Зниження ліміту енергоспоживання до 80% не убезпечило GeForce RTX 4090 від проблем із кабелем живлення

Обсуждение статей и новостей сайта
Автор
Повідомлення
Filabatya
Member

Повідомлення

erazel
Взагалі не партесь, вона фігню жре, краще андевольт/оверклокніть її, буде 200ватт жерти :up:
спойлер
Моя 5070ті від кальмара 2х 5070 не стартувала , продавець вислав не той пепехідник)
Бж мій вийшов в продаж в 2013 році :shuffle:
Alexsandr
Member

Повідомлення

kairo: ↑ 28.09.2026 12:34
Alexsandr: ↑ 28.09.2026 12:27И? сгорел то 12 пин а не молекс. ни чем это не помогло бы.
99% випадків оплавлення 12VHPWR саме із перехідниками.
Без них тоже есть проблемы. молекс добавляет стыков, но сам он почтив всегда держит нагрузку т.е. проблема не в пропускной способности старых разъемов, проблема в балансировке.

в RTX 3090 Ti инженеры применили подход с разделением линий питания на уровне печатной платы видеокарты (PCB):Раздельные шунты (токоизмерительные резисторы): В отличие от 40-й и 50-й серий, где все 6 силовых линий «намертво» спаяны на входе в единый медный слой, у RTX 3090 Ti контакты были разведены парами.Поканальный мониторинг: Каждая пара контактов шла к своему выделенному шунту и контролировалась ШИМ-контроллером отдельно. Видеокарта знала точное потребление тока в каждом из трех каналов.Защита от перекоса: Если один из трех кабелей переходника отходил, или сопротивление критически возрастало, плата фиксировала аномальный перекос токов. Видеокарта не пыталась «высосать» все 450 Вт через оставшиеся контакты — она аварийно уходила в защиту, сбрасывала частоты или просто отключалась, предотвращая тепловой разгон и плавление.

Т.е. о проблеме знали еще в момент тестирования но потом отказались от защиты на уровне видеокарты, что смотрится очень странно. Сейчас сигнальные контакты в версии АТХ 3,1проверяют лишь факт того, до конца ли вставлен разъем, но абсолютно «слепы» к тому, если внутри самого штекера один из силовых пинов погнулся или ослаб. Поэтому особой разницы от БП нет. состояние линий не мониторится. Можно Блоком питания выкручиваться, меньше переходников и сопротивления, но это не панацея. проблема в разъеме или видеокартах, откуда выкинули контроль токов и/или не поставили хотя бы температурный датчик в разъем.
kairo
Member

Повідомлення

Alexsandr: ↑ 28.09.2026 14:08Без них тоже есть проблемы.
Чому тоді майже усі випадки із перехідником?
erazel
Member

Повідомлення

kairo: ↑ 28.09.2026 14:10 Чому тоді майже усі випадки із перехідником?
Бо статистика, мій друже, статистика. хх80 і хх90 беруть зазвичай забезпечені люди, котрі люблять себе і підбирають собі хороше залізо. Відповідно навряд чи у людини до моменту купівлі був якийсь Вінга на 500ватт. А якщо вже є крутий цікавий БЖ то нагрома його міняти? От і получається що дуже у багатьох людей просто вже стояли хороші БЖ котрі не потребували заміни. І получається що власників БЖ старого стандарту куди більше чим власників БЖ з АТХ 3.1 . Тому й згадок про перехідники куди більше.
kairo
Member

Повідомлення

erazel: ↑ 28.09.2026 14:14 хх80 і хх90 беруть зазвичай забезпечені люди, котрі люблять себе і підбирають собі хороше залізо.
В мене до покупки 4090 стояв Чіфтек 650Вт за сто баксів. Навіщо мені було купувати кіловатний БЖ п'ять років назад?
А якщо вже є крутий цікавий БЖ то нагрома його міняти?
Щоб не підключати карту через перехідник. Щоб мати достатню потужність під нові карти, раніше мало хто розглядав кіловатні блоки, хіба Месія.
І получається що власників БЖ старого стандарту куди більше чим власників БЖ з АТХ 3.1 .
ATX 3.0-3.1 вже 4 роки на ринку.
Тому й згадок про перехідники куди більше.
Тобто, по вашому, майже ні в кого немає блоків живлення АТХ 3.0-3.1?
Filabatya
Member

