Новости
Последние статьи и обзоры
Центри обробки даних потребуватимуть до 70% усієї виробленої пам’яті у 2026 році
-
rizakrko
Member
AntonyKandaurov
Капіталізація це оцінка вартості компанії у моменті. На базовому рівні це ціна останньої проданої акції помножена на кількість акцій - спільного з реальними грошима доволі мало.
Капіталізація це оцінка вартості компанії у моменті. На базовому рівні це ціна останньої проданої акції помножена на кількість акцій - спільного з реальними грошима доволі мало.
-
vmsolver
Member
А через 2-4 года DDR5 и вовсе устареет, и все будут мечтать о паре модулей DDR6, которые будут иметь суммарно 192 бит шину и 8 каналов.Earanak: ↑ 19.01.2026 13:14будто все эти ваши 'гэймерские G.Skill' и стоят в серверах повсюду и именно они потом и сольются на АлиЭкспрессы, ага
-
StTechnik
Member
Как то слишком мало новостей про память. Надо чуть больше. А то давно как то не было. 
-
AntonyKandaurov
Member
dead_rat
Вже непогано, не дарма фінти вухами були зроблені.
Вже непогано, не дарма фінти вухами були зроблені.
-
Tiufin
Member
Треба біііільше новин про пам'ять!
Форум сам себе не наповнить
Форум сам себе не наповнить
-
Евгений King
Member
Ви куди ту HBM сунете?KimRomik: ↑ 19.01.2026 12:00 а потім коли ШІ лусне, на ринок вивалиться стільки пам"яті, що їх будуть навіть закопувати під землю, бо нафіг нікому не потрібні будуть
Тут якраз і цікавість в тому, що опісля на ринок нічого не викатиться, тільки пук-среньк, ми все просрали
Вся пам'ять йде в проприєтарні прискорювачі, толку від них без всієї платформи мало. Толку від цілої платформи в умовах власного помешкання теж мало, бо шуміти буде так - що вас сусіди виселять
Ну й навіть якщо це все викатять на б.в. ринок, поставити туди шинду чи навіть лінукс теж навряд нормально вийде
Це банальне і просте закапування коштів і ресурсів зараз йде, якщо воно не дасть якийсь виток розвитку і прибутку, то економіки цілих країн схлопнуться одномоментно
-
VovaII
Member
AlienFighter
Запостіть хоч пару картинок?
А то всі тільки обіцяють.
Дякую.
Запостіть хоч пару картинок?
А то всі тільки обіцяють.
Дякую.
-
Entar
Member
Дивуюся з хейту ШІ і бомбьожки.
По-перше, я впевнений, що величезні гроші що отримають ASML, TSMC, Nvidia ітд - в результаті приведуть в тому числі до збільшення інвестицій в розробки і дослідження, що в перспективі буде корисно і нам, геймерам, бо прогрес прискориться.
По друге, хто каже що ШІ "не потрібен": особисто я вже більше року плачу по 20$ за чат гпт і більш ніж задоволений результатом - це краще ніж мені б дали ще одного співробітника на роботі в поміч (а йому довелося б платити більше). Величезна кількість речей, яку просто так і не загуглити, бо знання в моїй сфері досить вузькоспеціалізовані, чат ГПТ може розказати.
По суті відбулась еволюція доступу до інформації, причому не менш масштабна, ніж з появою масового інтернету і можливості "загуглити". Так, це має свою ціну але й наш час коштує грошей.
По-третє - ви уявляєте собі прогрес в усіх сферах? Якщо завдяки ШІ стануть лікувати краще хвороби, виявляти рак на ранніх стадіях ефективніше, знайдуть способи його лікувати краще, ітд ітп - це того не варте? Ви будете готові заплатити будь які гроші для того щоб ваша близька людина чи ви вижили, в разі чого, а тут з'являється інструмент який здатний покращити ситуацію.
Ну і якщо повернутися до наших ПК/ігор і всього цього. Я вже можу уявити, наскільки круті фішки в іграх можна запровадити завдяки ШІ:
- діалоги з персонажами як з живими людьми.
- поведінка персонажів яка дійсно залежить від ваших виборів а не строго заскриптована
- набагато крутіше якість ШІ гравців
Одна з основних проблем величезної кількості ігр - це те що з комп'ютерним гравцем грати не дуже цікаво бо він "тупить". І це може змінитися в перспективі.
А тепер головне питання: чи готові люди будуть за все це платити? Я впевнений, що так.
