Прогрес ARM процесорів

Обсуждение всего, что связано с CPU
Ответить
Автор
Member

yuriy_dd: 06.02.2026 23:02трохи сумно, краще вже М4 в Україні за ціною від $850
Маніпуляція, 850$ в Україні за еір м4 це ж за б/в без гарантій.
yuriy_dd: 06.02.2026 21:46 ви напевне не подивились відео і у вас не достатньо досвіду - ця проблема не вирішується - принаймі тоді не вирішувалась. Зараз такого стало менше. Про це кажуть багато людей
Я продивився відео і як не дивно, але там згадується що в маку та ж проблема, тільки в маку вона типу швидко фікситься в штатних налаштуваннях, а в вінді типу через костилі, я не знаю як там в звичайних ноутах, але в корпоративних з цим точно нема жодних проблем, по-перше, там в біосах окрема вкладка зазвичай, яка відповідає за паверменеджмент і там буває навіть апаратне вимикання живлення на юсб портах, по-друге, стару панель керування досі не прибрали з вінди, а відео вийшло 3 роки тому, тут справді питання до майкрософта, бо в тій панелі керування досі є багато цікавого, але потрапити в неї стає все важче, а аналогічного функціоналу в звичайних налаштуваннях він11 досі нема.
yuriy_dd: 06.02.2026 21:46бо це лише на нових ноутах, на старих все ок
i7 1360p якраз 3 рочки, його мала б затронути ця проблема, але досі через панель керування фікситься, новіше ну хіба на 14 поколінні я можу ноут потикати, а так 10-13 покоління без проблем, також багато ноутів мав можливість пощупати на райзенах 2020-2025 років і там це не проявляється, можливо я просто відразу в панель керування лізу і все під себе налаштовую, ну пахне маніпуляцією, Ви кастоми на свій покофон шиєте, а в вінді глибше копнути не можете.
yuriy_dd: 06.02.2026 21:46але з Віндовс я маю проблеми (як і багато інших, особливо з Він 11 - де Майкрософт визнає який тормознутий навіть File Explorer), а мене 100 сторінок пробують переконати про проблеми МакОС - яких я за 5+ років використання - не зустрів
При чому я не користуюсь додатковим софтом від Епл - тільки те що в системі є, і ніяким чиним мене Епл не заставляє щось робити
А Віндовс це робить прямим текстом - хоча би навязуючи свій One Drive і я вже задовбався його кожен раз відінстальовувати
Тут я згідний що він11 доволі тормознута, але на 4500u вона точно літає, є певні фрізи при відкриванні пуску чи ПКМ на робочому столі, але вони не більші як на основному компі з р7 9700х. На рахунок макос, Ви 100 сторінок доводите що вона Вам не подобається і взагалі не фанатієте від епл, а подобається прогресс арм :rotate: Поки найбільша проблема була це звичайна миша, скрол колесом інвертований і це один параметр для миші та тачпаду, якщо поставити галочку, то він стає правильний на миші та інвертований на тачпаді, також сам скрол дьорганий, фікситься це все LinearMouse. Ще в мене ПКМ у фіндері викликає мікролаг як на вінді при відкриванні пуску чи ПКМ в провіднику, а також часто фрізить анімація згортання/розгортання вікна та відкриванні центру керування свайпом по тачпаду, та й в загальному налаштування можна відкрити і просто потикати зліва різні категорії, відгук не моментальний, причому ситуація однакова що з енергозбереженням що без нього. А вандрайв відключається раз і назавжди штатно: в диспетчері задач просто вимикаєте з автозапуску.
yuriy_dd: 06.02.2026 21:46так - вже 5+ років реальної роботи
5 років однопотоку, це Ваш сценарій, в мене теж є однопоточні навантаження, але паралельно з ними ще багато чого працює.
yuriy_dd: 06.02.2026 21:46а що вже є пасивні і швидкі ноути на х86? по ваших ж словах - їх має бути легко зробити
Маніпуляція. А що швидкі ноути з вентиляторами постійно крутять вентиляторами? По Ваших словах вентилятори крутяться мінімум на 10000об/хв і ви не заздрите тому котові який вирішить підійти до ноутбука ближче як на метр. В більшості ноутів вентилятор крутиться дуже мало кількість часу, більшу частину робочого дня він буде безшумний як еір, а так як працює Ваша дружина (ноут на одіялко і зідзвон без відео) там вертушка дуже малоймовірно що включиться. Та й якщо аргументувати що дома є тварини, то це теж не спрацює, бо шерстю забивається все, включаючи Ваш мак міні, в якого вертушка не зупиняється ніколи, хіба він спить чи вимнений.
yuriy_dd: 06.02.2026 21:46ви там якось сказали про старі ноути які по 15-20 годин живуть, цікавлять моделі?
Військовим дуже багато купував Dell Latitude типу 5270-5290 та 5470-5490 з посиленими батерейками ніби на 78вт, це ноути на 6, 7 та 8 поколінні і3-і7, на ютубі реально до 20 годин живуть. Також вони доволі міцні і вже підтримують штатно зарядку по type-c. В hp та lenovo є аналогічні лінійки.
yuriy_dd: 06.02.2026 23:39ну там не так все страшно, 4 роки з 8 Гб досвіду. Воно працює сильно краще ніж Він 11 з 16 Гб
Маніпуляція. Просто епл ставить доволі непогані ссд і тому своп доволі швидко працює, даємо віндовс пристрою адекватний ссд і все літає з 8 озу, перевірено особисто на ноутах на вінді з розпаяними 8гб без можливості апгрейду.
yuriy_dd: 06.02.2026 23:39тут АРМ змагаються лише з АРМ - старим х86 тут не місце
Однопотік лише з однопотоком у Ваших індивідуальних кейсах, які Ви накладаєте шаблоном на інших споживачів.
waryag
Member

