Выбор ИБП/UPS

Корпуса и источники питания
Відповісти
Автор
Повідомлення
BorisBrejcha
Member

Повідомлення

leaf2: ↑ 08.10.2026 14:59 вітаю!
шукаю та підбираю під себе ДБЖ. він же упс. потрібно мати пару хвилин щоб зберегти дані роботи на ПК та коректно його вимкнути.
споживання ПК типово 320-340Ватт по ватметру в розетці на ПК+монітор.
бэу подойдет?
APC Smart 750 на олх, и к нему две типовых свинцовых гелевых батареи 12в 9ач
1500 + 2000 = 3500 грн.
FirstTDM
Member

Повідомлення

leaf2: ↑ 08.10.2026 14:59шукаю та підбираю під себе ДБЖ. він же упс. потрібно мати пару хвилин щоб зберегти дані роботи на ПК та коректно його вимкнути. споживання ПК типово 320-340Ватт по ватметру в розетці на ПК+монітор.
APC Back-UPS 900VA
APC Easy UPS 900VA
APC Back-UPS L-I 750VA AVR
leaf2
Junior

Повідомлення

BorisBrejcha: ↑ 08.10.2026 15:22
шукаю та підбираю під себе ДБЖ. він же упс. потрібно мати пару хвилин щоб зберегти дані роботи на ПК та коректно його вимкнути.
бэу подойдет?
APC Smart 750 на олх, и к нему две типовых свинцовых гелевых батареи 12в 9ач
1500 + 2000 = 3500 грн.
з першого погляду це здається привабливим варіантом. Але. 1. таким смарт апсам вже 20 років. навіть якщо їх ніхто ніколи такий не ремонтував, то йому треба зробити профілактичний ремонт та техогляд обов'язково. 2. свинцеві батареї в комплекті це добре, але при роботі вони виділяють газ, який є вибухонебезпечним. + свинцеві батареї ушатаються дуже швидко. за ціну двох б/у свинцевих батарей можна купити за 2 000 грн одну на лфері. можна навіть нову якщо ну дообре пошукати.
МОНАХ
Member

Повідомлення

► Правду мені мій знайомий електро-ремонтник говорив (я йому свої старі дбж на продажу спихнув), що справжній клієнт ближче до зими почне з'являтися.
Broness: ↑ 08.10.2026 14:57 Якийсь неприємний розмін виходить, або дуже довга зарядка, або дуже гучна робота :weep:
► Можу помилятися в нюансах, але гучна робота - то ще не неприємність, тут потрібно думати також за те, що: швидша зарядка - більші токи - менша кількість циклів - швидший знос акумулятора. Звісно, "залізо" буває різне і алгоритми зарядки по різному бувають зроблені, але саме тому тут уже також важливо вивчати, яка "схемотехніка" і які акумулятори, бо на відносно-"доступних" моделях перейматися цим питанням не дуже то й будуть.
leaf2: ↑ 08.10.2026 14:59 Volt Polska SINUS PRO 850 E PLUS (3SPM08012M)
...
чистий синус. і там треба ще докупляти окремо батарею.
► Теж не так давно розглядав для себе саме таку схему, бо хотів чистий синус під свій БП і заплатити за всю "схему" (відносно ціни дбж з чистим синусом) не дуже багато. Але так як мій БП достатньо "лояльний" до модифікованої синусоїди і все, що потрібно - це витримати перемикання на акумулятори при найвищому споживанні і кілька хвилин на вимкнення, то я вирішив, що буде простіше взяти таки дбж з модифікованою синусоїдою, переплативши за його більшу потужність, ніж потрібна по факту (щоб мати запас і впевненість, що БП не вимкне дбж при переході на акумулятор). У Вас відносно невелике споживання і якщо є можливість взяти в когось стандартний дбж з модифікованим синусом, щоб перевірити, як спрацьовує Ваш БП з таким дбж. Основна суть: дбж з модифікованим синусом - суттєво дешевше вийде, для того, щоб вимкнути ПК - саме те, що треба. Чистий синус важливий для більш-менш тривалої роботи.
leaf2
Junior

