Інвертори, БМС, АКБ. Налаштування, тонкощі і т.д. (ділимось досвідом)

Разговоры обо всем
Ответить
Автор
HWBOT OC Team

Sllavko: ↑ 24.09.2026 02:30і вже коли більшість комірок мають 2,7в
Нулевой смысл разряжать настолько сильно. Ниже 3 В энергии уже почти нет. Дальше - резкий обрыв. Даже если очень сильно хотеть - 2,75 В будет буквально край. Посмотрите любые графики кривых (вне зависимости от модели - химия LiFePo4 одинакова).
Sllavko: ↑ 24.09.2026 02:30інвертор встигав повідомляти про низьку загальну напругу (нижче 21 в)
Эта граница задаётся пользователем в настройках. 2,625 В / шт - это совсем грустно.
Sllavko: ↑ 24.09.2026 02:30Це нормальна робота для нових комірок?
Вряд ли Вы все 8 шт заряжали в параллель сутки (или больше) минимальным током (выравнивали по ёмкости), потому вполне нормально.

Практически все фирменные батареи имеют DOD на уровне 90-95 %, иными словами, они даже до 3 В не дают разряжать элементы - на уровне вшитых в BMS параметров.
На тот случай, когда счётчик энергии (SOC) сбился, будет и по напряжению отработка, конечно же.
Sllavko
Junior

acm_fan: ↑ 24.09.2026 03:41 Нулевой смысл разряжать настолько сильно. Ниже 3 В энергии уже почти нет.
Це розумію, але ключове питання в наявному розбалансі, а не в порозі, до якого практично недоцільно розряджати
acm_fan: ↑ 24.09.2026 03:41 Эта граница задаётся пользователем в настройках. 2,625 В / шт - это совсем грустно.

Я б задоволенням виставив на інверторі таке. Але, в мене не такий інвертор, який дозволяє щось налаштувати
Тому, працюю поки з тим, що маю.
Шукаю варіант окремого механізму сповіщення низького заряду, ніж той, що зашитий в інверторі.
Але, мене все ж більше турбує розбаланс.
acm_fan: ↑ 24.09.2026 03:41 Вряд ли Вы все 8 шт заряжали в параллель сутки (или больше) минимальным током (выравнивали по ёмкости), потому вполне нормально.
Ось цього точно не робив, бо не мав обладнання, яким можна було в паралель до 3,6 зарядити.
Але, чомусь думав, що з цим мав справлятися балансир в момент заряду.
Справа в тому, що по верхній межі заряду якраз розбаланс практично відсутній
BorisBrejcha
Member

Sllavko: ↑ 24.09.2026 08:08 Я б задоволенням виставив на інверторі таке. Але, в мене не такий інвертор, який дозволяє щось налаштувати
Шукаю варіант окремого механізму сповіщення низького заряду, ніж той, що зашитий в інверторі.
есть выход как недопускать разряда батареи ниже 12/24/48 вольт (порог настраивается)

Не требуется модифицировать инвертор.
Покупается два девайса. Совместимо со всеми "тупыми" инверторами, которые не умеют настраивать свой порог отключения:

http://www.equicom.ua/ping/acc_sensors/SPWR1/SPWR1.htm
Управляемая розетка SPWR1 предназначена для коммутации напряжения питания на нагрузку 220В 5А, а также для контроля наличия напряжения в сети 220В и для измерения напряжения на аккумуляторе (АКБ). Представляет собой комбинированный корпус с вилкой для подключения к сети 220В и розеткой для подключения нагрузки, имеет провод с зажимами типа "крокодил" для подключения к клеммам АКБ, а также провод с разъемом EXT для подключения к совместимым устройствам серии PING3.

Управляемая розетка может выпускаться в различных модификациях, которые отличаются типом реле, коммутирующего выходное напряжение (с нормально разомкнутыми или нормально замкнутыми контактами), а также наличием или отсутствием встроенного датчика наличия сети 220В и датчика напряжения на АКБ, который в свою очередь может быть рассчитан на разные значения номинального напряжения АКБ.
Документация
http://www.equicom.ua/ping/acc_sensors/ ... WR1doc.htm

Работает в комплекте с http://www.equicom.ua/ping/ping3/ping3.htm

Как только напряжение батареи упадет ниже установленного порога, устройство отключит нагрузку инвертора.