yuriy_dd: 06.02.2026 23:02Бюджетний Apple MacBook отримає 8 ГБ пам'яті та ціну від $699
А як же макбуки по 500, про як ти півтеми розпинаєшся? :popcorn:

Сподіваюся, хоч ссд там не на емейзінг QLC?
AntonyKandaurov
Member

waryag: 07.02.2026 08:26
yuriy_dd: 06.02.2026 23:02Бюджетний Apple MacBook отримає 8 ГБ пам'яті та ціну від $699
А як же макбуки по 500, про як ти півтеми розпинаєшся? :popcorn:

Сподіваюся, хоч ссд там не на емейзінг QLC?
По 500 вони будуть на єбеї для таких як Юра, нєбіт-нєкрашен.
kabostebeztak
Member

yuriy_dd: 14.09.2025 19:48 х86 - це тупик, вони не те що не хочуть зробити швидше, вони не можуть це зробити

проблема лише в оптимізації софта
Круто звісно, але чи зможу я на айфоні пограти в щось нормальне? Чи зможу я на айфоні попрацювати в GIMP чи DaVinci Resolve?
Практичного сенсу в срачах про ARM та x86 нема і не буде до тих пір, доки не буде реально МАССОВОЇ підтримки ARM, щоб кожна собака могла собі його дозволити (а не тільки жертви екосистеми), і щоб кожна собака могла грати в ті ж самі ігри і користуватись тим же самим софтом що і на x86.

Технічно, у МІЛІАРДІВ людей вже є ARM пристрої, але їх знову ж таки обмежує софт. DeX є не на кожному самсунзі, а у більшості виробників (в тому числі і епл) такої функції взагалі нема.
luntik
Junior

