Nvidia відклала реліз молодших відеокарт GeForce RTX 50‑ї серії

Обсуждение статей и новостей сайта
Автор
Повідомлення
Denvys5
Member

Повідомлення

Afit: 20.03.2025 16:10Мне интересно, можно ли вводить инновации в чипах, без смены тех процесса на более новый?
Kepler -> Maxwell 28nm

Vega -> RDNA + CDNA -> RDNA2 7nm

Zen2 -> Zen3 7nm
FastBullet
Member

Повідомлення

vsx: 20.03.2025 15:44 То что Nvidia забила на геймеров давно понятно. Им тупо не выгодно заполнять производственные линии непонятно чем, будут продолжать и дальше поставлять видеокарты датацентрам. А то получится как с 5070, релиз был, видеокарт не существует.
Так если 5060 Ти не будет быстрее и дешевле, чем 6800ХТ, то зачем она такая сдалась вообще ???? В принципе тоже самое касается и 9600ХТ
maksim2020
Member

Повідомлення

Scoffer: 20.03.2025 16:46
maksim2020: 20.03.2025 16:33В двох словах - не можна.

Не можна зробити умовну 4090 на 16 нм (як 1080 Ti), тому що це змусить вирішувати нові проблеми. Розробка чіпа на будь якому техпроцесі - це комплексний процесс, зі своїми проблемами і їх вирішеннями.
Звісно що можна. Мікроархітектура і техпроцес пов'язані приблизно ніяк. Мікроархітектура описується стандартними логічними елементами, а не транзисторами якогось особливого сорту. В транзистори переводить комплілятор VHDL/Verilog/інший_HDL самостійно. Доходить до того що одне і те саме ір-ядро може бути, і на практиці є такі випадки коли скомпільоване хоч на 3нм, хоч на 300нм. Всі обмеження це розмір чіпу і баланс жорочастоти.
А можна приклад такого реверс-інжінірінга плз?

І сучасні реалії кажуть, що таки не можна. Бо інакше це вже зробили б, ті ж китайці. Але ні, щось не виходить далі теоретичних постів на оверклокерах. :gigi:
Звезда S0-2
Member

Повідомлення

Видимо, преимущество в производительности новых карт не особо впечатляет.
Gelonyrum
Member

Повідомлення

Пора починати людям міграцію на інтеграшки, а девам вчитись, що таке оптимізація та з чим її їдять.
Не здивуюсь якщо продуктивність в 5060 буде такою ж як в 4060+5%, куртяк ж заявляв, що тепер люди будуть платити не за модель карточки, а за певний рівень продуктивності.
Robostyle
Member

Повідомлення

maksim2020
Уже вверху кинули пример с Maxwell.
Когда прикинули что слишком много CUDA кинули на слишком мало диспетчеров (это если грубо, там вообще трабла полная была с задержками в SMX), взяли и переработали все до основания, и на том же процессе выпустили сначала GM107, а потом холоднющий GM204, который был лучше всех существующих кеплеров

Зображення

Смотря на 600Вт печку 5090, видно что было что переделывать. Только в этот раз все толковые инженеры где-то текилу с Альтманом жрут, а разработку геймер-ГПУ отдали на минус первый этаж, джуниорам
Denvys5
Member

Повідомлення

maksim2020: 20.03.2025 17:45А можна приклад такого реверс-інжінірінга плз?
RDNA3 6nm + 5nm
7600XT - 7700XT

Тіки не реверс інжиніринг, а бекпорт
vsx
Member

Повідомлення

FastBullet: 20.03.2025 17:06 Так если 5060 Ти не будет быстрее и дешевле, чем 6800ХТ, то зачем она такая сдалась вообще ???? В принципе тоже самое касается и 9600ХТ
6800ХТ уже не производят. 5060 Ti в самых смелых мечтах будет как 4070, в реале конечно же нет. И естественно она будет не дешевле последней. Сравнение с бу 6800ХТ вообще неуместно, даже 5060 на 8гб будет дороже нее.
erkins007
Member

Повідомлення

FastBullet: 20.03.2025 17:06
vsx: 20.03.2025 15:44 То что Nvidia забила на геймеров давно понятно. Им тупо не выгодно заполнять производственные линии непонятно чем, будут продолжать и дальше поставлять видеокарты датацентрам. А то получится как с 5070, релиз был, видеокарт не существует.
Так если 5060 Ти не будет быстрее и дешевле, чем 6800ХТ, то зачем она такая сдалась вообще ???? В принципе тоже самое касается и 9600ХТ
И 9600 и 5060 это будут актуальные, хоть и бюджетные карты, а 6800 это устаревшая карта без тензоров.
Robostyle
Member

Повідомлення

Denvys5: 20.03.2025 18:00
7600XT - 7700XT

Тіки не реверс інжиніринг, а бекпорт
¿Que paso?
Tiufin
Member

Повідомлення

Afit: 20.03.2025 16:10 Мне интересно, можно ли вводить инновации в чипах, без смены тех процесса на более новый? Очевидное решение проблем с приоритетом загрузки передовых линий отпало бы само собой, если бы новое поколение оставалось на старом тех процесе, или даже на позавчерашнем. Да энергопотребление было бы не маленьким, но я думаю большинству адекватный прайс и доступность перекрыла бы этот недостаток
Думаю, тут як мінімум, справа не лише у жорі, а більше у розмірах та охолодженні. Це якісь нові стандарти корпусів треба вводити.
А от якби робили зараз якусь 3080 за 500 (реальних, а не мсрп) баксів, думаю, бажаючих купити знайшлось би немало. Хоча спочатку всі б сміялись з такого "прогресу", але потім побігли б в магазини )
Tetronga
Member

