Windows 11 почала «худнути»: після оновлення 26H2 система споживає менше оперативної пам’яті

Обсуждение статей и новостей сайта
Автор
Повідомлення
Alister
Junior

Повідомлення

Windows 11 почала худнути, а я ні :(
LordTornado
Member

Повідомлення

https://ibb.co/fYjc5gPr

Ну и зачем мне переходить с Вин10, которая ест 3 гига оперативки, на Вин11, которая ест 7 гигов после оптимизации?
sasha76
Member

Повідомлення

LordTornado: ↑ 06.10.2026 16:26 https://ibb.co/fYjc5gPr

Ну и зачем мне переходить с Вин10, которая ест 3 гига оперативки, на Вин11, которая ест 7 гигов после оптимизации?
не переживайте.заставят однако.рано или поздно.
Mozdev
Member

Повідомлення

sasha76: ↑ 06.10.2026 17:06
LordTornado: ↑ 06.10.2026 16:26 https://ibb.co/fYjc5gPr

Щоб не змушували треба їм в жбан дати. :gigi:
firestarter256
Member

Повідомлення

Переходите сюда
спойлер
https://learn.microsoft.com/en-us/windo ... 29680-1000
и на на них можете пожаловаться и увидеть то что будет! Я там уже 7 лет! Кстати платят деньгами за баги, не много, но прикола ради

Отправлено спустя 3 минуты 36 секунд:
vltk
Скуф иди домой спи, 10-ка на старте еще корявей была
Ekz0rcyst
Member

Повідомлення

На лептопі із 16ГБ ОЗУ встановив Fedora 44 Workstation і це небо і земля в порівнянні із Windows 11 pro 25H2, що насправді і не дивно бо різний підхід в системах до менеджменту пам'яті. На стаціонарі не сильно і дивлюсь скільки там споживає, - якихось супер завдань немає і того що є вистачає, а якби потрібно було щось специфічне робити то відповідно було придбане "залізо" під завдання, тому "проблема" і не проблема взагалі.
AndyGTR
Member

Повідомлення

GipeR: ↑ 06.10.2026 11:33 Предлагаю обсудить Windows 11 почала «худнути»: після оновлення 26H2 система споживає менше оперативної пам’яті

Реально так и есть, раньше было 29-34 занято было всегда в течении дня, сейчас 24.7 прям приятный бонус.
30 гб в холосту? :lol:
Ekz0rcyst
Member

Повідомлення

AndyGTR
Тут же питання в декількох площинах, - якби не поточна ціна на неї багато хто і не дивився б на споживання, а докупив необхідний об'єм для комфортного використання системи, з іншої сторони, оптимізація самої системи, що немає сенсу докуповувати пам'ять якщо і поточного об'єму вистачає. Вийняток, системи із впаяної пам'яттю, наприклад як мій лептоп, - в ньому 16ГБ, типу не геть мало і не так щоб багато.
На стаціонарі в мене 64ГБ, скільки споживає система і софт в автозавантаженні я не сильно дивлюсь, +/- 10-20ГБ туди сюди погоди не роблять взагалі ніякої, - поки те що мені потрібно коректно виконується я навіть не дивлюсь на споживання. Розумію, що такий хід думок не всім підходить але як на мене зараз вистачає інших більш нагальних проблем ніж спостерігати за споживанням ОЗУ в системі.
Plush_Dragon
Member

Повідомлення

Тобто до оновлення ця недоверсія вінди жерла тільки під себе 10 гіг? Жесть.
Навіть не уявляю чого люди з десятки попереходили на це непорозуміння індуських кодеріа.
Барбарис
Member

Повідомлення

В мене 3.8 з 64, але 11,3 ще кешованої(постійно декілька браузерів з багатьма вкладками). Раніше було десь 13, але більше зайнятої і менше в кеші. Хоча по вкладках все по різному - буває 10-20 на браузер, а буває й 40, можливо через це.
Plush_Dragon
Member

Повідомлення

sasha76: ↑ 06.10.2026 17:06
Ще на рік подовжили підтримку він 10. А там і наступна версія може вийде. У МС всю історію нормальна система через одну.
Artem_K
Member

Повідомлення

Скільки було до 26Н2 не дивився, а зараз 6Гб після старту системи. Сама 11-ка стоїть з 10.2021.
SERGBILL
Member

Повідомлення

заради приколу запустив на віртуалкі з 512мб рам та 32мб врам) і навіть браузер зі скрипом, але відкрився і завантажив сторінку)
Earanak
Member

Повідомлення

Не знаю че там воют на 11-ую винду, я как четыре года назад грейданул себе комп на 13900KF, так сразу и перекатился на 11-ую винду, и по сей момент никаких траблов не было, ни в рабочем софте ни в игрульках, так и на втором компе с другим железом на 9950X3D. Ставлю прост все апдейты что приходят и бед не знаю. Так же делал с Vista/Win8/Win10, обновляю комп на свежее железо -> переезжаю на свежую Винду :dontknow: Если что-то неудобным/непривычным кажется, как правило нахожу с легкостью пачку гайдов как что-то настроить под себя.