LVladislavchik: 07.02.2026 02:33
yuriy_dd: 06.02.2026 23:39ну там не так все страшно, 4 роки з 8 Гб досвіду. Воно працює сильно краще ніж Він 11 з 16 Гб
Маніпуляція. Просто епл ставить доволі непогані ссд і тому своп доволі швидко працює, даємо віндовс пристрою адекватний ссд і все літає з 8 озу, перевірено особисто на ноутах на вінді з розпаяними 8гб без можливості апгрейду.
З оперативкою та швидкодією все таки є нюанси. Маю в особистому користуванні 2 ноутбуки Apple Silicon 16 гб (21 рік) та Thinkpad X1 Extreme 32 гб (20 рік). Під час роботи над однаковими задачами вінда віджирає 20-25 гб оперативки, мак всі 16 гб + 10-15 гб свопу. І при цьому швидкодія маку зі свопом відчутно краща, особливо що стосується компіляції та копіювання великої кількості дрібних файлів. 95% робочого часу проводжу за маком, вінду використовую виключно для задач які вимагають функцій саме цієї ОС.
LVladislavchik
Member

luntik
В 2020 році було 9 та 10 покоління інтелів, це 14нм+++++, фактично рефреш скайлейка з більшою кількістю ядер, воно й не дивно.
dext
Member

yuriy_dd: 07.02.2026 00:35
dext: 07.02.2026 00:01наступний емейзінг ARM буде з 4 чи 2 GB RAM?
наступний буде М5 Про, М5 Мах, і десь колись М5 Ультра
і вже цього року М6

а що там у х86?
:facepalm:
вас спитали про "прогресс" в об'ємах RAM, а ви відповіли "в наступному році будуть нові ЦП"...

на більшості x86 RAM можна докупити після, а от що ви будете робити з вашими 640кб економ-едішен, без можливості апгрейду?
tablestikus
Member

Ви продовжуєте нерівну боротьбу з цим чатгпт аля юрієм який зациклився і по колу ходить? Ой зря)
yuriy_dd
Member

LVladislavchik: 07.02.2026 02:33 Маніпуляція, 850$ в Україні за еір м4 це ж за б/в без гарантій.
це просто показує що ви не вмієте шукати, я можу навчити, але має бути в першу чергу бажання від вас
LVladislavchik: 07.02.2026 02:33але там згадується що в маку та ж проблема
за 5 років - не стикнувся
LVladislavchik: 07.02.2026 02:33але в корпоративних з цим точно нема жодних проблем
корпоративні - це які? HP ProBook & EliteBook - це вже корпоративні?
LVladislavchik: 07.02.2026 02:33по-друге, стару панель керування досі не прибрали з вінди
очевидно що всі знають як доступитись до неї, але ви нічого там не вирішите
LVladislavchik: 07.02.2026 02:33а рахунок макос, Ви 100 сторінок доводите що вона Вам не подобається і взагалі не фанатієте від епл, а подобається прогресс арм :rotate: Поки найбільша проблема була це звичайна миша, скрол колесом інвертований і це один параметр для миші та тачпаду
проблема скролу - ніяк не стосується прогресу АРМ проців
і взагалі всі ці 100 сторінок - це в основному фанати х86 виливають свою ненависть до МакОС, реально розмов про проци - пару сторінок - не нема знань у них запустити тести, не те щоб написати свої
може у вас є? статистичне відхилення результатів рахуєте?
LVladislavchik: 07.02.2026 02:33а також часто фрізить анімація згортання/розгортання вікна та відкриванні центру керування свайпом по тачпаду
завжди і всюди відключаю анімації - життя занадто коротке що витрачати його на їх перегляд
LVladislavchik: 07.02.2026 02:33 вандрайв відключається раз і назавжди штатно: в диспетчері задач просто вимикаєте з автозапуску
ви напевне не в курсі що він прописується у багато місць і всюди мозолить своєю присутністю
пс: запуск програм не лише там відключати треба
LVladislavchik: 07.02.2026 02:33Маніпуляція. А що швидкі ноути з вентиляторами постійно крутять вентиляторами?
так ніби я вже казав - проблема що пропелер взагалі є, і в будь який момент він може включитись і наприклад затягнути коли ноут на одіялі, і все - назад ви той пух так просто не виймете
не має бути взагалі пропелера - ну ж ніби очевидні речі кажу
LVladislavchik: 07.02.2026 02:33бо шерстю забивається все, включаючи Ваш мак міні, в якого вертушка не зупиняється ніколи, хіба він спить чи вимнений.
ну що за маячню ви кажете? мак міні в мене ніколи не буде лежати на одіялі - він стаціонарно стоїть на столі
LVladislavchik: 07.02.2026 02:33Маніпуляція. Просто епл ставить доволі непогані ссд
насправді там ССД досить посередні в молодших моделях на малих обємах
kabostebeztak: 07.02.2026 12:49Круто звісно, але чи зможу я на айфоні пограти в щось нормальне?
більшість грошей ігрової індустрії заробляється на АРМ пристроях
х86 нема там місця, вигнали з ганьбою
kabostebeztak: 07.02.2026 12:49Чи зможу я на айфоні попрацювати в GIMP чи DaVinci Resolve?
багато чого є, правда екран малий, на айпаді краще - якщо вам потрібен портативний пристрій
kabostebeztak: 07.02.2026 12:49Практичного сенсу в срачах про ARM та x86 нема і не буде до тих пір, доки не буде реально МАССОВОЇ підтримки ARM, щоб кожна собака могла собі його дозволити (а не тільки жертви екосистеми), і щоб кожна собака могла грати в ті ж самі ігри і користуватись тим же самим софтом що і на x86.
тобто є хороший продукт, який задовільняє 90% звичайних користувачів, але якесь світило на форумі заявляє що нема практичного сенсу?
luntik: 07.02.2026 13:00Під час роботи над однаковими задачами вінда віджирає 20-25 гб оперативки, мак всі 16 гб + 10-15 гб свопу. І при цьому швидкодія маку зі свопом відчутно краща
дивно що вам мінусів не наставили за правду
будьте готові - тут таких не люблять
dext: 08.02.2026 02:14 вас спитали про "прогресс" в об'ємах RAM, а ви відповіли "в наступному році будуть нові ЦП"...
а яким боком обєм РАМ стосується прогресу АРМ?
kabostebeztak
Member

