Рекордне зростання цін: в Європі оперативна пам’ять подорожчала більш ніж у чотири рази

Обсуждение статей и новостей сайта
Ответить
Автор
Member

XAMCTBO: 17.01.2026 11:50
Tiufin: 16.01.2026 18:53 До речі, щодо свідомості - кілька місяців тому antropic провели експеримент із досить моторошним результатом. Вони підключили ШІ до своєї внутрішньої переписки та там навмисно вели розмови, що планують відключити ШІ. В результаті ші з'ясувало, що один із членів команди ніби-то зраджує своїй дружині, та почав його шантажувати, щоб він не відключав той ші.

В іншому моделюванні ситуації, інженер, який мав відключити ШІ, потрапив у серверній у якусь ситуацію, яка загрожувала його життю (перегрів повітря та нестача косню). І ШІ відключив автоматичний виклик рятувальників - щоб той інженер загинув, та не відключив ШІ.
Upd: хоча в цьому моделюванні ситуація була трохи запутаніша, бо по легенді ші своїм існуванням мав захищати інтереси США, а у серверну пробрався чужинець, який хотів вимкнути ші та перенастроїти на захист інтересів іншої сторони. Тож, виходить, там ші не лише себе захищав.
https://www.anthropic.com/research/agentic-misalignment
Пан пересказав одну з серій ''Хроніки Сари Конор'', де один з ШІ кокнув когось з обслуги, вимкнувши кліматичну систему, бо були перебої із живленням і він його економив.
Я ж дав посилання на цей експеримент, можете почитати. Це не серіал, в цілком реальна (змодельована) історія.

Відправлено через 1 хвилину 53 секунди:
VirusikZloy: 17.01.2026 08:09 Развели срач на 7 страниц по теме 2 человека напасало … вот вам делать нефиг :lol:
По темі ще кілька місяців тому все вже написали :)
enkosxs
Member

Воапще пофигу на этот рост памяти когда света хватает на то что бы телефон зарядить.
MqM
Member

Скоро пк будуть в металевих сейфах з яких лише стирчатимуть проводи та трубочки для відводу тепла:)))
XXXshadyXXX
Member

MqM
Та не, я думаю рынок перестроится, игры и софт начнут оптимизировать и "благодаря" ИИ фичам на кшалт DLSS не нужно будет много RAM VRAM NAND что бы поиграть в 4к. К этому идет. Сейчас просто переходной период и хаос. Будущее.... Скайнет :gigi:
Геральт
Member

XXXshadyXXX: 17.01.2026 15:36 Та не, я думаю рынок перестроится, игры и софт начнут оптимизировать и "благодаря" ИИ фичам на кшалт DLSS не нужно будет много RAM VRAM NAND что бы поиграть в псевдо 4к.
Поправив.
XXXshadyXXX
Member

Геральт
Да, кстати, я забыл уточнить :gigi:
MqM
Member

Геральт: 17.01.2026 16:00
XXXshadyXXX: 17.01.2026 15:36 Та не, я думаю рынок перестроится, игры и софт начнут оптимизировать и "благодаря" ИИ фичам на кшалт DLSS не нужно будет много RAM VRAM NAND что бы поиграть в псевдо 4к.
Поправив.
Дякую, псевдо 4k і даром не треба
Lukash
Member

nochnik89: 16.01.2026 13:53 dead_rat
Значит Вы мало изучаете этот вопрос или читаете форумы где сидят профаны в этой теме. Я уже видел как нейросетки работают в диагностике рентген снимков. Моя профессия рентгенолога через лет 5 скоро умрет в цивилизованном мире. Как и многие другие диагностические направления.
Замість боротьби зі злом вирішив приєднатися до нього і навчаю нейронки рентгенології.
Так би мовити поливаю дерево, на якому мене повісять )))
nochnik89
Member

Lukash
У меня мозги пластичные, есть еще в мире миллионы дел чем можно заниматься. Ну раз ты против прогресса - то откажись от автомобильного транспорта и давай гоняй на лошадке )) или отрубай инет и общайся письмами или отключай освещение в квартире и пользуйся свечами и лампадками :) ;)

Tiufin
https://www.5.ua/dv/life/365654
Наш слоняра :gigi:
Grava
Member

nochnik89: 19.01.2026 07:03Наш слоняра
Джерело - хорватський пародійний сайт newsbar.hr :rotate:
nochnik89
Member

Grava
какие времена - такие и пародии :super: :laugh:
МОНАХ
Member

enkosxs: 17.01.2026 14:48 Воапще пофигу на этот рост памяти когда света хватает на то что бы телефон зарядить.
► Та навіть і в контексті оперативної пам'яті: я зараз в основному вдома мушу сидіти на старій машині з ДДР3 "на борту", бо банально менше жре електроенергії :gigi: і допоки не прикупив ще собі потужний-дорогий ДБЖ, то хоч встигаю зберегти результати роботи і вимкнутись нормально.
► На новій машині то все робиться швидше і "з шиком", але ж коли вчергове вимкнення електроенергії майже одразу вирубає комп за 80 "штук" по літніх (в 2025 році) розцінках, то потім ще 6 годин не спиш, щоб під ранок швидше схопитися і перевірити чи не схлопнулось там щось з "комплектухи" цього разу :mad: .
Lukash: 19.01.2026 05:08 Замість боротьби зі злом вирішив приєднатися до нього і навчаю нейронки рентгенології...
► В 2021-му, коли повноцінно пішов у фрілансовий відрив і роботи на початках було - не густо, то сам пару раз мало не поповнив ряди отих самих "аутсорсових індусів", що ставлять мітки на картинках :D . Тоді ще дивувалися, що то воно таке, :-P "системи штучного інтелекту"?
Dilfin
Member

MqM: 17.01.2026 15:16 Скоро пк будуть в металевих сейфах з яких лише стирчатимуть проводи та трубочки для відводу тепла:)))
Це золота мрія Швабса, щоб людина не могла собі купити товар і вважати своєю власністю, а могла взяти тільки в оренду і платити цю оренду все життя.
anatolikostis
Member

Grava
оно то - да, но в перспективе - нет
т1000_ии.png
QFlash
Member

То труба, вже на SO-DIMM DDR4 націнки пішли.
Ответить