По-перше, я впевнений, що величезні гроші що отримають ASML, TSMC, Nvidia ітд - в результаті приведуть в тому числі до збільшення інвестицій в розробки і дослідження, що в перспективі буде корисно і нам, геймерам, бо прогрес прискориться.
По друге, хто каже що ШІ "не потрібен": особисто я вже більше року плачу по 20$ за чат гпт і більш ніж задоволений результатом - це краще ніж мені б дали ще одного співробітника на роботі в поміч (а йому довелося б платити більше). Величезна кількість речей, яку просто так і не загуглити, бо знання в моїй сфері досить вузькоспеціалізовані, чат ГПТ може розказати.
По суті відбулась еволюція доступу до інформації, причому не менш масштабна, ніж з появою масового інтернету і можливості "загуглити". Так, це має свою ціну але й наш час коштує грошей.
По-третє - ви уявляєте собі прогрес в усіх сферах? Якщо завдяки ШІ стануть лікувати краще хвороби, виявляти рак на ранніх стадіях ефективніше, знайдуть способи його лікувати краще, ітд ітп - це того не варте? Ви будете готові заплатити будь які гроші для того щоб ваша близька людина чи ви вижили, в разі чого, а тут з'являється інструмент який здатний покращити ситуацію.
Ну і якщо повернутися до наших ПК/ігор і всього цього. Я вже можу уявити, наскільки круті фішки в іграх можна запровадити завдяки ШІ:
- поведінка персонажів яка дійсно залежить від ваших виборів а не строго заскриптована
Одна з основних проблем величезної кількості ігр - це те що з комп'ютерним гравцем грати не дуже цікаво бо він "тупить". І це може змінитися в перспективі.
А тепер головне питання: чи готові люди будуть за все це платити? Я впевнений, що так.
-
VovaII
Member
Entar
Так хейт, в основному, через те що ціна на памʼять дуже сильно підвищилася. І через те, що розробники відеокарт підзабили на відеокарти, ще й ціну на них піднімають. — Цілком достатньо причин для хейту.
А те що Ви розказали — буде колись. — От коли буде, тоді і перевзуються.
Так хейт, в основному, через те що ціна на памʼять дуже сильно підвищилася. І через те, що розробники відеокарт підзабили на відеокарти, ще й ціну на них піднімають. — Цілком достатньо причин для хейту.
-
Барбарис
Member
Entar, платиш і навіть не спробував розібратися в аі?
В багатьох сферах він шукає гірше гугла. Це не аргумент.
Ліки від раку шукають теж не ллм, а спеціальні нейронки. Шукали й до них. Раніше наукові та дослідні аі росли, тепер зростають мовні моделі, а інші занепадають. Тому це теж не аргумент.
Чим більше розвинутся монополісти тсмс, нвідіа та амд, тим менш доступні стануть їх продукти.
Про ігри взагалі смішно. Це не варте таких вкладень.
Ну і головне, жодна з цих цілей не цікавить розробників. Їх мета - надраконити ллмку на запитах якимось магічним чином до AGI, хоча б. А тоді його експлуатувати, щоб відбити бабки.
В багатьох сферах він шукає гірше гугла. Це не аргумент.
Ліки від раку шукають теж не ллм, а спеціальні нейронки. Шукали й до них. Раніше наукові та дослідні аі росли, тепер зростають мовні моделі, а інші занепадають. Тому це теж не аргумент.
Чим більше розвинутся монополісти тсмс, нвідіа та амд, тим менш доступні стануть їх продукти.
Про ігри взагалі смішно. Це не варте таких вкладень.
Ну і головне, жодна з цих цілей не цікавить розробників. Їх мета - надраконити ллмку на запитах якимось магічним чином до AGI, хоча б. А тоді його експлуатувати, щоб відбити бабки.
-
Евгений King
Member
Платний GPT гірше за безоплатний deepseekEntar: ↑ 19.01.2026 15:11 Дивуюся з хейту ШІ і бомбьожки.
Що перший що другий багато чого вигадують
ТАК, вони корисні, інколи дуже, але по факту це не більше як просунутий спосіб гуглити. Повноцінного співробітника не замінить
-
Entar
Member
Розумію.VovaII: ↑ 19.01.2026 15:18 Так хейт, в основному, через те що ціна на памʼять дуже сильно підвищилася. І через те, що розробники відеокарт підзабили на відеокарти, ще й ціну на них піднімають. — Цілком достатньо причин для хейту.
Правда був період в 3+ роки коли ціни на відеокарти були в принципі адекватними, без впливу на них майнінгового буму чи ШІ. Хто хотів, давно купив 4070 ti super/5070 ti (імхо бест бай) і горя не знають. Те саме з памяттю - нормальна ддр 5 ще недавно була дуже доступною.
