Новини
Останні статті і огляди
Intel готує процесор сімейства Raptor Lake Next із конфігурацією ядер 8P+8E на заміну Core i5-14600K
-
AlexWest
Member
Ламаю голову, чи є сенс чекати проци з тим BLLC(3D) кешем, чи ліпше брати це, щоб не платити цілу котлету за перехід на DDR5. Не впевнений, що різниця в продуктивності цього вартуватиме. Та й 1700 відшліфована платформа, а NOVA LAKE S як би не повторила долю перших Райзенів.
Востаннє редагувалось 18.09.2026 12:35 користувачем AlexWest, всього редагувалось 1 раз.
-
zalizo_org
Member
Згоден, попередній був 1155 завдяки звірячому потенціалу розгону санді і айві бріджst0k: ↑ 18.09.2026 12:31 Кращий сокет інтела останнього десятиріччя
-
VladimirV
Member
Та це реально рефреш 13700К. Ну що вони там можуть зробити? Чи хтось справді вірить, що вони в цей рефреш досиплять L2 або L3?AlexWest: ↑ 18.09.2026 12:34проци з тим BLLC(3D) кешем
Всі ми добре знаємо Інтел, якщо б досипали кешів на ядро, то кому тоді взагалі буде потрібен I7 14700?
Cкоріше за все це той же 13700-й, якому буст P-ядер піднімуть з 5,4 до 5,5. Нехай це буде моє вангування, я на це роблю ставку
БЛЛЦ кеш має бути щось принципово новим для Інтелу.
-
zalizo_org
Member
А що з першими райзен не так? Чудові процесори були ж. Історично вони вийшли в епоху панування і7 6700К і 7700К + 5820К і 6800К. Як на мене 1700X в тому контексті був бомбою, власне причиною того що я в березні 2017 заскочив на АМ4 і просидів аж до серпня 2023AlexWest: ↑ 18.09.2026 12:34 Та й 1700 відшліфована платформа, а NOVA LAKE S як би не повторила долю перших Райзенів.
-
Earanak
Member
zalizo_org, у меня как раз был 6-тиядерный 6800K на одном компе и 1800X купленный на релизе, на другом компе.
Я по началу из компа на 1800X сделал основную систему, но уже месяца через ~четыре - снова вернулся на 6800K, а 1800X скинул на рендер ноду. Потому что однопоток у 1800X - сосал. И затупы в рабочем софте вымораживали. Да и в играх он похуже был. Все что он быстрее делал так это рендрил, и стоил относительно 5960X/6900X - недорого. В общем по моему опыту - 1800X был еще тем тормозом, да и четыре двуранговые плашки памяти гнались просто отвратительно. Все эти проблемы были спустя год-полтора и на 2700X, только вот с 3950X я бы сказал что стало 'норм'.
Я по началу из компа на 1800X сделал основную систему, но уже месяца через ~четыре - снова вернулся на 6800K, а 1800X скинул на рендер ноду. Потому что однопоток у 1800X - сосал. И затупы в рабочем софте вымораживали. Да и в играх он похуже был. Все что он быстрее делал так это рендрил, и стоил относительно 5960X/6900X - недорого. В общем по моему опыту - 1800X был еще тем тормозом, да и четыре двуранговые плашки памяти гнались просто отвратительно. Все эти проблемы были спустя год-полтора и на 2700X, только вот с 3950X я бы сказал что стало 'норм'.
-
alexeygalas
Member
Найбільша і найвагоміша зміна - DLVR. Решта це той самий Raptor LakeБарбарис: ↑ 18.09.2026 11:30просто в 14 покращення фізичні від деградації(з 25 року, здається) та біоса
-
Барбарис
Member
zalizo_org, до речі ні, фінальний мікрокод ще був весною 26. Більшість вендорів ще вносили якісь правки, бо я оновився раз перед збіркою, а тоді ще викотили.
Райзени вийшли гарні та конкурентні, але загалом придатні лише з 3 покоління і то не завжди по причині пам'яті. Вже лиш 4 плати більш менш всеядні. Інтели просто тоді були добре вилизані та підправлені.
