Клуб поціновувачів старого заліза

Куратор темы: mklm
Общие вопросы по настройке и разгону. А также прочие околокомпьютерные вопросы
Ответить
Автор
Member

Дуже вибачаюсь, а де зараз можна придбати 3770? Сам процесор.
S0N1C
Member

olx мабуть
Бумик
Member

VovaII: ↑ 23.09.2026 23:07 Дуже вибачаюсь, а де зараз можна придбати 3770? Сам процесор.
viewtopic.php?t=259756&hilit=3770
Невже важко натиснути пару кнопок та знайти навіть тут на форумі.
S0N1C
Member

на олх дешевше :lol:
radical
Member

S0N1C: ↑ 23.09.2026 21:08 цікаво, виявляється шо не всі ASUS P4C800-E DELUXE - однаково корисні мають однакову кількість мосфетів в CPU VRM
На верхньому фото ще мосфети різних марок і електролітів не вистачає, гадаю, це якийсь самопал.
S0N1C
Member

ну електролитів немає бо я їх як раз міняв, це було пару років тому :gigi:
але ось наприклад плата на ібеї, теж з усіма мосфетами і теж різними
https://www.ebay.com/itm/117201077544

Відправлено через 51 секунду:
а ось така ж, але порізана
https://www.ebay.com/itm/327337694270

Відправлено через 8 хвилин 12 секунд:
і ось доречі старе обговорення шо деякі плати мали екстра мосфети, еле типу в порівнянні зі звичайною P4C800 DELUXE
Screenshot 2026-09-24 114329.png
radical
Member

А казали ж, що треба мосфети, якщо міняти, то треба не те, що однакові, а бажано, навіть одної партії і дати випуску.
S0N1C
Member

так, дуже дивно, особливо якщо взяти до у ваги шо згідно з boardview, це повинні бути IPD13N03LA та два однакові IPD06N03LA
але ж вони не однакові.. навіть ось на ібейних фото :insane:
Screenshot 2026-09-24 143339.png
Screenshot 2026-09-24 144105.png
Відправлено через 55 хвилин 36 секунд:
а, ну ось собсно 1в1 така ж плата як в мене(серійник інший :-P ), з тими ж маркуваннями мосфетів
так шо асус шось там собі чудили на початку нульових :rotate:

https://www.vogons.org/viewtopic.php?p=1098856#p1098856

Відправлено через 21 хвилину 47 секунд:
доречі, ще з історії цієї плати, вона в мене здихала по VRM при тестах з 3.4ГГц прескотом(здається), майже напевно то було через слабкий БЖ(FSP Blue Storm II 500W, слабкий в сенсі підвтомленний), вона гуділа катушками і потім просто не увімкнулася, я тоді зняв усі мосфети, перевірив - всі цілі, позичів три ADP3110 та один ADP3180 з P4P800 SE - і о чудо вона завелася :) (потім купив і поставив назад все що зняв :)
ну і чому то майже 99% вина БЖ - бо я той проц ще пробував потім на якійсь мАТХ асрок - і там точно також гуділи катушки з тим БЖ, просто вже не чекав поки помре :)
спойлер
20240814_233548.jpg
20240814_200005.jpg
20240815_171831.jpg
spoglyadach
Member

S0N1C: ↑ 23.09.2026 21:08 і отже виходить шо "бюджетна" P4P800 SE має кращу VRM ніж деякі(скоріш за все більшість) P4C800-E DELUXE :insane:
Помиляєтесь друже, я тут якось відписував стосовно P4P800SE що в них є кілька ревізій, в деяких з цих плат по 2 мосфети на фазу, хоча були такі в яких по 3 мосфети. Я маю в себе дві таких різних плати, але ще їх не ганяв для порівняння банальних температур VRM бо там треба тотальний рекап робити. Хоча і без порівняння в принципі зрозуміло, що два мосфети буде суттєво гарячіше ніж три, як мінімум тому що навантаження однаколве а площа відведення тепла менша, та ще й тепло відводиться лише на текстоліт по суті (якщо не зроблено мод з радіаторами).

P.S: P4P800SE ніколи не була і не вважалась бюджетною платою, це ви трохи пошуткували, гляньте її цінник у прайсах того часу. А SE це ж не завжди означає якийсь обрубок, по суті це Second Edition
S0N1C
Member

spoglyadach: ↑ 24.09.2026 17:02 P.S: P4P800SE ніколи не була і не вважалась бюджетною платою, це ви трохи пошуткували, гляньте її цінник у прайсах того часу. А SE це ж не завжди означає якийсь обрубок, по суті це Second Edition
:shuffle:
Screenshot 2026-09-24 175654.png
https://web.archive.org/web/20041019054 ... ice?cat=27

Відправлено через 10 хвилин 10 секунд:
spoglyadach: ↑ 24.09.2026 17:02
S0N1C: ↑ 23.09.2026 21:08 і отже виходить шо "бюджетна" P4P800 SE має кращу VRM ніж деякі(скоріш за все більшість) P4C800-E DELUXE :insane:
Помиляєтесь друже, я тут якось відписував стосовно P4P800SE що в них є кілька ревізій, в деяких з цих плат по 2 мосфети на фазу, хоча були такі в яких по 3 мосфети. Я маю в себе дві таких різних плати
цікаво, ніколи не бачив з двома
radical
Member