Оно и с телефона и с компа управляется по http, telnet, snmp. Можно с мобилки посмотреть напряжение батареи, выключить принудительно, и проч.
Можно строить графики разряда и заряда, если прикрутить к Заббикс, Микротик, проч.
Последний раз редактировалось BorisBrejcha 24.09.2026 09:39, всего редактировалось 3 раза.
dimus8210
Member

Sllavko: ↑ 24.09.2026 08:08
acm_fan: ↑ 24.09.2026 03:41 Нулевой смысл разряжать настолько сильно. Ниже 3 В энергии уже почти нет.
Це розумію, але ключове питання в наявному розбалансі, а не в порозі, до якого практично недоцільно розряджати
acm_fan: ↑ 24.09.2026 03:41 Эта граница задаётся пользователем в настройках. 2,625 В / шт - это совсем грустно.

Я б задоволенням виставив на інверторі таке. Але, в мене не такий інвертор, який дозволяє щось налаштувати
Тому, працюю поки з тим, що маю.
Але, мене все ж більше турбує розбаланс.
acm_fan: ↑ 24.09.2026 03:41 Вряд ли Вы все 8 шт заряжали в параллель сутки (или больше) минимальным током (выравнивали по ёмкости), потому вполне нормально.
Ось цього точно не робив, бо не мав обладнання, яким можна було в паралель до 3,6 зарядити.
Але, чомусь думав, що з цим мав справлятися балансир в момент заряду.
Справа в тому, що по верхній межі заряду якраз розбаланс практично відсутній
Так справа як раз в порозі до якого розраджаєте :) з таким порогом у всіх подібний розбаланс буде :)
Щоб вирівняти в паралель перед збіркою зарядне не треба, бо в паралелі комірки самі вирівнюються між собою, головне щоб на кожній напруга не сильно відрізнялась з заводу.
Напишіть хоча би який інвертор у вас
BorisBrejcha
Member

порекомендуйте проверенную плату BMS 8S LifePO4 ток 20А
Sllavko
Junior

dimus8210: ↑ 24.09.2026 09:29 з таким порогом у всіх подібний розбаланс буде :)
Мабуть, це те, що я хотів почути.
Чи це ''штатна'' робота комірок при такому розряді
dimus8210: ↑ 24.09.2026 09:29 Напишіть хоча би який інвертор у вас
Це нонейм з Алі. Навіть без будь якого маркування.
Тримає впевнено заявлені 3 кВт і на тому добре.

Відправлено через 3 хвилини 14 секунд:
BorisBrejcha: ↑ 24.09.2026 09:26
Sllavko: ↑ 24.09.2026 08:08 Я б задоволенням виставив на інверторі таке. Але, в мене не такий інвертор, який дозволяє щось налаштувати
есть выход как недопускать разряда батареи ниже 12/24/48 вольт (порог настраивается)

Покупается два девайса. Совместимо со всеми "тупыми" инверторами, которые не умеют настраивать свой порог отключения:

Управляемая розетка SPWR1 предназначена для коммутации напряжения питания на нагрузку 220В 5А, а также для контроля наличия напряжения в сети 220В и для измерения напряжения на аккумуляторе (АКБ). Представляет собой комбинированный корпус с вилкой для подключения к сети 220В и розеткой для подключения нагрузки, имеет провод с зажимами типа "крокодил" для подключения к клеммам АКБ, а также провод с разъемом EXT для подключения к совместимым устройствам серии PING3.

Управляемая розетка может выпускаться в различных модификациях, которые отличаются типом реле, коммутирующего выходное напряжение (с нормально разомкнутыми или нормально замкнутыми контактами), а также наличием или отсутствием встроенного датчика наличия сети 220В и датчика напряжения на АКБ, который в свою очередь может быть рассчитан на разные значения номинального напряжения АКБ.
Документация

Как только напряжение батареи упадет ниже установленного порога, устройство отключит нагрузку инвертора.

Оно и с телефона и с компа управляется по http, telnet, snmp. Можно с мобилки посмотреть напряжение батареи, выключить принудительно, и проч.
Можно строить графики разряда и заряда, если прикрутить к Заббикс, Микротик, проч.
Так, буду дивитися в даному напрямку: сторонній девайс, який голосно сигналізуватиме про відповідний рівень розряду.
Як варіант, є в мене esp32, яку подружив з бмс щоб віддалено бачити параметри акумулятора.
Помучаю ще gpt, щоб допиляти код під це.
dimus8210
Member

Sllavko: ↑ 24.09.2026 12:46
dimus8210: ↑ 24.09.2026 09:29 з таким порогом у всіх подібний розбаланс буде :)
Мабуть, це те, що я хотів почути.
Чи це ''штатна'' робота комірок при такому розряді
dimus8210: ↑ 24.09.2026 09:29 Напишіть хоча би який інвертор у вас
Це нонейм з Алі. Навіть без будь якого маркування.
Тримає впевнено заявлені 3 кВт і на тому добре.

