AMD пояснила вихід з ладу CPU AM5 недотриманням офіційних специфікацій виробниками матплат

Обсуждение статей и новостей сайта
Автор
Member

nazar-pc: 25.08.2025 15:07 При цьому в AsRock на сторінках оновлення BIOS написана прямо протилежна рекомендація:
3. If the system is working properly, we recommend keeping the current BIOS / firmware.
усі варіанти прораховані:
1. проблеми? так це ви біос не оновили
2. проблеми? так це ви біос оновили
Kirakishou
Member

Наразі AMD тісно працює з партнерами для повного усунення цієї проблеми та рекомендує регулярно оновлювати прошивку материнської плати до останньої версії. «Це пов’язано з тим, що оновлення BIOS не тільки додають нові функції, а й включають поліпшення продуктивності та розв’язання проблем», — підкреслюють представники чипмейкера.
Я сам регулярно оновлюю BIOS навіть на бета-версії, але з точки зору обивателя це не така проста процедура. Ви купуєте готовий продукт, який із коробки має працювати. Чому ви маєте щось там оновлювати, щоб у вас все працювало, як має працювати? Ви не маєте технічних навичок. Деякі люди не вміють навіть розетку поміняти, навіть лампочку вкрутити. І це я кажу про Україну, а не про США, наприклад. Та що там говорити, у мене на роботі половина працівників не знає, як додати файли в архів і відправити їх поштою. Причому я неодноразово пояснював, як це зробити. Вони навіть відео на смартфон знімають або записують у блокнот. І все одно для них це вища математика. І я не кажу про пенсіонерів. Це люди 30-40 років. І таких людей переважна більшість. Як такі люди можуть оновити BIOS? Ці менеджери з AMD хоч самі здатні це зробити? Чи просто зачитують рекомендації з листочка, які їм написали спеціалісти зі зв’язків з громадськістю?
Тут звісно в першу чергу питання до виробників материнських плат – якого ви відхиляєтеся від рекомендованих специфікацій? У мене в одному із комп’ютерів ASRock B560 Steel Legend і я не можу сказати, що вона погана. Вона гарно працює вже не один рік. Але якщо процесори AM5 виходять з ладу саме через ASRock, то це сильний удар по репутації цієї компанії. Я особисто мав проблему тільки з материнкою від MSI і тому більше не купую продукцію цієї компанії, але тепер і ASRock буде під питанням.
І ще питання, якщо це ASRock винна в виході з ладу процесорів, то чому AMD відшкодовує збитки користувачам, а не сама ASRock? Це ж вона не дотрималася рекомендацій AMD і призвела до виходу процесору із ладу, хай вона і відшкодовує збитки. Здається, що нам не все розповідають.
Геральт
Active Member

Kirakishou: 25.08.2025 15:57
Наразі AMD тісно працює з партнерами для повного усунення цієї проблеми та рекомендує регулярно оновлювати прошивку материнської плати до останньої версії. «Це пов’язано з тим, що оновлення BIOS не тільки додають нові функції, а й включають поліпшення продуктивності та розв’язання проблем», — підкреслюють представники чипмейкера.
Як такі люди можуть оновити BIOS?
Коли брав материнку, додаткова послуга прошивки біос коштувала, здається, 300грн (телемарт).
Але отака от людина з прикладу і сама комп не буде збирати, якщо вже на то пішло
Kirakishou
Member

Геральт
Ну тобто за помилки виробника повинен платити користувач. В такому разі краще просто не купувати продукцію виробника, який вимагає оновлення біосу, щоб материнська плата не спалила процесор. А купувати ту продукцію, яка і на старих біосах не палить процесор. Але це розуміємо ми з вами, бо ми цим цікавимося. Пересічна людина навіть не знає, що якась материнська плата без оновленого біосу може спалити процесор. Пересічні люди взагалі не знають, що таке цей ваш біос. В тому числі і більшість сучасних геймерів. Ви будете сміятися, але до мене на роботу приходили діти моїх колег, які навчаються на програмістів або спеціалістів з кібербезпеки, і просили мене перевстановити віндовс або почистити комп’ютер від вірусів.
Геральт
Active Member

Kirakishou
Біоси не гумові, щоб весь ряд вміщувати. Може вийти так, що або новий проц або старий
Пересічна не буде збирати сама, а довірить ту справу або магазину або знайомому. А от він вже має цікавитись що там і з чим працює.
Студенту-програмеру і не треба в тих залізяках розбиратись, то ж не адмін якийсь.
VladimirV
Member

Там ще не дуже ясно, чи повністю Асрок винен. Я періодично пролистую їх, щоб просто "бути в темі"
В темах нижче створена форма звортнього зв'язку, з якої збирають статистику і відсилають розробникам/в АМД
Взагалі є дві теми, перша закрита недавно по "сроку давності" https://www.reddit.com/r/ASRock/comment ... egathread/
і перевалила в другу https://www.reddit.com/r/ASRock/comment ... athread_2/
Там є різні твердження. Але факт один - причина до кінця не знайдена. Вони один на одного "пальцями тикають". Ну і періодично стверджується, що не тільки Асрок. Наприклад останню яку я читав не Асрок була Tuf B850M Wi-Fi Plus. (Приклад Приклад)Так що я б не займався "push the horses" :D
А взагалі краще заощадити зараз, і взяти 7800x3d / 7700...
mraleks
HWBOT OC Team

