Ідеальна термопаста в сферичному вакуумі має мати такий зв'язуючий компонент, котрий не висохне ніколи. Щоб через 10 років розібрав, а наче вчора намазав.
На жаль я такої не знаю.
Новини
Останні статті і огляди
Thermal Grizzly випустила полірувальну пасту для видалення слідів рідкого металу
-
Scoffer
Member
-
S0N1C
Member
я розібрав десятки компів кінця 90х початку 00 і так от шоб зовсім висохша і не пригадую, всякі "серебрянки" були живі і мазюкали пальці як нові, теж саме білі термопасти у своїй більшості 
-
kairo
Member
Якщо для ЦП таке можна кожних рік-півтора робити, то регулярно розбирати 4090 не дуже хочеться, особливо враховуючи скільки там термопрокладок.Sanьka: ↑ 05.10.2026 07:51Через рік-півтора знімається кулер/водоблок, намазується нова і забувається на наступні півтора роки.
- спойлер

-
Afit
Member
Тим паче міняти на проці треба на багато рідше. Я за 2 роки NT-H2 так і не помітив різниці в температурах. Якби не міняв платформу то сидів би далі. Так само на 7700 вже скоро 1.5 як і я підозрюю що її на 4 роки з головою. А от на відяхах справді інша справа. Різниця вже десь через рік є. Побачимо що 7950 покаже. На початку літа наніс і поки що дуже задоволенийkairo: ↑ 05.10.2026 11:31Якщо для ЦП таке можна кожних рік-півтора робити, то регулярно розбирати 4090 не дуже хочеться, особливо враховуючи скільки там термопрокладок.Sanьka: ↑ 05.10.2026 07:51Через рік-півтора знімається кулер/водоблок, намазується нова і забувається на наступні півтора роки.
- спойлер
-
Sanьka
Member
Остання термопаста на проці була років 5.Afit: ↑ 05.10.2026 12:10Тим паче міняти на проці треба на багато рідше. Я за 2 роки NT-H2 так і не помітив різниці в температурах. Якби не міняв платформу то сидів би далі
Я оце недавно зняв, відтерє спресовану пилюку в яку перетворилась МХ4 і намасьив мх7.
Не знаю які були температури на проці останні 2 роки, але троттлінгу не було.
А ось на відяхах і ноуті я все вчасно робив.
-
kairo
Member
В мене через рік на GPU температури погіршились під термопастою. Поклав термоперехід, поки все влаштовує.Afit: ↑ 05.10.2026 12:10А от на відяхах справді інша справа. Різниця вже десь через рік є.
-
Afit
Member
Тому я навіть не порахував за недолік 2 роки гарантії від Palit на свою 4070S)) Тому що по досвіду знаю що більше ніж 2 роки на рідній, звичайній термопасті все одно не посидиш. Звісно в дорожчіх рішеннях де 7950 чи графітові прокладки то тоді це інша справа.kairo: ↑ 05.10.2026 12:55В мене через рік на GPU температури погіршились під термопастою. Поклав термоперехід, поки все влаштовує.Afit: ↑ 05.10.2026 12:10А от на відяхах справді інша справа. Різниця вже десь через рік є.
-
avuremybe
Member
єдина проблема - система стане нерозборноюScoffer: ↑ 04.10.2026 14:49 До речі, якщо достатньо добре шліфонути площини кулера і кришки проца, то ніякого термоінтерфейсу в принципі не треба. Контакт і без того буде гарний.
Патентуйте ідею поки дозволяю![]()
-
Аціо
Member
Наноситься вона файно на кристал, а от на кришку залізну не дуже, вона так і липне до пластикової картки, а не до залізної кришки якщо трохи не нагріти її. Вона до речі по своїм властивостям дуже нагадує 7950, розширюється та липне добре при нагріві, та застигає коли охолола.Sanьka: ↑ 05.10.2026 07:36Що за нісенітниця. Наноситься МХ7 дуже добре на відміну від МХ6. Звісно не як МХ4, але все одно акуратно, рівномірно, не рветься як МХ6.Аціо: ↑ 05.10.2026 02:19кшталт мх7, яку правда треба феном нагріти до 40-45 градусів щоб вона легко наносилась як і мх4.
В мене є усі МХ (окрім 5ї, але вона швидко втратила актуальність)
У тестах якраз на голий кристал пишуть що мх7 дуже себе добре поводить, за пів року+ немає деградації після ініціації, так само як з 7950, але звичайно 7950 гарантовано 3+ роки не деградує так що зарано щось казати за мх7, адже вона не так давно з'явилась ще і року немає.kairo: ↑ 05.10.2026 12:55В мене через рік на GPU температури погіршились під термопастою. Поклав термоперехід, поки все влаштовує.Afit: ↑ 05.10.2026 12:10А от на відяхах справді інша справа. Різниця вже десь через рік є.
-
Sanьka
Member
Доречі за термопасту на кристалі.Аціо: ↑ 06.10.2026 03:29гарантовано 3+ роки не деградує так що зарано щось казати за мх7,
Я все ніяк не зніму ватер з 1080 яка в коробці і пропрацювала роки 4 на мх4, після чого був апгрейд і вона просто перемістилась в закрома )
Прикол в тому, що по температурам у неї було все ок - тобто не більше 50*С в ФурМарк. Думаю МХ4 там давно висохла, але свою справу робить. З іншої сторони поверхня ватера дзеркальна, може там термопаста грає малу роль.
З.і. я намазую лопаткою (йшла в комплекті з якоюсь) дуже зручно, краще ніж карткою.
Або пальцем, що теж зручно )
-
Аціо
Member
Ви сильно помиляєтесь за мх4 старого зразку, вона в мене така у акустиці на підсилювачах вже 12+ років і не пересохла. мх4 то ще та аномалія, вона десь 10% ефективності втрачає за перші 3-5 років залежно від температур, а потім тупо не сохне і не псується, стаючи по консистенції майже як м'який термопад.Sanьka: ↑ 06.10.2026 07:10
Прикол в тому, що по температурам у неї було все ок - тобто не більше 50*С в ФурМарк. Думаю МХ4 там давно висохла, але свою справу робить. З іншої сторони поверхня ватера дзеркальна, може там термопаста грає малу роль.
І от на власному прикладі акустика працює 24 на 7 усі 12 років майже,
а прогрів там і 70-90 градусів робочий, тобто воно майже вічне у вас буде.
Але на жаль цю на скільки чув стару формулу заборонили, через вміст токсичних речовин.
-
Sanьka
Member
Так, в угоду новим віянням зіпсували добротну пасту. По суті як і безсвинцеві припої.Аціо: ↑ 06.10.2026 07:23Але на жаль цю на скільки чув стару формулу заборонили, через вміст токсичних речовин.
Якось приїду додому то зніму ватер, аж самому цікаво що там.
Маю надію в МХ7 дійшли балансу.
-
Аціо
Member
Ну типу це вони і стверджують, що в мх7 прибрали недоліки мх5 та мх6.Sanьka: ↑ 06.10.2026 07:29 Маю надію в МХ7 дійшли балансу.