Asrock x670e taichi не стартует вообще

Вопросы по материнским платам, BIOS, UEFI, чипсетам
Автор
Member

треба яйце викатати :laugh:
Последний раз редактировалось S0N1C 19.07.2026 21:47, всего редактировалось 1 раз.
AndP
Member

MessiaH: 19.07.2026 20:55 Навряд чи пару грамм вд-40 могли щось з нею зробити, тем більше що я одразу її протер і продув
ВД-40 не проводник, ей клемные колодки задувают. Дело не в этом. Смотри внимательно, может что-то отбил на плате.
Artem_K
Member

MessiaH: 19.07.2026 20:55До речі на материнці сзаді де бекплейт є сліди як потоки незрозуміло від чого.
Силіконове масло з термопрокладок, воно має низький поверхневий натяг та низьку в'язкість, тому гарно тече через мікрозазори у кріпленнях.
Artem_K
Member

WD-40 за своєю назвою (Water Displacement, 40th formula) натякає, що вона гідрофобна. Тобто замкнути вона не може.
Варіант - при спробах розкрутити (зірвані шліци) зробилося якась кількість часток металу, які WD-40 діспергувала та ганчіркою або при сушці закинуло кудись під контакти.
MessiaH
Member

Artem_K
Так а де ці контакти можуть бути? Я воздуходувкою усе продув
S0N1C
Member

або на ті гвинти насів хтось зі всієї дурі викруткою і трохи шари на чіпсеті чи ше десь відірвав :rotate:
VladimirV
Member

А з чого плата без цп має запускатись? Без цп до пост кодів вона ж не дойде. (в першому пості не сказано що цп вставлений)

Я так розумію індикатор пост-кодів (Debug LED) на мп взагалі нічого не показує при старті (цифри не бігають написано, тільки незрозуміло з цп чи без цп, без цп все буде так як в першому пості).
вставити цп, замінити cr2032 батарейку на нову, витягнувши на хвилину, якщо не буде старту після заміни, нести майстру на діагностику.
Artem_K
Member

MessiaH: 19.07.2026 22:07Так а де ці контакти можуть бути? Я воздуходувкою усе продув
А прикол WD-40 у тому, що вона частково на важких нелетких нафтопродуктах, що залишаються після видалення леткої основи та покривають поверхню гідрофобною плівкою. Тому якщо щось з нею налипло, то не факт, що видується.
А куди в теорії могло закинути - да куди завгодно під SMD чи мікросхеми в межах плями WD-40.
Artem_K
Member

VladimirV: 19.07.2026 22:19А з чого плата без цп має запускатись? Без цп до пост кодів вона ж не дойде. (в першому пості не сказано що цп вставлений)

Я так розумію індикатор пост-кодів (Debug LED) на мп взагалі нічого не показує при старті (цифри не бігають написано, тільки незрозуміло з цп чи без цп, без цп все буде так як в першому пості).
До речі, так, з повідомлення не зрозуміло що до плати вставлено. Без проца вона має працювати (BIOS Flashback), але пост-кодів не має бути, або 00.
AntonyKandaurov
Member

MessiaH: 19.07.2026 21:39 AntonyKandaurov
Що мається на увазі під статикою? Взяти шокером доторкнуьтся чи що?
Надягни светр з натуральної вовни, зніми його і потім полізь крутити кампік. Результат може бути непередбачуваним ;)
MessiaH
Member

VladimirV: 19.07.2026 22:19А з чого плата без цп має запускатись? Без цп до пост кодів вона ж не дойде. (в першому пості не сказано що цп вставлений)
Вона маэ запускатись, але в мене цього не трапляється, ніякі посткоди не бігають, тобто при натисненні на кнопку power взагалі нічого не вмикається, але чергове живлення на неї подається бо світься кнопки резет та павер, та сзаді кнопка cmos
Filabatya
Member

коли лізу щось міняти, відключаю кнопку живлення на блоці і кабель, потім декілька разів натискаю павер кнопку :up:
я махав добу ждати, це ж не торт)
Последний раз редактировалось Filabatya 19.07.2026 23:22, всего редактировалось 3 раза.
MessiaH
Member

Artem_K: 19.07.2026 22:31До речі, так, з повідомлення не зрозуміло що до плати вставлено. Без проца вона має працювати (BIOS Flashback), але пост-кодів не має бути, або 00.
Нічого, тільки сама плата, все з неї винув, я ще не знаю, хоч би були живі 2 ссд, які я не зміг час витягнути і пішов до майстра
MessiaH
Member

Filabatya: 19.07.2026 23:19коли лізу щось міняти, відключаю кнопку живлення на блоці і декілька разів натискаю павер кнопку
В мене пк пролежав вимкнений з розетки більш ніж добу
VladimirV
Member

MessiaH: 19.07.2026 23:18ніякі посткоди не бігають
ЦП запускає пост коди. Немає ЦП немає кодів, що ви хочете від плати незрозуміло.
Краще б подумали як батарею будете міняти.
MessiaH
Member

VladimirV
Коли я подрубив іншу маму без проца навіть, при натисненні кнопки павер пішли пост коди і підсвітка зразу засяяла там де вона є і екранчик почав картинку показувати. Хоча а до может также бути, до без проца вона навіть не стартує? Я просто боюсь, що якщо навіть на секунду подрубити цпу без охолодження, то він сгорить
Последний раз редактировалось MessiaH 19.07.2026 23:52, всего редактировалось 1 раз.
Artem_K
Member

VladimirV
Теоретично мала б світитися підсвітка та запуститися вентилятори на повну (якщо підключити). На посткодах мав би бути 00 (дефолтний стан ввімкнутого табло до ініціалізації плати). Якщо нічого з цього, то щось заважає старту.
Последний раз редактировалось Artem_K 20.07.2026 00:04, всего редактировалось 1 раз.
MessiaH
Member

Artem_K: 19.07.2026 23:51Теоретично мала б світитися підсвітка (якщо не вимкнена) та запуститися вентилятори на повну (якщо підключити). На посткодах мав би бути 00. Якщо нічого з цього, то щось заважає старту.
Вентилятори не працювали точно, я пробував сжо підробити, а що буде якщо проц без охолодження вставити і увімкнути систему?
VladimirV
Member

Artem_K
Не знаю звідки це береться, в абсолютній більшості випадків нічого не буде, бо через сокет замкнуті контакти на вашу підсвітку і вентилятори. І ти більше пост коди.
Допоки він не вставить ЦП , нічого у нього не буде. Можливо є якісь виняткові плати, я не знаю.
Artem_K
Member

MessiaH: 19.07.2026 23:53Вентилятори не працювали точно, я пробував сжо підробити, а що буде якщо проц без охолодження вставити і увімкнути систему?
За нормальних умов тримаєш на ньому руку, вмикаєш й він починає розігріватися, потепліло, одразу вимикаєш. Це не миттєво. Але за умов відсутності підсвітки, старту вентиляторів (це мало б точно бути) та 00 на посткодах (це в теорії повинно б) - вставляти проц такої вартості це вже стрьомно.
Ответить