AssayMAS: 25.08.2025 15:34 из за облучения.
Подейкують що шапочка з фольги допомагає.
Дядя Діма
Member

Ну Asrock та ще й мутна контрока. Як то кажуть, по самому низу ринку.
Але, основна проблема не в ній, а в тому, що покупці, через бажання заощадити, беруть материнські плати, які не вивозять «топові» процесори. Ну а потім скиглять.
DuckRider
Member

deviconte: 25.08.2025 13:47
DuckRider: 25.08.2025 13:42

Сейчас десятки заспаунятся :laugh: кастанул респ асрок крипов
Могу даже записать на видео отлет этого кала в мусорный бак :gigi:
Запиши видео где с умным видом откусываешь пины на ам5, чтоб туда встал ам4
Sharkoff
Member

DuckRider
Мосьє знає толк в збоченнях
:D з процесорами.

Щодо біосу на Asrock, легко оновлюється. Головне читати що написано в рекомендаціях під версіями. Наприклад, які по черзі треба записувати.
Нажаль так не робить ASUS. І не знавши послідовність. Майже убив другу мамку.
mrigi
Member

Kirakishou: 25.08.2025 16:24краще просто не купувати продукцію виробника, який вимагає оновлення біосу, щоб материнська плата не спалила процесор. А купувати ту продукцію, яка і на старих біосах не палить процесор
Люба складна техніка ламається. Люба техніка має дефекти проектування. Те що на одній з сотен чи тисяч моделей е можливість у біосі виставити такі налаштування, які пошкодять проц, взагалі не каже що виробник гірше інших. Але те що розові поні стурбовані, ну щож, буває.
daesz
Member

deviconte: 25.08.2025 13:41Не являюсь поклонником gigabyte (взял b850m) но случаев на их платах буквально единицы и по статистике Reddit около 1%.
https://www.reddit.com/r/sffpc/comments ... 50i_night/
kairo
Member

penetrator: 25.08.2025 14:13 Я бы был только рад если бы мой 9800x3d наконец сдох.
Уже который месяц морочусь с RMA, тк на 3х матерях подряд не пашет часть usb портов.
Проц стабильно тянет 1.3в+ и кочегарится до 95+ градусов. На 1.25 уже не хочет держать штатные частоты.
На 1.2 вообще не бутается в винду.
У друга такая же система не выходит за 1.18в.
Щось не те. В мене Core VIDs - 1.18в в піках, андервольт -32 -35 по ядрам, частота +200 МГц, температури до 90, інколи може бути до 95 в деяких стрес-тестах пікові.
MSiAventador
Member

Кожному покупцю АсРок - скидка 20% на вогнегасник. :lamer:
kairo
Member

Відкриваю Live Update - "MSI does not recommend to update BIOS when system has no issue."
Martix
Member

То же самое было и с 5800X3D, только без привязки к бренду, оверклокинг этих процессов вендоры блокировали в обновленных биосах. 3d кэш очень нежная штуковина.
Косяки у всех бывают. Асус в свое время жарил процы питальником, мси ставила PCI-E слоты из картона, гигабайт вообще раньше часто чудил, пришло время абсрока :laugh: . Интел тоже выкакивала глючные чипсеты - было уже ВСЁ :shuffle:
erkins007
Member

VladimirV: 25.08.2025 16:40чи повністю Асрок винен
Может и не полностью, но статистика вещь упрямая - абсолютное большинство случаев были именно на их платах.
VladimirV
Member

erkins007
Це факт, але, але є один момент.
Якщо прикинути, що АМД повністю не причому, тільки АСРок (реально ж дивно - ну що може бути за "мілка хрінь", яку не можуть знайти вже скільки часу, хай буде виключно на АсРок - що вбиває процесор? Невже там прям допуски (параметрів проців Granite Ridge, бо там не тільки 9800х3д дохне,якщо хто тему не читав!) в соті і тисячні якихось грьобаних налаштувань в Біосі може викликати таку нестабільність, до повно виходу з ладу? Вам не дивно ні?
Наскільки тоді добре спроектований сам ЦП - на вашу думку?? На мою - якийсь косяк в проектуванні АМД теж є, що допускає вихід з ладу при невідомих незрозумілих відхиленнях, що НЕ ВІДМІНЯЄ вини АСРок.)
Далі - всі інші виходи з ладу спишемо на "процент браку". Алеж ці випадки кожну неділю, або навіть день - на інших виробниках теж проскакують. Як висновок (мій особистий) - є якийсь "недолік" в AGESA, мікрокоді, не знаю. І він на совісті АМД також.
Ну я на своїй думці наполягати не буду, просто мої власні висновки.
Злой Гений
Member

У меня Asrock и 9800x3D :lol: :lamer:
daesz
Member

erkins007: 25.08.2025 20:47
VladimirV: 25.08.2025 16:40чи повністю Асрок винен
Может и не полностью, но статистика вещь упрямая - абсолютное большинство случаев были именно на их платах.
Hot take : якщо 30 років глушити горілку, а потім перестати - то твоя печінка магічно не сцілиться. Ранні версії біосу дуже сильно задирали напгругу на SoC, якщо це якимось чином шкодило процу, то зараз поставивши новий біос - це не не допоможе із шкодою яка вже була заподіяна. Потрібно дивитись на статистику згорання проців чисто на новому біосі / щоб проц працював на ньому з коробки.
Ответить