поясни, чому 20 років назад предтоп у 1280×1024 з 30-50 фпс - це чудова оптимізація, а сьогодні 60фпс у 2к - це погана. тобто ми буквально маємо в рази вищу роздільну здатність, що звичайно потребує більше продуктивності і оптимізації, кращу і важчу графіку ігри банально стали величезними, мені просто цікаво, як правильно міряється "оптимізація?" мені розповідали, і що бф3 неймовірно оптимізований, що відьмак 3 в них літав, разом з мафією 2, але чомусь в мене вони не літалиSanьka: ↑ 26.09.2026 17:49правильно бо 1440р це явно не 2002 рік, це сучасні проекти переважно (не завжди звісно) з гівняною оптимізацією.Enjthesilence: ↑ 26.09.2026 17:43я попросив тебе назвати такі ігри і конкретні відяхи, бо я не пам'ятаю такого дива. можливо раніше були предтопи, які тягнули 1440п у 60 фпс?
перше: і тоді, і зараз виходять як добре оптимізовані ігри, так і погано оптимізовані. я не стверджую, що раніше все було погано. я ставлю під питання саме тезу, що «раніше загалом оптимізація була кращою».
друге: сьогодні ігор просто на порядки більше, ніж 20 років тому, і вони набагато дорожчі та складніші у виробництві. відповідно, ми бачимо набагато більше як дуже добре оптимізованих проектів, так і відверто проблемних. якщо взяти з цього масиву кілька найбільш кривих сучасних релізів і порівняти їх із найкращими старими прикладами - звісно, виникне відчуття, що «раніше було краще». Але це вже буде порівняння cherry-picked прикладів, а не поколінь загалом.
тому я б якраз запропонував визначитися з об'єктивним критерієм оптимізації, а вже потім порівнювати. бо «у мене тоді все літало» - це все-таки більше про особисті спогади, ніж про оптимізацію.