годинами браузер чи якусь прогу не залишаю відкритою - поки що ніяких помітних ознак вигоряння. При перегляді фільмів в HDR яскравість може бути і 100% залежно від того дивлюся вдень чи вночі. В іграх теж зазвичай більше яскравості додаю. Тобто реально нічого супер екстра задля збереження не роблю в принципі.
Після цього дивитися на досить якісний монітор Dell Curved Gaming Monitor S2722DGM на другому домашньому ПК на балконі якось взагалі не хочеться, хоча там і якісна панелька VA + 165 Гц, проте тієї чіткості в русі, того контрасту та чорного кольору звісно немає.
Все ж таки я не готовий всім знайомим OLED монітори рекомендувати на 100%, особливо тим хто з фото працює чи монтує відео, чи ще з якимись статичними об'єктами може по 10-12 годин на добу працювати, проте для тих хто грає, стрімить, казуально споживає контент, можливо фільми дивиться періодично з монітору - OLED 240 Гц це неймовірний досвід, який ніяка нова відеокарта не подарує (ну хіба що після апгрейду зовсім вже слабких low end рішень на top end).
Якісний ТВ чи монітор як на мене може слугувати без заміни і 5-7-10 років спокійно, тому звісно вірю й сподіваюся, що ресурсу мого OLED вистачить ще не на один рік, але видно буде з часом. Коли купував свій перший телефон з AMOLED дисплеєм, то теж всі казали про вигоряння, а так-то дуже активно користуюся і по нині One Plus 7T Pro, не бачу нічого схожого на вигорання, а з нього читав книжок, манги та вебтунів ну дуууже багато і це вже десь років 5 точно (чи з кінця 2019, чи з початку 2020), правда теж окрім як надворі під прямим сонцем ніколи не було потреби на 100% яскравості використовувати.
-
StTechnik
Member
Меня не покидают ощущения что в теме навалили сторонники плоской земли
Теперь они свидетели выгорания экранов
Теперь они свидетели выгорания экранов
-
Scoffer
Member
Тому що це не вигорання, а щось іншеKirakishou: ↑ 15.08.2025 20:30Потому что быстрый поиск в гугле говорит, что выгорание IPS это миф.
https://forum.arcadecontrols.com/index. ... c=164627.0
https://discussions.apple.com/thread/64 ... ortBy=rank
-
xIIImaL
Member
Я тоже не эксперт , у меня просто выгорел ips моник . И не только у меняKirakishou: ↑ 15.08.2025 20:30Я же говорю, я не эксперт. В отличие от вас. Надеюсь, вы предоставите ссылки на научные статьи по изучению данного вопроса. Меня не интересует деградация полупроводников, дайте мне информацию о выгорании жидких кристаллов. Потому что быстрый поиск в гугле говорит, что выгорание IPS это миф.xIIImaL: ↑ 15.08.2025 20:19Если вы до сих пор не понимаете , боюсь уже не поймете . Почитайте о деградации полупроводников .
-
Vladys77
Member
А в OLED моніторах в принципі HDR немає, бо там яскравість 300 ніт, а для нормального HDR треба 1000.Nekros: ↑ 14.08.2025 16:55Ці «швидкісні» VA тільки на папері швидкісні і у кращому випадку там буде 6мс блек-ту-вайт і з шлейфами, та поганий hdr який залежить від кількості лед підсвітки яка може не встигати або погано працювати з малими обʼєктами на єкрані по типу курсора. Так ще ці «швидкісні» VA коштують майже стільки як і ОЛЕД1234waltz: ↑ 14.08.2025 16:50 Такими темпами вони ще довго будуть бороти, враховуючи що давно є "швидкісні" VA з HDR, де ні шлейфів (як в старих VA), ні глоу (як в IPS), ні вигорання (як в OLED).![]()
Ну і не всі ж кіберкотлети, якім в CS в FullHD треба 300 MГц частоти екрану та відсутність шлейфів і швидкість переходу в 1 мс.
Звичайним людям з головою те що дають звичайні монітори.
-
FirstTDM
Member
Всё просто - для начала, это действительно не "выгорание" как у плазмы/OLED, а некое "залипание": со временем "пикселы" ухудшают свои характеристики по переключению из одного состояние в другое и мы наблюдаем "остаточное изображение" на экране. И во-вторых: неравномерный износ подсветки - тут я думаю, что всё и так понятно. Кстати, бывает, что через некоторое время эти "призраки" на экране сами проходят.Kirakishou: ↑ 15.08.2025 20:17Ви мені краще поясніть природу явища вигорання IPS. А то купа прикладів із власного досвіду, а ніхто так і не пояснив, як рідкі кристали можуть вигоріти. Якось дивно, що до сих пір ніхто не розібрався в природі цього явища.
-
Vladys77
Member
Поки IPS вигорить, згорят 3-5 OLED моніторівxIIImaL: ↑ 15.08.2025 20:49Я тоже не эксперт , у меня просто выгорел ips моник . И не только у меняKirakishou: ↑ 15.08.2025 20:30
Я же говорю, я не эксперт. В отличие от вас. Надеюсь, вы предоставите ссылки на научные статьи по изучению данного вопроса. Меня не интересует деградация полупроводников, дайте мне информацию о выгорании жидких кристаллов. Потому что быстрый поиск в гугле говорит, что выгорание IPS это миф.
