Інвертори, БМС, АКБ. Налаштування, тонкощі і т.д. (ділимось досвідом)

Разговоры обо всем
Ответить
Автор
HWBOT OC Team

GreenMile: 05.12.2025 16:41Ми наче не про вас говорили, ні?
:-/
То был ответ на Ваш вопрос:
GreenMile: 05.12.2025 15:46хочете захистити запобіжник запобіжником?
Прямой ответ на прямой вопрос. Даже с цитатой.
GreenMile: 05.12.2025 16:41абревіатури CC/CV вам про щось говорять?
++
Это про заряд LiFePo4.
Расписывать? :rolleyes:
Какой-то Вы агрессивный. Я понимаю, что время нынче трудное, но не нужно так жёстко и адресно реагировать. Если я Вас зацепил и чем-то обидел, то извините. Ничего личного. Честно!
GreenMile: 05.12.2025 16:41і зроблено це для захисту підключених споживачів і полегшення перебігу перехідних процесів.

Честно говоря, начинается полемика ради полемики. Я так не хочу, тем более с Вами, очевидно, что толку с беседы будет около нуля, Вы всё равно останетесь при своих взглядах. Чтобы я не написал. Поэтому досрочный слив. Надеюсь Вы довольны собой.
спойлер
Плавный пуск в инверторе не для защиты мифических потребителей, потому как домашний потребитель (любой), подключаясь в розетку, не получает оттуда никаких "защит" (кроме АВ в щите). У нас там про плавный пуск речь шла, напомню. Будучи уже подключенным в сеть - при подаче напряжения после отключения - так же нет никаких защит! Во как.
Про переходные процессы было сильно ближе.
Главным образом инвертор защищает - Вы не поверите - сам себя. И как следствие (а не причина) - потребителей. Поскольку работа не "в режиме" может привести к выходу из строя (и нагрузку, и инвертор). Вследствие - как Вы выразились - переходных процессов.
Откуда вообще электродвигатели взялись? Вас триггернул "пусковой ток"? :-/ Попытайтесь в смысл написанного мной прежде. Хотя кому я это пишу :(

Три раза переписал пост, сгладил как мог! :gigi:
GreenMile: 05.12.2025 16:41Але менше з тим, від чого ви хочете захистити дроти і яким запобіжником? А як виявиться що всередині він стоїть меншого номіналу, то шо ви захистили, поділіться?
Дроти на стовпах.
Есть такие слова как кабели, провода и шнуры. И на украинском тоже. А дроти то проволока (рос.). Но, увы, эта дичь уже проникла даже в сабы на Ютубе. Нейронки перечитали укр. форумы :facepalm:
Ловите пруф. Надеюсь производитель кабельно-проводниковой продукции понимает что он делает и как именно это называется:
https://www.zzcm.com.ua/catalog/
К ответу по сути:
Вам о чём-то говорит (с) Victron Wiring Unlimited?
4.6. Fuses and circuit breakers
Сходите почитайте.
https://www.victronenergy.com/upload/do ... pdf-en.pdf
athlonchik
Junior

1985god: 05.12.2025 15:36 автомати "для змінного струму" Chint 63A і просто розпаралелювати їх
не потрібно розпаралелювати автомати
GreenMile
Member

