Ціни на жорсткі диски зростають на тлі високого попиту в сегменті ШІ та на китайському ринку

Обсуждение статей и новостей сайта
Автор
Member

Slewin77: 16.12.2025 14:30 я ждал этой новости.
почему, интересно, многие нововведения за последние лет 15, вызывают одно раздражение и дискомфорт?
Enshittification.
Зговніння - бо все що було насправді треба, вже зроблено, а зараз всі сервіси намагаються лише вичавити з тебе зайвий доллар
alexeygalas
Member

erkins007
Зараз всі гівняно роблять. У мене рік тому в Ironwolf pro 8tb здох контроллер. Механіка все ок а плата не відповідає. чистка контактів не допомогла.
А з мого NAS із 5 червоних WD один виявився бракованим почав бити помилки читання по 8 секторах. Здав - повернули гроші, купив інший. З цим зараз ніби ок
Ektalion
Member

kairo: 16.12.2025 14:13 Вчасно я свій Ironwolf 8TB прикупив, після таких новин не так вже він й гуде :laugh:
Не знаю, я свого на фоні кулерів корпуса і тд практично майже ніколи не чую. Правда у мене не ПРО версія, а звичайний.
avebael
Member

На ЧП купив 26тб з newegg за 250$. Лінку давав на форумі. Вже на львівській митниці.
Зараз по 300$ такі, що теж нормально. Все що поруч з 10$/tb - хороша ціна.
Ektalion
Member

avebael: 16.12.2025 15:00 На ЧП купив 26тб з newegg за 250$. Лінку давав на форумі. Вже на львівській митниці.
Це шо за диски такі? На Айрон Вульф 24 гб ціна 500.
avebael
Member

Ektalion: 16.12.2025 15:09
avebael: 16.12.2025 15:00 На ЧП купив 26тб з newegg за 250$. Лінку давав на форумі. Вже на львівській митниці.
Це шо за диски такі? На Айрон Вульф 24 гб ціна 500.
https://www.newegg.com/seagate-expansio ... 1128161152
В ньому в середені 3.5 баракуда, якщо розковирять.
Tiufin
Member

dead_rat: 16.12.2025 14:50
Slewin77: 16.12.2025 14:30 я ждал этой новости.
почему, интересно, многие нововведения за последние лет 15, вызывают одно раздражение и дискомфорт?
Enshittification.
Зговніння - бо все що було насправді треба, вже зроблено, а зараз всі сервіси намагаються лише вичавити з тебе зайвий доллар
В мене інша теорія щодо цього. Якраз останні років 15 загальнопоширився Інтернет та соцмережі. А це по суті, вигрібна яма із лайном. Бо кожен біжить сюди або запостити якийсь фейк, або пожалітися на щось. І от, люди, як ті мухи у мемі - що сидять на купі лайна та кажуть, що весь світ - лайно.
А, ну і ще - старішання населення (а з цим - і середньостатистичного озера). Вікові зміни, все дратує, нічого вже приємно не дивує, і т.д.
kairo
Member

MqM: 16.12.2025 14:47Та вже було подорожчання осінню, вчасно то було би літом.
Як там з пракуванням головки? В мене Іронвольф на 4ТБ дуже часто паркує головку зчитування
Я виставив вимкнення в налаштуваннях живлення після 3хв. Пробуджується швидко. Диск для фільмів, тому проблем не бачу. Він в цілому розрахований на 24/7 роботу, але мені таке не підходить через шум шпинделя. Але це 8ТБ версія, хоч і 5400 варіант. Вони гучніші за 4ТБ.

Відправлено через 3 хвилини 30 секунд:
erkins007: 16.12.2025 14:39У него проблема главная не гул, а долгий выход с парковки и скрипы постоянные.
В мене таких проблем немає. Дошкуляє лише гул.

Відправлено через 1 хвилину 6 секунд:
MqM: 16.12.2025 14:47Та вже було подорожчання осінню, вчасно то було би літом
Мені обійшовся по знижкам 7100 грн за Seagate IronWolf SATA 8TB (ST8000VN002) версію. Зараз бачу по 10-11к.

