Прогрес ARM процесорів

Обсуждение всего, что связано с CPU
Ответить
Автор
Member

waryag: 20.03.2026 09:34Дегенерат. Бо тільки така людина буде серйозно педалювати, як сильно Асус боїться макбука нео на фоні того, що твориться у світі взагалі і на ринку елекроніки зокрема
може до дегенератів і не дійшло що керівник АСУС просто висловив переживання всієї індустрії бюджетних віндовс ноутів
waryag: 20.03.2026 09:34 відповідав вже багато разів - маки не для ігор
А епл про це знає?
звичайно що знає, саме тому і старається в цьому напрямку
waryag: 20.03.2026 09:34 Юрчику, ти ще не зрозумів? Нікому не потрібні твої відео від чергових інфоциган.
прошу надати свої відео чи тести. Але ж ви не зможете, знань нема. :lamer:
waryag: 20.03.2026 09:34 Доречі, і ті починають скиглити, що нова макОС якась особливо глючна, а часи інтел згадують зі сльозою ностальгії :lol:
напевне що глючить, в мене правда не глючила. А от Віндовс 11 - більшого лайна нема. Майкрософт вже її навіть і не тестує. А про проблеми офіційно заявляє - що навіть файловий менеджер відкривається з затримкою і тому треба його завжди тримати запущеним. Щось маєте заперечити офіційній позиції Майкрософт? Будете ігнорувати не зручні питання?
artko: 20.03.2026 09:42навіщо? ноути не про 100% завантаження. покажете 100% навантаження у макбук ейр пасивному, та з збереженням вашого улюбленого однопотоку?
так я і сказав що ноути не під 100%. А якраз під одно чи мало поточне завантаження. Саме тому потрібно звертати увагу на тести одно-потоку
artko: 20.03.2026 09:42 пс: про одно-потік в такому не дуже оптимізованому тесті - ви звичайно не побачили.
звичайно побачили. а от ви - ні. бо він однаковий в обох ноутах в межах похибки вимірювання. може підтягнете скіл читання?
невже ви побачили що тест не оптимізований, і в мене нема до нього довіри - бо в ньому М4 гірший ніж М3
якщо ви глянете на інші тести одно-потоку - CB чи GB - то перевага в одно-потоці у ніо суттєва - у Cinebench 2024 - 42%, це прірва
https://nanoreview.net/en/cpu-compare/a ... n-ai-7-350

але ж ви будете ігнорувати незручну правду? чи не так?
artko: 20.03.2026 09:42 про відео - все там добре, дивіться тести
добре? на 256гб стоража? бо в мене дружина як на ноуті відосиками гралася, 2тб ссд забивала під верх, ще і не вистачало.
якщо вам важливий саме розмір вбудованого диску - то обирайте х86, вам ж не забороняють
але якщо буде раптом важлива швидкість, якість, кольоро-корекція - то дайте щоб дружина обрала. Ви ж не будете заперечувати що такого якісного екрана як у ніо - на х86 і близько нема? якщо є - дайте модель
artko: 20.03.2026 09:42 тобто те, що епл теж з кожним поколінням набирає частот - ігноруєте? а що так, навіщо емейзінгу майже 5ггц частоти? щось пішло не так?
можуть то й піднімають. Але як ви поясните що у М5 на сильно нижчих частотах така величезна перевага над х86?
artko: 20.03.2026 09:42 Чи ви може заперечите скільки вказано і скільки фактично споживає ваш проц на вашому ноуті?
можу. в моєму ноуті встановлено проц з tdp 25вт. і він фактично споживає під навантаженням саме стільки (так, міряв). а що?
модель ноута і проца?
Евгений King: 20.03.2026 09:54Щойно Фокстрот прислав, купуйте Apple Neo за 35999грн (~820$) :lol: І жодних акцій для школярів/студентів Apple у нас не пропонують, видно -100$ це тільки для локального ринку США
макбук ейр М4 у Епл коштував 1000, у нас сірий імпорт з гарантією - 850
скоро і у нас ніо буде дешевше 600
якщо вам вже горить - то купуйте ейр - він кращий в усьому за ніо
big_bang
Member