acm_fan: 05.12.2025 18:09 Честно говоря, начинается полемика ради полемики. Я так не хочу, тем более с Вами, очевидно, что толку с беседы будет около нуля, Вы всё равно останетесь при своих взглядах. Чтобы я не написал. Поэтому досрочный слив. Надеюсь Вы довольны собой.
Так ви нічого по суті не пишете, спочатку написали фігню, потім нахамили, далі доколупались до "дротів" і видалили якогось словоблуддя ні про що :facepalm: Ах вибачте, за мою неідеальну українську, я виправлюсь, чесне піонерське.
acm_fan: 05.12.2025 18:09потому как домашний потребитель (любой), подключаясь в розетку, не получает оттуда никаких "защит" (кроме АВ в щите).
Ви, як казала моя вчителька в школі - "по верхах хапайко": щось десь чули, але природи процесів не розумієте. В розетці синусоїда з'являється "трохи" іншим чином, ніж у ВЧ інверторі, тому так, коли там вже нормальні 230В синусоїдальної форми, то ніяких захстів не потрібно. Рекомендую хоч раз взяти осцилограф і подивитись, що відбуваєтсья на виході ВЧ інвертора при його старті, тоді може шось зрозумієте.
acm_fan: 05.12.2025 18:09 Это про заряд LiFePo4.
Расписывать? :rolleyes:
Краще на питання дайте відповідь, що ви там зібрались у зарядному пристрої зі стабілізованими напругою і струмом додатктовим запобіжником захищати?
Але відповіді від вас не буде окрім тони флуду ні про що, то ж просто розглянемо чотири потенційні ситуації.
1. Зарядник включений, підключений до АКБ, іде заряд. По дротах проводах ідуть його номінальні 50А в акум. Захищати запобіжником нема чого.
2. Зарядник працює, не підключений до акума і ми замикаємо йому вихідні клеми між собою (робимо оте ваше страшне КЗ) і... нічого, оскільки він стабілізований, по його дротам проводам підуть його максимальні 50А, рівно так само як і при заряді АКБ. Тобто абсолютно шатний режим роботи, захищати запобіжником, знову ж таки, нема чого.
3. Зарядник включений, підключений до АКБ, іде заряд і ми замикаємо дроти проводи між собою. Отут уже ми по суті замкнули АКБ і по дротам проводам ним вже підуть кілоампери. І в цей момент, якщо не спрацюовує БМС, перегорає запобіжник на 160А, яким захищений сам АКБ.
4. Щось вийшло з ладу всередині зарядника, найгірше що може статись - це не відпрацювали його внутрішні захисти і сталось замикання всередині і у нас повториться ситуація 3 - згорить запобіжник акумулятора.

Так що ви там зібрались на заряднику окремо захищати, від чого і яким номіналом? Давайте чітко і ясно, чи ви так не можете?

І пару слів про власне зарядник: це промисловий БЖ на стійку для серверів, мережевого обладнання тощо, вони спроектовані роками працювати 24/7, підтримують гарячу заміну і напихані захистами так, що вам і не снилось, щоб у разі відмови вони не спалили обладнання. Тож шанси що там шось вийде з ладу набагато менші ніж у красивої побутової зарядки ;)
Hotspur
Member

acm_fan: 05.12.2025 18:09Сходите почитайте.
гарна методичка

Відправлено через 3 хвилини 31 секунду:
GreenMile: 05.12.2025 18:421. Зарядник включений, підключений до АКБ, іде заряд. По дротах проводах ідуть його номінальні 50А в акум. Захищати запобіжником нема чого.
2. Зарядник працює, не підключений до акума і ми замикаємо йому вихідні клеми між собою (робимо оте ваше страшне КЗ) і... нічого, оскільки він стабілізований, по його дротам проводам підуть його максимальні 50А, рівно так само як і при заряді АКБ. Тобто абсолютно шатний режим роботи, захищати запобіжником, знову ж таки, нема чого.
3. Зарядник включений, підключений до АКБ, іде заряд і ми замикаємо дроти проводи між собою. Отут уже ми по суті замкнули АКБ і по дротам проводам ним вже підуть кілоампери. І в цей момент, якщо не спрацюовує БМС, перегорає запобіжник на 160А, яким захищений сам АКБ.
4. Щось вийшло з ладу всередині зарядника, найгірше що може статись - це не відпрацювали його внутрішні захисти і сталось замикання всередині і у нас повториться ситуація 3 - згорить запобіжник акумулятора.
1 зарядник може не вірно визначати струм, замість 14.6 може підти 15.0 або 17.0 або скільки завгодно
2 залежить від конструкції, я б не робив
3 так
4 ну якщо БМС спрацює все буде ок

Відправлено через 1 хвилину 53 секунди:
tablestikus: 05.12.2025 18:02Тут в темі є тіки один експерт, який все знає, а інші ніколи нічого не знають. Його правда в іншій темі за дуже потужну експертність забанили)
звичайно. поки ти з дивану не встаєш я зібрав пару великих акумів. і перемонтував 1 інвертор
GreenMile
Member

Hotspur: 05.12.2025 18:59 1 зарядник може не вірно визначати струм, замість 14.6 може підти 15.0 або 17.0 або скільки завгодно
І як від цього врятує запобіжник на проводі зарядки? Ніяк, по перенапрузі врятує тільки БМС.
Hotspur: 05.12.2025 18:59 2 залежить від конструкції, я б не робив
У ліфепо4 АКБ опір кілька міліом, тобто фактично для зарядки АКУМ - це і є "замикання клем між собою", на то він і стабілізований БЖ.
Hotspur
Member