Повідомлення

FirstTDM: ↑ 08.10.2026 15:49
leaf2: ↑ 08.10.2026 14:59шукаю та підбираю під себе ДБЖ. він же упс. потрібно мати пару хвилин щоб зберегти дані роботи на ПК та коректно його вимкнути. споживання ПК типово 320-340Ватт по ватметру в розетці на ПК+монітор.
APC Back-UPS 900VA
APC Easy UPS 900VA
APC Back-UPS L-I 750VA AVR
гарний вибір. от тільки при роботі ПК з сучасним блоком живлення з (APFC) такий UPS з апроксимованою синусоїдою може вимикатися або перезавантажуватися через перевантаження блоку APFC, або мати занадто довгий час перемикання (понад 10 мс), або мати занадто високу частоту писка дроселів БЖ.
Із старими блоками з пасивним рPFC такі упси будуть працювати.
Тому і вказав спочатку чиста синусоїда.

- Хто мав справу з такими марками лінійно-інтерактивних упсів?
- Як розрахувати ємність батареї самому (тобто скільки приблизно буде працювати упс з такою батареєю), щоб знати яку купляти.

Volt Polska SINUS PRO 850 E PLUS (3SPM08012M)
ARUNA UPS 1000 TOR
Europower EP-MPS-800/12
LogicPower LPL-PSW-1500VA+ (37720)
VITALS Master UL-1500sp
Marsriva MR-UF1000P-H

Відправлено через 6 хвилин 19 секунд:
МОНАХ: ↑ 08.10.2026 16:32 ► Правду мені мій знайомий електро-ремонтник говорив (я йому свої старі дбж на продажу спихнув), що справжній клієнт ближче до зими почне з'являтися.
Broness: ↑ 08.10.2026 14:57 Якийсь неприємний розмін виходить, або дуже довга зарядка, або дуже гучна робота :weep:
► Можу помилятися в нюансах, але гучна робота - то ще не неприємність, тут потрібно думати також за те, що: швидша зарядка - більші токи - менша кількість циклів - швидший знос акумулятора. Звісно, "залізо" буває різне і алгоритми зарядки по різному бувають зроблені, але саме тому тут уже також важливо вивчати, яка "схемотехніка" і які акумулятори, бо на відносно-"доступних" моделях перейматися цим питанням не дуже то й будуть.
leaf2: ↑ 08.10.2026 14:59 Volt Polska SINUS PRO 850 E PLUS (3SPM08012M)
...
► Теж не так давно розглядав для себе саме таку схему, бо хотів чистий синус під свій БП і заплатити за всю "схему" (відносно ціни дбж з чистим синусом) не дуже багато. Але так як мій БП достатньо "лояльний" до модифікованої синусоїди і все, що потрібно - це витримати перемикання на акумулятори при найвищому споживанні і кілька хвилин на вимкнення, то я вирішив, що буде простіше взяти таки дбж з модифікованою синусоїдою, переплативши за його більшу потужність, ніж потрібна по факту (щоб мати запас і впевненість, що БП не вимкне дбж при переході на акумулятор). У Вас відносно невелике споживання і якщо є можливість взяти в когось стандартний дбж з модифікованим синусом, щоб перевірити, як спрацьовує Ваш БП з таким дбж. Основна суть: дбж з модифікованим синусом - суттєво дешевше вийде, для того, щоб вимкнути ПК - саме те, що треба. Чистий синус важливий для більш-менш тривалої роботи.
порада гарна. в тему. тільки поряд немає в кого взяти та перевірити упс з апроксимованим синусом на своєму ПК. один працює з ноутбуком та купив собі зарядну станцію. йому якраз її вистачає щоб пережити віключення електрики. і дати попробувати мені не хоче))
а так би я вже дізнався чи працює апроксимовавний синус чи ні. а так ризикувати що раптом куплю новий та в мене буде несумісність.... не хочеться.
та й з живим прикладом знав би що мені купляти, та яку батарею. розумію що більше тим краще, але головне завершити роботу та зберегти результати. а другі 10 чи треті 20 хвилин то вже різниці не має.
Востаннє редагувалось 08.10.2026 16:46 користувачем leaf2, всього редагувалось 1 раз.
MSiAventador
Member

Повідомлення

Подивився я тірдаун цього Marstek Venus A - і оця термопаста у перемішку з чорним герметиком :horror:
FirstTDM
Member

