Новини
Останні статті і огляди
Модельний ряд та характеристики перших процесорів Intel Nova Lake для настільних ПК
-
yurius_r
Member
Де APU? Чому лише 32CU? Це що, навіть не Xe3?
-
1234waltz
Member
Не дуже хочуть. У мобільних 100 та 200 ультр до 128 EU (у базових 200 U йде 64 EU).max1996: ↑ 02.10.2026 12:24 Ого щось вони дофіга блоків GPU завезли. Хочуть вернути клієнтів назад?
-
alexeygalas
Member
Intel вирішила відмовитися від потужної вбудованої графіки в настільних процесорах Nova Lake-Syurius_r: ↑ 02.10.2026 12:43Де APU? Чому лише 32CU? Це що, навіть не Xe3?
Модельний ряд та характеристики перших процесорів Intel Nova Lake для настільних ПК
Очікується, що протягом 2027 року компанія випустить флагманські моделі з двома обчислювальними кристалами, які зможуть запропонувати вдвічі більше ядер і кешу bLLC.
-
Sanьka
Member
alexeygalas: ↑ 02.10.2026 13:27двома обчислювальними кристалами, які зможуть запропонувати вдвічі більше ядер і кешу bLLC.
Нафіга мені двокристальні тормоза з міжкристальними затримками?Sanьka: ↑ 02.10.2026 11:46Відкрив в табличку в надії побачити 12р ядер.
Таке у АМД є ще з часів 3000 рузенів.
Мені цікавий процесор для ігор з 12 ядрами без костилів і переплати за 100500 недоядер.
У АМД таки хоча б очікується 12ядерні ссх, я очікував від синіх якогось ігрового конкурента.
-
IC9517
ATI&Vmod_fan
BFC - Big F*cking Cache ? 
-
alexeygalas
Member
Тоді я не розумію, як ти його тут очікував очікував, якщо його тут ніхто не обіцяв? Вже ж 100500 раз було заявлено, що у Nova Lake S будуть 8P-шні плитки одна або 2. У AMD може вийдуть 12ядерні плаитки, там і варто очікувати, бо поки що з боку AMD заперечень ніби не було.Sanьka: ↑ 02.10.2026 15:18Нафіга мені двокристальні тормоза з міжкристальними затримками?
Давай разом сядемо очікувати 128 Гб UDIMM модулі DDR5 в 2026
-
Earanak
Member
Sanьka, мне например плевать что там игруны хотят себе. Интересно увидеть старшие двухчиплетные процы, посмотреть че там по многопотоку, PL2 лимиту и как они будут отводить тепло (нужна ли будет кастом вода). Интересно выжмут ли 60к CBR23 (+/- уровень 3995WX) без кастом воды и пердолинга андервольта. А игруны пусть сидят с Zen6 12-ти ядерными X3D Амуде, думаю им надолго хватит их.
-
alexeygalas
Member
Earanak
Я свій 9800X3D навіть і не буду міняти. І на 8 ядрах чудово переграюсь. Всеодно весь мій ігропарк впирається в перформанс відюхи на 4К розрішенні. Я всі платформи зібрав вже. І майбутнє покоління буде чисто збоку з попкорном подивитись на черговий махач двох вендорів
Я свій 9800X3D навіть і не буду міняти. І на 8 ядрах чудово переграюсь. Всеодно весь мій ігропарк впирається в перформанс відюхи на 4К розрішенні. Я всі платформи зібрав вже. І майбутнє покоління буде чисто збоку з попкорном подивитись на черговий махач двох вендорів
-
Fulkrum
Member
Ну ти ж ще не знаєш чи буде буст у ІРС і який, може 8 ядер на новій архітектурі будуть швидші за 12 на старій. А середньому юзеру більше профіта від додаткових 16 недоядер які будуть на рівні з 5ххх серією райзенів як мінімум, при цьому ТДП ці 16 ядер споживатимуть менше ніж додаткові 4 Р ядра.Sanьka: ↑ 02.10.2026 15:18Мені цікавий процесор для ігор з 12 ядрами без костилів
Викотили б 12Р + 12е з тдп 300 Вт всі б плювалися тіпу інтел знову кип'ятильник викатили
-
Sanьka
Member
Значить я пропустив цю новину, була надія на 12р на одній плитці.alexeygalas: ↑ 02.10.2026 15:49Вже ж 100500 раз було заявлено, що у Nova Lake S будуть 8P-шні плитки
Мені не треба 128гб озу, і 32гб вистачить (в майбутньому може і 64)alexeygalas: ↑ 02.10.2026 15:49Давай разом сядемо очікувати 128 Гб UDIMM модулі DDR5 в 2026
А ось оновити проц намір є і приємно коли є з чого вибрати.
Але походу Інтел знову випустив незрозуміло що проц "для роботи".
Останні бомбові ігрові проци від Інтел що в мене були то 2500к і 8700к. Походу після цього ігроІнтел закінчився.
-
Lorichic
Member
Я понимая что у тебя проц на мульйон ядер, ну может действительно надо, а что такое среднестатистический юзер ты в курсе?, нафига оно емуFulkrum: ↑ 02.10.2026 16:31А середньому юзеру більше профіта від додаткових 16 недоядер
и вообще игрокам многочиплетники могут фпс и уронить
- спойлер
-
oversteve
Member
Sanьka
а чим вам наприклад 13600к або 250к не вгодили? чим не ігрові проци за не самі великі гроші?
