Першій версії Windows виповнилося 40 років

Обсуждение статей и новостей сайта
Автор
Member

elek: 21.11.2025 18:20Мне кажется винда XP у меня появилась раньше первой флешки.
Так, це реалістичний сценарій.
Просто згадав одну історію з власного "енікейства" у 2000х: клієнту треба було завезти оффлайн оновлення до Symantec Antivirus на об'єкт без інтернету (звичайна річ в той час). Я записав оновлення на флешку, приїжджаю до клієнта, а там ПК з Windows 98 :)
А антивірус взагалі їм треба був, бо на дискетках обмін якоюсь інфою з держструктурами все ж був.
avuremybe
Member

А в чому різниця (чи сенс) Millenium i 2000? Вони ж разом релізнулися.
У мене була 98, була ХР. А цих двох тільки у книжках про комп'ютер бачив
Васильович
Member

avuremybe: 21.11.2025 18:45А в чому різниця (чи сенс) Millenium i 2000? Вони ж разом релізнулися.
Якщо не вникати в різницю між ядром та чесною 32-бітністю, то основною різницею для кінцевого користувача було те, що на Win2K не працювали багато ігор ;)
nochnik89
Member

Вы еще вдумайтесь в другое. Уже выросло новое поколение людей, кто не знает что означает иконка Сохранение в панели. Не знают что такое дискета :rotate:
Z440_User
Member

Тут покоління таке що якщо комп задумався на 0,001с - все, дрова/тупить/програма не працює.../гра зависла...
А ти згадуєш скрежетання флопа, пік біоса, розряд демагнітайзера, поява картинки біос, хруст ide hdd....
А ще вже декілька поколінь котів поняття не мають що на телевізорі можна спати і найтепліше місце в лівому верхньому задньому куту :D
Последний раз редактировалось Z440_User 21.11.2025 18:59, всего редактировалось 1 раз.
alexeygalas
Member

avuremybe: 21.11.2025 18:45А в чому різниця (чи сенс) Millenium i 2000?
Me на базі dos ядра Win9x
а 2000 - це ядро Windows NT 5.0
Захотіли привнести плюшки із корпоративної версії так би мовити в народ. Вийшло не дуже.
Scoffer
Member

avuremybe: 21.11.2025 18:45А в чому різниця (чи сенс) Millenium i 2000? Вони ж разом релізнулися.
Окрім різних ядер і різного позиціонування (міленіум була щось накшталт хоума зараз, а 2000 починалась з про), 2000 була ще радикально стабільніше. Про багонутість міленіума навіть в порівнянні з 98 ходили легенди. Також на модифікованій 2000й вінді працював перший ящик.
В плюсах лінійки 9х/ме була тільки краща сумісність з 16-бітним софтом, до котрого на той час чомусь часто належали інсталятори. Тобто дивна ситуація коли просто встановити гру не виходило, а встановити на 98/ме, скопіпастити текою і запустити на 2000 - мала місце.
МОНАХ
Member

white_noise: 21.11.2025 11:38 і то було ох***но отримати оболонку для ДОСу, моїм емоціям не було меж, сучасні ОСі вже не викликають таких почуттів
► У мене - схоже, правда я б сформулював навпаки: досі пам'ятаю той розпач і біль, коли мене вчили і змушували шпорити оті чортові команди в консолі ДОС-а і найяскравішу думку в зв'язку з цим: "Комп'ютер? Та ніколи в житті!" :-P
спойлер
► Це за часів - щойно-щойно вийшов 95-й (котрий у нас тоді бачили тільки на фото-картинках). А за часів 98-го - я був змушений лампічити програми на "Корветі" - точніше: писати програму на 4-6 тис. операторів вручну на папері, а потім, дочекавшись своєї черги на "Корвет" - перевіряти оту всю свою писанину на робото-пригодність.

► В 2001 - на 2000-х, Міленіумах і тих же 98-х - нас цілий рік (з півторарічного курсу інформатики) змушували дрючити голий ДОС і вивчати Паскаль. Віддушиною був Ексель, з допомогою якого ми вивчали мат-пргограмування і мат- статистику. Разом з тим свою першу "хелоу-ворлд"-веб-сторінку я тоді зробив для доступу до екзамену практично не знаючи основ верстки (бо ми її, ...ть, банально не вивчали, як і багато чого іншого корисного і цікавого, навіть того, що було за програмою - прєпод-валянок втирав якусь дічь наполовину з Досом, наполовину з Паскалем) - піддивившись якісь основи з передраного у когось убогого коду: я зробив простеньку "афішу" про набір у секцію Тайцзи-цюань жовтим кольором, використавши тільки один малюнок Інь-Ян, а задля хоч якогось візуального ефекту - якось примудрився інвертувати фон, зробивши його чорним, і "побороздив” різної товщини лініями. Завдяки такому нестандартному дикунству на фоні інших, мені тоді з першого разу пощастило отримати доступ до здачі екзамену серед 10 чоловік з 93 на потоці :rotate: .