artko: 19.03.2026 13:29
waryag: 19.03.2026 12:24І виступ топ-менеджменту асус тут ні до чого. К
та то сарказм був від топа :) дійсно, "шок для галузі". бо за ті ж самі гроши - ноутбук х86 може дати в 4 рази більше ссд, в два рази ram, в два рази більш потужний процесор.
і в нього не буде проблем з сумісностю пз, можна ставити будь-яку OS (ну, окрім вендорлока від епла)
спойлер
https://comfy.ua/ua/noutbuk-asus-vivobo ... ilver.html 35999грн
https://comfy.ua/ua/noutbuk-apple-macbo ... ilver.html 35999грн
https://www.cpubenchmark.net/compare/62 ... n-AI-7-350
а пафосно посидіти в кафешці з безлактозним безкофеїновим лате на кокосовом з вашим asus можна ?
ні :dontknow:

от і всьо - з'їли зхавали
kabostebeztak
Member

yuriy_dd: 19.03.2026 17:55

приклад? чим гірший макбук для користувачів яким підходить скажімо хромбук? а чим кращий?
гірший ціною, кращий тим що макос не така кончена як хром ос, хоча нормальну ос все одно ти хрін поставиш)
yuriy_dd
Member

big_bang: 20.03.2026 11:48 а пафосно посидіти в кафешці з безлактозним безкофеїновим лате на кокосовом з вашим asus можна ?
чому працівники Гугл масово на макбуках?
чому всі нові рішення у сфері AI в першу чергу працюють чи навіть і розробляються на макбуках?

чому розумні і досвідчені розробники обирають макбуки? а всіляка школота сидить на дешевому х86? і все що мріє - це лише пограти?
0F
Member

yuriy_dd: 18.03.2026 18:49
0F: 18.03.2026 17:57 Той факт, що в кастом легесенько запускає руки васян666, нашого коричневого друга не засмучує. Що ж, діагноз зрозумілий.
це відкриті прошивки якими користується величезна к-ть користувачів - ви можете самі завантажити і особисто переконатись що в них є. І також можете її самі скомпілювати

це не лайно від Сяомі чи Самсунг де стільки анальниз зоднів поставлено - що вони відправляють про вас все. І де не можна подивитись що всередині.

хоча фанатам х86 не звикати - їм і віндовс 11 подобається :lol: :lol:
Величезна кількість людей - це 3.8 мільйони юзерів лінійки порівняно з 3 мільярдами активних андроїд девайсів? Почув тебе, рідний. Сподіваюсь, в тебе ангуглд твій лайнопоко і ти, звісно, відсканував що і куди твій васянкаштом відправляє?
Re W11 - чудова ОС, хочеш грай, хочеш працюй. А не отак, як під спойлером.
спойлер
Знімок екрана 2026-03-20 120024.png
AntonyKandaurov
Member

Нічосі, він на early 2015 захотів щось там робити. Справжній аплєфан купує кожен рік новий, а не цей якір прогресу який щось там хоче користуватись старим х86 маком :laugh: он коричневий накінечник прогресу щось вякає але купляти і підтримувати прогрес не хоче, чекає поки на ібеї з'явиться лот від розчарованого яблучника який вирішив злити свіжокуплений емезінг гою.
kabostebeztak
Member

yuriy_dd: 20.03.2026 11:55
big_bang: 20.03.2026 11:48 а пафосно посидіти в кафешці з безлактозним безкофеїновим лате на кокосовом з вашим asus можна ?
чому працівники Гугл масово на макбуках?
чому всі нові рішення у сфері AI в першу чергу працюють чи навіть і розробляються на макбуках?