Повідомлення

kairo
відкрийте вікно :laugh:
kairo
Member

Повідомлення

Filabatya: ↑ 28.09.2026 14:27kairo
відкрийте вікно
:-P
Afit
Member

Повідомлення

erazel: ↑ 28.09.2026 12:57
Sanьka: ↑ 28.09.2026 11:16 Не міг, бо перехідники йдуть 12в2х6на 3х8пін. А з одного кабеля може бути тільки 2х8пін.
Доречі от цікаво. У мене з моїм асусом 5070 йшов двохголовий перехідник. З 5070Ті вже трьохголовий. От думаю чи є резон і 5070 пересадити на трьохголовий перехідник?
Немає ніякого сенсу. В мене RTX4070S зі своїм двоголовим перехідником вже 2.5 років з аналогічним енергоспоживанням (як у 5070) і все ок. Навіть не теплий під навантаженням Хоча треба зазначити що я його ні разу не виймав. Пів року тому обслуговував, то від'єднував 8 пін, а не його. Та й для такого споживання його можливостей з головою вистачає
erazel
Member

Повідомлення

kairo: ↑ 28.09.2026 14:25 Тобто, по вашому, майже ні в кого немає блоків живлення АТХ 3.0-3.1?
Ну от давайте зробимо голосувалку в якійсь темі, нехай народ вказує який саме стандарт БЖ у них використовується. будемо мати наочну статистику :)
kairo
Member

Повідомлення

erazel: ↑ 28.09.2026 14:43
kairo: ↑ 28.09.2026 14:25 Тобто, по вашому, майже ні в кого немає блоків живлення АТХ 3.0-3.1?
Ну от давайте зробимо голосувалку в якійсь темі, нехай народ вказує який саме стандарт БЖ у них використовується. будемо мати наочну статистику :)
То ж у більшості в профілі вказано)
Alexsandr
Member

Повідомлення

kairo: ↑ 28.09.2026 14:10
Банально таких БП больше. А реальный процент какой стандарт БП и какой процент брака отмалчиваются. Если бы в новых БП было все так хорошо, то статистику производители видеокарт выкатили бы давно. На новом из-за контактов дополнительных точно будет лучше, но на сколько вопрос.
zalizo_org
Member

Повідомлення

erazel: ↑ 28.09.2026 12:57
Sanьka: ↑ 28.09.2026 11:16 Не міг, бо перехідники йдуть 12в2х6на 3х8пін. А з одного кабеля може бути тільки 2х8пін.
Доречі от цікаво. У мене з моїм асусом 5070 йшов двохголовий перехідник. З 5070Ті вже трьохголовий. От думаю чи є резон і 5070 пересадити на трьохголовий перехідник?
Має сенс (і навіть рекомендується) якщо в тебе окремі кабелі 8-pin. Грубо 8-pin розраховані на 150Вт. TGP 5070 близько 250Вт, тоді як 5070 Ті біля 300Вт, що якраз впирається в повністю безпечний діапазон 150Вт восьмипінового.

Відправлено через 2 хвилини 59 секунд:
kairo: ↑ 28.09.2026 14:10
Бо більшість людей купують карти в існуючі системи, тому залишають свій колишні БЖ і тому використовують адаптери.

Відправлено через 5 хвилин 32 секунди:
kairo: ↑ 28.09.2026 14:25В мене до покупки 4090 стояв Чіфтек 650Вт за сто баксів. Навіщо мені було купувати кіловатний БЖ п'ять років назад?
Теж колись був чіфтек 650Вт бронзовий. Змінив, бо голосний, неефективний, не такий надійний як топові БЖ, гарантія на нього закінчилася, кабелі комплектні були короткі і виглядали погано.

Відправлено через 1 хвилину 1 секунду:
kairo: ↑ 28.09.2026 14:25ATX 3.0-3.1 вже 4 роки на ринку.
А якісні БЖ спокійно працюють десятиліттями.

Відправлено через 2 хвилини 12 секунд:
Afit: ↑ 28.09.2026 14:38В мене RTX4070S зі своїм двоголовим перехідником вже 2.5 років
В неї TGP біля 230Вт, тому в твому випадку сенсу нема.
joe23
Member

Повідомлення

каждый раз когда я покупаю новую ВК , я покупаю новый БП, может ктото этого не делает , это его проблемы , но если ВК стоит 1500$, какбы не дорого докупить новый БП и перестраховаться и не использовать этот кабель переходник что идёт в комплекте с ВК
leif
Member

Повідомлення

joe23: ↑ 28.09.2026 15:41может ктото этого не делает , это его проблемы
профільний БЖ прожив 4 роки з 1080ті, 4 роки з 3080ті супрім (ПЛ 440вт) і ось зараз майже 15 місяців молотить з 5090 (розгін до максимуму з підвищенням вольтажу до 1.09в). нуль проблем, недавно викладав просадки по 12в в навантаженні для "фахівців" :write: просто купуйте нормальний БЖ, тоді вони працюють довгими роками.