yuriy_dd: 08.02.2026 13:33
більшість грошей ігрової індустрії заробляється на АРМ пристроях
х86 нема там місця, вигнали з ганьбою
Кенді краш не рахується, чєл

Відправлено через 2 хвилини 52 секунди:
yuriy_dd: 08.02.2026 13:33 багато чого є, правда екран малий, на айпаді краще - якщо вам потрібен портативний пристрій
ну наприклад?
waryag
Member

yuriy_dd: 08.02.2026 13:33 а яким боком обєм РАМ стосується прогресу АРМ?
А яким боком 100 сторінок відвертого підлизування еплу стосуються прогресу АРМ?

Я не пам'ятаю, щоб ти хоч раз спробував в аналіз архітектури: М1 проти епл на х86, м1 проти м2, М1 проти снепдрегон і т.п.... Вже мовчу про ігнорування такого параметру, як ІРС.

Практично завжди все зводиться до цитування результатів бенчмарків різної актуальності і достовірності, інколи згадуєш про споживання, ціни і 8КП (тільки якщо думаєш, що це показує АРМ у вигідному світлі, інакше швидко міняєш тему). І все.

Відправлено через 2 хвилини 30 секунд:
yuriy_dd: 08.02.2026 13:33завжди і всюди відключаю анімації - життя занадто коротке що витрачати його на їх перегляд
А рекламу не вимикаєш! :lol:

Відправлено через 3 хвилини 58 секунд:
yuriy_dd: 08.02.2026 13:33 тобто є хороший продукт, який задовільняє 90% звичайних користувачів, але якесь світило на форумі заявляє що нема практичного сенсу?
Іронія в тому, що абсолютну більшість юзерів ПК задовольняє х86, у епл мінімальна ніша, квалком там практично відсутня, але ти раз за разом розповідаєш про мертвий х86 :lol:
kabostebeztak
Member