Plush_Dragon, ну например Win10 не могла в гетерогенную архитектуру у 12900K/13900K/14900K/285K, планировщик сбоил. А в Win11 все ОК работало.
Например та же Corona Render могла использовать на Win10 либо P-Ядра либо E-Ядра, а на Win11 по полной рендрила.
Востаннє редагувалось 06.10.2026 23:32 користувачем Earanak, всього редагувалось 3 разів.
Ekz0rcyst
Member

Повідомлення

SERGBILL
Хіба що заради спортивного інтересу... :)
Зараз браузер із десятком відкритих вкладок декілька ГБ пам'яті запросто "з'їдає" і взагалі байдуже яка ОС використовується.

Відправлено через 7 хвилин 18 секунд:
Earanak
А ви сподівались на якийсь інший результат? Якщо у вас в системі 128+ ГБ ОЗП і конфігурація із актуальних компонентів то які взагалі можуть бути проблеми?
Але ж є така річ як несумісність, - я про периферію, принтери, плотери і таке подібне. В домашніх умовах це одне, а от якийсь офіс чи виробництво це вже інше, - ніхто закуповувати нове обладнання на заміну робочому тільки задля сумісності із новою ОС не буде, а є багато чого що із Windows 10 працює як слід, а вже із 11-ю взагалі ніяк.
Earanak
Member

Повідомлення

Ekz0rcyst, ну так я вот и говорю, что у меня проблем не бывало с переходом на новые ОС.
Либо они были настолько мелкие что уже и не помню. А тут почитаешь людей - так, кошмары-кошмарные :horror:
То что происходит в офисах - меня, мягко скажем, не особо интересует.
Ekz0rcyst
Member

Повідомлення

Earanak
Ну все доволі індивідуально. У вас свій досвід, у мене свій, у когось іншого свій, і у всіх своя "правда" ))).
daesz
Member

Повідомлення

Ekz0rcyst: ↑ 06.10.2026 23:32Але ж є така річ як несумісність, - я про периферію, принтери, плотери і таке подібне. В домашніх умовах це одне, а от якийсь офіс чи виробництво це вже інше
Так, але в цих темах по вінді відписується 100 чоловік, які мають вінду саме в домашньому використанні і у них вічно якісь проблеми які не стосуються периферії яких я з 23 року не бачив.
Ekz0rcyst: ↑ 06.10.2026 22:03На стаціонарі в мене 64ГБ, скільки споживає система і софт в автозавантаженні я не сильно дивлюсь, +/- 10-20ГБ туди сюди погоди не роблять взагалі ніякої, - поки те що мені потрібно коректно виконується я навіть не дивлюсь на споживання. Розумію, що такий хід думок не всім підходить але як на мене зараз вистачає інших більш нагальних проблем ніж спостерігати за споживанням ОЗУ в системі.
В мене 32, я навіть не дивлюсь скільки вінда споживає. Але от у великих проектах в умовному фотошопі приходиться "оптимізувати", бо коли овердофіга слоїв в 2-4к - фотошоп втрачає добре в швидкодії. Ех, єслі би знать зараннє - можна било би на тачкє пад'єхать 64 гіга купити замість 32.
вангую: вивільнена пам"ять переїхала в запис/читання на/з ссд :laugh: і наступна новина буде шо вони почали дохнути частіше
Як уже один із форумчан звернув мені увагу на це - ось більша можлива проблема. На 26Н2 не переходив із інших міркувань (читав тему месайї, де у нього були проблеми із вайфаєм на тестовому білді цієї онови), тому поки почекаю пару тижнів/місяців :shuffle:
Ekz0rcyst
Member

Повідомлення

daesz
Проблем із сумісністю вистачає і окрім периферії, - навів її як перше що згадав по пам'яті, принтери є не тільки в офісах та і не принтерами єдиними як то кажуть. Справа ж не в конкретному випадку, а в тому що проблема є, і її не завжди вирішують, хоча тут теж все доволі індивідуально. На своїй домашній системі теж проблем вже давно не спостерігав, і починати не дуже є бажання. На моєму домашньому ПК, за часів користування Windows 10, особливих проблем не спостерігав, на Windows 11 було пару неприємних моментів, - один це зламана робота камери для розпізнавання обличчя в профільному лептопі в 25H2 коли Microsoft перейшли на новий API і "зламали" частину камер, - поремонтували десь через декілька місяців. А інший на стаціонарі, - після певного оновлення система під навантаженням могла вимкнутись або перезавантажитись, - через декілька оновлень проблема вирішилась, по часу проміжок був тижні 2 між оновленнями, - це на початку року було. Окрім цього проблем не спостерігав жодних.

Відправлено через 3 хвилини 54 секунди:
daesz
Мессія встановив собі не 26H2, а 26H1 це геть не те що зараз в оновленні! Там він сам собі злий буратіно.
Відповісти