GreenMile: 05.12.2025 19:07І як від цього врятує запобіжник на проводі зарядки? Ніяк, по перенапрузі врятує тільки БМС.
ти фізику не вчив. 14.6х50= 730 W. 17х50= 850 W. правильно підібраний запобіжник має вибити. ще можна ставити реле напруги :shuffle:

Відправлено через 3 хвилини 40 секунд:
GreenMile: 05.12.2025 18:42І пару слів про власне зарядник: це промисловий БЖ на стійку для серверів, мережевого обладнання тощо, вони спроектовані роками працювати 24/7, підтримують гарячу заміну і напихані захистами так, що вам і не снилось, щоб у разі відмови вони не спалили обладнання. Тож шанси що там шось вийде з ладу набагато менші ніж у красивої побутової зарядки
це правда. я їх тому 2 штуки вже купив
Shpoker
Member

Hotspur: 05.12.2025 19:16ти фізику не вчив. 14.6х50= 730 W. 17х50= 850 W. правильно підібраний запобіжник має вибити
ШТА?! предохранитель по силе тока\температуре срабатывает, а не по ваттам.
GreenMile
Member

Hotspur: 05.12.2025 19:12
GreenMile: 05.12.2025 19:07І як від цього врятує запобіжник на проводі зарядки? Ніяк, по перенапрузі врятує тільки БМС.
ти фізику не вчив. 14.6х50= 730 W. 17х50= 850 W. правильно підібраний запобіжник має вибити
То ви, як і ваш напарник, не розумієте базових речей, але думку маєте :insane:
Запобіжник перегорає від струму, а не від потужності. Через запобіжник на 50А ви можете передати як і 14.6х50А=730Вт, так і 50Вх50А = 2500Вт і він не згорить при цьому :popcorn:
То хто ще фізику не вчив?
Hotspur
Member

Shpoker: 05.12.2025 19:17ШТА?! предохранитель по силе тока\температуре срабатывает, а не по ваттам.
правильно. питання як зросте температура при перевищенні на 15%
Shpoker
Member

Hotspur: 05.12.2025 19:22правильно. питання як зросте температура при перевищенні на 15%
вольтами? НИКАК!
Hotspur
Member

GreenMile: 05.12.2025 19:19Через запобіжник на 50А ви можете передати як і 14.6х50А=730Вт, так і 50Вх50А = 2500Вт і він не згорить при цьому
там було слово правильно підібраний

Відправлено через 1 хвилину 45 секунд:
Shpoker: 05.12.2025 19:17ШТА?! предохранитель по силе тока\температуре срабатывает, а не по ваттам.
VDC - це абревіатура, яка найчастіше означає Volts Direct Current (Вольти постійного струму), напругу в ланцюгах з односпрямованим струмом. плавкі запобіжники бувають з різним VDC 32-48-58-500 Vdc
Последний раз редактировалось Hotspur 05.12.2025 19:27, всего редактировалось 1 раз.
GreenMile
Member

Hotspur: 05.12.2025 19:23
GreenMile: 05.12.2025 19:19Через запобіжник на 50А ви можете передати як і 14.6х50А=730Вт, так і 50Вх50А = 2500Вт і він не згорить при цьому
там було слово правильно підібраний
Так конкретно який? Ви тут і з себе таких розумних строїте, а відповіді так і нема. То який запобіжник на зарядку треба поставити камраду, щоб він не згорів при звичайному використанні і врятував при перенапрузі на 3 вольти? :shuffle:
Shpoker
Member

Hotspur
короче, яви ка нам ПРЕДОХРАНИТЕЛЬ, который работает при 12В 50А, но отгорает при 250В 50А
Hotspur
Member

Shpoker: 05.12.2025 19:26короче, яви ка нам ПРЕДОХРАНИТЕЛЬ, который работает при 12В 50А, но отгорает при 250В 50А
50 A 32 Vdc
Shpoker
Member

Hotspur
конкретно артикул, пожалуйста, хочу даташит этого увидеть (ибо преды по вольтам маркируются для обозначения размера колбы самого преда, дабы дугой не пробило)
Последний раз редактировалось Shpoker 05.12.2025 19:36, всего редактировалось 1 раз.
Hotspur
Member