yuriy_dd: 08.02.2026 13:33
kabostebeztak: 07.02.2026 12:49Практичного сенсу в срачах про ARM та x86 нема і не буде до тих пір, доки не буде реально МАССОВОЇ підтримки ARM, щоб кожна собака могла собі його дозволити (а не тільки жертви екосистеми), і щоб кожна собака могла грати в ті ж самі ігри і користуватись тим же самим софтом що і на x86.
тобто є хороший продукт, який задовільняє 90% звичайних користувачів, але якесь світило на форумі заявляє що нема практичного сенсу?
уявімо собі ситуацію
мені на голову падає топовий мак студіо
що я буду з ним робити? працювати вийде бо увесь мій робочий софт є і на макос, але що робити потім? у що грати на ньому і наскільки грабельне воно буде?
перехід на машину з арм процом матиме сенс тільки якщо вона зможе повністтю замінити мою вже наявну х86 машину, і з ос, і з іграми, і з оверклокінгом, і з простотою апгрейду, а не щоб як мертвонародженні мак про
0F
Member

kabostebeztak: 08.02.2026 14:58 мертвонародженні мак про
Бро, навіть не намагайся. Поціенту потрібен самий бомж варіант Apple M, щоб в один потік парсити текст і дивитись ютьюб від АКБ 28 годин.
kabostebeztak
Member

waryag: 08.02.2026 14:56 Іронія в тому, що абсолютну більшість юзерів ПК задовольняє х86, у епл мінімальна ніша, квалком там практично відсутня, але ти раз за разом розповідаєш про мертвий х86 :lol:
Ось про що я кажу! Я хочу щоб коли я прийшов зі школи я міг пограти в The Finals, S.T.A.L.K.E.R. Anomaly чи якусь іншу Windows гру (90% часу), пописати в AnyType, попрацювати в LibreOffice (9.9% часу) і зробити якийсь прикол в GIMP чи DaVinci Resolve (0.1% часу).
Комп'ютер на ARM, хоч від Apple, хоч на Windows мені дає робити лише 2 з 3 цих речей.

Як вторинна машинка для друку, редагування фото в полі, перегляду відео і читання коміксів? Норм.
Як основний ПК? Нащо воно мені треба?

До речі, якщо б у мене був тільки, ну, наприклад, макбук на арм, для гри в The Finals мені довелось би брати PS5 або Xbox Series на x86 процах)))

Едіт: срати я хотів на срачі x86 проти ARM, якщо я зможу зібрати машину на ARM, що даватиме мені більше фпс за машину на x86 то я зберу машину на ARM.

Відправлено через 2 хвилини 3 секунди:
0F: 08.02.2026 15:19
kabostebeztak: 08.02.2026 14:58 мертвонародженні мак про
Бро, навіть не намагайся. Поціенту потрібен самий бомж варіант Apple M, щоб в один потік парсити текст і дивитись ютьюб від АКБ 28 годин.
Ааа... ну, в такому разі ці машини дійсно найкращі в світі. Нє, я щас навіть не прикалуюсь.

Відправлено через 2 години 24 хвилини 4 секунди:
yuriy_dd: 04.02.2026 20:03
Z440_User: 04.02.2026 18:54потужні серверні шафи, створені для конкретного завдання
але ж там віртуальні машини на яких можна запускати фактично будь який софт - все давно працює
Изображение

Відправлено через 46 хвилин 52 секунди:
yuriy_dd: 15.09.2025 10:59 я володів 3700Х, і 9900К - в стоку (без розгонів) йому програвав
я все використовую виключно в стоку, і память також по JEDEC - без ніяких XMP
спойлер
Изображение
RoMiLiUs
Member

yuriy_dd
Йорік, я так розумію, що мій виклик на челендж ти ігноруєш. Повторюсь. Є скрипт на обчислення нулів гіпотези Рімана. Суто математика.
В мене є профільний ПК і є пара макбуків. На М1 і М4.
Последний раз редактировалось RoMiLiUs 08.02.2026 18:49, всего редактировалось 1 раз.
Polario457
Junior

Щоб не вщух цей диспут, ось трохи інформації для підкріплення доводів :)

