Intel повернеться до єдиних універсальних ядер у майбутніх процесорах

Обсуждение статей и новостей сайта
Відповісти
Автор
Повідомлення
AntonyKandaurov
Member

Повідомлення

Отакої.
Давай інтел, треба 16п ядер і туди ще 3д кеш напаяти зверху. Десь 128мб буде вдосталь. І все.
Afit
Member

Повідомлення

В О Л О Д Я... АУ...🤡
Процесори з різними ядрами добре підходять до прикладу епл, в якій ОС розрахована під лічені конфігурації і під них все ретельно вилизано. Як з максимально костильною віндою, з сотнями конфігурацій, інтел розраховувала щоб це все оптимально працювало? :facepalm: Я ще на старті казав що це програшна стратегія, яка як і очікувалось принесла нові костилі. Всі ми пам'ятаємо як замість потужних ядер пріоритет віддавався на недоядра і навпаки. Причому це могло змінюватись, коли ти з повноекранного режиму виходив на робочій стіл і починались тормоза. Це суто мобільно-ноутбучна тема. Там заради автономії ще є сенс танцювати з цим. Навіщо її заперли в десктоп, я так і не зрозумів :think: Напевно щоби відмінити
VladimirV
Member

Повідомлення

А Bartlett родити під 1700 вони все ще не хочуть?
Ghody
Member

Повідомлення

Концепция с 2-4 малыми ядрами для нужд винды и браузера с мизерным потреблением была неплохой, но как их стали пихать по 8+ штук это стало бредом
Polaroid1962
Member

Повідомлення

Capz, dr31k0, l-m, pushpop, Sanьka та всі інші, кому подобається ця ідея - чи можете ви пояснити, для яких задач вам потрібен процесор з великою кількістю ефективних ядер та відсутністю швидких? Або кому б ви порадити такий проц як універсальне рішення?
the lamer
Member

Повідомлення

Можливо, Інтел таки притиснуло ґрунтовно і вони дістали з запорошеного архіву орiгiнальну Келлерівську версiю Royal Core. Три роки якраз вистачить, щоб у екстреному режимі допиляти та поставити на конвеєр.
Востаннє редагувалось 18.07.2025 13:50 користувачем the lamer, всього редагувалось 1 раз.
Earanak
Member

Повідомлення

Polaroid1962: 18.07.2025 13:22 Capz, dr31k0, l-m, pushpop, Sanьka та всі інші, кому подобається ця ідея - чи можете ви пояснити, для яких задач вам потрібен процесор з великою кількістю ефективних ядер та відсутністю швидких? Або кому б ви порадити такий проц як універсальне рішення?
E-Ядра отлично справляются с SSE-Рендрилками типа - V-Ray, Corona Render, Maxwell, Cycles, RenderMan и так далее и тому подобное. 30+ месяцев отработал с 13900KF в Corona Render без единой проблемы. Правда стоит отметить что преимущество относительно тогдашнего 7950X не такое уж и большое. А если быть точнее то всего ~7.5%

Еще я не уверен за счет E-Ядер ли это, но они очень хорошо отрабатывают на жесточайшем андервольте в районе 70-90вт. Я так с отключениями света из под зарядных станций рендрил, не через тупой PL2 лимит с IA CEP как делают многие блоггеры а с адекватным ужимом. Если интереснен этот момент - (ССЫЛКА) Крайне энергоэффективно выходило, я бы сказал что даже по-лучше чем у актуальных 9000 Райзенов выходит (да я знаю про потребление I/O чиплета и про супер низкий SoC вольтаж для этих задач). По сути на тот момент 13900KF в ~85вт рендрил чуть-чуть быстрее чем мой 5950X разогнанный в 160вт.

