Новини
Останні статті і огляди
Qualcomm активно працює над підтримкою платформи Snapdragon X2 у Linux
-
1234waltz
Member
Пропоную обговорити Qualcomm активно працює над підтримкою платформи Snapdragon X2 у Linux
Ну нарешті, а для Snapdragon X1 одразу з релізу це слабо було почати робити, от цікаво. Нормальні в цілому ноути, але людям,я ким не катила Шиндоушс доводилось блоби витягувати та костиляти.
Ну нарешті, а для Snapdragon X1 одразу з релізу це слабо було почати робити, от цікаво. Нормальні в цілому ноути, але людям,я ким не катила Шиндоушс доводилось блоби витягувати та костиляти.
-
leks
Junior
ОС Андроід - не Лінукс?
-
Scoffer
Member
Ні. ОС андроїд ніяк не зав'язана на ядрі лінукса, юзає власні драйвера, і має щонайменше ще два альтернативних ядра.leks: ↑ 24.09.2026 12:56ОС Андроід - не Лінукс?
Різниця між андроїдом і GNU/Linux не набагато менша ніж між ними обома і віндою.
Востаннє редагувалось 24.09.2026 14:11 користувачем Scoffer, всього редагувалось 1 раз.
-
ChuprinaIevgen
Member
За «ОС Андроід - не Лінукс?» у пристойному товаристві відлучають від термінала.leks: ↑ 24.09.2026 12:56 ОС Андроід - не Лінукс?
-
1234waltz
Member
Так Циркон з Фукції, як і сама Фуксія, ніби напів мертвий. Хіба що хуавеївський чінчонг-чогото-там ядро, але вони його пилили, пилили, і в результаті відмовились від самого Андройда, написав по факту власну ОС. А все інше, то жарти фанатів.Scoffer: ↑ 24.09.2026 14:10Ні. ОС андроїд ніяк не зав'язана на ядрі лінукса, юзає власні драйвера, і має щонайменше ще два альтернативних ядра.leks: ↑ 24.09.2026 12:56ОС Андроід - не Лінукс?
Різниця між андроїдом і GNU/Linux не набагато менша ніж між ними обома і віндою.
Відправлено через 40 секунд:
Тож Андройд так і лишився гвоздями прибитий до перепатченого та набитого костилями Лінукса.
-
1nsane
Member
И да, и нет.leks: ↑ 24.09.2026 12:56 ОС Андроід - не Лінукс?
Оно базируется на ядре линукса и следует основам (всё это файл, многопользовательность, и т.д.).
Но там черт ногу сломит с кастомщиной которую там навели:
1. Гугл.
2. Вендоры.
Чисто навскидку из того, что я помню: залоченные загрузчики, приколы с пробросом библиотек, абсолютно левая сетевка, ВСЕ драйвера в виде закрытых блобов.
Если бы андроид был обычным доступным линуксом, то его можно было бы расковырять до основ, или хотя бы установить просто линукс на голое железо (невозможно по причинам выше).
-
Scoffer
Member
Він жодним чином до ядра лінукс не прибитий. Юзають поки зручно, перестане бути зручно - перестануть юзати. Всі інтерфейси, і драйверні і програмні - свої власні. Це не як в гну де софт прибитий до глібса намертво, глібс до ядра, а драйвера взагалі в самому ядрі, а значить всі альтернативи приречені за замовчуванням.1234waltz: ↑ 24.09.2026 14:28Тож Андройд так і лишився гвоздями прибитий до перепатченого та набитого костилями Лінукса.
Відправлено через 6 хвилин 28 секунд:
Чисто формально андроїд навіть не посікс тому що його лібс біонік на добру половину стандарту поклав. Навіть консольний ніксовий софт без переписування в значній частині випадків не заведеться.
-
tornadox
Member
Це дуже цікаво, і надіюся що можна буде розглянути в майбутньому покупку лептопа чи планшета на X2, але подивимося наскільки ці обіцянки будуть виконуватися. Якраз як закінчиться підтримка Windows 11 на наявних Х2 можливо Квальком і допилить лінукс, то можна буде взяти задешево на ібей 
Відправлено через 3 хвилини 14 секунд:
Відправлено через 3 хвилини 14 секунд:
Із заголовка не зрозуміло, але текст в статті розкриває сутьleks: ↑ 24.09.2026 12:56ОС Андроід - не Лінукс?
Для квалькома геть немає проблеми випустити дистрибутив убунти 24.04 хоч зараз, там всі драйвери будуть у вигляді блобів.Поки що йдеться не про готову операційну систему для звичайних користувачів, а про набір компонентів для розробників та виробників обладнання.
-
Scoffer
Member
Блоби прив'язані до версій ядер, вони не хотять цим займатись, головняк на рівному місці. Відкриють якусь частину, і так косе-криве заллється в ядро, а далі хай воно якось саме(ц)tornadox: ↑ 24.09.2026 15:00Для квалькома геть немає проблеми випустити дистрибутив убунти 24.04 хоч зараз, там всі драйвери будуть у вигляді блобів.
