Чутки: параметр Maximum Turbo Power у топових чипів Intel Nova Lake‑S складе майже 500 Вт

Обсуждение статей и новостей сайта
Автор
Member

AndyGTR: 14.02.2026 10:58Ну і новий CPU-розєм під нові процесори :D
Треба три фази і 380V
item2
Member

Earanak
Том з MLID нещодавно сказав, що Інтел розглядає PL2 десь на рівні 350 Вт.

Не думаю, що буде більше 400 Вт.
yurius_r
Member

s1nedus: 14.02.2026 14:11Вообще пофиг, если водянка может отвезти и будет производительность, то почему бы и нет...
А місце для Watercool MO-RA IV 600 у вас є?
lw_007
Member

Earanak: 14.02.2026 12:57
vmsolver: 14.02.2026 12:56Обсуждают зачем им 500 Вт проц, сначала надо узнать на него цену, обсуждают так будто всем надо 52-ядерник ))
Мне это максимально интересно, и мне без разницы что там игрунам не нужно много ядер :think: Другое дело что я сомневаюсь что потенциальное преимущество перед 24-ех ядерными Zen6 будет стоить тех 500вт... Если слухи подтвердятся. Мне вот со всей силы не хочется городить какую нить кастомную воду что бы эта срань рендрила сутками без проблем. В данном случае, мой психологический максимум это примерно ~260вт что у моего 13900KF что у 9950X3D. Разумеется я понимаю что можно задушить процессор до нужного лимита, но нафиг оно нужно если можно будет прост тыкнуть 24-ех ядерник от Амуде :think: Конечно при таком потреблении хотелось бы увидеть что-то около 75к CBR23 баллов, ну, это мои хотелки ))

Подивимось на ціни, мб в якості конкурентів можна буде розглядати threadripper. Принаймі озвучені паверліміти натякають :lol:
Sanьka
Member

Мора стане "боксовою" бо 500вт то не жарти :horror:
Хоча після 9900к вже можна звикнути до того, що Інтел - пічки в топі.
Scoffer
Member

Фігнею страждають. При такій кількості ядер треба робити два сокети. І оперативи можна більше вліпити, і охолодження нормальне зробити.
vmsolver
Member

Scoffer: 14.02.2026 15:40 Фігнею страждають. При такій кількості ядер треба робити два сокети. І оперативи можна більше вліпити, і охолодження нормальне зробити.
Конечно можно, и это давно уже сделано за соответствующий ценник, сервера называются :gigi:
Megaclite
Member

Earanak: 14.02.2026 12:57 Мне это максимально интересно, и мне без разницы что там игрунам не нужно много ядер :think: Другое дело что я сомневаюсь что потенциальное преимущество перед 24-ех ядерными Zen6 будет стоить тех 500вт... Если слухи подтвердятся. Мне вот со всей силы не хочется городить какую нить кастомную воду что бы эта срань рендрила сутками без проблем. В данном случае, мой психологический максимум это примерно ~260вт что у моего 13900KF что у 9950X3D. Разумеется я понимаю что можно задушить процессор до нужного лимита, но нафиг оно нужно если можно будет прост тыкнуть 24-ех ядерник от Амуде :think: Конечно при таком потреблении хотелось бы увидеть что-то около 75к CBR23 баллов, ну, это мои хотелки ))
Рендерити ефективніше вже давно можна на GPU або в UE5 path tracer, а краще інтерактивні демки зразу робити для замовників

Изображение
Earanak
Member

Megaclite: 14.02.2026 16:36Рендерити ефективніше вже давно можна на GPU або в UE5 path tracer, а краще інтерактивні демки зразу робити для замовників
Если бы вы глянули в мой профиль, увидели бы что я в том числе и в UE5 работаю. Я специализируюсь на проектах - жилых комплексов, аэропортов, коттеджных посёлков, парков, стадионов, всяких гоночных трасс, береговых линий на островах - где порой и RTX Pro 6000 на 96гб может быть недостаточно. И Path Tracer это тугой мусор в таких проектах ;) И да, в UE5 при mGPU - VRAM инклюзивная, без общего пулла. Это уже на форуме тут обсуждал много раз. Не собираюсь снова расписывать все эти моменты и про рабочий процесс. Можете через поиск по форуму с указанием моего ника и ключевым словам по UE5/Unreal Engine/Архивиз - сами найти. Мне взападло, сорян :laugh:

Когда видяхи на 128-192гб будут стоить скажем не больше 7-8к баксов, и будут с норм охладами как у RTX Pro Workstation, когда их можно будет без проблем купить с норм гарантией на 3 года а не 1 год что на них дают, тогда конечно вернемся к этому разговору :gigi: Ну или когда Out of Core начнет нормально работать. Думаю это раньше выхода UE6 не случится :D
Последний раз редактировалось Earanak 14.02.2026 16:49, всего редактировалось 5 раз.
Megaclite
Member

yurius_r: 14.02.2026 14:14
s1nedus: 14.02.2026 14:11Вообще пофиг, если водянка может отвезти и будет производительность, то почему бы и нет...
А місце для Watercool MO-RA IV 600 у вас є?
Достатньо одного 480мм радіатора який відводить 1100w
Звичайний кулер Noctua U14 відводить 700w з Threadripper

діло все в heat density
Scoffer
Member

vmsolver: 14.02.2026 16:06Конечно можно, и это давно уже сделано за соответствующий ценник, сервера называются
Ні, до сервера інші вимоги, інший сокет, інші інтерфейси, інша пам'ять, інший форм-фактор, інше охоложення і все таке. А тут треба просто додати до чипа upi/qpi чи що там зараз в моді, в кількості одної штуки, і все.