Да, уже есть слухи про Nova Lake на 16P-Ядер и 32E-Ядра. Но меня бы например устроил вариант 8P на 64E.
Что бы прям полностью отказаться от P-Ядер, только в том случае если это будет чисто рендер-нода на которой ничего кроме рендера не будет.
Не думаю что вариант чисто на E-Ядрах можно называть универсальным решением ))
l-m
Member

Повідомлення

Polaroid1962: 18.07.2025 13:22 Capz, dr31k0, l-m, pushpop, Sanьka та всі інші, кому подобається ця ідея - чи можете ви пояснити, для яких задач вам потрібен процесор з великою кількістю ефективних ядер та відсутністю швидких? Або кому б ви порадити такий проц як універсальне рішення?
Не знаю чому це питання серед інших до мене, адже я писав що радію ймовірності появи нормальної універсальної архітектури.
Це така яка одночасно й швидка, й ефективна (як-от Zen в АМD). Тому що зараз Інтел не може одночасно зробити й те й інше в рамках одного й того самого ядра. Що є показником деякої інженерної немічності, через яку й виникли ці гетерогенні мутанти. Повернення до універсальних ядер означає що проблеми буде подолано. Чому ж мені це не має подобатись?
dext
Member

Повідомлення

l-m: 18.07.2025 14:12Це така яка одночасно й швидка, й ефективна (як-от Zen в АМD).
RaptorLake за швидкістю/енергоефктивністью не поступається Zen4 незважаючи на суттєве відставання в тех. процессі, щільності транзисторів що найкритичніше - саме для того і була реалізована концепція, і вона є діючою.
Далі вже проблем з щільністью елементів не планується + дизайн ЦП відв'язали від власних фаб, тож можна повернутись до класичної спрощеної екстенсивної моделі, ну і звільнити "зайвих" інженерів :rolleyes:
Nuclear World
Member

Повідомлення

Даже меня являющегося только интелофаном последние более 10 лет, интел полностью разочаровала, не выходит ничего стоящего и интересного последние годы. По сути владельцам 13го поколения не на на что вообще менять текущую платформу в рамках Интела. Думаю будущие поколения интела тоже можно пропустить будет, как и текущее 2хх ультра или как оно там называется. Стал посматривать в сторону 9800Х3Д на будущий апгрейд.
Востаннє редагувалось 18.07.2025 14:42 користувачем Nuclear World, всього редагувалось 1 раз.
Polaroid1962
Member

Повідомлення

l-m: 18.07.2025 14:12
Не знаю чому це питання серед інших до мене, адже я писав що радію ймовірності появи нормальної універсальної архітектури.
Це така яка одночасно й швидка, й ефективна (як-от Zen в АМD). Тому що зараз Інтел не може одночасно зробити й те й інше в рамках одного й того самого ядра. Що є показником деякої інженерної немічності, через яку й виникли ці гетерогенні мутанти. Повернення до універсальних ядер означає що проблеми буде подолано. Чому ж мені це не має подобатись?
Ви помиляєтесь. Не існує одночасно і максимально швидких і максимально ефективних ядер. Поточні ядра АМД просто дещо кращі за Інтел тому вони і досить швидкі і досить ефективні. Але вони могли б бути або ще швидші та менш ефективні, або ще ефективніші але повільніші. Вам також не потрібно багато швидких ядер, тому що якщо ваша задача може бути розпаралелена - вам нема різниці, наскільки швидке одне ядро, вам лише важливо щоб (кількість ядер * продуктівнить ядра) було вищим а споживання - нижчим (тобто ефективність вища). І навпаки - якщо вам потрібен один або декілька потоків - вам важлива максимальна швидкість. А таке можливо лише за асиметрічною архітектурою. Або у вас прямо одна задача, і вам не потрібен універсальний комп - тоді ви берете сервер на 100 ядер 2ггц або навпаки одне ядро під рідким азотом (це крайності).

