OpenAI закриває проєкт Sora — це ШІ, який генерує реалістичні відеоролики

Обсуждение статей и новостей сайта
Автор
Повідомлення
unique-neon
Member

Повідомлення

ArmagedoonZergs: 25.03.2026 14:43Я не знаю де ти працюєш, але зараз один толковий розробник з клодом за 200 баксів заміняє команду з 10-15 індусів.
Звучить сильно фантастично. А індуси то чим займаються тоді? Бо так то я мав справи з девами, що 10 рядків в місяць писали. Але гріх буде казати, що їх АІ замінив, коли там і заміняти то нічого.
ArmagedoonZergs
Member

Повідомлення

unique-neon: 25.03.2026 14:57
ArmagedoonZergs: 25.03.2026 14:43Я не знаю де ти працюєш, але зараз один толковий розробник з клодом за 200 баксів заміняє команду з 10-15 індусів.
Звучить сильно фантастично. А індуси то чим займаються тоді? Бо так то я мав справи з девами, що 10 рядків в місяць писали. Але гріх буде казати, що їх АІ замінив, коли там і заміняти то нічого.
Я не перший раз такими заявами потрапляю в подібні "суперечки". Але все зводиться до того, чи ти користувався топовими підпискамии клода-кодекса. чи для тебе АІ це веб версія Gemini/GPT.
Просто заради приколу, якщо хочеш, напиши в особисті я тобі інвайт кину на тиждень безплатний.
І спробуй парту тасок закрити і затрекай стільки у тебе з цим часу пішло.
І будь які питання відпадуть самі собою.
Denvys5
Member

Повідомлення

unique-neon: 25.03.2026 14:57А індуси то чим займаються тоді?
Займають штат.

Для окремих поїхавших, можливість поганяти корпоративні понти "в мене велика команда", або "я велика шишка" актуально до варіантів де цифри справді інфлюються таким баластом; я сам стикався коли завдяки цьому нездарні менеджери виторговували рух по кар'єрній драбині
Scoffer
Member

Повідомлення

Не знаю як там у прогерів, а мені тепер доводиться по пів дня відповідати дуже ефективним менеджерам і неменш архітектурним архітекторам чому те гівно що вони нагенерили в аішечкі працювати або не буде зовсім, або коштуватиме дорожче ніж всі їхні вілли разом узяті.
Мені в принципі за це і платять щоб я їх мордою прям в саму гівнину тикав, але раніше якось менше тупості на рівному місці виникало. Місцями починає підбішувати.
dead_rat
Member

Повідомлення

ArmagedoonZergs: 25.03.2026 15:07
unique-neon: 25.03.2026 14:57
Я не перший раз такими заявами потрапляю в подібні "суперечки". Але все зводиться до того, чи ти користувався топовими підпискамии клода-кодекса. чи для тебе АІ це веб версія Gemini/GPT.
Клод + огортка навкруги зі скілами, рулами і правилами компанії, підключена до AWS Bedrock з усіма моделями до Опуса 4.6 і аналогів і необмеженими токенами.

Mcp до джири, логів, гітхаба і тд, розробка по спекам, аж до того що агент сам створює і резолвить таски в джирі. АІ код ревʼю.

Мені вже можна судити про АІ чи я ще недостатньо просунутий?

І головне, що це все фігня і на доходи компанії не вплинуло майже ніяк. Ну можно хедкаунт скоротити десь на 20%. І купу слопу написати, який ніхто не знає як підтримати.
Ostin
Member

Повідомлення

dead_rat: 25.03.2026 15:49можно хедкаунт скоротити десь на 20%
Це і є основна суть. І вона прямо пропорційна доходам компанії. Все інше так, балачки.
dead_rat: 25.03.2026 15:49купу слопу написати, який ніхто не знає як підтримати
Хто написав - той хай і підтримує) Агент написав - хай і розгрібає свою творчість)
ArmagedoonZergs
Member

Повідомлення

Scoffer: 25.03.2026 15:29 Не знаю як там у прогерів, а мені тепер доводиться по пів дня відповідати дуже ефективним менеджерам і неменш архітектурним архітекторам чому те гівно що вони нагенерили в аішечкі працювати або не буде зовсім, або коштуватиме дорожче ніж всі їхні вілли разом узяті.
Мені в принципі за це і платять щоб я їх мордою прям в саму гівнину тикав, але раніше якось менше тупості на рівному місці виникало. Місцями починає підбішувати.
Це до речі правда. В руках людини яка повний 0 в темі, вихлоп не те що позитивний, він відємний.
Ostin
Member

Повідомлення

Як іще навчити людину бути не нулем, як не змусити працювати з продуктом? Я щось ніде не бачив адекватного навчання при компанії, більшість лізе саме та імпровізує.
dead_rat
У вас в компанії проводиться масштабне навчання оцьому всьому ШІ?
rizakrko
Member