Відправлено через 6 хвилин 8 секунд:
При тому цей upi/qpi на ядерних чипах і так є, інакше вони б не поєднались в варіаціях без л4, просто вивести його з і/о чипа назовні.
Oxygen2002
Junior

Package Power Control

The package power control settings of PL1, PL2, PL3, PL4, and Tau allow the designer to configure Intel® Turbo Boost Technology 2.0 to match the platform power delivery and package thermal solution limitations.

Power Limit 1 (PL1): A threshold for average power that will not exceed - recommend to set to equal Processor Base Power (a.k.a TDP). PL1 should not be set higher than thermal solution cooling limits.
Power Limit 2 (PL2): A threshold that if exceeded, the PL2 rapid power limiting algorithms will attempt to limit the spike above PL2.
Power Limit 3 (PL3): A threshold that if exceeded, the PL3 rapid power limiting algorithms will attempt to limit the duty cycle of spikes above PL3 by reactively limiting frequency. This is an optional setting
Power Limit 4 (PL4): A limit that will not be exceeded, the PL4 power limiting algorithms will preemptively limit frequency to prevent spikes above PL4.
Turbo Time Parameter (Tau): An averaging constant used for PL1 exponential weighted moving average (EWMA) power calculation.

Notes:

Implementation of Intel® Turbo Boost Technology 2.0 only requires configuring PL1, PL1, Tau and PL2.
The Turbo Implementation guide and BIOS Specification.
PL3 and PL4 are disabled by default.
The Intel Dynamic Tuning (DTT) is recommended for performance improvement in mobile platforms. Dynamic Tuning is configured by system manufacturers dynamically optimizing the processor power based on the current platform thermal and power delivery conditions. Contact Intel Representatives for enabling details.

Тобто не усі материнки це будуть підтримувати - тому 800 це якось навіть цікаво як там буде побудовано живлення )
yurius_r
Member

Megaclite: 14.02.2026 16:40Достатньо одного 480мм радіатора який відводить 1100w
Це буде досить гучно. Я б не розраховував би знімати більше 500W із такого із гарною акустикою. Звичайно карлсонів Noctua Industrial на 3500 обертів ніхто не відміняв, але ж.
Megaclite: 14.02.2026 16:40Звичайний кулер Noctua U14 відводить 700w з Threadripper
Cooling Capacity 350 W
Ну я б не розраховував на 700, як ви так намагаєтеся фізику намахати?
AndrewV
Member

Не вижу проблемы - CPU 500 + GPU 600+MB 200 = 1300Вт. Это 10-13 стандартных секций (12Х12см каждая) охладят на 600 оборотах в зависимости от Т жижи 48-54 С

Все влезет в крупный корпус типа Lian Li O11 Dynamic EVO XL
МОНАХ
Member

► Падажжжи-падажжжи-падажжжжи, пацани, :gigi: я правильно все зрозумів чи просто і далі не доганяю логіку Інтела?
► Мені не так давно, коли я жалівся, що в Інтела немає 16 повноцінних ядер, щоб я його купив, розказували, що є, приміром 8Р+24Е... і що, типу, хоч ГТ в них немає, але Е-недоядра працюють саме так і заміняють отой ГТ...
► Пробую оцю "сову", криво "натягнуту" на "глобус" (дану "логіку"), перенести на оце: (16P+32E+4LPE). Тааааааак... Отже, тепер будуть омріяні мною 16 нормальних ядер на Інтелі і 32, так званих, "потока" - іншими словами чисто структурно-функціонально це косо-криво можна буде порівняти нехай з тим же R9 9950х? Для спрощення розуміння загальної картини поки лишимо в стороні питання продуктивності (яка вона там буде?) і оці 4LPE... Тепер беремо оці прогнозовані 500Вт і накладаємо на фактичні споживання R9 9950х, порівнюємо - ... :think:
:lol: Нє, я, звісно, розумію, що це так не порівнюється і т.д. і т.п., але у мене просто автоматом виникає запитання: нахіба щуці презерватив? Якщо з одного боку є АМД з повноцінними, потужними 16 ядрами і 32 потоками, а з другого є Інтел з - НАРЕШТІ!!! :jump: - 16 потужними ядрами і купою порізаних ядер, що покликані замінити оці самі потоки, то навіть якщо сукупна потужність Інтеловського "проца" і переважить потужність вказаного АМД-ешного "проца" навіть суттєво - то невже воно варто того, щоб все це кип'ятилося на 500Вт-ах?

