Новости
Последние статьи и обзоры
Процесори AMD Zen 6 перейдуть на 12-ядерні чиплети з 48 мегабайтами L3-кешу
-
longaro
Member
Это привецтвуется ибо в большинстве случаев нужны тру ядра а не хупер пудинг / смт ... Потому Интел и отказалась от него в Ультре , и в Арм ево нет и не будет 
-
Inqizitor2022
Member
Перевод с языка Парадокса:
"Да, мы выпускаем унылые игры для своих фанатов на кривом малопоточном движке. Но конкурентов нет, поэтому хавайте, что дают".
Для игр Парадокса нужен 15 ГГц 4 ядерный проц.
-
quppeq
Member
Не погоджуюсь. Навіть старий EU4 багатопоточний. Victoria 3 змушує мій 5900X на всі ядра в сотку довбитись на х5. а Eu5 - як на мене еталон оптимізації якщо подумати скільки всього він рахує. Там неймовірна кількість всього.Inqizitor2022: ↑ 01.02.2026 10:26Перевод с языка Парадокса:
"Да, мы выпускаем унылые игры для своих фанатов на кривом малопоточном движке. Но конкурентов нет, поэтому хавайте, что дают".
Для игр Парадокса нужен 15 ГГц 4 ядерный проц.
А про конкуренцію правда, мені теж шкода що конкуренції майже нема, лише космічні 4х можу згадати.
Насправді мені мого 5900Х супер комфортно вистачає, але є моменти коли можна і пошвидше прокрутити час, особливо в лейті. Саме тут я бачу перевагу 12 ядерника з ddr4 без 3d cache за якийсь 7600x3d.
Вот FM пам'ятаю довго грузив (але може я забагато чемпіонатів взяв) і не супер комфортно було.
Тому я хезе звідки у вас уявленя про 4 ядра 15ггц, ви певно або давно не грали, або взагалі не грали
-
MSiAventador
Member
Який ДБЖ потягне материнку з подвійним EPYC Venice ? 
-
yurius_r
Member
waryag
Поки підозрюю що можуть порізати кеш для 6-ти ядер. Зараз така історія для 4-х ядерних Epyc 4124p(16МБ) та 8300G(8МБ) - я не знаю чому, чи це технічна проблема використання половини CCD чи маркетинг. Але факт, на лоу енд процах AMD таки ріже L3. В будь якому разі Zen6 має бути непоганим, особливо в виконанні в 1CCD.
Поки підозрюю що можуть порізати кеш для 6-ти ядер. Зараз така історія для 4-х ядерних Epyc 4124p(16МБ) та 8300G(8МБ) - я не знаю чому, чи це технічна проблема використання половини CCD чи маркетинг. Але факт, на лоу енд процах AMD таки ріже L3. В будь якому разі Zen6 має бути непоганим, особливо в виконанні в 1CCD.
-
ronemun
Advanced Member
ніякого обмеження на кеш не має, банки кешу L3 незалежні від ядер. АМД часто продає серверні Epyc, наприклад 9175F, де з повного чіплета включено тільки 1не ядро з 8ми, при тому кеш має всі 32МБ. І це для 16 ядерного проца, тобто там аж 16 чіплетів по 1 ядру, кожен з 32 МБ кешуyurius_r: ↑ 01.02.2026 14:48Epyc 4124p
Це чистий маркетинг, самі чіплети обходяться копійки, від сили 20 доларів за шт зі всіма витратами
Вони могли спокійно значно дешевше для себе випустити кращий варіант з 6 чіплетів по 3 ядра/96 кешу x3d, було б 18 ядер/576 кешу
8300G це обрізок з одночіпового APU, для ноутів дешевих. В APU AMD можуть бути різні кластери з різною кількістю zen4/5 і zen 4с/5c ядер, як суміщених в 1 кільці, так і двох кільцях з різним обємом кешу
-
yurius_r
Member
Можливо, свічку не тримав. Але зауваження щодо 9175F приймається. Тож або брак або маркетинг, або і те і інше.ronemun: ↑ 01.02.2026 20:41ніякого обмеження на кеш не має, банки кешу L3 незалежні від ядер
Це тут ні до чого як на мене. Мінімум 1 велике ядро там є, а у 8500g на тому ж Phoenix2 16МБ. З APU в 4 ядра AMD давня історія із часів Zen2 - Ryzen 3 4300G - 4MB L3 Ryzen 3 5300G 8MB L3 - на 4 ядра давали лише половину кеша від більших моделей.8300G це обрізок з одночіпового APU, для ноутів дешевих. В APU AMD можуть бути різні кластери з різною кількістю zen4/5 і zen 4с/5c ядер, як суміщених в 1 кільці, так і двох кільцях з різним обємом кешу
-
ASTON
Member
Супер, через рік десь можна буде новий 8-12 ядерник і взяти на AM5
-
Vladys77
Member
Не треба на АМ5, треба на АМ6 з підтримкою DDR6 і PCIe 5.0.Sanьka: ↑ 31.01.2026 11:56 Інтел ще не зміг в конкуренцію з попереднім поколінням, а тут такий буст характеристик.
А якщо це все буде на АМ5 ( а воно має так бути) то взагалі круть![]()
Відправлено через 1 хвилину 5 секунд:
Ні, через рік не можна, бо пам'ять дорога. Треба через 2-3 на АМ6 з DDR6.ASTON: ↑ 01.02.2026 22:04 Супер, через рік десь можна буде новий 8-12 ядерник і взяти на AM5