Why E cores make Apple silicon fast

https://eclecticlight.co/2026/02/08/las ... icon-fast/
If you use an Apple silicon Mac I’m sure you have been impressed by its performance. Whether you’re working with images, audio, video or building software, we’ve enjoyed a new turn of speed since the M1 on day 1. While most attribute this to their Performance cores, as it goes with the name, much is in truth the result of the unsung Efficiency cores, and how they keep background tasks where they should be.
aaagfdmnvcc.jpg
-----
спойлер
More info: https://eclecticlight.co/m1-macs/
Облако питань для прибічників критичного мислення: чи є таке у noARM? як давно? ви маєте докази? наскільки це потрібно мені/іншим? чи це є прогрес? а в іграх? на приставках? однопотік це чи ні? що буде у наступних M? чи здатен я? чи здатні ви? et cetera
:popcorn:
kabostebeztak
Member

yuriy_dd: 12.01.2026 22:27
Евгений King: 12.01.2026 22:01Андервольт CPU/GPU це формат розгону
я в курсі, але я за стабільність
ТІПУЛЯ ДУМАЄ ЩО РОЗГІН ЦЕ ТАМ ДЕ ТІПИ СТОЯТЬ З БОЧКАМИ АЗОТУ І ГОНЯТЬ ДО 6.66 ГІГАГЕРЦ АХАХАХА
-з неповагою, власник розігнанної оперативи. нічого не крашиться хоч в резолві хоч в the finals
AntonyKandaurov
Member

я все використовую виключно в стоку, і память також по JEDEC - без ніяких XMP
Земля скловатою
kabostebeztak
Member

yuriy_dd: 12.01.2026 22:27
Евгений King: 12.01.2026 22:01Андервольт CPU/GPU це формат розгону
я в курсі, але я за стабільність
Изображение
yuriy_dd
Member

kabostebeztak: 08.02.2026 14:47Кенді краш не рахується, чєл
все що змогли вродити? про гроші - поговорити не хочете?
kabostebeztak: 08.02.2026 14:47 ну наприклад?
забули про що питали? наприклад - DaVinci Resolve
waryag: 08.02.2026 14:56Я не пам'ятаю, щоб ти хоч раз спробував в аналіз архітектури: М1 проти епл на х86, м1 проти м2, М1 проти снепдрегон і т.п....
є результати тестів, є графіки росту швидкодії, є висновки
waryag: 08.02.2026 14:56Вже мовчу про ігнорування такого параметру, як ІРС
те що АРМ працює на 50% шидше ще й на меншій частоті? почніть з пояснення цього
або заперечення
waryag: 08.02.2026 14:56 А рекламу не вимикаєш! :lol:
в Ютюбі? в мене пріміум. На сайтах - вона мені не заважає і її не переглядаю
waryag: 08.02.2026 14:56Іронія в тому, що абсолютну більшість юзерів ПК задовольняє х86
більшість навіть не знає що у них х86
kabostebeztak: 08.02.2026 14:58що я буду з ним робити? працювати вийде бо увесь мій робочий софт є і на макос
ого які чесні твердження. Всі чули?
kabostebeztak: 08.02.2026 14:58але що робити потім? у що грати на ньому і наскільки грабельне воно буде?
а чому люди купують консолі, навіть маючи компи на х86?
RoMiLiUs: 08.02.2026 18:47я так розумію, що мій виклик на челендж ти ігноруєш. Повторюсь. Є скрипт на обчислення нулів гіпотези Рімана. Суто математика.
В мене є профільний ПК і є пара макбуків. На М1 і М4.
без проблем. Почнімо з самого простого - ноут, робота від батареї, без активного охолодження. Готові?
пс: світло у вас є? багато годин на добу?
Polario457: 08.02.2026 18:59If you use an Apple silicon Mac I’m sure you have been impressed by its performance
місцевим х86 фанатам таке потрібно перекладати
Якщо ви користуєтеся Apple на М процах, я впевнений, що вас вразила його продуктивність.
але місцеві не користувались, все що в них є - це ненависть до Епл

Відправлено через 59 секунд:
kabostebeztak: 08.02.2026 19:04з неповагою, власник розігнанної оперативи. нічого не крашиться хоч в резолві хоч в the finals
ви перевіряли до біта - що те що записано, таке точно прочитано?
Ответить