чому розумні і досвідчені розробники обирають макбуки? а всіляка школота сидить на дешевому х86? і все що мріє - це лише пограти?
бо за ними тупо приємно працювати
клавіатура, тачпад, дисплей, навіть мій макбук про 2010 по тактильних відчуттях просто афігєнний

кому не срати на ші? до речі, хіба сервери не працюють на амд епіках, тобто на х86?
waryag
Member

yuriy_dd: 20.03.2026 11:47може до дегенератів і не дійшло що керівник АСУС просто висловив переживання всієї індустрії бюджетних віндовс ноутів
Індустрія в шоці від стрибку цін, той мак її не хвилює.
І бюджетні ноути в безпеці, бо вони дешевше, мають свої плюси і виконують свої завдання.

Асус переживає за "преміальний" сегмент, де дорого продає пристойний екран та металевий корпус.
yuriy_dd: 20.03.2026 11:47звичайно що знає, саме тому і старається в цьому напрямку
Маки не для ігор, чи епл не може в ігри, хоча дуже хоче і прикладає максимум зусилль? А значить, є що порівнювати :lol:
yuriy_dd: 20.03.2026 11:47напевне що глючить, в мене правда не глючила. А от Віндовс 11 - більшого лайна нема. Майкрософт вже її навіть і не тестує. А про проблеми офіційно заявляє - що навіть файловий менеджер відкривається з затримкою і тому треба його завжди тримати запущеним. Щось маєте заперечити офіційній позиції Майкрософт? Будете ігнорувати не зручні питання?
На х86 є вибір. Майки випустили невдале оновлення він11 - статистика показала хвилю переходів на він10.
Можна і лінукс поставити.
AntonyKandaurov
Member

і все що мріє - це лише пограти
Пограти - це дуже гарний маркер продуктивності системи. Якщо система "найпродуктивніша в світі" а в іграх 2 фпс то зрозуміло завдяки яким "валізкам з мертвими президентами" система "найпродуктивніша".
artko
Member

yuriy_dd: 20.03.2026 11:47невже ви побачили що тест не оптимізований, і в мене нема до нього довіри - бо в ньому М4 гірший ніж М3
тест не може бути оптимизований, невже ніяк не зрозумієте? тест на то і тест, що він тестує конкретний якийсь профіль навантаження.
yuriy_dd: 20.03.2026 11:47але ж ви будете ігнорувати незручну правду? чи не так?
але ж ви ігноруєте незручну правду, що люди користуются не тестами, а конкретним пз, накшалт 7-zip, так? :)

yuriy_dd: 20.03.2026 11:47Але як ви поясните що у М5 на сильно нижчих частотах така величезна перевага над х86
4,6ггц - сильно нижчи частоти? :)
yuriy_dd: 20.03.2026 11:47модель ноута і проца?
казав вже неодноразово. r5 4500u, swift 3 SF41-431
yuriy_dd: 20.03.2026 11:47Ви ж не будете заперечувати що такого якісного екрана як у ніо - на х86 і близько нема?
з чого раптом? чи у єпла ексклюзів на якісні матриці? хто заважає встановити у будь який ноут?
waryag
Member

yuriy_dd: 20.03.2026 11:55чому всі нові рішення у сфері AI в першу чергу працюють чи навіть і розробляються на макбуках?
Що, напився сміливої води та одягнув свіжий памперс? Думаєш, не стануть ловити тебе на брехні? :lol:

А сувора правда в тому, що більшість передових ШІ рішень працює на залізі нвідіа, АМД чи кастомних чипах виробників, а епл доводиться ліцензувати ШІ в лідерів ринку. Спочатку це була опенАІ, а після відмови довелося йти на поклін до гугла :lol:
AntonyKandaurov
Member

Зате тачпад натискається по всій площині. Ура! Прогрес!
waryag
Member

artko: 20.03.2026 12:18 4,6ггц - сильно нижчи частоти? :)
Найкращий ігровий процесор - 4,7 з бустом до 5,2 :lol:
kabostebeztak
Member

waryag: 20.03.2026 12:29
artko: 20.03.2026 12:18 4,6ггц - сильно нижчи частоти? :)
Найкращий ігровий процесор - 4,7 з бустом до 5,2 :lol:
тю, у мене навіть 4.2 на 3600 не тримаються
yuriy_dd
Member