АМД не робить асиметрічну архітектуру тому що це все ж не безкоштовно, як на рівні процу, так і на рівні софту. Але Інтел то її вже зробив, і зробив непогано (я кажу не про конкретні проци та їх порівняння з конкурентом, я кажу що воно в цілому працює), тому нащо відмовлятися від потенційно кращої архітектури - не зрозуміло.
Earanak
Member

Повідомлення

Nuclear World: 18.07.2025 14:40 Даже меня являющегося только интелофаном последние более 10 лет, интел полностью разочаровала, не выходит ничего стоящего и интересного последние годы. По сути владельцам 13го поколения не на на что вообще менять текущую платформу в рамках Интела. Думаю будущие поколения интела тоже можно пропустить будет, как и текущее 2хх ультра или как оно там называется. Стал посматривать в сторону 9800Х3Д на будущий апгрейд.
Ну если чисто для игрушек, я пересел с 13900KF DDR4 на 9950X3D DDR5 и по сути почувствовал разницу весомую только в одной игре с эмулятором (SPT-AKI), все остальное что я там намерял, как то не чувствуется. Каличные игры с убогой оптимизацией как фризили так и фризят. Где были просадки ощутимые так и остались. Конечно оно в целом то получше стало, но это "получше" я как то вижу на счетчике FPS но не ощущаю без него, видимо это нужно быть доморощенным киберспортсменом чувствительным к этому и с монитором повыше чем 165гц у меня. Или играть исключительно в игры которые получают наибольший прирост, типа Hogwarts Legacy, намерял приличный прирост а сама игра мне не интереса вот )) В общем, боюсь прибавка от перехода с 13700K DDR5 на 9800X3D DDR5 может выйти с неоднозначными и неравномерными впечатлениями. Думаю во многом это зависит от игр, чувства отзывчивости/равномерности фреймтайма и тд. Я видимо толерантен к этому всему :think:
Piter Cantrope
Member

Повідомлення

Ну що ж, бажання обігнати AMD в сінебенчі будь-якою ціною до добра не довело. Страшно подумати скільки часу, зусиль і коштів вони витратили і витрачають на розробку різних ядер і їх поєднання в проці. R&D витрати Інтел були величезними в останні роки, а продукт все одно розчаровує.
Volodya811
Member

Повідомлення

Classique: 18.07.2025 11:44 Предлагаю обсудить Intel повернеться до єдиних універсальних ядер у майбутніх процесорах

Визнання очевидного, про що абсолютно усі казали з самого початку.

А там і новий планувальник, який не вмітеме керувати старими мутантами і велкам оновлювати парк заліза. Для Інтел це черга по ногах з 12 міліметрового кулемета в поточних умовах.
Нічого очевидного немає. У Інтела три КБ з розробки процесорів: 1. Ізраїль - Р-ядра. 2. США - Е-ядра. 3. США - перспективні процесори.
Станом на сьогодні, весь ізраїльський підрозділ звільнений. Розробки Р-ядер припинені. Підрозділ у США, який займався розробками перспективних процесорів (на майбутнє) скорочений. Залишився лише один підрозділ, який демонструє найкращий прогрес - підрозділ у США, який розробляє Е-ядра. От цей підрозділ буде нарощувати потужність своїх Е-ядер до рівня Р-ядер + робити урізану версію.
Грошей на три КБ у Інтела уже немає.

