Новини
Останні статті і огляди
Seagate розпочала постачання 44-терабайтних жорстких дисків Mozaic 4+
-
KimRomik
Member
Предлагаю обсудить Seagate розпочала постачання 44-терабайтних жорстких дисків Mozaic 4+
SMR? Тоді не цікаво.
SMR? Тоді не цікаво.
-
Rucha
Member
KimRomik
Ви серйозно очікуєте CMR такого об'єму?
Ви серйозно очікуєте CMR такого об'єму?
-
MqM
Member
Обіцяли впроваджувати нові технології більшої щільності, але це було про більшу кількість самих дисків в середині, а не о це збочення з смр
-
Rucha
Member
MqM
Пропоную вам власноруч порахувати скільки треба блинів для такого об'єму, а також прикинути якого розміру буде такий HDD.
Пропоную вам власноруч порахувати скільки треба блинів для такого об'єму, а також прикинути якого розміру буде такий HDD.
-
Scoffer
Member
- Хіба то хдд? Оце хдд!

-
Sanьka
Member
Scoffer
То не з Нокії И91?
То не з Нокії И91?
-
Scoffer
Member
Sanьka
саме з неї
саме з неї
-
kairo
Member
Хотів недавно замінити свій CMR Seagate IronWolf 8TB 5400 на якийсь нормальний SMR, типу WD Blue. Зрештою вибрав WD Purple 4 ТБ. Диск під фільми.KimRomik: ↑ 04.03.2026 14:46SMR? Тоді не цікаво.
Востаннє редагувалось 04.03.2026 20:41 користувачем kairo, всього редагувалось 1 раз.
-
VovaVMS
Member
Mozaic 4+ підтримує як CMR та SMR
Але як я розумію 44 ТБ диск це таки SMR - тобто для датацентрів. Це норм. Хоча я не "чіпав" своїми руками брендованну систему розраховану під SMR.
Але звичайний SMR диск на Win 2019 із частим записом великими шматками - працює погано.
Тут головне що б вони приховано не просували (впарювали) цю технологію під іменем Super Pro дисків або просто дисків які до цього були CMR, як це робив WD
Але як я розумію 44 ТБ диск це таки SMR - тобто для датацентрів. Це норм. Хоча я не "чіпав" своїми руками брендованну систему розраховану під SMR.
Але звичайний SMR диск на Win 2019 із частим записом великими шматками - працює погано.
Тут головне що б вони приховано не просували (впарювали) цю технологію під іменем Super Pro дисків або просто дисків які до цього були CMR, як це робив WD
-
tablestikus
Member
У мене на роботі cold storage вже років 10 з SMR дисків під zfs чисто під заливку історичних даних і як забиваєть - міняються на нові і вибів SMR суто економічний, бо немає жодних вимог до швидкості.VovaVMS: ↑ 04.03.2026 20:41 Mozaic 4+ підтримує як CMR та SMR
-
MqM
Member
Тут на сайті була новина, то до інженерів які рахували)Rucha: ↑ 04.03.2026 16:08 MqM
Отправлено спустя 1 минуту 33 секунды:
Звісно для холодного збереження, коли інфа тільки дописується і читається) Проте це не практичний варіант для якоїсь іншої діяльностіtablestikus: ↑ 04.03.2026 23:51У мене на роботі cold storage вже років 10 з SMR дисків під zfs чисто під заливку історичних даних і як забиваєть - міняються на нові і вибів SMR суто економічний, бо немає жодних вимог до швидкості.VovaVMS: ↑ 04.03.2026 20:41 Mozaic 4+ підтримує як CMR та SMR
-
tablestikus
Member
Але це ідеальне місце для використання SMR.MqM: ↑ 05.03.2026 00:25Звісно для холодного збереження, коли інфа тільки дописується і читається) Проте це не практичний варіант для якоїсь іншої діяльностіtablestikus: ↑ 04.03.2026 23:51
У мене на роботі cold storage вже років 10 з SMR дисків під zfs чисто під заливку історичних даних і як забиваєть - міняються на нові і вибів SMR суто економічний, бо немає жодних вимог до швидкості.
