Розкрито особливості чипів AMD Ryzen Z3 для портативних ігрових систем

Обсуждение статей и новостей сайта
Автор
Member

Виробники портативок в інтерв'ю сказали що вони всі на нинішньому ринку мертві через ціни. Ну, побачимо що буде, але я трохи скептичний. Не будуть люди масово брати портативку за 2к, це надто дорого
Shepard1985
Member

Якщо приріст буде хоча б на 50%, то це прогрес. Але з того, що я побачив, навряд там буде більше FPS на виході!
phobosse
Member

І хто цей хлам на rdna3.5 купить, враховуючи нові ціни на пам'ять ?
unique-neon
Member

Scoffer: ↑ 02.10.2026 12:37Я так і написав, апнули алу. В рдна4 Matrix Cores це окремі виділені блоки, а не частина алу. В 4ме FSR 4 працюватиме на алу і віджиратиме ігрову продуктивність на свою роботу, окрім того що це просто не ефективно.
Не спеціаліст в залізі, але і на rdna 4 fsr4 явно віджирає частину ресурсу, так як кадрів вдвічі більше не стає все-таки
Shepard1985
Member

Але як можна було обрізати графічний чіп, який на Z2 extreme ні..ера не тягне?!
Мені здається, що це щось окремо робиться саме для Стім Дека 2, адже у порівнянні зі Стім Деком 1 напевно тут буде приріст у 70%, але від Z2 extreme це буде слабше, або на рівні. Єдиний мабуть тут плюс - це енергоефективність. І той факт, що тут вказано 15-25 W, то мені здається це ще одне підтвердження тому, що це готують для Valve. Ну а якщо я помиляюсь, то це насправді дуже сумно.
waryag
Member

Цікаво, чим АМД не влаштовувала нативна РДНА4?
Хай навіть десь програла би в енергоефективності, зате виграла би в швидкості виходу готового продукту, не відволікала би інженерів на застаріле проміжне покоління, яке ще й треба підтримувати, зекономила би гроші і т.п.

Відправлено через 15 хвилин 47 секунд:
Shepard1985: ↑ 02.10.2026 18:37Якщо приріст буде хоча б на 50%, то це прогрес. Але з того, що я побачив, навряд там буде більше FPS на виході!
Shepard1985: ↑ 03.10.2026 00:02Але як можна було обрізати графічний чіп, який на Z2 extreme ні..ера не тягне?!
Мені здається, що це щось окремо робиться саме для Стім Дека 2, адже у порівнянні зі Стім Деком 1 напевно тут буде приріст у 70%, але від Z2 extreme це буде слабше, або на рівні. Єдиний мабуть тут плюс - це енергоефективність. І той факт, що тут вказано 15-25 W, то мені здається це ще одне підтвердження тому, що це готують для Valve. Ну а якщо я помиляюсь, то це насправді дуже сумно.
Порівнюйте з мідлом, а не дорогим топом, і все буде добре.
Shepard1985
Member

waryag: ↑ 03.10.2026 15:40 Цікаво, чим АМД не влаштовувала нативна РДНА4?
Хай навіть десь програла би в енергоефективності, зате виграла би в швидкості виходу готового продукту, не відволікала би інженерів на застаріле проміжне покоління, яке ще й треба підтримувати, зекономила би гроші і т.п.

Відправлено через 15 хвилин 47 секунд:
Shepard1985: ↑ 02.10.2026 18:37Якщо приріст буде хоча б на 50%, то це прогрес. Але з того, що я побачив, навряд там буде більше FPS на виході!
Shepard1985: ↑ 03.10.2026 00:02Але як можна було обрізати графічний чіп, який на Z2 extreme ні..ера не тягне?!
Порівнюйте з мідлом, а не дорогим топом, і все буде добре.
А що є мідлом, що є топом?
Scoffer
Member

waryag: ↑ 03.10.2026 15:40Цікаво, чим АМД не влаштовувала нативна РДНА4?
У амд політика партії така. В apu ще з самих перших apu принципово не ставлять останню актуальну графіку. Мабуть сильно сцяться конкуренції з молодшими дискретками :dontknow:
Аціо
Member

Scoffer: ↑ 03.10.2026 20:16
waryag: ↑ 03.10.2026 15:40Цікаво, чим АМД не влаштовувала нативна РДНА4?
У амд політика партії така. В apu ще з самих перших apu принципово не ставлять останню актуальну графіку. Мабуть сильно сцяться конкуренції з молодшими дискретками :dontknow:
Якщо зібрати до купи усі перемінні на ринку, проаналізувати та ретельно розглянути усі супутні,
то стане на 99.99% зрозуміло що АМД залізобетонно не хоче конкурувати з Нвідією,
саме тому вони роблять все щоб не заважати куртці, та створюють ідеальні для нього умови.
Фактично АМД не конкурент а партнер та союзник Нвідії, інакше так АМД би домінувала у ноутбуках та лоу, мідл, хай мідл сегментах, але цього не буде саме тому що Ліза та куртка рідня.
А якби було інакше так АМД би робила топ графіку у АПУ, допрацювала відповідь на DLSS5 та FSR,
це б взагалі оверкілл був би для Нвідії - уявіть куртка запустив технологію яка 5090 зробила рівною по швидкодії 9070хт, сам себе закопав фактично, догрався. Але ні відповідь буде у 2028-2029 роках на нових відеокартах, коли воно вже буде не актуально, а Нвідія запилить х3 х4 швидкодії її аналог.

