Ігрові монітори з частотою оновлення 300 Гц — must have для геймера у 2025 році

Обсуждение статей и новостей сайта
Автор
Member

Геральт: 26.09.2025 12:07 Замість іти в частоту, краще б шли в роздільчу. Оце вже точно впливає на якість та реалістичність гри
Реалістичність при низькій частоті кадрів також втрачається, потрібен баланс.
Геральт: 26.09.2025 13:02 60 кадрів на 8к, імхо, цікавіше, ніж 200 на FHD.
Кому цікавіше? 60 кадрів у 8к не покаже і 5090 у сучасних ААА.
Може не треба лізти у крайнощі, а краще мати високогерцовий(120-240Hz) 2к/4к монітор? :shuffle:
STARL1GHT
Member

Так відразу написано, що
На правах реклами
Свого часу мав ASUS TUF VG249Q - цілком притомний монік.
Можливо в своїй категорії не бестбай, але менше з тим і не найгірший - це точно.
За ~4 роки вилізло декілька битих пікселів, і все. Помітити насправді дуже складно.
Пережив блекаути і часті проблеми з світлом. До сих пір справно працює як 2-й монітор.

Єдиний мінус, як на мене - ціна на згадану модель у рекламі. Я за 16к припер собі з-за кордону(Китай) QHD QD mini-LED 320Hz монік.

Також дивні холівари на тему частоти оновлення та роздільної здатності - кому що блище до вподобань, те й беруть.
Последний раз редактировалось STARL1GHT 26.09.2025 13:34, всего редактировалось 3 раза.
ender
Member

FurryGentleman: 26.09.2025 10:32проработал у меня такой TUF 2 года и уехал на гарантию с горизонтальными полосами в верхней части экрана которые не убирались ни герцовкой ни кабелем)
Подобные проблемы бывают у многих производителей, время от времени получаются не удачные модели с дефектом с завода.
Это производственный дефект, от которого не застрахован ни один производитель, так как практически все они прибегают к услугам подрядчиков для производства и непосредственной сборки.
Панели, кабели, платы - одни и те же заводы производят.

Это я к тому что вы лучше пишите конкретную модель и год производства - будет полезно знать конкретную неудачную модель, а два монитора одной серии могут производиться из абсолютно разных комплектующих и на разных заводах. Общего у них только бейджик-наклейка
Telcontar
Member

ender
Купуючи свій Samsung Odyssey G7 на Розетці - без битих пікселів отримав лише з третього разу :rotate:
Геральт
Member

Telcontar: 26.09.2025 13:12 Кому цікавіше? 60 кадрів у 8к не покаже і 5090 у сучасних ААА.
Може не треба лізти у крайнощі, а краще мати високогерцовий(120-240Hz) 2к/4к монітор? :shuffle:
Ота залізяка, яка видасть 120-240 в 4к так само видасть 60 в 8к.
Висока розільча то не крайність, а деталізація і відсутність необхідності в АА (= чіткість).
Здається Касатка (можу помилятись з ніком) давно експерементує з такими роздільчими. І це правильний вектор. Чомусь в камерах не йдуть в частоту, а таки в пікселі. А для якихось специфічних випадків є спеціальні вискочастотні девайси.
ender
Member

Геральт: 26.09.2025 12:07Замість іти в частоту, краще б шли в роздільчу. Оце вже точно впливає на якість та реалістичність гри
Это две составляющие которые идут рядом. Степень их влияния на эффект погружения зависит от типа контента.
Понятно что большее разрешение всегда лучше, но для некоторых игр важнее размер монитора, для других частота обновления.
А вот разрешение картинки QHD может быь достаточно даже для 40 дюймов - во многих играх разницы между QHD и UHD не будет заметно (если не учитывать артефакты масштабирования которые безусловно портят впечатление).

Отправлено спустя 2 минуты 19 секунд:
Telcontar: 26.09.2025 13:34 ender
Купуючи свій Samsung Odyssey G7 на Розетці - без битих пікселів отримав лише з третього разу :rotate:
да, самсунг похоже предпочитает продавать свои top-grade панели партнёрам, а сам же использует какой-то мусор.
Я к такому выводу пришел наблюдая за их смартфонами Galaxy S Ultra серии.
В мониторах наблюдается та же картина, возможно за исключением QD-OLED мониторов, но это не точно.