Відправлено через 3 хвилини 14 секунд:
BorisBrejcha: ↑ 24.09.2026 09:26

Документация

Так, буду дивитися в даному напрямку: сторонній девайс, який голосно сигналізуватиме про відповідний рівень розряду.
Як варіант, є в мене esp32, яку подружив з бмс щоб віддалено бачити параметри акумулятора.
Помучаю ще gpt, щоб допиляти код під це.
Так посилання на інвертор, чи тип який. У мене на jkbms навіть нижче вольтаж чим у вас стоїть, але інвертор datouboss типу автомобільний під свинець налаштований з заводу, відсікає по напрузі що комірки не встигають піти в розбаланс
Sllavko
Junior

dimus8210: ↑ 24.09.2026 12:57 Так посилання на інвертор, чи тип який. У мене на jkbms навіть нижче вольтаж чим у вас стоїть, але інвертор datouboss типу автомобільний під свинець налаштований з заводу, відсікає по напрузі що комірки не встигають піти в розбаланс
https://a.aliexpress.com/_EJmBhKW
Цей починає пищати, коли загальна напруга стає менше 21в, тобто порядка 2,6 на комірку.

Але, коли в мене 2,7+ по 7 комірках, то 8 провалюється нижче 2,55. І він не встигає сповістити про розряд.
Ось це мене і турбує.
Hotspur
Member

Sllavko: ↑ 24.09.2026 02:30Зібрав акум на 8s.
Виставив на jk bms uvp 2,55 в.
Десь при напрузі на комірці 2,8-2,9 в. починається розбаланс більше 0,01в і вже коли більшість комірок мають 2,7в, одна із 8 провалюється нижче 2,55. В момент спрацювання uvp, Різниця між найбільш зарядженою і найменш зарядженою становить більше 0,25 в.
Це нормальна робота для нових комірок?
який ампераж зарядки і розрядки. опір кожної комірки міряв ?
BorisBrejcha
Member

dimus8210: ↑ 24.09.2026 12:57 Так посилання на інвертор, чи тип який. У мене на jkbms навіть нижче вольтаж чим у вас стоїть, але інвертор datouboss типу автомобільний під свинець налаштований з заводу, відсікає по напрузі що комірки не встигають піти в розбаланс
Я писал про любой инвертор, расчитанный только на свинцовые батареи. У них прошито отключение при напряжении батареи 10,5 вольт, что слишком опасно для батареи LiFePO4 (если конечно встроенная БМС не отключит батарею раньше).

Для инверторов, расчитанных на LiFePO4 - такой девайс (http://www.equicom.ua/ping/acc_sensors/SPWR1/SPWR1.htm)
не нужен. Инвертор выключится ранее чем сработает защита бмс.
Alexsandr
Member

Sllavko: ↑ 24.09.2026 02:30 Маю нові Eve mb31 (314 a/г)
Зібрав акум на 8s.
Виставив на jk bms uvp 2,55 в.
А тут просто бмс вирубає по захисту в найнеочікуваний момент
2,7в і неочікуване відключення? На такій нарузі давно очікуване. при зарядці також дисбаланс?
Sllavko
Junior

Hotspur: ↑ 24.09.2026 13:35 який ампераж зарядки і розрядки. опір кожної комірки міряв ?
Заряд 50 ампер
Розряд 20-70: 70 це коли тимчасово вмикаю мікрохвильовку чи кавоварку.
А так, звичайне споживання квартири в районі 500-600 ват.

Опір по комірках однаковий 0,16-0,14 мОм
Опір між перемичками теж однаковий, в районі 0,18-0,2 мОм

Комірки вже тасував місцями. Статтстика така ж: найбільш заряджена залишається та сама, найменш заряджена - та сама.

Початок балансування був на 3,4 в. Тригер - 0,01в.Під час заряду балансир почав працювати кілька разів лише на рівні 3,59-3,6 в. Тобто, розбалансу по верху немає.
Є лише по низу. І в міру відсутності багатого досвіду експлуатації, я не розумію, чи це норма.