Я хоч і не оновився до 5070ti але зі своєю 4070 нормально мені грається (величезна кількість людей 5060 ti 16 гб брали а вона слабше), хочу отримувати максимум росту від апгрейду тому оновлюватися буду на 6070ті, і якщо вона буде коштувати на 20% дорожче - ну не біда.
Думаю через півтора-два роки ціни прийдуть в норму. Під час майнінг буму було набагато гірше, а головне - майнінг бум не давав ніякої користі на відміну від
-
dead_rat
Member
Entar
Можно поцікавитися в якій професії ви працюєте? Просто цікаво
Можно поцікавитися в якій професії ви працюєте? Просто цікаво
-
Геральт
Member
Як це не давав, якщо я половину 1066 відбив )Entar: ↑ 19.01.2026 15:26 майнінг бум не давав ніякої користі на відміну від
І то ще не сильно її мордував, десь місяць-півтора, потім перестав з тим вовтузитись і вернувся в геймінг.
5700XT завдяки майнінгу продав за ті ж гроші, що і купив (після кількох років користування).
А ви кажете "ніякої користі"
-
Entar
Member
Я то якраз розібрався, бо вмію з нього отримувати користь, що реалізована в матеріальному вимірі.Барбарис: ↑ 19.01.2026 15:21 Entar, платиш і навіть не спробував розібратися в аі?
В багатьох сферах він шукає гірше гугла.
Хто сказав що зараз вони занепадають? Зараз воно все отримало величезний буст, все що звязано з ШІ стало активно просуватися, інвестиції зросли в рази.Барбарис: ↑ 19.01.2026 15:21 Ліки від раку шукають теж не ллм, а спеціальні нейронки. Шукали й до них. Раніше наукові та дослідні аі росли, тепер зростають мовні моделі, а інші занепадають.
Монополістами вони були дуже давно, проте прогрес має місце бути колосальний. Ще 10 років тому нормальний смартфон був на порядок менш доступним. Потужність відеокарт була нижче разів в 5, топові процесори мали 4 ядра.Барбарис: ↑ 19.01.2026 15:21 Чим більше розвинутся монополісти тсмс, нвідіа та амд, тим менш доступні стануть їх продукти.
Зараз за 300$ можна купити гарний смарт можливостей якого більш ніж достатньою 98% людей, за 200$ - 8ядерний 7700х , за 700$ rtx 5070 яка в 5 разів швидша за gtx 970 (за 450 баксів правда). Де воно менш доступне? Інфляцію $ врахуйте.
Вам не варто, а комусь варто. Все більше людей в світі переходять до цивілізованого способу життя, і отримують доступ до базових благ цивілізації, в тому числі відеоігр.Барбарис: ↑ 19.01.2026 15:21 Про ігри взагалі смішно. Це не варте таких вкладень.
Якщо навіть взяти казуальну людину, не фаната, і не пірата 5-10 ігр за рік вона точно купить. Це 250$ в розвинутих країнах. Чи готова буде людина платити вдвічі більше заради ШІ функцій? Мабуть що так.
Потенційний ринок? В теорії?
Підсаджуємо мільярд людей на ШІ підписку по 20$/міс (потім зробимо 50) - отримаємо потім 600 млрд $ в рік.
На іграх ще на 500 млн геймерів заробимо 125 млрд/рік.
Продаємо ші асистенітів в купі різних сфер, пристроїв ітд - підключаємо всі пристрої до інтернету і ШІ - розумний годинник/кондиціонер/холодильник/пральна машина.
Холодильник буде нагадувати про те що закінчується з їжі, а за додаткову плату аналізувати що просрочилося
Ші підключений до розумного годинника буде аналізувати динаміку стану здоров'я і навантажень на порядок якісніше ніж це роблять скрипти зараз.
Якщо говорити про потенційний прибуток, то можна дуже грубо підрахувати, скільки вже зараз люди тратять сумарно на:
- смартфони/планшети
- пк/ноутбуки
- відеоігри/донати/мобільні ігри тощо
- фільми/серіали
І накинути 20-30%. Це реально те що можна отримати відносно легко чисто на сфері "додаткової користі" від гаджетів та розваг.
Отправлено спустя 3 минуты 6 секунд:
На стику інженерії та менеджменту. Не ІТ слава богам.
-
dead_rat
Member
Entar
You will own nothing and be happy (c)
You will own nothing and be happy (c)
-
Барбарис
Member
Entar, розібрався в гпт, а не у видах аі. Це видно з посту.