Повідомлення

leaf2: ↑ 08.10.2026 16:44гарний вибір. от тільки при роботі ПК з сучасним блоком живлення з (APFC) такий UPS з апроксимованою синусоїдою може вимикатися або перезавантажуватися через перевантаження блоку APFC, або мати занадто довгий час перемикання (понад 10 мс), або мати занадто високу частоту писка дроселів БЖ.
Нет. Всё отлично работает. Это бренд APC - они работают корректно со всеми современными БП. Понятное дело, что лучше всего взять APC Easy-UPS 1600VA/2200VA и иметь достаточный запас по времени - именно эти упс проверялись с самими современными БП B-)
leaf2: ↑ 08.10.2026 16:44Volt Polska SINUS PRO 850 E PLUS (3SPM08012M)
ARUNA UPS 1000 TOR
Europower EP-MPS-800/12
VITALS Master UL-1500sp
Marsriva MR-UF1000P-H
Зачем вот это вот всё обсуждать? APC или Eaton, CyberPower - это можно обсуждать. Всё остальное - не стоит внимания.
LiquidStorm
Member

Повідомлення

Такий собі огляд, не сказали, чого згоріла, але обісрали, що вся залита, потім в додатку не знайшли модель, а наприкінці вже хвалять, бо продають її поремонтовану. І з чого батарея складається не показали. Якісь йолопи.
BorisBrejcha
Member

Повідомлення

leaf2: ↑ 08.10.2026 16:30. свинцеві батареї в комплекті це добре, але при роботі вони виділяють газ, я
ничего не выделяют
это гелевые необслуживаемые батарейки.
они стоят внутри ИБП

кстати насчет АРС - в Киеве есть хороший СЦ
они ремонтируют, обслуживают, меняют батарейки на качественные.
у них даже ютуб канал есть
https://remontups.com/
так что вариант APC Smart UPS не стоит отбрасывать
я себе взял и не жалею

Відправлено через 7 хвилин 52 секунди:
MSiAventador: ↑ 08.10.2026 16:44 Подивився я тірдаун цього Marstek Venus A -
надо понимать что марстек как и виктрон ничего не ремонтирует европейским пользователям
- они просто меняют по гарантии в течение гарантийного срока.
vdemeshko
Member

Повідомлення

MSiAventador: ↑ 08.10.2026 16:44 Подивився я тірдаун цього Marstek Venus A - і оця термопаста у перемішку з чорним герметиком :horror:
это старая проблемная вресия 2022 года ))) новую что я указал (Venus E 3.0) - уже ремонтируют и герметик легко снимается

Отправлено спустя 3 минуты 58 секунд:
LiquidStorm: ↑ 08.10.2026 17:26
Такий собі огляд, не сказали, чого згоріла, але обісрали, що вся залита, потім в додатку не знайшли модель, а наприкінці вже хвалять, бо продають її поремонтовану. І з чого батарея складається не показали. Якісь йолопи.
спойлер

Отправлено спустя 2 минуты 37 секунд:
fludimir: ↑ 07.10.2026 19:56 vdemeshko
Как владелец Venus E 3.0 подтверждаю что все так и все классно работает как ибп для двух мощных компов.. но точно такая же Venus E у моего соседа уходит в защиту каждый второй раз при включении его мелкого компа размером с книжку.
у приятеля есть такая ситуация - "виновник" блок питания ленточной светодиодной подсветки на кухне. В другой команте другой блок питания для подсветки и с ним все ок. У него станция в щиток с AVR подключена. Если подсветку не включать то с отстальным он проблем не нашел :shuffle: у меня подключен системный блок , монитор, ноут , пара девайсов типа монитров активных и USB DAC и никаких проблем пока не обнаружил.
GreenMile
Member

Повідомлення

Broness: ↑ 08.10.2026 14:57 Майже рік пройшов і я знов в цій темі) Але тепер хоч накопичив трохи грошей і вже не з таким жахом дивлюсь на варіанти за 50 000 :rotate:
Сценарій все той же- споживання до 450 ват комп з моніторами і роутер, хочеться протриматись 4+ години без світла.