але наступного року, скоріше за все вже заміню на 1600вт тітанову суперквітку. думаю, що 10 років то вже буде досить. хоча може ще парочку пропрацював би :D
oversteve
Member

Повідомлення

Alexsandr: ↑ 28.09.2026 14:08 в RTX 3090 Ti инженеры применили подход с разделением линий питания на уровне печатной платы видеокарты (PCB):Раздельные шунты (токоизмерительные резисторы): В отличие от 40-й и 50-й серий, где все 6 силовых линий «намертво» спаяны на входе в единый медный слой, у RTX 3090 Ti контакты были разведены парами.Поканальный мониторинг: Каждая пара контактов шла к своему выделенному шунту и контролировалась ШИМ-контроллером отдельно.
у більшості виробників там контроль на рівні вставлений/невставлений кабель, а у декого взагалі немає, згадайте комічний форумний випадок про ушатану 3090, яку живили від 1х8пін
leif
Member

Повідомлення

Robostyle: ↑ 28.09.2026 15:48разьем прям клондайк траффика
це взагалі офігєнний випадок з БЖ для якого виробник заявляє потужну систему захисту від оплавлення :lol: не робе чи шо :laugh:
zalizo_org
Member

Повідомлення

Щодо загальної сумісності блоків до АТХ 3.х, то в Seasonic якраз це все є, заходиш на сайт і ознайомлюєшся з сумісністю моделей Legacy (АТХ 2.х) з форматом 12VHPWR і виявляєш наступне "2×8-pin to 12VHPWR ✓ " майже у всіх моделей. Скажу навіть більше, повністю сумісний навіть самий перший 12-піновий кабель при умові що останній пін Sens1 (чотирипінової частини роз'єму (яка у першої версії відсутня) буде виведений на GND), таким чином відеокарта буде сприймати кабель як 12VHPWR з підтримкою 450Вт потужності. Якщо треба щоб була доступна повна потужність (600Вт), то і Sens0 i Sens1 заземляємо на GND. Якщо треба 300Вт, то тільки заземляємо Sens0. Тобто старий 12-pin можна розглядати як силову основу для такого переходу за умови правильної реалізації всіх необхідних sideband-сигналів.
Filabatya
Member

Повідомлення

zalizo_org
ви кажете, що мій км3 вічний :gigi:
Востаннє редагувалось 28.09.2026 15:55 користувачем Filabatya, всього редагувалось 4 разів.
oversteve
Member

Повідомлення

Alexsandr: ↑ 28.09.2026 15:10 Банально таких БП больше. А реальный процент какой стандарт БП и какой процент брака отмалчиваются. Если бы в новых БП было все так хорошо, то статистику производители видеокарт выкатили бы давно. На новом из-за контактов дополнительных точно будет лучше, но на сколько вопрос.
так є статистика по рма на майдфекторі, там чогось страшного немає, досить часто у зелених карт рма меньше за червоні :dontknow:

Відправлено через 2 хвилини 27 секунд:
zalizo_org: ↑ 28.09.2026 15:51 Щодо загальної сумісності блоків до АТХ 3.х, то в Seasonic якраз це все є, заходиш на сайт і ознайомлюєшся з сумісністю моделей Legacy (АТХ 2.х) з форматом 12VHPWR і виявляєш наступне "2×8-pin to 12VHPWR ✓ " майже у всіх моделей. Скажу навіть більше, повністю сумісний навіть самий перший 12-піновий кабель при умові що останній пін Sens1 (чотирипінової частини роз'єму (яка у першої версії відсутня) буде виведений на GND), таким чином відеокарта буде сприймати кабель як 12VHPWR з підтримкою 450Вт потужності. Якщо треба щоб була доступна повна потужність (600Вт), то і Sens0 i Sens1 заземляємо на GND. Якщо треба 300Вт, то тільки заземляємо Sens0. Тобто старий 12-pin можна розглядати як силову основу для такого переходу за умови правильної реалізації всіх необхідних sideband-сигналів.
це не тільки у сісоніків, у багатьох виробників на добротних бж є коси 8пін з відростком в комплекті і виробники дозволяють на них 300 Вт подавати, от власне для них і роблять нативні перехідники 2х8пін на 12вхпвр
Відповісти