-
Mozdev
Member
SMR та будь які рейд масиви дуже не вдала ідеяtablestikus: ↑ 05.03.2026 09:22Але це ідеальне місце для використання SMR.MqM: ↑ 05.03.2026 00:25
Звісно для холодного збереження, коли інфа тільки дописується і читається) Проте це не практичний варіант для якоїсь іншої діяльності
-
longaro
Member
SMR как раз норм для рейдов , в соло тормоза будут 
-
Alexsandr
Member
Эх домой бы пару таких. интересно за какое время я бы их забил 
-
tablestikus
Member
Чому?
-
Mozdev
Member
SMR (Shingled Magnetic Recording — черепичний магнітний запис) HDD — це
жорсткі диски, де доріжки даних перекриваються, як черепиця на даху, що підвищує щільність запису та ємність. Це робить їх дешевшими за 1 ТБ, але значно знижує швидкість запису великих обсягів даних. Найкраще підходять для холодного зберігання архівних даних.
Дані записуються щільніше, але при перезаписі одного трека доводиться переписувати сусідні, що вимагає складних фонових алгоритмів.
Мають великий швидкий кеш (PMR), але при його заповненні (наприклад, при копіюванні 50+ ГБ) швидкість запису може впасти до рівня застарілих HDD.
Не рекомендуються для NAS, RAID-масивів, активних системних дисків або частого перезапису даних.
Щодо рейдів то.
Основні проблеми SMR в RAID:
Низька швидкість запису: Через перекриття доріжок, перезапис даних вимагає складного процесу "читання-модифікації-запису", що різко знижує швидкодію.
Помилки синхронізації: Під час відновлення RAID (rebuild) SMR-диски можуть не встигати обробляти запити, що контролер трактує як поломку диска.
Невідповідність вимогам: SMR призначені для архівного зберігання, а не для інтенсивної роботи з даними.
А взагалі є непогана стаття з тестами
-
VovaII
Member
Alexsandr

Відправлено через 5 хвилин 10 секунд:
Mozdev
А хіба SMR диски не пишуть інформацію одночасно на всі доріжки, що охоплює пишуча голівка? Тобто при записуванні здоровенних файлів(стрімів, фільмів(серіалів), запису з відеокамер і т.п.), інформація кешується і пишеться зразу на декілька доріжок що розташовані щільно?
— Мене в них суттєво лякає використання Гелію. Як витече, то самотужки його туди не накачати. А інформації, що диск із Гелієм пропрацював 20 років, я ще ніразу не чув.Эх домой бы пару таких. интересно за какое время я бы их забил
Mozdev
А хіба SMR диски не пишуть інформацію одночасно на всі доріжки, що охоплює пишуча голівка? Тобто при записуванні здоровенних файлів(стрімів, фільмів(серіалів), запису з відеокамер і т.п.), інформація кешується і пишеться зразу на декілька доріжок що розташовані щільно?
-
Mozdev
Member
нажаль ні.VovaII: ↑ 06.03.2026 18:12 Alexsandr— Мене в них суттєво лякає використання Гелію. Як витече, то самотужки його туди не накачати. А інформації, що диск із Гелієм пропрацював 20 років, я ще ніразу не чув.Эх домой бы пару таких. интересно за какое время я бы их забил
Mozdev
-
tablestikus
Member
якщо нема вимог до швидкості то все окMozdev: ↑ 06.03.2026 17:33SMR (Shingled Magnetic Recording — черепичний магнітний запис) HDD — це
жорсткі диски, де доріжки даних перекриваються, як черепиця на даху, що підвищує щільність запису та ємність. Це робить їх дешевшими за 1 ТБ, але значно знижує швидкість запису великих обсягів даних. Найкраще підходять для холодного зберігання архівних даних.
Дані записуються щільніше, але при перезаписі одного трека доводиться переписувати сусідні, що вимагає складних фонових алгоритмів.
Мають великий швидкий кеш (PMR), але при його заповненні (наприклад, при копіюванні 50+ ГБ) швидкість запису може впасти до рівня застарілих HDD.
Не рекомендуються для NAS, RAID-масивів, активних системних дисків або частого перезапису даних.
Щодо рейдів то.
Основні проблеми SMR в RAID:
Низька швидкість запису: Через перекриття доріжок, перезапис даних вимагає складного процесу "читання-модифікації-запису", що різко знижує швидкодію.
Помилки синхронізації: Під час відновлення RAID (rebuild) SMR-диски можуть не встигати обробляти запити, що контролер трактує як поломку диска.
Невідповідність вимогам: SMR призначені для архівного зберігання, а не для інтенсивної роботи з даними.
А взагалі є непогана стаття з тестами