Відправлено через 9 хвилин 1 секунду:
Alexsandr: ↑ 24.09.2026 16:38 2,7в і неочікуване відключення? На такій нарузі давно очікуване. при зарядці також дисбаланс?
Для мене неочікуване, тому і запитую тут, як в кого.
1.Почнемо з даташиту виробника: мінімальна напруга розряду 2,5 в. Тобто, я не вганяю акум в режими, не передбачені виробником, якщо в мене стоятиме умовних 2,6 на комірку.

2. В мене були інші уявлення про роботу нових комірок, де розбаланс по верху і по низу не перевищує 0,1в.

3. В мене є досвід використання готової збірки з Алі. Там навіть при б/у комірках (китайці не наєбуть, не проживуть) з таким же розбалансом до 0,2-0,3 в (по верху чи по низу), але з додатковим активним балансиром на 4а, при низькому споживанні цілком доходило до загальної напруги 20,9 коли мій інвертор повідомляв, що через хвилину-дві він вимкнеться. І я мав шанс і час на перекоючення на мережу вручну.
Alexsandr
Member

Sllavko: ↑ 24.09.2026 16:38 Початок балансування був на 3,4 в. Тригер - 0,01в.Під час заряду балансир почав працювати кілька разів лише на рівні 3,59-3,6 в. Тобто, розбалансу по верху немає.
Є лише по низу. І в міру відсутності багатого досвіду експлуатації, я не розумію, чи це норма.
За звичай ємність йде з запасом у нових комірок, а вказується або типова (номінальна) ємність. У цієї комірки може бути просто ємність трохи нижче від сусідів. у ваших комірок ємність за звичай 324–330 Ah у цієї ж схоже ближче до номіналу. тому вона може і провалюватись в самому кінці в зрівняні с сусідніми комірками. в будь якому випадку напруга вже така що там мова добре якщо про процент ємності. і заводські коливання можуть таке видати як я думаю.
Sllavko
Junior

Alexsandr: ↑ 24.09.2026 16:48 За звичай ємність йде з запасом у нових комірок, а вказується або типова (номінальна) ємність. У цієї комірки може бути просто ємність трохи нижче від сусідів. у ваших комірок ємність за звичай 324–330 Ah у цієї ж схоже ближче до номіналу. тому вона може і провалюватись в самому кінці в зрівняні с сусідніми комірками. в будь якому випадку напруга вже така що там мова добре якщо про процент ємності. і заводські коливання можуть таке видати як я думаю.
Ось це ближче до правди. Я теж так думаю.
Власне, продавець пропонує дати йому комірку на тест ємності. Я впевнений, що вона покаже номінал, а сусідні будуть більше номіналу. Тому й різниця.
Тобто, як мінімум це можуть бути комірки grade B
А через цю різницю в фактичній ємності я переживаю, що вона перша почне деградувати, навіть, коли я зміню нижній поріг розряду до 3 вольт.
Alexsandr
Member

Sllavko: ↑ 24.09.2026 16:47
Для мене неочікуване, тому і запитую тут, як в кого.
1.Почнемо з даташиту виробника: мінімальна напруга розряду 2,5 в. Тобто, я не вганяю акум в режими, не передбачені виробником, якщо в мене стоятиме умовних 2,6 на комірку.
воно то так, але знос значно більший ніж ці кілька процентів ємності.
Sllavko: ↑ 24.09.2026 16:47 2. В мене були інші уявлення про роботу нових комірок, де розбаланс по верху і по низу не перевищує 0,1в.
Таки не розряджайте до "суха" якщо там різна ємність, а вона по любому не ідентична, то якась комірка сяде першою. на тій неділі витягнув з світильника три АА єлементи, з'єднання послідовне, 2 елементи 1,4в один 0.9в. ставились однакові з однієї упаковки.
Sllavko: ↑ 24.09.2026 16:47 3. В мене є досвід використання готової збірки з Алі. Там навіть при б/у комірках (китайці не наєбуть, не проживуть) з таким же розбалансом до 0,2-0,3 в (по верху чи по низу), але з додатковим активним балансиром на 4а, при низькому споживанні цілком доходило до загальної напруги 20,9 коли мій інвертор повідомляв, що через хвилину-дві він вимкнеться. І я мав шанс і час на перекоючення на мережу вручну.
можливо китайці таки пхають не навмання а щось підбирають. в мене при зарядці бувають моменти коли дисбаланс 0,06в китайці щось зібрали. Балансир потім виправляє, але. Оце дисбаланс, а у вас все краще, скільки там 1-1,5% ємності?