Інвестиції ростуть в ллм, а не в дослідні.
Не здатен зрозуміти прочитане? Там же чітко було написано за майбутні продукти, які вони розвинуть. Адже це було твоїм аргументом. І до цього ж було твердження про монополію.
Уже вклали більше 500 мільярдів, а заплановано вже на 2.8 трильйона. Щоб геймерів підсадити, то треба на маркетинг потратитись. Та й обслуговування вимагатиме грошей. І ще ж не вдасться на одну гру, а це додаткові витрати. Ти ігри роки будеш відбивати, їх життєвого циклу не вистачить.
Навіть не зміг допетрати, що ігри ніяк не можуть причиною вкладатись - лише побічним бонусом, якщо справа вигорить.
Далі можеш не писати, бачу що вмієш переливати з пустого в порожнє. Але мені то нецікаво.
Інвестиції ростуть в ллм, а не в дослідні.
Не здатен зрозуміти прочитане? Там же чітко було написано за майбутні продукти, які вони розвинуть. Адже це було твоїм аргументом. І до цього ж було твердження про монополію.
Уже вклали більше 500 мільярдів, а заплановано вже на 2.8 трильйона. Щоб геймерів підсадити, то треба на маркетинг потратитись. Та й обслуговування вимагатиме грошей. І ще ж не вдасться на одну гру, а це додаткові витрати. Ти ігри роки будеш відбивати, їх життєвого циклу не вистачить.
Навіть не зміг допетрати, що ігри ніяк не можуть причиною вкладатись - лише побічним бонусом, якщо справа вигорить.
Далі можеш не писати, бачу що вмієш переливати з пустого в порожнє. Але мені то нецікаво.
-
Demedik
Member
Вот тут я Вас расстрою. То что сейчас имеем - это планы ОпенАи вложить в развитие ИИ на 1.4 трлн. баксов при доходе(не прибыли) порядка 13-14 млрд. А чтобы подсадить 1 млрд людей - это вообще за гранью фантастики по дата центрам и выработке электроэнергии. Это можно реализовать, но будет далеко не 1.4 трлн... + большинство людей не будет переходить на платную подписку - им бесплатного достаточно. Пускай это будет еще 2 млрд. Т.е. инфраструктура будет нужна на 3 млрд пользователей...Entar: ↑ 19.01.2026 15:48 Підсаджуємо мільярд людей на ШІ підписку по 20$/міс (потім зробимо 50) - отримаємо потім 600 млрд $ в рік.
Что будет после коллапса(чисто по экономическим показателям, технология крутая) - для индивидуалов скорее всего локальные ЛЛМ(ну и агенты написаные для них), компании и корпорации будут делать свои уже специализированные(через тот же fine tuning к примеру или настройка RAG-ов) и деплоить куда-то. Из подписок поверю только в подписку на базу моделей ЛЛМ в той же ЛМ Студии или Олламе. + станет популярная профессия ML инженер.
Текущий хайп это за счет того, что пообещали AGI. Это маловероятно достижимо в ближайшем будущем, а если и получиться: это будет не для простых смертных - цена даже одного вопроса будет заоблачной.
-
dead_rat
Member
Оце головне питання. Готові ви платити вдвічи більше за кожен товар і послугу?Entar: ↑ 19.01.2026 15:48 Чи готова буде людина платити вдвічі більше заради ШІ функцій? Мабуть що так.
Взяти ваш приклад з холодильником.
Зараз компанія його зробила і продала вам, готово. А от смарт холодильник треба підтримувати: команда розробки, датацентр, трекінг усіх ваших даних, застарівання бо ніхто ж довше 5 років підтримувати не буде.
То замість купити холодос за 500$ і юзати поки не здохне, може і 20 років.
Чи готові ви купувати холодос за 1000$ що 5 років і платити 50$ підписки на рік і жити з подекуди глюками, оновлювати прошивку, мати рекламу на ньому, ну все як з телефоном? Доречі, якщо холодос і пічка від різних фірм чи навіть однієї але різних поколінь, то вони разом не інтегруються, то вам вже треба дві апплікухи…
І ні, я не вигадую. Нажаль це вже реальність
Последний раз редактировалось dead_rat 19.01.2026 16:22, всего редактировалось 1 раз.
-
Inqizitor2022
Member
Это скоро только богатые смогут себе позволить.Vpupkin: ↑ 19.01.2026 12:25 Ви й справді думаєте що з якихось причин люди перестануть юзати чат жпт замість мозку і їм набридне генерувати ельфок з велими синіми очима?