Отправлено спустя 2 минуты 5 секунд:
Геральт: 26.09.2025 13:36Висока розільча то не крайність, а деталізація і відсутність необхідності в АА (= чіткість).
Потребность в AA будет всегда - это неизбежно в силу специфики рендеринга. Тем более в современных играх которые разрабатываются с рассчётом на замыливание темпоральным сглаживанием. Вы просто блевать будете без применения темпорального сглаживания - у вас эпилептические припадки начнутся от эффектов мерцания.
bes
Member

не знаю как можно не видеть разницу между 60 и 144 она ошушается даже на рабочем столе :laugh: :lol: Но я лично больше 120 не ставлю, не вижу смысла .
Геральт
Member

ender: 26.09.2025 13:41 Потребность в AA будет всегда - это неизбежно в силу специфики рендеринга. Тем более в современных играх которые разрабатываются с рассчётом на замыливание темпоральным сглаживанием. Вы просто блевать будете без применения темпорального сглаживания - у вас эпилептические припадки начнутся от эффектов мерцания.
Ні, при певному розмірі пікселя, око не буде ловити переходи (драбинки). Жоден АА не дасть кращу картинку на моєму QHD/27 в FS2025 ніж 200% рендеру. А на 8к було б ще краще. Можете заскрінштоти будь-що без АА і віддаляти (zoom out)
QHD мене на 27 не зовсім влаштовує, які там 40'
Не буду блювати ;)
LordTornado
Member

7mindfields: 26.09.2025 12:58
Ararat: 26.09.2025 10:54 Я зі своїм 144гц монітором точно можу сказати що різниця між 144 і 60 хоч і є, але не дуже велика.
Не дуже велика? Різниця гігантська навіть між 60 і 100гц, 60 і 144 це тупо прірва :facepalm:
В своё время я протестировал 60, 75, 85, 100, 120 и 144 герц. Самая большая разница между 60 и 75. Между 75 и 85 её ещё видно, 85-100 она уже незначительная, выше 100 разницу не смог заметить вообще.
ender
Member

Геральт: 26.09.2025 13:47Жоден АА не дасть кращу картинку
вы похоже не осознаёте масштаб проблемы с рендерингом в современных играх.
Это уже не та графика которая была 10 лет назад - сейчас проблема не в лесенках и переходах.
При высоком разрешении и плотности пикселей вы можете не видеть эти "лесенки", но будет видно мерцание мелких объектов, освещения и теней.
спойлер
https://youtu.be/jNR5EiqA05c?si=VgSoLGRSz7-UFk2Q&t=108
Лично я сталкивался с этим в разных играх построенных на UE, но проблема не ограничивается этим движком - это болячка куда более распространённая.
bez5dva
Member

Ararat: 26.09.2025 10:54 Я зі своїм 144гц монітором точно можу сказати що різниця між 144 і 60 хоч і є, але не дуже велика. А тут кіберкотлет прогрівають на 300гц :insane:
а вы на них играть пробовали?
Melofon
Member

FurryGentleman: 26.09.2025 10:32 Пропоную обговорити Ігрові монітори з частотою оновлення 300 Гц — must have для геймера у 2025 році

проработал у меня такой TUF 2 года и уехал на гарантию с горизонтальными полосами в верхней части экрана которые не убирались ни герцовкой ни кабелем)
Бо асус это ещё те бракоделы :horror:
Vpupkin
Member

Ну, 144-165 це справді мастхев навіть якщо ти взагалі не граєш, а от 240-300 це вже блище до "ну хай буде".
NUN4AG
Member

Можна не побачити різницю між 60-75 (я розганяв свій старий монік, але вау-ефекту не було), між 120 та 144 чи навіть 240, але як можна не побачити різницю між 60 та 120+ ? :dontknow:
dead_rat
Member

зникають ривки й ефект «слайд-шоу», які ще можна відчувати навіть на 144 Гц
Як страшно жити
mrigi
Member

лох не мамонт, придбає і таке
Vpupkin
Member

mrigi: 26.09.2025 20:09лох не мамонт, придбає і таке
"Таке" це яке?

Відправлено через 1 хвилину 37 секунд:
Геральт: 26.09.2025 13:47Ні, при певному розмірі пікселя, око не буде ловити переходи (драбинки). Жоден АА не дасть кращу картинку на моєму QHD/27 в FS2025 ніж 200% рендеру.
От тільки у 4к з цим починаються проблеми.
mrigi
Member

Vpupkin: 26.09.2025 21:48"Таке" це яке?
Таке ніяке
Vpupkin
Member

mrigi: 26.09.2025 21:51Таке ніяке
Вибір дуже великий, від супер дешману до чогось якісного.
Ясне діло що TUF це суцільне сміття.
Ararat
Member

bez5dva: 26.09.2025 16:34
Ararat: 26.09.2025 10:54 Я зі своїм 144гц монітором точно можу сказати що різниця між 144 і 60 хоч і є, але не дуже велика. А тут кіберкотлет прогрівають на 300гц :insane:
а вы на них играть пробовали?
А навіщо якщо я ледь бачу різницю між 60 і 144?
Ответить