-
FirstTDM
Member
Пиковая яркость OLED мониторов легко достигает 1000 нит, а то и больше, но, конечно, не на 100% площади экрана - так, что с HDR 1000 у OLED всё в порядке.Vladys77: ↑ 15.08.2025 20:50А в OLED моніторах в принципі HDR немає, бо там яскравість 300 ніт, а для нормального HDR треба 1000.
-
xIIImaL
Member
Vladys77: ↑ 15.08.2025 20:50 А в OLED моніторах в принципі HDR немає, бо там яскравість 300 ніт, а для нормального HDR треба 1000.
- спойлер
Та че ж так мало , 10 штук выгорит
Востаннє редагувалось 15.08.2025 20:59 користувачем xIIImaL, всього редагувалось 1 раз.
-
Enjthesilence
Member
що за маячню ти пишеш?Vladys77: ↑ 15.08.2025 20:50А в OLED моніторах в принципі HDR немає, бо там яскравість 300 ніт, а для нормального HDR треба 1000.Nekros: ↑ 14.08.2025 16:55
Ці «швидкісні» VA тільки на папері швидкісні і у кращому випадку там буде 6мс блек-ту-вайт і з шлейфами, та поганий hdr який залежить від кількості лед підсвітки яка може не встигати або погано працювати з малими обʼєктами на єкрані по типу курсора. Так ще ці «швидкісні» VA коштують майже стільки як і ОЛЕД![]()
Ну і не всі ж кіберкотлети, якім в CS в FullHD треба 300 MГц частоти екрану та відсутність шлейфів і швидкість переходу в 1 мс.
Звичайним людям з головою те що дають звичайні монітори.
яскравості більше ніж достатньо у сучасних оледів, я прямо зараз сиджу на 10%.
у нормальних оледів сертифікований HDR, який може показати і вище 1000ніт, тобі розказати як працює HDR? цього більше ніж достатньо для яскравих хайлайтів від HDR, а вище, ну це треба бути мазохістом і вбивати очі, щоб палити в морду 1000ніт з всього монітора.
-
Gold_Star
Member
Kirakishou
Бачу що ви надійна людина, на яку завжди можна покластися. Ваша здатність точно відчувати оригінальний задум та тонкий сенс будь-якого витвору мистецтва видає в вас особистість з різносторонніми поглядами, при цьому ваша особливість залишатися з чітко зрозумілими принципами може змотивувати людей не тільки захоплюватися вами, а й слідувати вашим ідеям. Хто знає, можливо саме ваш тред на одній з іміджборд колись справив враження на мене та був одним із каталізаторів в покупці справжньої 10-бітної панелі, яким став мій нинішній QD-OLED телевізор.
Схоже, що у вас проблеми з пошуком в Google, тому я залишаю посилання на, можливо не настільки наукову, але більш зрозумілу статтю у Вікіпедії, в якій описується ефект вигорання LCD.
Бачу що ви надійна людина, на яку завжди можна покластися. Ваша здатність точно відчувати оригінальний задум та тонкий сенс будь-якого витвору мистецтва видає в вас особистість з різносторонніми поглядами, при цьому ваша особливість залишатися з чітко зрозумілими принципами може змотивувати людей не тільки захоплюватися вами, а й слідувати вашим ідеям. Хто знає, можливо саме ваш тред на одній з іміджборд колись справив враження на мене та був одним із каталізаторів в покупці справжньої 10-бітної панелі, яким став мій нинішній QD-OLED телевізор.
Схоже, що у вас проблеми з пошуком в Google, тому я залишаю посилання на, можливо не настільки наукову, але більш зрозумілу статтю у Вікіпедії, в якій описується ефект вигорання LCD.
-
Gold_Star
Member
Це настільки жирно, що можна смажити чебуреки на усю бригаду штурмовиків.Vladys77: ↑ 15.08.2025 20:50А в OLED моніторах в принципі HDR немає, бо там яскравість 300 ніт, а для нормального HDR треба 1000.
-
Enjthesilence
Member
та йому непотрібні ніякі "наукові статті", він зможе їх зрозуміти? він тут пофлексити, що в нього відкалібрований іпс монітор, все. це тупі невігласи, накупили оледі ці, які горять за рік з бендінгами і мерехтінням, а в нього такого нема.Gold_Star: ↑ 15.08.2025 20:59 Kirakishou
-
Enjthesilence
Member
https://www.mdpi.com/2079-4991/8/1/5Kirakishou: ↑ 15.08.2025 20:30Я же говорю, я не эксперт. В отличие от вас. Надеюсь, вы предоставите ссылки на научные статьи по изучению данного вопроса. Меня не интересует деградация полупроводников, дайте мне информацию о выгорании жидких кристаллов. Потому что быстрый поиск в гугле говорит, что выгорание IPS это миф.xIIImaL: ↑ 15.08.2025 20:19Если вы до сих пор не понимаете , боюсь уже не поймете . Почитайте о деградации полупроводников .
https://pubs.aip.org/aip/jap/article/11 ... plays-with