а чим вам наприклад 13600к або 250к не вгодили? чим не ігрові проци за не самі великі гроші?
-
Vladys77
Member
Чи є такі люди які зараз розбираються в маркуванні процесорів від Intel?
Здається вони там хаотично певні цифри і букви комбінують
Відправлено через 3 хвилини 15 секунд:
Здається вони там хаотично певні цифри і букви комбінують
Відправлено через 3 хвилини 15 секунд:
Їм Ілом Маск свій неймінг запропонував?alex_sul: ↑ 02.10.2026 10:54 DUKE3D
Та нормально все з неймінгом кешу)
Неймінг кешу дуже просто розшифрувати: BIG любовний CACHE![]()
-
Fulkrum
Member
Для мене це юзер який грає та працює на компі, при цьому грає не на картах за 5 тис євро (ака 5090), а на картах рівня 500-1000 євро (ака 5070-9070ХТ) у 2к+. Навіть ті ж локальні сітки ганяти набагато приємніше коли у тебе в два рази більше ядер у проца і весь контекст у VRAM не влазить.Lorichic: ↑ 02.10.2026 17:20 а что такое среднестатистический юзер
Звичайно під 5090 і щоб вижати останній фпс у 720р нічого іншого крім одночіплетника з величезним Х3Д кешем я б сам не радив.
-
Lorichic
Member
Так это не среднестатистический пользователь, обычная тема такая, комп дома для развлечений по бюджету, комп для работы на работе тот что приобрёл работодатель(или ноут для удалёнки), а ещё больше профессий не звязано с компами-водители, грузчики, швеи, вообщем прекращай фантазировать про важность многоядерников обычному пользователюFulkrum: ↑ 02.10.2026 18:09Для мене це юзер який грає та працює на компі
-
yurius_r
Member
alexeygalas
Хоча б Xe3 залишили, і то добре.
Хоча б Xe3 залишили, і то добре.
-
Fulkrum
Member
Окей, тобі не подобаєься термін робота, заміни його на productivity. Я не знаю український відповідник. Думав ти з контексту зрозумів що я маю на увазі будь які інші не ігрові задачі: фото відео обробка, архіватори, ШІ, стрімінг або усе і одночасно. Стрімити друзям катку у діскорді поки встановлюється якась інша гра, а вінда качає обнову і сканить диск на віруси. Може ти завершуй фантазувати про сферичного юзера у вакуумі, який грає у 720-1080р на 5090 і більше нічого на компі не робить і для нього 6 ядерний 7600Х3Д краща покупка $/fps?Lorichic: ↑ 02.10.2026 18:19комп для работы
-
Lorichic
Member
Так для этого не надо сотни ядер, современный проц 8\16 + видяха нвидия, фиг тебя поймёшь, под работой завуалировал обычную многозадачность, из которых часть задач на видеокартеFulkrum: ↑ 02.10.2026 18:25 Думав ти з контексту зрозумів що я маю на увазі будь які інші не ігрові задачі: фото відео обробка, архіватори, ШІ, стрімінг або усе і одночасно. Стрімити друзям катку у діскорді поки встановлюється якась інша гра, а вінда качає обнову і сканить диск на віруси. Може ти завершуй фантазувати про сферичного юзера у вакуумі
Причин выбрать x3d, а не core ultra много-ликвидность, фпс, долгоиграющая платформа, экономичность, последнее особо радует, моему 7800x3d четвёртый год пошёл, а до сих пор один из самых малопотребляющих в играх, мне например сечас важнее не фпс\долар, а фпс\ватт в связи с возобновившимися отключениями, зайди в BF6 и сравни со своимFulkrum: ↑ 02.10.2026 18:25який грає у 720-1080р на 5090 і більше нічого на компі не робить і для нього 6 ядерний 7600Х3Д краща покупка $/fps?
download/file.php?id=392542&mode=view
-
Fulkrum
Member
Ого, мій на 25 вт більше жере, але до двох раз швидший у багатозадачних застосунках. Просто коли я його купував він 200 євро коштував, а х3д на 150 євро дорожче. В іграх на картах до 1000 євро різниці не буде видно взагалі, а у продуктивності різниця буде помітна навіть дуже.Lorichic: ↑ 02.10.2026 18:48сечас важнее не фпс\долар, а фпс\ватт в связи с возобновившимися отключениями, зайди в BF6 и сравни со своим
-
Lorichic
Member
фпс\ватт считается не так, на картинке выше 280\50, коэффициент 5.6, из того что можно найти в интернетах с 250K в BF6 без вертикальной синхронизации 130WFulkrum: ↑ 02.10.2026 19:52Ого, мій на 25 вт більше жере,.
- спойлер
Это как? Тесты бы посмотреть.Fulkrum: ↑ 02.10.2026 19:52але до двох раз швидший у багатозадачних застосунках
У меня комп для игр, если я буду играть, стримить, в фоне висит браузер, ну там обнова винды залетит, тоесть реальный сценарий, это не скажется на юзабельности, а вот это всё
Ты реально не останавливаясь и одновременно делаешь, всё время и по кругу?фото відео обробка, архіватори, ШІ, стрімінг або усе і одночасно. Стрімити друзям катку у діскорді поки встановлюється якась інша гра, а вінда качає обнову і сканить диск на віруси
- спойлер