Ну а варіанти які розглядаю, і по яким прошу поради:
1. Інвертор + акум.
По інвертору тут бачив на форумі GreenMile писав про "Must EP20-1000 Pro 1000Вт 12В". Зв'язався з магазином, сказали що комплект з акуму (MUST LP15-12200 12,8В 200Aг LiFePO4) і інвентору (Must EP20-1000 Pro 1000Вт 12В) буде заряджатись 7-8 годин, що прям довго. Як варіант підказали акум (Must LP1500-24100 24В 100Аг LiFePO4) і інвертор (3кВт Must PV18-3224 VPM II MPPT) що буде за 3-4 години заряджати, але і дуже шумний буде.
Якийсь неприємний розмін виходить, або дуже довга зарядка, або дуже гучна робота :weep:
2. ДБЖ + акум.
Знову ж таки бачив GreenMile писав про бюджетний варіант- б/в станція + збірний акумулятор lifepo4 на 33140. Є якісь поради по такому комбо? Бажано(алел не обов'язково) з посиланнями.
2.1 Виходячи з комбо ДБЖ + акум, то наскільки хорошим варіантом буде взяти умовний BLUETTI AC200L/BLUETTI AC200P L у якого можна підключити дод. батареї, і потім до нього під'єднати збірний акум типу типу такого 1920Wh 24V LiFePO4 75Аг EVE C33140 8S5P або декілька типу таких LiFePo4 15ah 24v (AGM 2х9 Аг кислотні)
Ви знову в самий ажіотаж схаменулись :dontknow: Купіть зарядну станцію, Фоссібот Ф2400, наприклад, до 50к вкладетесь (а пару місяців тому вони були по 35), при споживанні в 450Вт до 4-х годин протягнете.
А на здачу від 50к купите ДБЖ для роутера окремий.
YumaX
Member

Повідомлення

leaf2: ↑ 08.10.2026 16:44- Хто мав справу з такими марками лінійно-інтерактивних упсів?
- Як розрахувати ємність батареї самому (тобто скільки приблизно буде працювати упс з такою батареєю), щоб знати яку купляти.

ARUNA UPS 1000 TOR
Europower EP-MPS-800/12
VITALS Master UL-1500sp
Marsriva MR-UF1000P-H
Ну не конкретно з цими але маю аналог Kemot PROsinus-1000-LFP4 700 Вт/1000 ВА також до нього підключена АКБ Lifepo4 100Аг, абсолютно задоволений, 3 години гри в WOT мій профільний ПК витягує без світла, а не якісь там 5-10 хв :lol:
GreenMile
Member

Повідомлення

мені менеджер порадив вибирати щось типу серед таких. потрібна допомога тих хто розбирається в цьому.
ARUNA UPS 1000 TOR
Europower EP-MPS-800/12
VITALS Master UL-1500sp
Marsriva MR-UF1000P-H

LiFePo4 по ціні GEL AGM. ліфер більше циклів розряд-заряд витримає. може ще до наступної зими спокійно прожити.

та підкажіть як розрахувати порібну потужність батареї для коректного вимкнення ПК.

дякую!
А навіщо вам ДБЖ під зовнішні батареї + сама батарея для задачі "пару хвилин щоб зберегти дані роботи на ПК та коректно його вимкнути."?
Ось вам заядна станція за ціною ДБЖ (з акумом), вистачить не тільки коректно роботу звершити, а і попрацювати трохи і заживти інших споживачів.
Broness
Junior

Повідомлення

GreenMile: ↑ 08.10.2026 20:36 Ви знову в самий ажіотаж схаменулись :dontknow:
Це чи забавний чи сумний момент, але думки були "Ну попередні зими перетерпів, і цю...". А зараз як почали вирубати світло зненацька зрозумів що не дуже то і хочеться терпіти)
GreenMile: ↑ 08.10.2026 20:36 Купіть зарядну станцію, Фоссібот Ф2400, наприклад, до 50к вкладетесь (а пару місяців тому вони були по 35), при споживанні в 450Вт до 4-х годин протягнете.
Схоже так і зроблю.
GreenMile: ↑ 08.10.2026 20:36 А на здачу від 50к купите ДБЖ для роутера окремий.
Під роутер вже окремо купляв MARSRIVA KP2 Plus 60 Вт/год (16000) 18W :) При повній зарядці тримає 4 години. Але коли світло дають лише на 2 години, то і зарядитись воно встигає на 2 години.
Filabatya
Member

Повідомлення

18650 і 21700 в марсрівах раз в 3 роки хочуть на заміну :shuffle:
tablestikus
Member

Повідомлення

Filabatya: ↑ 08.10.2026 23:09 18650 і 21700 в марсрівах раз в 3 роки хочуть на заміну :shuffle:
нормальний строк.
Відповісти