Відправлено через 3 хвилини 24 секунди:
Ektalion: 16.12.2025 15:00Не знаю, я свого на фоні кулерів корпуса і тд практично майже ніколи не чую. Правда у мене не ПРО версія, а звичайний.
В мене теж не Про та спеціально 5400 варіант. Але 8ТБ самі по собі гучніші.

Відправлено через 25 секунд:
avebael: 16.12.2025 15:11В ньому в середені 3.5 баракуда, якщо розковирять.
Це лотерея.
tablestikus
Member

Дивно, ти наче раніше замовляв, а я свій вже вчора забрав.
dead_rat
Member

Tiufin: 16.12.2025 15:15
dead_rat: 16.12.2025 14:50

Enshittification.
В мене інша теорія щодо цього. Якраз останні років 15 загальнопоширився Інтернет та соцмережі. А це по суті, вигрібна яма із лайном. Бо кожен біжить сюди або запостити якийсь фейк, або пожалітися на щось. І от, люди, як ті мухи у мемі - що сидять на купі лайна та кажуть, що весь світ - лайно.
А, ну і ще - старішання населення (а з цим - і середньостатистичного озера). Вікові зміни, все дратує, нічого вже приємно не дивує, і т.д.
Зовсім ні.
Пояснюю як працює корпорація. Десять років цим займаюся.

В нас зʼявилася ідея: давайте зробимо продукт для клієнта.
Зробили пробнік - клієнт зацінив, продажі пішли.
Наймаємо команду розробки і додаємо фіч, більше клієнтів. Прекрасно.

Але великий бізнес ставить тобі задачу: щороку зростання доходів +15%, зможеш - ось тобі премія. Не зможеш - вихід отам.

А ти вже всіх клієнтів, що зацікавлені, отримав. То починаєш піднімати ціни.

На наступний рік бачиш, що піднімати ціни нема куди, то треба економити на якості. Робиш гірше, але дешевше у виробництві. Окей.

Як наступного року зробити ще +15%? Можна частину співробітників скоротити.

І ось це колесо сансари прокручується, поки корпорація не вбиває свій же продукт. Хоч Фейсбук, хоч Гугл пошук - все те саме - коли частка ринку перестає рости, то якість починає падати.
Tiufin
Member

dead_rat: 16.12.2025 15:46
Tiufin: 16.12.2025 15:15
Зовсім ні.
Пояснюю як працює корпорація. Десять років цим займаюся.

В нас зʼявилася ідея: давайте зробимо продукт для клієнта.
Зробили пробнік - клієнт зацінив, продажі пішли.
Наймаємо команду розробки і додаємо фіч, більше клієнтів. Прекрасно.

Але великий бізнес ставить тобі задачу: щороку зростання доходів +15%, зможеш - ось тобі премія. Не зможеш - вихід отам.

А ти вже всіх клієнтів, що зацікавлені, отримав. То починаєш піднімати ціни.

На наступний рік бачиш, що піднімати ціни нема куди, то треба економити на якості. Робиш гірше, але дешевше у виробництві. Окей.

Як наступного року зробити ще +15%? Можна частину співробітників скоротити.

І ось це колесо сансари прокручується, поки корпорація не вбиває свій же продукт. Хоч Фейсбук, хоч Гугл пошук - все те саме - коли частка ринку перестає рости, то якість починає падати.
Ну не знаю, мені більше подобається, як Гугл працює зараз, а не 15 років тому. Про фб - не скажу, бо не користувався їм ніколи, бо завжди вважав помийкою (ну я розумію, це ви як найбільш відомі приклади написали). Та й це ви описали it-компанії, які відносно нещодавно з'явилися. Але великі компанії існують вже 100-200 років, то ж, напевно описана вами вище схема впринципі не нова і застосовувалась і раніше.
dead_rat
Member

Tiufin: 16.12.2025 16:00 Але великі компанії існують вже 100-200 років, то ж, напевно описана вами вище схема впринципі не нова і застосовувалась і раніше.
Звичайно. От мій товариш був досить високим менеджером у Bosch німецькому.
І що ми бачимо? Вся комплектуха вже китайська, компресор в холодильнику вже китайський, а розумний консультант порахував, що дешевше пропустити контроль якості і просто заміняти техніку на яку скаржиться клієнт - благо китайський постачальник поки що не скатився у зовсім хлам.