► Нє, :laugh: я - серйозно; як ПРОСТИЙ споживач, який в майбутньому хоче скласти нову машину на багатоядерному "процу" - ЯК мені накажете розуміти Інтел, ЯК мені оцю ахінею аналізувати накажете? :lamer:
S0N1C
Member

yurius_r: 14.02.2026 18:22
Megaclite: 14.02.2026 16:40Достатньо одного 480мм радіатора який відводить 1100w
Це буде досить гучно. Я б не розраховував би знімати більше 500W із такого із гарною акустикою.
Взагалі не проблема, 480мм, UT60 відводить 700Вт з вентилями < 1000 рпм
waryag
Member

Earanak: 14.02.2026 13:48То что все это дело будет быстрее в Corona/V-Ray чем 24 Ядра у АМУде я практически уверен. Но насколько и какой ценой :D
Единственное вот, что вагон E/LP ядер не равноценны полноценным P ядрам.
Ну, вот к примеру 24 Ядра у 13900K-14900K рендрили на уровне 16-ти ядер 7950X а 285К на уровне 9950X.
Другое дело что с тех времен Интел прокачали по идее эти самые E-Ядра и че там будет теперь неясно.
Новые е-ядра позволили интел не провалиться в многопотоке даже с учетом потери НТ и неудачных Р-ядер.

Назревает повторение ситуации с кор дуо, основой для которых послужила эффективная, а не производительная архитектура.

Відправлено через 3 хвилини 19 секунд:
Scoffer: 14.02.2026 15:40Фігнею страждають. При такій кількості ядер треба робити два сокети. І оперативи можна більше вліпити, і охолодження нормальне зробити.
Створити купу додаткових проблем... щоб що?
ronemun
Advanced Member

МОНАХ
у вас явно виходить арифметика в сторону зниження 66=6+6 щодо Інтел, і в сторону збільшення шодо AMD де 2+0=20
спойлер
Изображение
швидкість ядра визначається не кількістю потоків, а сумарною потужністю внутрішніх блоків і вмінням всі їх завантажити одночасно, без простою.
вже давно є ядра які можуть і 4, і 8 потоків виконувати, але їх сумарна швидкість в рази слабша за нормально ядро на 1 потік
Наприклад Інтел на 24 потока з 8p+16e видає 50к в Cinebench 2023, а АМД з 16ядер/32 потока 46к.
2. у Інтел в найсучаснших архітектурах ArrowLake/PantherLake є 2 типи ядер на 1 потік: p і e.
p - ядро по силі рівне ядру AMD Zen5 з відносним IPC 3.5, e-ядро десь як AMD Zen3 з IPC=2.7
Загальна швидкість легко вирахувати: 8p на частоті 5.2 дають 8*5,2*3.5=145, і 16e на 4.6ГГц видають =16*4,6*2.7=200. В сумі 145+200=345
Єдине що в AMD є підтримка 2х потоків на ядро (HT) шо дозволяє підняти швидкість на 30-50%, в середньому 30%, якшо просумувати роботу обох потоків, і ще дуууууже рідко - до 80%, але тре дуууже довго старатись оптимізувати код, що давно ніхто не робить - дуууже дорого.
Тоді 16 ядер Zen5 АМД на частоті 5,3 дають: 16*5,3*3,5*(1+0,3)=385 при користі від HT=30%.
Тож 16 ядер АМД дійсно швидше, але всього в 385/345=1,12 раз в середному. Але в CB23 чомусь трішки програють, хоча і кешу в них більше, і явно нижча затримка памяті. ЗАте в 7zip швидше в 1.5-2 рази, видно тому що користь від HT там під 50-70%, + кешу більше і т.п., але 7zip це лише зтиснення і все, він дуже легко паралелиться на багато ядер, тож Інтел могла б просто додати ще 16 e-ядер з 28 МБ кешу, це разом зайняло б всього 30мм2. Зате такий проц був настільки потужним що АМД прийшлось би ліпити 3й чіплет Zen5 на 70мм2, або заміняти 2й чіплет з 8 Zen5 на 16 ядер Zen5c, і то мало щось дало тому що Zen5c працюють лише на 3,3ГГц
Scoffer
Member

waryag: 14.02.2026 21:22Створити купу додаткових проблем... щоб що?
Які додаткові проблеми? Давно обкатана технологія.
Щоб зменшити тепловий потік на одну одиницю кулера, перш за все. Безкоштовним бонусом подвоюється кількість каналів оперативи і зменшується кількість типів процесорів, необхідна для випуску. Немає ніякого понту в десктопі збирати 50+ ядер в одному сокеті. Немає такого десктопного софту, котрий юзатиме швидкі інтерконекти між стількома ядрами. А рендерам якраз пофігу, чудово заїде хоч 10 сокетів.
S0N1C
Member

якщо вам в десктопі не потрібні 50+ ядер - просто не купуйте, будуть умовні і5 та і7 з меньшою кількістю, а от дуал сокет це збочення яке точно в десктопі зараз мало кому треба :shuffle: кому треба - купить шось серверне :idea:
Ответить