S0N1C: ↑ 24.09.2026 16:00 доречі, ще з історії цієї плати, вона в мене здихала по VRM при тестах з 3.4ГГц прескотом(здається
У мене P5P800SE з Celeron D без всякого розгону задиміла, дірка в мосфеті. Брат мені все плече парепаяв, плата ожила. Потім вже померла остаточно після антигуманних експериментів з заміною клокера з невідомої причини. Але з чужим клокером і біосом вона достатньо пропрацювала.
spoglyadach
Member

S0N1C: ↑ 24.09.2026 18:09 Screenshot 2026-09-24 175654.png
Так це ціни вже коли 775 вийшов, в тому ж 2004 підбирали компа одному знайомому, P4P800SE коштувала дорожче за всі прямі аналоги від Gigabyte, EpoX, а дешевші були лише Aopen, Albatron, MSI (але це не точно бо тоді цей треш ніхто і не розглядав як варіант)

Гляньте до речі VRM того ж Gigabyte GA-8IPE1000 Pro2 який коштував як P4P800SE, то вам вже 2 мосфета на плече замість 3 не будуть виїдати очі. Розумію що треба даташити копати і може той один але дуже великий мосфет потужніший, але щось мені здається що ніфіга :laugh: На цих гігах він ще й дуже гарячий в роботі без всіляких розгонів, тому там майже завжди всі кондьори з відривом кришки. На ASUS дуже рідко таке побачиш, там VRM теж гарячий, але витримано хоч якусь дистанцію між кондьорами, дросселями та мосфетами. В джджобайт кандьори буквально впритул до гарячих котушок і вони їх добряще підігрівають. В мене навіть суттєво менші полімери в тих жижобайтівських ланцюгах живлення мають температури 50°+ без розгону
S0N1C
Member

ну не знаю, зовсім трози до виходу 775 - service_price_retail_200405300034.csv :-P , все одно найдешевша була з нормальних на норм чіпсеті
ASUSTek P4C800-E-DLX i875P S478 DDR 6ch snd SATA-R FW L1G ATX Материнские платы 205
ASUSTek P4P800-E-DLX i865PE S478 2chDDR 6-snd SATA-R FW L1G ATX Материнские платы 139
ASUSTek P4P800-E-DLX i865PE S478 2chDDR 6-snd SATA-R FW WF L1G Материнские платы 145
ASUSTek P4P800SE i865PE S478 2chDDR 6-snd SATA 1GLAN U100 ATX Материнские платы 110
Відправлено через 3 хвилини 27 секунд:
та і війшла вона ж в 2004, здається в травні :shuffle:

Відправлено через 20 хвилин 34 секунди:
spoglyadach: ↑ 25.09.2026 17:27 Гляньте до речі VRM того ж Gigabyte GA-8IPE1000 Pro2 який коштував як P4P800SE, то вам вже 2 мосфета на плече замість 3 не будуть виїдати очі. Розумію що треба даташити копати і може той один але дуже великий мосфет потужніший, але щось мені здається що ніфіга :laugh: На цих гігах він ще й дуже гарячий в роботі без всіляких розгонів, тому там майже завжди всі кондьори з відривом кришки.
я майже впевнений шо ті гіги якщо всі були з рубіконами то норм і сьогодні працюють :) а от асуси ставили де що пощастить, в мене на тій трьох мосфетній P4C800-ED були OST 1000 мкФ по платі - виглядали чудово, але всі дохлі :weep: шо там в врм було, вже не пам"ятаю але теж дохле було :-/ в цій двохмосфетній P4C800-ED - Elite в VRM та рубікони по платі, наче всі живі, в P4P800SE - живі панасоніки в VRM і частково полу-дохлі чемікони по платі(деякі пухлі, але навіть пухлі - більш меньш ще мають гарний ESR та емність), так що асус тих років - лотерея
спойлер
Изображение
spoglyadach
Member

На ASUS цих серій я бачив тільки OST і на SE і на Deluxe, і не скажу що прям самі гірші кондьори, особливо після їх улюблених Nichicon KZG. Але так вони через раз пухлі трапляються, можливо наслідки поганого обдуву, бо траплялись багато плат де все ідеально і працювали норм. Також елітгрупи юзали масово OST які я знімав з декількох плат, пропускав через подібний до вашого але сучасніший прилад, то показували прям хороші параметри для свого віку. Але якщо плату любиш і будеш користуватись, звісно в ключових точках треба все міняти, бо нафіг нада воно або стрельне або потім всеодно відлетить і всеодно будеш міняти, а ще купу часу витратиш на діагностики і печаль що може воно остаточно вмерло від якоїсь олов'яної чуми :lol:
S0N1C
Member

