Звучить сильно фантастично. А індуси то чим займаються тоді? Бо так то я мав справи з девами, що 10 рядків в місяць писали. Але гріх буде казати, що їх АІ замінив, коли там і заміняти то нічого.ArmagedoonZergs: ↑ 25.03.2026 14:43Я не знаю де ти працюєш, але зараз один толковий розробник з клодом за 200 баксів заміняє команду з 10-15 індусів.
Новости
Последние статьи и обзоры
OpenAI закриває проєкт Sora — це ШІ, який генерує реалістичні відеоролики
-
unique-neon
Member
-
ArmagedoonZergs
Member
Я не перший раз такими заявами потрапляю в подібні "суперечки". Але все зводиться до того, чи ти користувався топовими підпискамии клода-кодекса. чи для тебе АІ це веб версія Gemini/GPT.unique-neon: ↑ 25.03.2026 14:57Звучить сильно фантастично. А індуси то чим займаються тоді? Бо так то я мав справи з девами, що 10 рядків в місяць писали. Але гріх буде казати, що їх АІ замінив, коли там і заміняти то нічого.ArmagedoonZergs: ↑ 25.03.2026 14:43Я не знаю де ти працюєш, але зараз один толковий розробник з клодом за 200 баксів заміняє команду з 10-15 індусів.
Просто заради приколу, якщо хочеш, напиши в особисті я тобі інвайт кину на тиждень безплатний.
І спробуй парту тасок закрити і затрекай стільки у тебе з цим часу пішло.
І будь які питання відпадуть самі собою.
-
Denvys5
Member
Займають штат.unique-neon: ↑ 25.03.2026 14:57А індуси то чим займаються тоді?
Для окремих поїхавших, можливість поганяти корпоративні понти "в мене велика команда", або "я велика шишка" актуально до варіантів де цифри справді інфлюються таким баластом; я сам стикався коли завдяки цьому нездарні менеджери виторговували рух по кар'єрній драбині
-
Scoffer
Member
Не знаю як там у прогерів, а мені тепер доводиться по пів дня відповідати дуже ефективним менеджерам і неменш архітектурним архітекторам чому те гівно що вони нагенерили в аішечкі працювати або не буде зовсім, або коштуватиме дорожче ніж всі їхні вілли разом узяті.
Мені в принципі за це і платять щоб я їх мордою прям в саму гівнину тикав, але раніше якось менше тупості на рівному місці виникало. Місцями починає підбішувати.
Мені в принципі за це і платять щоб я їх мордою прям в саму гівнину тикав, але раніше якось менше тупості на рівному місці виникало. Місцями починає підбішувати.
-
dead_rat
Member
Клод + огортка навкруги зі скілами, рулами і правилами компанії, підключена до AWS Bedrock з усіма моделями до Опуса 4.6 і аналогів і необмеженими токенами.ArmagedoonZergs: ↑ 25.03.2026 15:07Я не перший раз такими заявами потрапляю в подібні "суперечки". Але все зводиться до того, чи ти користувався топовими підпискамии клода-кодекса. чи для тебе АІ це веб версія Gemini/GPT.unique-neon: ↑ 25.03.2026 14:57
Звучить сильно фантастично. А індуси то чим займаються тоді? Бо так то я мав справи з девами, що 10 рядків в місяць писали. Але гріх буде казати, що їх АІ замінив, коли там і заміняти то нічого.
Mcp до джири, логів, гітхаба і тд, розробка по спекам, аж до того що агент сам створює і резолвить таски в джирі. АІ код ревʼю.
Мені вже можна судити про АІ чи я ще недостатньо просунутий?
І головне, що це все фігня і на доходи компанії не вплинуло майже ніяк. Ну можно хедкаунт скоротити десь на 20%. І купу слопу написати, який ніхто не знає як підтримати.