Не кажучи, що вся Бош/Сіменс техніка на кухні в мене пошабашила рівно через 5 років - хоч годинник звіряй. Все інженери чьотко підрахували. Микрохвильовка, пралка і посудомийка відкинулися з різницею у кілька місяців.

Є приклади Lufthansa та Boeing
Ektalion
Member

dead_rat: 16.12.2025 16:04 Не кажучи, що вся Бош/Сіменс техніка на кухні в мене пошабашила рівно через 5 років - хоч годинник звіряй. Все інженери чьотко підрахували. Микрохвильовка, пралка і посудомийка відкинулися з різницею у кілька місяців.

Є приклади Lufthansa та Boeing
Сіменс давно не торт, особливо їх кавомашини. Горять від легеньких відхилень напруги. З європейсских брендів ще Делонге тримається, не скотились в китайщину.
MqM
Member

alexeygalas: 16.12.2025 14:58 erkins007
Зараз всі гівняно роблять. У мене рік тому в Ironwolf pro 8tb здох контроллер. Механіка все ок а плата не відповідає. чистка контактів не допомогла.
А з мого NAS із 5 червоних WD один виявився бракованим почав бити помилки читання по 8 секторах. Здав - повернули гроші, купив інший. З цим зараз ніби ок
Плату наче міняють, то ж шанс оживити є
Васильович
Member

MqM: 16.12.2025 14:47Як там з пракуванням головки? В мене Іронвольф на 4ТБ дуже часто паркує головку зчитування
Думаю, мій Ironwolf просто мріє про паркування своїх головок :D
спойлер
Изображение
MqM
Member

kairo: 16.12.2025 15:33
MqM: 16.12.2025 14:47Та вже було подорожчання осінню, вчасно то було би літом.
Як там з пракуванням головки? В мене Іронвольф на 4ТБ дуже часто паркує головку зчитування
Я виставив вимкнення в налаштуваннях живлення після 3хв. Пробуджується швидко. Диск для фільмів, тому проблем не бачу. Він в цілому розрахований на 24/7 роботу, але мені таке не підходить через шум шпинделя. Але це 8ТБ версія, хоч і 5400 варіант. Вони гучніші за 4ТБ.

В самій Вінді? Не прошивав жорсткий диск? Бо то наче сама мікропрограма на платі так працює
Васильович
Member

dead_rat: 16.12.2025 15:46бізнес ставить тобі задачу: щороку зростання доходів
Оце, як на мене, основний бич сучасної форми капіталізму :-/
Tiufin: 16.12.2025 16:00Ну не знаю, мені більше подобається, як Гугл працює зараз, а не 15 років тому.
Мова про пошук?
В мене от протилежне враження - тяжко знайти цінну інформацію серед результатів видачі.
Але погоджуюся з вже озвученою думкою, що проблема не так в пошуку, а в переповненні інтернету різним лайном :(
dead_rat
Member

Васильович: 16.12.2025 16:30
dead_rat: 16.12.2025 15:46бізнес ставить тобі задачу: щороку зростання доходів
Оце, як на мене, основний бич сучасної форми капіталізму :-/
Повністю згоден.
Працюю на фірму, в неї справи фінансово - ніби сам боженька ззапазухи євріки дає.

Прямо рехнутися доходи.

Але щороку треба +10%. Тому вже все забито рекламою, ціни неадекватні, а співробітникам три роки не підіймали зп.

А могли просто сидіти на вершині ринку і не поганити продукт доки в німеччині люди користуються інтернетом і автомобілями.
Олег963
Member

Ші купляє коробки з бананів бо уних можна робити бюджетні збірки , :D :idea: , все веселіше.
alexeygalas
Member

MqM: 16.12.2025 16:21Плату наче міняють, то ж шанс оживити є
Я так і хотів - мені виставили цінник на ремонт 3/4 вартості диску.
Ответить