Повідомлення

ArmagedoonZergs
Є в мене кілька таких "закривачів тасок". Справді, завдання інколи закриваються швидше - ось тільки я витрачаю значно більше часу на перевірку всього того, що вони там нагенерували. Можна звісно не перевіряти, але тоді ще дорожче вийде через лічені місяці.
dead_rat
Member

Повідомлення

Ostin: 25.03.2026 15:54
dead_rat: 25.03.2026 15:49можно хедкаунт скоротити десь на 20%
Це і є основна суть. І вона прямо пропорційна доходам компанії. Все інше так, балачки.
Це ні про що.
В АІ загнали інвестицій, ніби ми золоті гори отримаємо, таке не відбити помірними скороченнями

Відправлено через 50 секунд:
Ostin: 25.03.2026 15:58 dead_rat
звичайно, ще й це впливає на твій річний евалюейшен

Відправлено через 1 хвилину 25 секунд:
Люди відкривають для себе істину, що кодінг ніколи і не був обмеженням бізнесу.

Проблема - це розуміти, що треба зробити.

Відправлено через 4 хвилини 2 секунди:
rizakrko: 25.03.2026 15:59 ArmagedoonZergs
Є в мене кілька таких "закривачів тасок". Справді, завдання інколи закриваються швидше - ось тільки я витрачаю значно більше часу на перевірку всього того, що вони там нагенерували. Можна звісно не перевіряти, але тоді ще дорожче вийде через лічені місяці.
Безкоштовна порада, якщо у час розробки не включати багфікс, то метріки йдуть ту зе мун і менеджмент буде радіти АІ adoption :beer:
ArmagedoonZergs
Member

Повідомлення

dead_rat: 25.03.2026 16:09
Ostin: 25.03.2026 15:54 Це і є основна суть. І вона прямо пропорційна доходам компанії. Все інше так, балачки.
Це ні про що.
В АІ загнали інвестицій, ніби ми золоті гори отримаємо, таке не відбити помірними скороченнями

Ostin: 25.03.2026 15:58 dead_rat

rizakrko: 25.03.2026 15:59 ArmagedoonZergs
Безкоштовна порада, якщо у час розробки не включати багфікс, то метріки йдуть ту зе мун і менеджмент буде радіти АІ adoption :beer:
Ти все правильно пишеш.
Але чомусь не бачиш в упор очевидного.
Навіть якщо не давати клоду писати код "на самотік".
1. Він допомагає в 10 раз швидше знаходити корінь проблеми. Для тих же багів. Аналізує купу логів бігає по кодовій базі.
2. Дуже круто пише тести і документацію (правда чи треба тепер вона, якщо він відповідає по коду напряму тепер краще чим дока).
3. Він може запросто переписати критичні місця з будь якою алгоритмічною складністю рівня складних задач лідкода. В Україні таких людей - одиниці.

Якщо в тебе реально великий ммашстабний проект і працюють на тебе super stars - без рофлів. Круто!. І я погоджусь що в такому випадку з АІ вихлоп куди менший.

Але в 90% українського айті - аутсорс. Де тіпочки приходять беруть тасочки в джирі і їх закривають.
І ти ж розумієш що клод це робить краще і швидше?
Більше того, ти ж розумієш що люди ТЕЖ помиляються і ТЕЖ роблять купу багів?
MqM
Member

Повідомлення

Якраз можливо впаде попит на оперативку, ссд і відяхи. Все таки генерація відео сильно потребує ресурсів
Ostin
Member

Повідомлення

ArmagedoonZergs: 25.03.2026 16:32може запросто переписати критичні місця з будь якою алгоритмічною складністю рівня складних задач лідкода
Це не стикується з
dead_rat: 25.03.2026 15:49купу слопу написати, який ніхто не знає як підтримати
Тобто якщо інструмент сам пише, а потім сам править у відповідь на запит - то це цілком робочий інструмент. Якщо ж для внесення змін треба комусь одягати окуляри і колупати всі ті рядки, щоб направити, де і як внести зміни - то такий інструмент нафіг не треба.
Як воно насправді?
До речі, всі забувають очевидну річ - якщо ШІ здійснить справжній прогрес у коді (сам пишу - сам рев'ю - сам вношу зміни на запит функціоналу) - то ніякі інженери йому не потрібні будуть взагалі. Бо лише питання часу, коли оптимізують GUI настільки, що секретарка боса буде начитувати потреби, а ШІ виконуватиме самостійно все. Тому по тій же логіці отпимістів ШІ, яка стверджують, що ШІ крутий. Ви йому просто не потрібні будете ;)
dead_rat
Member

Повідомлення

ArmagedoonZergs: 25.03.2026 16:32
dead_rat: 25.03.2026 16:09
Це ні про що.