Shpoker: 05.12.2025 19:29 Hotspur
конкретно артикул, пожалуйста, хочу даташит этого увидеть
ANL 50A 32VDC
GreenMile
Member

Hotspur: 05.12.2025 19:25
VDC - це абревіатура, яка найчастіше означає Volts Direct Current (Вольти постійного струму), напругу в ланцюгах з односпрямованим струмом. плавкі запобіжники бувають з різним VDC 32-48-58-500 Vdc
І вкотре ви не розумієте про що говорите :facepalm:
Напруга, вказана на запобіжнику - це напруга безпечного розчеплення, тобто напруга, при якій електрична дуга буде погашена (не з'явится). Тобто не можна ставити запобіжник на 40В в мережу 220в тому, що при згоранні - по ньому піде електрична дуга, він відгорить, але коло не буде розімкнуте через електричну дугу.

Боже, це якийсь сюр просто :facepalm: :facepalm: :facepalm:
acm_fan
HWBOT OC Team

GreenMile: 05.12.2025 18:42Так що ви там зібрались на заряднику окремо захищати, від чого і яким номіналом? Давайте чітко і ясно, чи ви так не можете?
Я ЗУ и не собирался защищать.
спойлер
Говорил же - с Вами не интересно. Вы и читать не умеете похоже :(
Чётко и ясно: ЛИНИЮ от КЗ. Мне плевать на ЗУ - сгорит и ладно. При КЗ на ЛИНИИ идёт замыкание батареи. Предохранителя нет (его же нет?). Откатитесь и перечитайте - я изначально писал о предохранителе для всей сборки (батареи), уточнял ещё, что одной BMS недостаточно для защиты (т. к. и там может быть пробой = КЗ).
acm_fan: 05.12.2025 12:13И самое главное - у Вас предохранитель вообще стоит где-то в цепи или вся надежда исключительно на BMS? На зарядную цепь есть? На инвертор? Что-то мне подсказывает, что ничего нет и это беда.
Видите слово "цепь"? Это не устройство. Ваш КО. Зарядная цепь там отдельная (гнездо и линия под него). Отдельно от выходных клемм. Потому и перечислено было всё. Ох...
GreenMile: 05.12.2025 18:42Тож шанси що там шось вийде з ладу набагато менші ніж у красивої побутової зарядки
При КЗ на линии шансы везде одинаковые. У ЗУ есть свой предохранитель? Супер. А дальше? Что-то (с) точно вылетает. Главное, чтобы не кастомер с помещением.
А лучше - просто предохранитель, именно для этого он и ставится.
У Вас дома в щите АВ стоят чтобы что? Чайник спасать? Или помещение? :-/
При 12 В системе я дико сомневаюсь, что расчётный ток был лишь 50 А (получается ну совсем смешная мощность). 5000 W тоже непонятно зачем покупались. Много тумана, и как пан с ящиком писал - ноль понимания (у него).
Готовые зарядные станции теперь выглядят не так уже и нелепо :rolleyes:
Словом, выбранный предохранитель (я не знаю откуда 160 А взялись) это не про ЗУ от слова совсем.
Shpoker
Member

давайте создадим админам форума предложение, что б забанить Хотспура и в этой теме?

Отправлено спустя 2 минуты 24 секунды:
https://www.eaton.com/content/dam/eaton ... 24-anl.pdf

ПОСМОТРИ! ОН НЕ ОТГОРИТ ПРИ 250В, НО СИЛЕ ТОКА ПО СПЕКАМ!!!!, зато при 250В там будет такая дуга, что отгорит всё что угодно рядом (ибо дугогасительная камера НИКАКАЯ)
Hotspur
Member

Shpoker: 05.12.2025 19:39ПОСМОТРИ! ОН НЕ ОТГОРИТ ПРИ 250В, НО СИЛЕ ТОКА ПО СПЕКАМ!!!!, зато при 250В там будет такая дуга, что отгорит всё что угодно рядом (ибо дугогасительная камера НИКАКАЯ)
я понімаю що ти читати не вмієш. але Volts 80Vdc or less це не 32VDC

Відправлено через 46 секунд:
Shpoker: 05.12.2025 19:39давайте создадим админам форума предложение, что б забанить Хотспура и в этой теме?
треба тему створити тобі купити окуляри. потім відвести на курси математики
Ответить