-
1234waltz
Member
Подякуємо за це копролітній архітектурі фінського ядра та "штейб всьо на свті із нонсенс" 
-
tornadox
Member
Саме так.Scoffer: ↑ 24.09.2026 15:03Блоби прив'язані до версій ядер, вони не хотять цим займатись, головняк на рівному місці. Відкриють якусь частину, і так косе-криве заллється в ядро, а далі хай воно якось саме(ц)
Відкритий драйвер = робота заліза десятиліттями. Всі виробники пристроїв на ARM побудували бізнес на одноразових пристроях з контрольованим життєвим циклом. Якщо зараз квака відкриє сирці, виявиться що ентузіастам вдасться реанімувати всі старі WoA буки на старих квалькомах під новим ядром. Такого їм точно не треба.
-
Scoffer
Member
tornadox
Практика показує що ентузіасти без фінансування корпоратами ні на що не здатні. Як там просувається асахі лінукс?)
Відправлено через 7 хвилин 7 секунд:
Навіть не стосуючись драйверів, а просто завести більшість стандартних пакетів досі не змогли.
Відправлено через 11 хвилин 29 секунд:
Ентузіазм сьогодня є, завтра нема, а жрать чомусь хочеться завжди. Бажано щось смачне. Тому особисто я вірую тільки в чудодійну силу грошей.
От як ібм залив лярд в ядро, так воно і стало тим чим стало. А ті ядра, в котрі не залили, давно зникли з історії. Сподіваюсь ти ж не думаєш що лінукс було єдиним чи хоча б першим юнікс-лайк ядром. Або кращим
Практика показує що ентузіасти без фінансування корпоратами ні на що не здатні. Як там просувається асахі лінукс?)
Відправлено через 7 хвилин 7 секунд:
Навіть не стосуючись драйверів, а просто завести більшість стандартних пакетів досі не змогли.
Відправлено через 11 хвилин 29 секунд:
Ентузіазм сьогодня є, завтра нема, а жрать чомусь хочеться завжди. Бажано щось смачне. Тому особисто я вірую тільки в чудодійну силу грошей.
От як ібм залив лярд в ядро, так воно і стало тим чим стало. А ті ядра, в котрі не залили, давно зникли з історії. Сподіваюсь ти ж не думаєш що лінукс було єдиним чи хоча б першим юнікс-лайк ядром. Або кращим
-
tornadox
Member
я б не був таким категоричним, я різні стимулятори, наприклад хтось займається рекомпіляцією консольних ігор в х86 код https://github.com/hedge-dev/UnleashedRecompScoffer: ↑ 24.09.2026 15:35Практика показує що ентузіасти без фінансування корпоратами ні на що не здатні.
та і багато проектів живуть на ентузуазмі, з часом автори отримують донати.
Ну засновник від самого початку проставив ціль в фінансуванні його витрат в розмірі 4000 Eu/mo, і це працювало перших декілька місяців. Гіпотеза, що люди які купують преміальні лептопи готові донатити щомісяця на проект з незрозумілими строками виявилася провальною, такі юзери очікують що все буде працювати з коробки. Якщо не помиляюся, то по залишенні проекту він прямо вказав що покидає проект через фінансові труднощі. А я не бачу чому корпоративні конкуренти епла будуть фінансувати такий проєкт.Scoffer: ↑ 24.09.2026 15:35Як там просувається асахі лінукс?)
Стосовно пакетів не знаю, не маю на чому перевірити, та й навіть якби було, який сенс якщо там половина I/O лептопа не працює.
-
yurius_r
Member
Непогана новина, тож всі ці патчі останні пів року були не якоюсь самодіяльністю окремих інженерів. Навіть так сподіваюся що у 2027-му вже можна буде дивитися в той бік. Поки на б.в., щоб не переплачувати. Але як завезуть в ноути підтримку LPCAMM2, чи що там буде в разі LPDDR6, то можна буде і на нове глянути
-
Ekz0rcyst
Member
Scoffer
Дуже багато маніпуляцій у ваших твердженнях, - гроші це неймовірно потужна сила, але вони не здатні вирішити абсолютно все. Хоча із більшістю ваших тверджень я погоджуюсь.
Дуже багато маніпуляцій у ваших твердженнях, - гроші це неймовірно потужна сила, але вони не здатні вирішити абсолютно все. Хоча із більшістю ваших тверджень я погоджуюсь.
-
yurius_r
Member
Ну-ну. Є дуже велика різниця між просто розробкою ентузіастами і реверс інжінірінгом без документації. А саме другим там займаються. І це диво, що для M1/M2 всіх модифікацій воно там де є. Патчі активно тягнуть в апстрім ядра, хоча поки збирають своє (downstream). Mesa на скільки мені відомо з upstream вже. І навіть в M1/M2 дечого ще не вистачає тіпа апаратного декодування відео, але треба розуміти що реверс таких складних блоків не швидкийScoffer: ↑ 24.09.2026 15:46Як там просувається асахі лінукс?)