АМД ніколи не втратить момент - втратити момент, як казав Стіві.
Я лише додам - Ліза завжди змусить АМД втратити момент всупереч вигоди самої АМД та на користь любого вуйки куртки Нвідії.
waryag
Member

Scoffer: ↑ 03.10.2026 20:16У амд політика партії така. В apu ще з самих перших apu принципово не ставлять останню актуальну графіку. Мабуть сильно сцяться конкуренції з молодшими дискретками :dontknow:
А може просто не встигають, і це всіх влаштовує. Хоча яка там конкуренція, система з дискреткою при рівній продуктивності дешевша. (консолі виносимо за лапки)

Відправлено через 38 секунд:
Аціо: ↑ 04.10.2026 04:16 Я лише додам - Ліза завжди змусить АМД втратити момент всупереч вигоди самої АМД та на користь любого вуйки куртки Нвідії.
Меці було б цікаво почути внутрішню аргументацію )
Scoffer
Member

waryag: ↑ 04.10.2026 07:05А може просто не встигають
Шо саме не встигають? Всунути ядра, котрих ще немає - встигли, а відяху, котра півтора року в серії - ні?)
Shepard1985
Member

Аціо: ↑ 04.10.2026 04:16
Scoffer: ↑ 03.10.2026 20:16
Якщо зібрати до купи усі перемінні на ринку, проаналізувати та ретельно розглянути усі супутні,
то стане на 99.99% зрозуміло що АМД залізобетонно не хоче конкурувати з Нвідією,
саме тому вони роблять все щоб не заважати куртці, та створюють ідеальні для нього умови.
Фактично АМД не конкурент а партнер та союзник Нвідії, інакше так АМД би домінувала у ноутбуках та лоу, мідл, хай мідл сегментах, але цього не буде саме тому що Ліза та куртка рідня.
А якби було інакше так АМД би робила топ графіку у АПУ, допрацювала відповідь на DLSS5 та FSR,
це б взагалі оверкілл був би для Нвідії - уявіть куртка запустив технологію яка 5090 зробила рівною по швидкодії 9070хт, сам себе закопав фактично, догрався. Але ні відповідь буде у 2028-2029 роках на нових відеокартах, коли воно вже буде не актуально, а Нвідія запилить х3 х4 швидкодії її аналог.

АМД ніколи не втратить момент - втратити момент, як казав Стіві.
Я лише додам - Ліза завжди змусить АМД втратити момент всупереч вигоди самої АМД та на користь любого вуйки куртки Нвідії.
Якби не Ліза, то АМД вже мабуть не існувало б.
АМД має багатовекторну діяльність, тому їй важче конкурувати з курткою і в неї менше ресурсів на це.
Scoffer
Member

Shepard1985: ↑ 04.10.2026 19:12Якби не Ліза, то АМД вже мабуть не існувало б.
Нічого подібного. Ліза стала головною в 14му, а в 16му вже показали райзен1. Архітектура за рік-два не робиться. Мінімальний мінімум 5, а скоріше ближче до 10. Так що всі реальні заслуги у попередників, вона просто прийшла на все готове і з того часу всіма силами намагається не конкурувати з родичем. Що їй прекрасно вдається. Амд рятує тільки те що у хуанга немає ліцензій на х86, інакше теж завалила б напрямок.
Shepard1985
Member

Scoffer: ↑ 04.10.2026 19:26
Shepard1985: ↑ 04.10.2026 19:12Якби не Ліза, то АМД вже мабуть не існувало б.
Нічого подібного. Ліза стала головною в 14му, а в 16му вже показали райзен1. Архітектура за рік-два не робиться. Мінімальний мінімум 5, а скоріше ближче до 10. Так що всі реальні заслуги у попередників, вона просто прийшла на все готове і з того часу всіма силами намагається не конкурувати з родичем. Що їй прекрасно вдається. Амд рятує тільки те що у хуанга немає ліцензій на х86, інакше теж завалила б напрямок.
А для чого їй конкурувати, якщо в це треба залити багато ресурсів, багато грошей, а на виході все рівно буде дуже мало результату? У АМД є пріоритетні напрямки, які приносять дохід за рахунок чого АМД наздоганяє Нвідіа по капіталізації. Звичайно мені дуже хотілось би бачити реальну конкуренцію, але ж ну будьмо реалістами.
Ответить