Отправлено спустя 2 минуты 52 секунды:
Sllavko: ↑ 24.09.2026 16:54 А через цю різницю в фактичній ємності я переживаю, що вона перша почне деградувати, навіть, коли я зміню нижній поріг розряду до 3 вольт.
не буде якщо напруга біля 3в. буде не гірше сусідів. ви різницю бачити лише тоді, коли порівнюєте фактично повну ємність комірок, а вони ніколи не будуть однаковими. ємність вашої по прикидкам вкладається в номінал. Якщо б могли усі комірки робити не 314А/ч а більше, то і вказали б більше. А так вони вказують менший номінал не просто так. в кінці і початку заряду графік розряду зовсім не лінійний тобто досить велика різниця напруги відповідає малій різниці в ємності.
Sllavko
Junior

Alexsandr: ↑ 24.09.2026 16:59 воно то так, але знос значно більший ніж ці кілька процентів ємності.

Це все зрозуміло.
Але,інколи в блекаут і ці кілька процентів важливіші за той знос.
Alexsandr: ↑ 24.09.2026 16:59 Таки не розряджайте до "суха" якщо там різна ємність, а вона по любому не ідентична, то якась комірка сяде першою. на тій неділі витягнув з світильника три АА єлементи, з'єднання послідовне, 2 елементи 1,4в один 0.9в. ставились однакові з однієї упаковки.
Власне, я хотів, мабуть, почути, що це нормальна стандартна робота всіх нових комірок на таких низьких розрядах. А не я вчергове ''неадаха'' і купив якусь херню.
Бо поради про ''підняти нижню межу'' не дають відповіді, чи ок така робота комірок.
Власне, і продавець не міг мені підтвердити внятно, що це нормально/ненормально.

Alexsandr: ↑ 24.09.2026 16:59
можливо китайці таки пхають не навмання а щось підбирають. в мене при зарядці бувають моменти коли дисбаланс 0,06в китайці щось зібрали. Балансир потім виправляє, але. Оце дисбаланс, а у вас все краще, скільки там 1-1,5% ємності?
Конкретно в моїй збірці:
Комірки розташовані вертикально і горизонтально. Шини різної довжини.
Мають різний опір. Суттєво різний.
При заявленій ємності 140 а/г маємо фактичні 118 а/г.
Тобто, різниця на 16%, що як би натякає, що комірки відпахали своє.
Власне, Алік в спорі став на мою сторону і я в продавця відсудив 16% від ціни.
Якби не осінь і початок блекаутів (замовляв ще влітку і більше місяця пливло), то б повернув з повним відшкодуванням.
Alexsandr
Member

dimus8210: ↑ 22.09.2026 09:41 тесловський акум спалив приміщення
https://www.facebook.com/share/v/1BAXo8XUCU/
цікаво. Але тесла контролює ячейки в себе, відкючає цілими блоками якщо щось не так і має охолодження. а що там з розбитих або малоробочих батарей витягли і зібрали умільці питання. Краще не ризикувати таким.
Hotspur
Member

Alexsandr: ↑ 24.09.2026 16:48За звичай ємність йде з запасом у нових комірок, а вказується або типова (номінальна) ємність. У цієї комірки може бути просто ємність трохи нижче від сусідів. у ваших комірок ємність за звичай 324–330 Ah у цієї ж схоже ближче до номіналу. тому вона може і провалюватись в самому кінці в зрівняні с сусідніми комірками.
так

Відправлено через 2 хвилини 28 секунд:
Sllavko: ↑ 24.09.2026 16:47Заряд 50 ампер
Розряд 20-70: 70 це коли тимчасово вмикаю мікрохвильовку чи кавоварку.
А так, звичайне споживання квартири в районі 500-600 ват.

Опір по комірках однаковий 0,16-0,14 мОм
Опір між перемичками теж однаковий, в районі 0,18-0,2 мОм
все добре
Alexsandr
Member

Sllavko: ↑ 24.09.2026 17:20
Бо поради про ''підняти нижню межу'' не дають відповіді, чи ок така робота комірок.
Власне, і продавець не міг мені підтвердити внятно, що це нормально/ненормально.
Якщо враховувати природній дисбаланс ємності, то це нормально. яку ємність загалом витягаєте? добавте скільки там інвертор жере.
Sllavko: ↑ 24.09.2026 17:20 Конкретно в моїй збірці:
Комірки розташовані вертикально і горизонтально. Шини різної довжини.
в мене китайці в загалі прописали однаковий опір в БМС, ніхто нічого не міряв. колись може доберусь, але зараз працює і слава богу.
Ответить