Ти все правильно пишеш.
Але чомусь не бачиш в упор очевидного.
Навіть якщо не давати клоду писати код "на самотік".
1. Він допомагає в 10 раз швидше знаходити корінь проблеми. Для тих же багів. Аналізує купу логів бігає по кодовій базі.
2. Дуже круто пише тести і документацію (правда чи треба тепер вона, якщо він відповідає по коду напряму тепер краще чим дока).
3. Він може запросто переписати критичні місця з будь якою алгоритмічною складністю рівня складних задач лідкода. В Україні таких людей - одиниці.
1. Допомагає
2. Ні, він робить туалетний папір. Левова частка його бніт тестів безтолкові, треба чи повністю давати ісходні чи фігня. Так само і з докою. Тобто прискорення є, але не велике.
3. Я чуть зі стулу не впав. Поки що нічого подібного він і близько не може. І да, в мене софт оптимізації виробництва, як раз оптимальне розподілення ліній, людей, матеріалів тощо. Тут мімо.

Я тобі кажу, що ти у захваті від прискорення процесів, які займали десь третину часу розробників, а у загальній роботі компанії це мабуть 5%. І на реальних доходах компанії це сказалося аж ніяк чи слабо.

Давай, покажи мені DORA метріки своєі команди, як там кількість failure та failure recovery time?

Відправлено через 1 хвилину 29 секунд:
Ostin: 25.03.2026 16:38 Бо лише питання часу, коли оптимізують GUI настільки, що секретарка боса буде начитувати потреби, а ШІ виконуватиме самостійно все. Тому по тій же логіці отпимістів ШІ, яка стверджують, що ШІ крутий. Ви йому просто не потрібні будете ;)
Ага, секретарка боса начитає :laugh:

Відправлено через 54 секунди:
ArmagedoonZergs: 25.03.2026 16:32
Але в 90% українського айті - аутсорс. Де тіпочки приходять беруть тасочки в джирі і їх закривають.
Якщо ти такий, то так, у тебе проблеми. Такі люди і раніше були особливо не потрібні, просто на ринку було модно і достатньо бабла, щоб роздувати штат
Ostin
Member

Повідомлення

dead_rat: 25.03.2026 16:46Такі люди і раніше були особливо не потрібні
Парадокс українського ринку праці в тому, що тіпочки, які рухають таски в джирі і яким розжовано кладуть тасочку, заробляють більше інженера, який володіє бізнес процесом (аж до ньюансів), сам може сформувати аналітичний запит від замовника і сам оформити роботу (наприклад, якийсь звіт чи дашборд і т.н.) в SQL\PowerBi\щось інше. Але працює не в ІТ, а десь в логістиці\рітейлі\...
І часто заробляють кратно більше.
dead_rat
Member

Повідомлення

Ostin: 25.03.2026 16:53
dead_rat: 25.03.2026 16:46Такі люди і раніше були особливо не потрібні
Парадокс українського ринку праці в тому, що тіпочки, які рухають таски в джирі і яким розжовано кладуть тасочку, заробляють більше інженера, який володіє бізнес процесом (аж до ньюансів), сам може сформувати аналітичний запит від замовника і сам оформити роботу (наприклад, якийсь звіт чи дашборд і т.н.) в SQL\PowerBi\щось інше. Але працює не в ІТ, а десь в логістиці\рітейлі\...
І часто заробляють кратно більше.
Це правда, в мене теж є люди на яких тримається багато чого(на вскидку один дистрібушн центр пропускає за день замовлень на мільйон доларів і будь які простої це дуже боляче), а їх зп просто сльози порівняно з coding-monkey.
Але це потроху буде змінюватися, в економіці вже нема грошей, щоб ними щедро розкидуватися.
Ostin
Member

Повідомлення

Нещодавно читав на Dou про те, що всі мають бути спеціалістами широкого профілю, добре розуміти бізнес, мати гарну технічну експертизу, вирішувати бізнес задачу, а не тасочки рухати. І взагалі, бізнесу потрібні швидкі і працюючі рішення проблеми, а не піврічні розробки та перфекціонізм в коді.
Так от, все це повнісінька фігня. Бізнес готовий платити ІТ за розробку і чекати стільки, скільки треба. І ніколи гривні не докине штатному Василю, експертність якого дозволяє закрити задачу за кілька днів або тиждень, але він хотів би хоч трохи гривні... Бо платиться за наліпку ІТ, а не за роботу.
Тому будь-який адекватний інженер хоче рухати таски. Він не хоче бути низькооплачуваним, нікому не потрібним генієм, якого першого і звільнять за потребою, бо нафіг він взагалі тут, га? :D
dead_rat
Member

Повідомлення

Ostin
:beer:

В Німеччині герой фірми отримуватиме 40к
Закривач тасочків 100к
І десь потолок в ІТ(окрім надзвичайно видатних випадків) 200к

То клікати по тасочкам, потроху пинати АІ і пити каву за 100к - оптимально
kabostebeztak
Member

Повідомлення

Урааааа ура ура перемога ПРИЙШЛА РАДІЙМО ПАЦАНИ
Ехххх, оператива подешевшає!
Kassatka
Member

Повідомлення

dead_rat: 25.03.2026 12:45 І слава богу, туди ж, будь ласка 90% АІ слопу викиньте.
І хоч би якась зараза поставила ще одного дизлайка, окрім мене. :weep:
Відповісти