Це все повна фігня. Сучасні проци дуже потужні, в тому числі й в однопотоці, тому їм такі задачі зазвичай на один зуб. Навіть не зважаючи на сучасні одоробла громіздкі операційні системи. Якщо приріст і є, то він не вартий апгрейду.Afit: ↑ 22.02.2026 17:41 В играх, в повседневном скроле всего и вся, и в рядовых приложениях - всегда чувствуется толк в ускорении на ядро.
Щодо графонистих ігор, то якщо розглядати геймінг у неквапливі ігри в 4K/8K на ненайтоповіших відеокартах, то там весь упор буде в відяху й будь-якого сучасного проца, починаючи з чотириядерного восьмипоточного Core i3-10100 вистачить з головою, щоб видати комфортні 15-30 FPS, головне, щоб відяха такий FPS потягнула.Afit: ↑ 22.02.2026 17:41 Если речь о играх, то куда больше буста AMD принесёт именно больше ядер на одном чиплете, доработка шины инфинити фабрик, чем увеличение общего количество ядер.
Щодо стратегій зі складною логікою, але примітивним графоном, наприклад ігор Парадоксів або ж RTS на гігантських картах для 12-24 гравців то там так все залежить від проца, особливо в лейті. Але все одно такі ігри розробляють не з розрахунку на топові проци останнього покоління, а на пересічного геймера, від якого не варто гарантовано очікувати щось потужніше за старий шестиядерник. Тому воно теж цілком норм працюватиме на сучасних процах. Проблеми можуть виникати, коли хочеш промотати гру на макс швидкості або ж зайшов у глибокий лейтгейм і пам'ять переповнена купою об'єктів, які всі слід розраховувати. Можуть виникнути певні гальма, але я ніколи не бачив в цьому великої проблеми, все одно грається. Хай і не на комфортних швидкостях.
А от ресурсоємні проги, які саме хвилинами виконують складні завдання, як раз у сучасному зоопарку софта як правило паралеляться чудово. Причому не як графонисті ігри оптимально під 8-ядерний проц, а на будь-яку кількість потоків, яку тільки може запропонувати консьюмерський проц.Afit: ↑ 22.02.2026 17:41 Только специализированные проги, коими пользуется здесь меньшинство почувствуют бустер именно от количества ядер.
У мене, наприклад, найголовніша задача - експорт у формат PNG бажано з максимальним рівнем стиснення великих зображень від 6000x4000 пікселів і аж до 24000x24000. Я ніде не бачив тестів у цьому завданні в Інтернеті, але сам на практиці бачу, що всі віртуальні ядра проца вантажить на всі 100%. Також це може бути якась нейронка, яка не хоче працювати на відясі, особливо відясі AMD, кодування відео. Це з того, де в мене особисто затик виникає.
Тому якщо в прогах/іграх, що погано паралеляться, підвищення однопоточної продуктивності дасть лише невелике підвищення комфорту (а щоб було велике, потрібен рост не на 15%, а на всі 100%), то в важких прогах збільшення кількості ядер удвічі дасть реальну економію часу, коли менше потрібно очікувати, коли закінчиться виконуватися завдання. А якщо ще й час обмежено відключеннями електроенергії, то економія часу ще більш важлива. Не поставиш комп з завданням працювати на ніч.Afit: ↑ 22.02.2026 17:41Для чего столько ядер?