► Пізніше, в 2004-му, я вже сидів на Лінуксі - :lol: не скажу на якому дистрі і взагалі, що то таке було, так як особливої різниці тоді з "віндою" не побачив, через те, що і за "віндою" проводив лічені години на рік. Пам'ятаю, що вивчали "1С Бухгалтерію" - ... :gigi: на Лінкусі, так - ... Точніше на головному компі препода стояли дві ОС - от якраз там, підпільно, сам препод вантажив "вінду" і один з нас дві пари підряд щось клпав, а 30 морд навколо то все в поті чола конспектували.

► 3 2006-го по 2007-й - пересідав з 98-ї до 2000-ї (в рандомному порядку), строчив на бухгалтерському "Парусі", а пізніше, на МЕ, нормально вже опановував безпосередньо офісні програми.

► І тільки з 2008-го я нарешті закупив собі власну машину і встановив ХР 5Р2 - вперше в житті перестав почувати себе примусово-замордованим тими комп'ютерними залізяками і пізнав, що то воно таке справді нормальний ПК. Коли ти робиш те, що хочеш і що подобається, а сам комп стає тобі дійсно хорошим помічником.
Відправлено через 5 хвилин 5 секунд:
nochnik89: 21.11.2025 18:48 Вы еще вдумайтесь в другое. Уже выросло новое поколение людей, кто не знает что означает иконка Сохранение в панели. Не знают что такое дискета :rotate:
► О! До речі - про дискети. :gigi: Отой самий прєпод (з під спойлера вище) в один момент примушував нас в 2002-му році всім купувати дискети для здачі якоїсь там роботи. Як хто жалівся, що дорого, то він залюбки за пів-ціни підганяв свою... В кінці курсу ми всі ті дискети - куплені в нього або в магазинах - обов'язково мали віддати йому, інакше - недопуск до екзамену :-P .
Васильович
Member

Z440_User: 21.11.2025 18:53А ти згадуєш скрежетання флопа, пік біоса, розряд демагнітайзера, поява картинки біос, хруст ide hdd....
Одразу згадав:
спойлер
Изображение
OldGoodGames
Member

Васильович: 21.11.2025 13:50
OldGoodGames: 21.11.2025 13:07не те лайно що пішло з 10ки
А хіба не з "вісімки" з її орієнтацією на планшети та тачскріни?
ну, так :)
Васильович: 21.11.2025 13:50
elek: 21.11.2025 13:34Милениум был хорошим мальчиком для битья
Це поки не треба було в Win98 підключати флешку :D
для 98 була стороння утіліта яка дозволяла користуватись флешками

Відправлено через 3 хвилини 50 секунд:
alexeygalas: 21.11.2025 18:54
avuremybe: 21.11.2025 18:45А в чому різниця (чи сенс) Millenium i 2000?
Me на базі dos ядра Win9x
а 2000 - це ядро Windows NT 5.0
Захотіли привнести плюшки із корпоративної версії так би мовити в народ. Вийшло не дуже.
чого "не дуже"?
Релізи
https://uk.wikipedia.org/wiki/Windows_NT

Відправлено через 7 хвилин 26 секунд:
Z440_User: 21.11.2025 18:53 Тут покоління таке що якщо комп задумався на 0,001с - все, дрова/тупить/програма не працює.../гра зависла...
А ти згадуєш скрежетання флопа, пік біоса, розряд демагнітайзера, поява картинки біос, хруст ide hdd....
А ще вже декілька поколінь котів поняття не мають що на телевізорі можна спати і найтепліше місце в лівому верхньому задньому куту :D
А ще що за софтом\іграми треба було їхати на базар або у магазин через усе місто, а воно могло потім погано читатись з cd\dvd :)

Відправлено через 2 хвилини 8 секунд:
Васильович: 21.11.2025 18:46
Якщо не вникати в різницю між ядром та чесною 32-бітністю, то основною різницею для кінцевого користувача було те, що на Win2K не працювали багато ігор ;)
Проскочив Ліноліум та 2К, перехід був 98>XP
Цікаво, а чому Ліноліум був краще за 2К у плані ігор?

