Seagate розпочала постачання 44-терабайтних жорстких дисків Mozaic 4+

Обсуждение статей и новостей сайта
Автор
Member

tablestikus: 06.03.2026 20:48
Mozdev: 06.03.2026 17:33

SMR (Shingled Magnetic Recording — черепичний магнітний запис) HDD — це
жорсткі диски, де доріжки даних перекриваються, як черепиця на даху, що підвищує щільність запису та ємність. Це робить їх дешевшими за 1 ТБ, але значно знижує швидкість запису великих обсягів даних. Найкраще підходять для холодного зберігання архівних даних.

Дані записуються щільніше, але при перезаписі одного трека доводиться переписувати сусідні, що вимагає складних фонових алгоритмів.

Мають великий швидкий кеш (PMR), але при його заповненні (наприклад, при копіюванні 50+ ГБ) швидкість запису може впасти до рівня застарілих HDD.

Не рекомендуються для NAS, RAID-масивів, активних системних дисків або частого перезапису даних.

Щодо рейдів то.

Основні проблеми SMR в RAID:
Низька швидкість запису: Через перекриття доріжок, перезапис даних вимагає складного процесу "читання-модифікації-запису", що різко знижує швидкодію.
Помилки синхронізації: Під час відновлення RAID (rebuild) SMR-диски можуть не встигати обробляти запити, що контролер трактує як поломку диска.
Невідповідність вимогам: SMR призначені для архівного зберігання, а не для інтенсивної роботи з даними.
А взагалі є непогана стаття з тестами
спойлер
https://www.reddit.com/r/DataHoarder/co ... ild/?tl=uk
якщо нема вимог до швидкості то все ок
Там проблема при перебудуванні рейда, та і банально бекап з хдд на смр диск може бути проблемою.
Не рекомендуються для NAS, RAID-масивів взагалі будь-яких.

Але як холодне сховище для даних, які 1 раз записав і потім тільки читаєш, то ок.
Andrw
Junior

VovaII: 06.03.2026 18:12 — Мене в них суттєво лякає використання Гелію. Як витече, то самотужки його туди не накачати.
А замість нього що? Вакуум залишиться? А гелій тектиме від меншого тиску (коли вже щось витекло) до більшого (атмосферного)?
Я так і не зрозумів як таке можливо
Scoffer
Member

Andrw: 07.03.2026 16:12А гелій тектиме від меншого тиску (коли вже щось витекло) до більшого (атмосферного)?
Ні якщо заповниш системник гелієм
спойлер
Изображение
Andrw: 07.03.2026 16:12Я так і не зрозумів як таке можливо
Для гелія нейменші дефекти в залізяці це шлях на волю. Назад же повітря не пролізає оскільки молекули сильно більші. Тобто працює як мембрана. Інша справа швидкість процесу. Може через 10 років, а може через 10000 років. Ніхто того не знає. Окрім виробників звісно, але вони на всякий випадок мовчать.
Гірше гелію тільки водень, котрому і дефекти не треба, він тупо через кристалічну решітку травить.
Andrw
Junior

Scoffer: 07.03.2026 19:22 Для гелія нейменші дефекти в залізяці це шлях на волю. Назад же повітря не пролізає оскільки молекули сильно більші. Тобто працює як мембрана.
Це знаю, я про те, що під час витікання, тиск (гелію) в hdd падає. А зовні все той же атмосферний. Виходить протікає в бік більшого тиску, якось парадоксально.
Знаю що там щось з парціальним тиском, але розуміння не сильно додає.
Scoffer: 07.03.2026 19:22 Гірше гелію тільки водень, котрому і дефекти не треба, він тупо через кристалічну решітку травить.
Водень двоатомний, гелій одно. Тому кінетичний діаметр молекули у гелію трохи менший, десь тече мабуть краще за водень. Ну не суть, воднем поки наче заповнювати не пропонують. Склади потім стануть вибухонебезпечними )
Ответить