0F: 20.03.2026 12:03Величезна кількість людей - це 3.8 мільйони юзерів
це досить багато. Я думаю що більше
0F: 20.03.2026 12:03А не отак, як під спойлером
це проблеми старої версії МакОС - нема відношення до прогресу сучасних АРМ проців
я би хотів що вони були доступні всім, і щоб можна було поставити Лінукс
Епл - якраз і робить цю яскраву демонстрацію переваги і популяризує
waryag: 20.03.2026 12:11 Індустрія в шоці від стрибку цін, той мак її не хвилює.
а ви не зауважили незручну правду що макбуки подешевшали в тій самій конфігурації? і це коли всі інші заявляють по ріст ціни на 30-40%
waryag: 20.03.2026 12:11 Асус переживає за "преміальний" сегмент, де дорого продає пристойний екран та металевий корпус.
а тут за 500 і краще.
artko: 20.03.2026 12:18тест не може бути оптимизований, невже ніяк не зрозумієте? тест на то і тест, що він тестує конкретний якийсь профіль навантаження.
напевне ви не в курсі як бенчі оптимізовані лише під Інтел погано працювали (-ють) на АМД
тут те саме.
artko: 20.03.2026 12:18 але ж ви ігноруєте незручну правду, що люди користуются не тестами, а конкретним пз, накшалт 7-zip, так? :)
якраз в конкретному ПЗ - користувачі побачать значно швидший відгук системи на їх дії, особливо при роботі від батареї
artko: 20.03.2026 12:18 Але як ви поясните що у М5 на сильно нижчих частотах така величезна перевага над х86
4,6ггц - сильно нижчи частоти?
ну я знаю що у х86 6+
artko: 20.03.2026 12:18казав вже неодноразово. r5 4500u, swift 3 SF41-431
тести кажуть 42+ Вт. Підозра що ви погано міряєте. Купіть таку штуку як в мене
https://www.notebookcheck.net/Acer-Swif ... 162.0.html
artko: 20.03.2026 12:18 Ви ж не будете заперечувати що такого якісного екрана як у ніо - на х86 і близько нема?
з чого раптом? чи у єпла ексклюзів на якісні матриці? хто заважає встановити у будь який ноут?
це жадібність/криворукість виробників х86 ноутів
хоча може назвете модель з таким якісним та відкаліброваним екраном?
waryag: 20.03.2026 12:19А сувора правда в тому, що більшість передових ШІ рішень працює на
я про клієнтів. Те що на серверах АРМ все більше - я знаю і вже про це казав. Просто ще одна не зручна правда.
0F
Member

yuriy_dd: 20.03.2026 12:47 це досить багато. Я думаю що більше
Не треба думати, подивись на офіційну статистику лінійки. То що по лайнопоко? З гуглосервісами чи без? Трафік сніфав?
yuriy_dd: 20.03.2026 12:47 це проблеми старої версії МакОС - нема відношення до прогресу сучасних АРМ проців
я би хотів що вони були доступні всім, і щоб можна було поставити Лінукс
Епл - якраз і робить цю яскраву демонстрацію переваги і популяризує
Ця проблема стосується і більш сучасних версій макос, і це буквально антикастомер - забирати куплений софт. То про який прогрес мова, якщо десктопні ARM процесори не доступні всім і просто так на них лінукс не поставиш? І до чого тут епл зі своїм вендорлоком до популяризації ARM? Показати циферки в оптимізованих бенчмарках, заявити про емейзінг графіку і потім запустити кіберпанк в 30 ФПС 720П?
bogob
Member