от якраз частково полу-дохлі чемікони на P4P800SE - KZG, причому не на 1000 uF як положено, а на 820 uF - отже і тут зекономили :gigi:
а що до OST - то з ними цікаво, в мене їх багатенько в Shuttle міні компіках, і там всі які з запасом по вольтажу в чудовому стані, типу де замість 6.3V - 10V
а ось вже 12V - 16V, або дуже гарячо було(поряд з мосфетами зовсім) - пухлі дохлі
спойлер
Изображение
radical
Member

spoglyadach: ↑ 25.09.2026 17:27 а дешевші були лише Aopen, Albatron, MSI (але це не точно бо тоді цей треш ніхто і не розглядав як варіант)
Маю альбатрона 775/і865PE, досить дебела дошка, здається, на VRM вже полімери стояли і біос був більш-менш норм. До речі, теж реалізований розгін чипсету до рівня 875, як у асуса через РАТ.
S0N1C
Member

доречі MSI теж норм дошки робила, не знаю шо там на Р4, і як по розгону, але лайаут та компоненти на Р3 та К7 дошках були норм, Аопен теж доволі цікаві, ну і чорний текстоліт - моя любов :gigi:
Альбатрон в мене є тільки одна плата, не пам"ятаю яка, можливо навіть Р4, ну і не вмикав :laugh:

Відправлено через 3 хвилини 13 секунд:
а, ну ще MSI робила дошки і відухи до німецьких Medion - які досі живі і вспливають на усіляких барахолках :D
spoglyadach
Member

radical
Приписка про треш то відноситься конкретно до продуктів MSI, бо це тоді був один з найгірших вендорів материнських плат :down: слабкіша інженерка була хібащо у ECS але там хоча б не було стільки проблем по кондьорах.

Відправлено через 5 хвилин 39 секунд:
S0N1C: ↑ 25.09.2026 20:19 доречі MSI теж норм дошки робила, не знаю шо там на Р4
Да які ж там є нормальні дошки в них? Я влітку взявся відновити дуже побиту долею MSI 975X Platinum Rev.1 а це плата на топовому чипсеті вже під 775. Знайдіть саме цю ревізію на фото в інтернетах і подивіться які там використано мосфети, особливо увагу на вторинні живлення наприклд пам'яті та чипсету. Хоча і в зоні VRM проца там теж весело, але не так як в інших точках. І скажіть мені, це як взагалі на вашу думку, нормально таке пхати під 975 чипсет на платі де написано PLATINUM? Про такі нюанси що ця ревізія не працює з Core 2 Duo я взагалі промовчу, бо це хочеться плакать. Нагадаю що той же ASUS P965 Premium на менш топовому чипсеті спокійно хаває квади Q9450 (особисто юзав) ще й їх розганяє. Ну а про плати на 975X казати не буду, хто їх щупав і так знають (привіт ASUS P5W DH Deluxe)
radical
Member

S0N1C: ↑ 25.09.2026 20:19
а, ну ще MSI робила дошки і відухи до німецьких Medion - які досі живі і вспливають на усіляких барахолках :D
О, в мене є така. mATX VIA 694T.
- Електроліти - у всіх кишки вилізли. Бачив наїбей нову у кульочку заклеєну - те ж саме, просто від зберігання
- Розгін кривий, целерони з 100 шиною можна, а після 133 шини вже зась
- ISA - не запаяли. Припаяли з братом в чотири руки (я тримав будівельний фен). Працює, але не все, що хотілось.
- Якийсь йолоп з інженерів додумався припаяти на плату під туалатин 1,5В роз'єм AGP замість універсального, вуда помахала ручкою
- Так, ви все правильно зрозуміли, штук із п'ять ревізій, молодші на 694Х, біоси і усіх різні, MSI є MSI
S0N1C
Member

spoglyadach: ↑ 25.09.2026 20:44 radical
Приписка про треш то відноситься конкретно до продуктів MSI, бо це тоді був один з найгірших вендорів материнських плат :down: слабкіша інженерка була хібащо у ECS але там хоча б не було стільки проблем по кондьорах.

Відправлено через 5 хвилин 39 секунд:
S0N1C: ↑ 25.09.2026 20:19 доречі MSI теж норм дошки робила, не знаю шо там на Р4
Да які ж там є нормальні дошки в них?
наприклад таке MS-6191

Відправлено через 2 години 20 хвилин 18 секунд:
spoglyadach: ↑ 25.09.2026 20:44 MSI 975X Platinum Rev.1 а це плата на топовому чипсеті вже під 775.
ну дик вона вийшла раніше ніж Коре, мабуть шось накосячили при проектуванні :shuffle:
The MSI 975X Platinum motherboard was originally released in early 2006 (around April 2006), followed by the updated PowerUp Edition (v2.0+) with Core 2 Duo support launched in August 2006
тоді як
The ASUS P5B Premium (often released as the ASUS P5B Premium Vista Edition) was announced in January 2007 and hit retail markets around March 2007
Відправлено через 3 хвилини 53 секунди:
ну і та MSI була доволі бюджетною, мабуть тому і такі мосфети, до їх роботи доречі є якісь зауваження? чи просто не подобається розмір, типу такі ставили з часів сокета 7 чи навіть раніше? :gigi:
спойлер
Изображение
Ответить