-
Ostin
Member
Це і є основна суть. І вона прямо пропорційна доходам компанії. Все інше так, балачки.dead_rat: ↑ 25.03.2026 15:49можно хедкаунт скоротити десь на 20%
Хто написав - той хай і підтримує) Агент написав - хай і розгрібає свою творчість)dead_rat: ↑ 25.03.2026 15:49купу слопу написати, який ніхто не знає як підтримати
-
ArmagedoonZergs
Member
Це до речі правда. В руках людини яка повний 0 в темі, вихлоп не те що позитивний, він відємний.Scoffer: ↑ 25.03.2026 15:29 Не знаю як там у прогерів, а мені тепер доводиться по пів дня відповідати дуже ефективним менеджерам і неменш архітектурним архітекторам чому те гівно що вони нагенерили в аішечкі працювати або не буде зовсім, або коштуватиме дорожче ніж всі їхні вілли разом узяті.
-
Ostin
Member
Як іще навчити людину бути не нулем, як не змусити працювати з продуктом? Я щось ніде не бачив адекватного навчання при компанії, більшість лізе саме та імпровізує.ArmagedoonZergs: ↑ 25.03.2026 15:560 в темі
dead_rat
У вас в компанії проводиться масштабне навчання оцьому всьому ШІ?
-
rizakrko
Member
ArmagedoonZergs
Є в мене кілька таких "закривачів тасок". Справді, завдання інколи закриваються швидше - ось тільки я витрачаю значно більше часу на перевірку всього того, що вони там нагенерували. Можна звісно не перевіряти, але тоді ще дорожче вийде через лічені місяці.
Є в мене кілька таких "закривачів тасок". Справді, завдання інколи закриваються швидше - ось тільки я витрачаю значно більше часу на перевірку всього того, що вони там нагенерували. Можна звісно не перевіряти, але тоді ще дорожче вийде через лічені місяці.
-
dead_rat
Member
Це ні про що.Ostin: ↑ 25.03.2026 15:54Це і є основна суть. І вона прямо пропорційна доходам компанії. Все інше так, балачки.dead_rat: ↑ 25.03.2026 15:49можно хедкаунт скоротити десь на 20%
В АІ загнали інвестицій, ніби ми золоті гори отримаємо, таке не відбити помірними скороченнями
Відправлено через 50 секунд:
звичайно, ще й це впливає на твій річний евалюейшенOstin: ↑ 25.03.2026 15:58 dead_rat
Відправлено через 1 хвилину 25 секунд:
Люди відкривають для себе істину, що кодінг ніколи і не був обмеженням бізнесу.
Проблема - це розуміти, що треба зробити.
Відправлено через 4 хвилини 2 секунди:
Безкоштовна порада, якщо у час розробки не включати багфікс, то метріки йдуть ту зе мун і менеджмент буде радіти АІ adoptionrizakrko: ↑ 25.03.2026 15:59 ArmagedoonZergs
-
ArmagedoonZergs
Member
Ти все правильно пишеш.dead_rat: ↑ 25.03.2026 16:09Це ні про що.Ostin: ↑ 25.03.2026 15:54 Це і є основна суть. І вона прямо пропорційна доходам компанії. Все інше так, балачки.
В АІ загнали інвестицій, ніби ми золоті гори отримаємо, таке не відбити помірними скороченнями
Відправлено через 50 секунд:звичайно, ще й це впливає на твій річний евалюейшенOstin: ↑ 25.03.2026 15:58 dead_rat
Відправлено через 4 хвилини 2 секунди:Безкоштовна порада, якщо у час розробки не включати багфікс, то метріки йдуть ту зе мун і менеджмент буде радіти АІ adoptionrizakrko: ↑ 25.03.2026 15:59 ArmagedoonZergs
Є в мене кілька таких "закривачів тасок". Справді, завдання інколи закриваються швидше - ось тільки я витрачаю значно більше часу на перевірку всього того, що вони там нагенерували. Можна звісно не перевіряти, але тоді ще дорожче вийде через лічені місяці.![]()
Але чомусь не бачиш в упор очевидного.
Навіть якщо не давати клоду писати код "на самотік".
1. Він допомагає в 10 раз швидше знаходити корінь проблеми. Для тих же багів. Аналізує купу логів бігає по кодовій базі.
2. Дуже круто пише тести і документацію (правда чи треба тепер вона, якщо він відповідає по коду напряму тепер краще чим дока).
3. Він може запросто переписати критичні місця з будь якою алгоритмічною складністю рівня складних задач лідкода. В Україні таких людей - одиниці.