П.С. Включіть на форумі українську мову. Вона є.
Евгений King
Member

Повідомлення

Inqizitor2022: 18.07.2025 12:36 Ну то есть вместо того, чтобы продолжить нормально делать гетерогенные процессоры, для которых в последней винде 24Н2 планировщик допилили настолько, что вообще никаких проблем не осталось - Интел решили пытаться реанимировать старый мусор в виде кольцевой шины и 12 ядер максимум на чип? Восхитительно. Я уже отложил денежку на 8+8+32+4 процессор будущий, но Интел решили меня кинуть и в этот раз - ну что ж, у АМД 9800 х3Д получился хороший, 10800 х3Д будет ещё лучше, а там может быть и 16 ядер в чиплет засунут и кэш 512 мегабайт или больше.
Тільки якщо ви готові викласти за такий проц 2000$ і AMD побачить профіт і буде ліпити окремий CCD набитий суто x3d кешем в багато слоїв.
Це не реалістично в звичайному користувацькому сегменті
AMD вже пояснювала, чому не випустили процессори з подвоєним x3d на обидва чиплети в користувацький сегмент, це банально не дає зростання продуктивності в іграх і розповсюдженому софті
Так, 512-1Гб кешу можливо дійсно дадуть профіт, та такий об'єм буде займати величезну площу, це просто на сьогодні неможливо
Візьмемо Epic процессори з 3D кешем, на кожну CCD там клеять тільки 64Мб кешу зверху
Тобто, теоретичний максимум на сьогодні 32Мб на одне CCD та 64Мб зверху 3D кешу, при двох CCD це 64 + 128 L3
Припустимо що новий техпроцес, архітектура і т.д. дозволять впихнути невпихуєме і AMD вкарячить 64Мб 2D L3 на CCD, тут постяє тоді питання на нафіга x3d взагалі треба. З іншої сторони може вони зможуть наліпити більш ємкий x3d, 128Мб навряд, але може 96Мб буде і всеодно максимум тоді 32+32+96 = 160Мб :rotate:
512Мб найближчим часом не світить, ніяк. Хочете такий великий об'єм кешу, вивалюйте величезні гроші за Epyc з великою кількістю CCD, але толку буде мало, оскільки в рамках CCD будуть ті самі 96Мб L3.
Volodya811
Member

Повідомлення

Inqizitor2022: 18.07.2025 12:36 Ну то есть вместо того, чтобы продолжить нормально делать гетерогенные процессоры, для которых в последней винде 24Н2 планировщик допилили настолько, что вообще никаких проблем не осталось - Интел решили пытаться реанимировать старый мусор в виде кольцевой шины и 12 ядер максимум на чип? Восхитительно. Я уже отложил денежку на 8+8+32+4 процессор будущий, но Интел решили меня кинуть и в этот раз - ну что ж, у АМД 9800 х3Д получился хороший, 10800 х3Д будет ещё лучше, а там может быть и 16 ядер в чиплет засунут и кэш 512 мегабайт или больше.
Неправильно! У Інтела буде три вида ядер: 1. Потужні. 2. Збалансовані. 3. Енергоефективні. Глобально нічого не зміниться.
П.С. У Інтела у наступному році будуть процесори Нова Лайк з додатковим кешем. Та й той кеш не в усіх іграх рулить. В іграх серії Батлфілд приросту особливо немає. Мій восьмиядерний і9 11900 на рівні 5800 Х3Д.
Lorichic
Member

Повідомлення

Volodya811: 18.07.2025 15:14В іграх серії Батлфілд приросту особливо немає. Мій восьмиядерний і9 11900 на рівні 5800 Х3Д.
:rotate: Фантазёр, 11900к не выдаст 300фпс на карте в 128 касок в отличии от 5800x3d, забудь о равенстве ;)
спойлер
l-m
Member

Повідомлення

dext: 18.07.2025 14:25RaptorLake за швидкістю/енергоефктивністью не поступається Zen4
Гарний жарт, навіть не знаю що з ним робити.
Volodya811
Member

Повідомлення

Lorichic: 18.07.2025 15:23
Volodya811: 18.07.2025 15:14В іграх серії Батлфілд приросту особливо немає. Мій восьмиядерний і9 11900 на рівні 5800 Х3Д.
:rotate: Фантазёр, 11900к не выдаст 300фпс на карте в 128 касок в отличии от 5800x3d, забудь о равенстве ;)
спойлер
1. Мене режим 720р не цікавить взагалі (я не мазохіст, щоб грати на моніторі початку 2005 року). В 1080р різниці немає.
2. Я довіряю тестам ТечПоверАп. Можете ознайомитися.
Sashkotem
Member

Повідомлення

Говорилось і не раз що енергоефективні ядра не потрібні у десктопі, це не мобільний телефон, у мене комп уключений у розетку звідки можна взяти два кіловати мінімум. Могли робити окремо ці процесори для ноутбуків на здоров'я. Репутаційні втрати інтела шалені.

Відправлено через 45 секунд:
Lorichic
720p ловіть наркомана
Відповісти