Повідомлення

Нехай свої паперові запуски відеокарт з такими цінами куртка засуне собі в одне місце
Volodya811
Member

Повідомлення

Afit: 20.03.2025 16:10 Мне интересно, можно ли вводить инновации в чипах, без смены тех процесса на более новый? Очевидное решение проблем с приоритетом загрузки передовых линий отпало бы само собой, если бы новое поколение оставалось на старом тех процесе, или даже на позавчерашнем. Да энергопотребление было бы не маленьким, но я думаю большинству адекватный прайс и доступность перекрыла бы этот недостаток
Менше читайте "радянських газет" - маркетингових помиїв від Хуанга та Су. Техпроцес 5 нм був передовим у 2019-2020 році, коли почався масовий випуск чипів для Айфонів 12-го покоління. У 2025 році - це вже 5-ти річний застарілий техпроцес, який не є актуальним у виробництві чипів галузі ШІ. Хуанг для ШІ виготовляє чипи на техпроцесі 3 нм, а не на 5 нм, на яких він робить усі карти ще з 2022 року. Та й, навіть, 3 нм є хоч і передовим, але застаріваючим техпроцесом. На підході 2 нм і менше. Уже у цьому році будуть перші чипи і пристрої.
Enjthesilence
Member

Повідомлення

mr-enic: 20.03.2025 15:40 Пропоную обговорити Nvidia відклала реліз молодших відеокарт GeForce RTX 50‑ї серії
<joke>
"...а якщо будете погано купувати старші 5000-ки, то ми вам інші карти через драйвери уповільнимо!.."
- заявив Дженсен Хуанг
</joke>
а де сміятись? чи може таки буде пруф на цю легенду про "сповільнюючи драйвера" чи вони тільки в ваших головах існують? я би також залюбки посміявся
хочеш реальний жарт? Ось, тримай: https://www.tomshardware.com/pc-compone ... -worldwide
Востаннє редагувалось 20.03.2025 19:34 користувачем Enjthesilence, всього редагувалось 1 раз.
maksim2020
Member

Повідомлення

Tiufin: 20.03.2025 18:39
Думаю, тут як мінімум, справа не лише у жорі, а більше у розмірах та охолодженні. Це якісь нові стандарти корпусів треба вводити.
А от якби робили зараз якусь 3080 за 500 (реальних, а не мсрп) баксів, думаю, бажаючих купити знайшлось би немало. Хоча спочатку всі б сміялись з такого "прогресу", але потім побігли б в магазини )
Я ж про це й пишу - це цілий комплекс заходів, від початку й до кінця. Не можна просто так взяти (с) й переробити сучасний чіп на старий техпроцес - це потягне за собою ще таку купу всього, що дешевше таки зробити новий чіп на новому техпроцесі.

А умовна 3080 за $500 є на ebay. Б/в, після майнінга, але то таке... :rotate:
FastBullet
Member

Повідомлення

vsx: 20.03.2025 18:11
FastBullet: 20.03.2025 17:06 Так если 5060 Ти не будет быстрее и дешевле, чем 6800ХТ, то зачем она такая сдалась вообще ???? В принципе тоже самое касается и 9600ХТ
6800ХТ уже не производят. 5060 Ti в самых смелых мечтах будет как 4070, в реале конечно же нет. И естественно она будет не дешевле последней. Сравнение с бу 6800ХТ вообще неуместно, даже 5060 на 8гб будет дороже нее.
та я даже на 5060 8 Гб бесплатно не буду смотреть))) ну в смысле и даром не нужна)))
Сidonix
Member

Повідомлення

Я не розумію як взагалі можна купляти 5090, якщо кабель живлення розігрівається до 150 градусів??? Це тупо інжинерний прокол.
FastBullet
Member

Повідомлення

erkins007: 20.03.2025 18:24
FastBullet: 20.03.2025 17:06
И 9600 и 5060 это будут актуальные, хоть и бюджетные карты, а 6800 это устаревшая карта без тензоров.
они никак не смогут быть актуальными, так как так имеют производительность уровня 5700ХТ+4 fps и тензорные ядра им ничем не помогут, если они не будут быстрее чем 6800ХТ...а времена нейронного шейдинга еще неизвестно когда наступят и какой мощности будут требовать
Тем более в 2026 новые видяхи, так как яблоко освобождает конвеер для новых чипов под видяшки)) так что готовь 250к :lol: :lol: :lol: :lol:
Afit
Member

Повідомлення

Volodya811: 20.03.2025 19:12
Менше читайте "радянських газет" - маркетингових помиїв від Хуанга та Су. Техпроцес 5 нм був передовим у 2019-2020 році, коли почався масовий випуск чипів для Айфонів 12-го покоління. У 2025 році - це вже 5-ти річний застарілий техпроцес, який не є актуальним у виробництві чипів галузі ШІ. Хуанг для ШІ виготовляє чипи на техпроцесі 3 нм, а не на 5 нм, на яких він робить усі карти ще з 2022 року. Та й, навіть, 3 нм є хоч і передовим, але застаріваючим техпроцесом. На підході 2 нм і менше. Уже у цьому році будуть перші чипи і пристрої.
Вже в 4000 лінійки 4нм
FastBullet
Member

Повідомлення

Volodya811: 20.03.2025 19:12
Ну все вірно)) яблуко вийде, і зявиться вільне місце для чипів Хуанга)))
Відповісти