Якщо в тебе реально великий ммашстабний проект і працюють на тебе super stars - без рофлів. Круто!. І я погоджусь що в такому випадку з АІ вихлоп куди менший.
Але в 90% українського айті - аутсорс. Де тіпочки приходять беруть тасочки в джирі і їх закривають.
І ти ж розумієш що клод це робить краще і швидше?
Більше того, ти ж розумієш що люди ТЕЖ помиляються і ТЕЖ роблять купу багів?
-
MqM
Member
Якраз можливо впаде попит на оперативку, ссд і відяхи. Все таки генерація відео сильно потребує ресурсів
-
Ostin
Member
Це не стикується зArmagedoonZergs: ↑ 25.03.2026 16:32може запросто переписати критичні місця з будь якою алгоритмічною складністю рівня складних задач лідкода
Тобто якщо інструмент сам пише, а потім сам править у відповідь на запит - то це цілком робочий інструмент. Якщо ж для внесення змін треба комусь одягати окуляри і колупати всі ті рядки, щоб направити, де і як внести зміни - то такий інструмент нафіг не треба.dead_rat: ↑ 25.03.2026 15:49купу слопу написати, який ніхто не знає як підтримати
Як воно насправді?
До речі, всі забувають очевидну річ - якщо ШІ здійснить справжній прогрес у коді (сам пишу - сам рев'ю - сам вношу зміни на запит функціоналу) - то ніякі інженери йому не потрібні будуть взагалі. Бо лише питання часу, коли оптимізують GUI настільки, що секретарка боса буде начитувати потреби, а ШІ виконуватиме самостійно все. Тому по тій же логіці отпимістів ШІ, яка стверджують, що ШІ крутий. Ви йому просто не потрібні будете
-
dead_rat
Member
1. ДопомагаєArmagedoonZergs: ↑ 25.03.2026 16:32Ти все правильно пишеш.dead_rat: ↑ 25.03.2026 16:09
Це ні про що.
Відправлено через 50 секунд:
звичайно, ще й це впливає на твій річний евалюейшен
Відправлено через 4 хвилини 2 секунди:
Безкоштовна порада, якщо у час розробки не включати багфікс, то метріки йдуть ту зе мун і менеджмент буде радіти АІ adoption![]()
Але чомусь не бачиш в упор очевидного.
Навіть якщо не давати клоду писати код "на самотік".
1. Він допомагає в 10 раз швидше знаходити корінь проблеми. Для тих же багів. Аналізує купу логів бігає по кодовій базі.
2. Дуже круто пише тести і документацію (правда чи треба тепер вона, якщо він відповідає по коду напряму тепер краще чим дока).
3. Він може запросто переписати критичні місця з будь якою алгоритмічною складністю рівня складних задач лідкода. В Україні таких людей - одиниці.
2. Ні, він робить туалетний папір. Левова частка його бніт тестів безтолкові, треба чи повністю давати ісходні чи фігня. Так само і з докою. Тобто прискорення є, але не велике.
3. Я чуть зі стулу не впав. Поки що нічого подібного він і близько не може. І да, в мене софт оптимізації виробництва, як раз оптимальне розподілення ліній, людей, матеріалів тощо. Тут мімо.
Я тобі кажу, що ти у захваті від прискорення процесів, які займали десь третину часу розробників, а у загальній роботі компанії це мабуть 5%. І на реальних доходах компанії це сказалося аж ніяк чи слабо.
Давай, покажи мені DORA метріки своєі команди, як там кількість failure та failure recovery time?
Відправлено через 1 хвилину 29 секунд:
Ага, секретарка боса начитаєOstin: ↑ 25.03.2026 16:38 Бо лише питання часу, коли оптимізують GUI настільки, що секретарка боса буде начитувати потреби, а ШІ виконуватиме самостійно все. Тому по тій же логіці отпимістів ШІ, яка стверджують, що ШІ крутий. Ви йому просто не потрібні будете![]()
Відправлено через 54 секунди:
Якщо ти такий, то так, у тебе проблеми. Такі люди і раніше були особливо не потрібні, просто на ринку було модно і достатньо бабла, щоб роздувати штатArmagedoonZergs: ↑ 25.03.2026 16:32
Але в 90% українського айті - аутсорс. Де тіпочки приходять беруть тасочки в джирі і їх закривають.
