Я зараз флешбеки 2014 року зловив, коли заходив на сайти по около-космічній тематиці і там всі бризгали слюною з розповідями що 10тис супутників старлінк це неможливо і ніколи не буде працювати.dead_rat: ↑ 13.07.2026 22:01Я розумію, що ми вже живемо у світі фантазій, де достатньо просто захотіти і все запрацює.ArmagedoonZergs: ↑ 13.07.2026 19:36End to end - дешевше буде.
- Ти правий що охолоджувати важко. І я теж думав що це скам і не реально.
Але після короткого гугла - реально. І плюсів там купа, починаючи від дуже потужного сонця без впливу атмосфери 24x7, відсутності купи узгоджень на землі (екологи, шум, вода бла бла бла бла) і так далі.
Але ж там підрахунки не зійдуться разів у сто, якщо не в тисячу. Станцію Мир бачили? Її потужність 28 кіловат. А стойку з АІ картамі бачили? Одна стійка 120-140 кіловат - вже як пʼять станцій, а тих стійок у датацентрі сотні рядів.
Тепер прямо 2.0 бачу. Можна хоча б почати з того що вже є реальний порахований п р о е к т, але навіщо мені це.
https://www.spacex.com/spacexai/starmind
Ти ж звісно знаєш КРАЩЕ чим компанія яка запустила більше супутників чем увесь світ разом взятий за всю історію. Ну да.
Відправлено через 2 хвилини 37 секунд:
А це тоді що? жарт такий?Scoffer: ↑ 13.07.2026 21:27Шо за нісенітниці? Радіаційно стійкі процесори як робили на 45+нм соі так і продовжують. Це тільки спейс-х на консьюмерських літають, але по-перше вони дуже низько де радіація не страшна, люди на мкс сидять в такій же, по-друге беруть брутфорсом по кількості супутників, по-третє там стоять справжні радіоційно-стійкі чипи-супервайзери на допотопних техпроцесах, котрі бутають моднявий комп частіше ніж ти роутер від тендиArmagedoonZergs: ↑ 13.07.2026 19:36Різниці не помітили і по трошку на це стали забивати.
Відправлено через 2 хвилини 22 секунди:
Ні на який не те що глибокий космос, а вже на ГСО така схема не годиться.
The helicopter uses a Qualcomm Snapdragon 801 processor running a Linux operating system.
https://en.wikipedia.org/wiki/Ingenuity_(helicopter)
Як правило ти дуже сильно в темі, але тут відстав трішки.