yuriy_dd: 20.03.2026 11:55 чому працівники Гугл масово на макбуках?
Може тому, що їм не треба витрачати власні кошти на маки/немаки? Прийшов у Гугєл працювати, а тебе питають: що тобі потрібно для комфортної праці з максимальним вихлопом? Або навіть не питають а просто ставлять макбуки-макпро-аймаки на стіл і починай працювати, раб, на галерах.
yuriy_dd: 20.03.2026 11:55 чому розумні і досвідчені розробники обирають макбуки? а всіляка школота сидить на дешевому х86? і все що мріє - це лише пограти?
Тут теж справа в грошах, власних забаганках-забобонах і таке інше. Якщо ти студент - ти ніщєброд. Якщо ти вже добрячій програмер - твоя зарплатня дозволяє купити майже будь-який макбук з першої зарплати на новому місці, ще й буде на що жити-їсти-їздити-відпочівати до наступного траншу від роботодавця.
artko
Member

yuriy_dd: 20.03.2026 12:47ну я знаю що у х86 6+
де? у яких масових х86 6+ ггц? приклад, будь ласка.
yuriy_dd: 20.03.2026 12:47тести кажуть 42+ Вт. Підозра що ви погано міряєте. Купіть таку штуку як в мене
я міряв лабораторним БЖ, по колу постійного струму в своїх режимах роботи. він коштує значно більше, ніж ваш показометр. підозра, що навпаки - ви погано міряєте. особливо коли наміряли 28 годин ютубу при паспортних 18-ти годинах )

yuriy_dd: 20.03.2026 12:47це жадібність/криворукість виробників х86 ноутів
і як це корелює з вашим стверженням, шо у х86 не може бути якісного екрану? (а він може, лінь шукати вимірювання, но майже впевнений що будь який ноут з OLED типом матриці - без проблем має якісну картину. що там по оледам у епла? вже почали, нарешті, ставити?)
LVladislavchik
Member

yuriy_dd: 20.03.2026 11:55чому розумні і досвідчені розробники обирають макбуки? а всіляка школота сидить на дешевому х86? і все що мріє - це лише пограти?
Ти себе відносиш до досвідчених та розумних? А чо макбук собі не купиш? А на макбуці дружини тільки й мрієш як би на макос поставити емулятор андроіда щоб пограти та задонатити в war robots, треба нагадати людям, на 4пда логін ydudchak, пруфи там є :rotate:
kabostebeztak
Member

LVladislavchik: 20.03.2026 14:03
yuriy_dd: 20.03.2026 11:55чому розумні і досвідчені розробники обирають макбуки? а всіляка школота сидить на дешевому х86? і все що мріє - це лише пограти?
Ти себе відносиш до досвідчених та розумних? А чо макбук собі не купиш? А на макбуці дружини тільки й мрієш як би на макос поставити емулятор андроіда щоб пограти та задонатити в war robots, треба нагадати людям, на 4пда логін ydudchak, пруфи там є :rotate:
докс сват спортікі агу агууу докс сват ааааа

Відправлено через 33 хвилини 3 секунди:
yuriy_dd: 20.03.2026 12:47
artko: 20.03.2026 12:18 Але як ви поясните що у М5 на сильно нижчих частотах така величезна перевага над х86
4,6ггц - сильно нижчи частоти?
ну я знаю що у х86 6+
Хріново знаєш

У ігрового топа 9800х3д 5.2 по всіх ядрах
TechPowerUp в розгоні взяли 5.3, і гнали вони його під стабільність а не скріншоти за секунду до крашу системи
У найкращого споживацького проца 9950х3д в давінчі резолв в тестах puget systems 5.5 якщо вірити techpowerup
У другого найкращого в резолв кор ультра 9 285к 5.7 в спеках, по всіх ядрах менше думаю, але не знаю.

Відправлено через 2 хвилини 58 секунд:
artko: 19.03.2026 18:50 з якого перепугу 45вт ви прирівнюєте до 90вт? тому що вам та захотілося, незручні питання до швидкості одразу переводите на споживання, та ще перекручуючі? як вуж на пательні, точно
Тіпуля думає про десктопний інтел походу
Ответить