Відправлено через 8 хвилин 11 секунд:
Редакція ОверсЮА нуби або шалопаї
Ніхто і не звернув уваги, що скрін вєнди у новині не Windows 1 а Windows 3 :lol:
Windows 1
Изображение
Windows 3
Изображение
avuremybe
Member

OldGoodGames: 22.11.2025 05:03Цікаво, а чому Ліноліум був краще за 2К у плані ігор?
Ось же, Скофер відповів:
Scoffer: 21.11.2025 19:30В плюсах лінійки 9х/ме була тільки краща сумісність з 16-бітним софтом, до котрого на той час чомусь часто належали інсталятори. Тобто дивна ситуація коли просто встановити гру не виходило, а встановити на 98/ме, скопіпастити текою і запустити на 2000 - мала місце.
alexeygalas
Member

OldGoodGames: 22.11.2025 05:03чого "не дуже"?
Я невірно сформулював. Не дуже вийшло привнести - це я про Millenium писав, у якого дуже багато bsodів було

Відправлено через 2 хвилини 21 секунду:
OldGoodGames: 22.11.2025 05:03Цікаво, а чому Ліноліум був краще за 2К у плані ігор?
В еру w2000 ще дуже багато чисто dos ігор залишалось, які 98/Me ранили нативно. В NTшних версіях був лиш емулятор ntvdm, який дуже погано дружив із залізом.
Якщо відео 320х200 ще якось на CRT потерпіти то от зі звуком були проблеми. Якщо, до прикладу, поглянути на всі ігри build engine (Duke, blood, redneck rampage, shadow warrior, nam) - один і той же набір звукових девайсів SB Pro, AWE32, ADLib, Roland mt-32 і т.д.
спойлер
IMG_20251122_085003_421.jpg
Якщо зараз їх всі емулювати не складе ніяких проблем, бо ж ми маємо купу інструкцій в цп, ядер і мегагерців, то тоді це було непідйомною роботою для процесорів :-/

І навіть особисто у мене було декілька знайомих, які тримали на машинах по 2 windows. На 95 грали, на nt 4.0 працювали.
CADR
Member

Microsoft OS/2 нет в списке.
И знаете почему?
Уже тогда они научились обманывать своих партнеров.
О клиентах вообще промолчим.

Відправлено через 4 хвилини :
nochnik89: 21.11.2025 18:48 Вы еще вдумайтесь в другое. Уже выросло новое поколение людей, кто не знает что означает иконка Сохранение в панели. Не знают что такое дискета :rotate:
У нас выросло поколение людей у которых вообще компьютера не было. Только смартфон.
alexeygalas
Member

Изображение
:laugh:
А таким динозавром хтось користувався?
Scoffer
Member

CADR: 22.11.2025 10:11Microsoft OS/2 нет в списке.
И знаете почему?
МС звичайно редиски, але в ІВМ на той час правив такий собі Акерс, котрий мало не вшатав цю саму ІВМ. При ньому було пролюблено купу продуктів і проведене перше в 80-річній історії контори масове звільнення штату. До того ІВМ практикувала пожиттєвий найм. Так буває, коли гендиром ставиш, цитуючи Джобса, "класного хлопця, котрий дупля не відбиває в продукті компанії". Коли його зрештою виперли з ІВМ цей же персонаж засів в раді директорів Lehman Brothers, що стало з котрими всім відомо. Так що не МС єдиною, там було трішки складніше. ІВМ була відверто недієздатною.
Васильович
Member

OldGoodGames: 22.11.2025 05:03для 98 була стороння утіліта яка дозволяла користуватись флешками
І цю утиліту треба встановити з флешки :D
alexeygalas
Member

Васильович
Із Transcend Jetflash в комплекті йшов 80mm cd із драйвером. І то це в кого ще були сторонні плати із USB 1.1 і було куди вставляти цю флешку
Тоді всі ще з коробочками дискет та WinRAR ходили
Васильович
Member

alexeygalas: 22.11.2025 10:52Із Transcend Jetflash в комплекті йшов 80mm cd із драйвером.
Оце нормальний підхід, а так то я просто знущаюся з цими флешками в контексті "чим МЕ краще за 98" :beer:
alexeygalas: 22.11.2025 10:52Тоді всі ще з коробочками дискет та WinRAR ходили
Я й сам так ходив :shuffle:
А "важливі" файли писав у двох екземплярах на дискету - якщо не прочитається основний, то був ще шанс прочитати резервний.
Z440_User
Member

alexeygalas: 22.11.2025 10:16 Изображение
:laugh:
А таким динозавром хтось користувався?
Є такі, декілька місяців...
спойлер
BeOS
BeOS
А ще такого звіра тримав, но то вже не по темі)))
QNX
QNX
Та і взагалі, в 2000-х був час на експерименти і було цікаво...
Мій Linux в ті часи
Linux 2006 рік
Linux 2006 рік
Ще OS X півроку мучав на тогдашньому Pentium 4 Prescott
OSX
OSX
Навіть проект графічного середовища Looking Glass 3D ставив на свого лінукса в ті часи
Linux with DE Looking Glass 3D
Linux with DE Looking Glass 3D
І це все на фоні актуальної в той час Windows XP 2 SP :laugh:
yuriy_dd
Member

Z440_User: 21.11.2025 18:53А ти згадуєш скрежетання флопа, пік біоса, розряд демагнітайзера, поява картинки біос, хруст ide hdd....
а завантаження гри на БК1-001 через магнітофон з касети?
Ответить