-
Ostin
Member
Парадокс українського ринку праці в тому, що тіпочки, які рухають таски в джирі і яким розжовано кладуть тасочку, заробляють більше інженера, який володіє бізнес процесом (аж до ньюансів), сам може сформувати аналітичний запит від замовника і сам оформити роботу (наприклад, якийсь звіт чи дашборд і т.н.) в SQL\PowerBi\щось інше. Але працює не в ІТ, а десь в логістиці\рітейлі\...dead_rat: ↑ 25.03.2026 16:46Такі люди і раніше були особливо не потрібні
І часто заробляють кратно більше.
-
dead_rat
Member
Це правда, в мене теж є люди на яких тримається багато чого(на вскидку один дистрібушн центр пропускає за день замовлень на мільйон доларів і будь які простої це дуже боляче), а їх зп просто сльози порівняно з coding-monkey.Ostin: ↑ 25.03.2026 16:53Парадокс українського ринку праці в тому, що тіпочки, які рухають таски в джирі і яким розжовано кладуть тасочку, заробляють більше інженера, який володіє бізнес процесом (аж до ньюансів), сам може сформувати аналітичний запит від замовника і сам оформити роботу (наприклад, якийсь звіт чи дашборд і т.н.) в SQL\PowerBi\щось інше. Але працює не в ІТ, а десь в логістиці\рітейлі\...dead_rat: ↑ 25.03.2026 16:46Такі люди і раніше були особливо не потрібні
І часто заробляють кратно більше.
Але це потроху буде змінюватися, в економіці вже нема грошей, щоб ними щедро розкидуватися.
-
Ostin
Member
Нещодавно читав на Dou про те, що всі мають бути спеціалістами широкого профілю, добре розуміти бізнес, мати гарну технічну експертизу, вирішувати бізнес задачу, а не тасочки рухати. І взагалі, бізнесу потрібні швидкі і працюючі рішення проблеми, а не піврічні розробки та перфекціонізм в коді.
Так от, все це повнісінька фігня. Бізнес готовий платити ІТ за розробку і чекати стільки, скільки треба. І ніколи гривні не докине штатному Василю, експертність якого дозволяє закрити задачу за кілька днів або тиждень, але він хотів би хоч трохи гривні... Бо платиться за наліпку ІТ, а не за роботу.
Тому будь-який адекватний інженер хоче рухати таски. Він не хоче бути низькооплачуваним, нікому не потрібним генієм, якого першого і звільнять за потребою, бо нафіг він взагалі тут, га?
Так от, все це повнісінька фігня. Бізнес готовий платити ІТ за розробку і чекати стільки, скільки треба. І ніколи гривні не докине штатному Василю, експертність якого дозволяє закрити задачу за кілька днів або тиждень, але він хотів би хоч трохи гривні... Бо платиться за наліпку ІТ, а не за роботу.
Тому будь-який адекватний інженер хоче рухати таски. Він не хоче бути низькооплачуваним, нікому не потрібним генієм, якого першого і звільнять за потребою, бо нафіг він взагалі тут, га?
-
dead_rat
Member
Ostin

В Німеччині герой фірми отримуватиме 40к
Закривач тасочків 100к
І десь потолок в ІТ(окрім надзвичайно видатних випадків) 200к
То клікати по тасочкам, потроху пинати АІ і пити каву за 100к - оптимально
В Німеччині герой фірми отримуватиме 40к
Закривач тасочків 100к
І десь потолок в ІТ(окрім надзвичайно видатних випадків) 200к
То клікати по тасочкам, потроху пинати АІ і пити каву за 100к - оптимально
-
kabostebeztak
Member
Урааааа ура ура перемога ПРИЙШЛА РАДІЙМО ПАЦАНИ
Ехххх, оператива подешевшає!
Ехххх, оператива подешевшає!
-
Kassatka
Member
І хоч би якась зараза поставила ще одного дизлайка, окрім мене.dead_rat: ↑ 25.03.2026 12:45 І слава богу, туди ж, будь ласка 90% АІ слопу викиньте.