Райзени вийшли гарні та конкурентні, але загалом придатні лише з 3 покоління і то не завжди по причині пам'яті. Вже лиш 4 плати більш менш всеядні. Інтели просто тоді були добре вилизані та підправлені.
Востаннє редагувалось 18.09.2026 13:04 користувачем Барбарис, всього редагувалось 1 раз.
-
Stiff
Member
не знаю, с 1700 вечно мучался с перегревом, скальпы, термопасты, водянки, все равно в нагрузках предельные температуры, периодические бсоды, деградация несмотря на своевременное обновление биоса. Вечное сидение в биосе с этими настройками андервольтинга.
поставил последнее поколение, просто воткнул в сокет, и все, ничего не настраивал, гайды не смотрел. Перестал слышать вентиляторы, играется точно так же. Рендерится точно так же. Для простого казуального пользователя самое оно. Я не отрицаю, что возможно у владельцев супер мощных водянок таких проблем не возникало, но для основной массы, эти печки это геммор, никому из своих знакомых я не посоветую связываться с 1700 сокетом, если проц выше чем i5. Хотите i7-i9 берите core ultra. Я отвечаю, когда поставил, я кайфанул от того, что мне тупо ничего больше не надо делать, и начал засыпать спокойно, зная что у меня не вылетит рандомній бсод во время игровой/рабочей сессии. В пользовании было 2шт 13900k и 2шт 14900k, по два новых и по два БУ.
поставил последнее поколение, просто воткнул в сокет, и все, ничего не настраивал, гайды не смотрел. Перестал слышать вентиляторы, играется точно так же. Рендерится точно так же. Для простого казуального пользователя самое оно. Я не отрицаю, что возможно у владельцев супер мощных водянок таких проблем не возникало, но для основной массы, эти печки это геммор, никому из своих знакомых я не посоветую связываться с 1700 сокетом, если проц выше чем i5. Хотите i7-i9 берите core ultra. Я отвечаю, когда поставил, я кайфанул от того, что мне тупо ничего больше не надо делать, и начал засыпать спокойно, зная что у меня не вылетит рандомній бсод во время игровой/рабочей сессии. В пользовании было 2шт 13900k и 2шт 14900k, по два новых и по два БУ.
-
alexeygalas
Member
Так 6800K це ж Broadwell-E HEDT 4 канальна платформа. Куди йому з таким тягатись було. Ясно що чуда би не відбулось навіть при 2х додаткових ядрахEaranak: ↑ 18.09.2026 12:59но уже месяца через ~четыре - снова вернулся на 6800K, а 1800X скинул на рендер ноду. Потому что однопоток у 1800X - сосал. И затупы в рабочем софте вымораживали
-
Earanak
Member
Stiff, да я знатно настрадался со своим 13900KF что бы зажать его в ~235вт при ~40к CBR23 баллах и температурами в суточных рендерах до ~75 градусов. Было много боли и экспирементов. И наверное самое обидное что с того времени я уже и забыл даже все нюансы по его настройке. Но, вот уже 46-ой месяц как он работает без проблем, пережив по ~30-40 часов рендеров в Corona, в рабочую неделю )) И конечно сохранив свои частоты/результаты в нагрузках. Если вдруг буду брать Nova Lake 52-ядерный то наверное снова придется страдать с этим всем... У 9950X3D как то все значительно проще было. Погонял CoreCycler, прохавал дельту между чиплетами, проверил наличие паршивых ядер - и бахнул оффсеты, готово. А там сиди изучай все эти IA CEP/UVP/TVB/SVID Behavior, AC/DC, VFPoint, и еще следи за сранью которой гадят в профилях с обновлениями Биосов 
Востаннє редагувалось 18.09.2026 13:08 користувачем Earanak, всього редагувалось 1 раз.
-
alexeygalas
Member
Stiff
Підписуюсь під кожним словом. 265K може жити під середнім повітряним кулером без проблем. 14700K моментально набирає температуру навіть з андервольтом. І там СРО просто показана
Підписуюсь під кожним словом. 265K може жити під середнім повітряним кулером без проблем. 14700K моментально набирає температуру навіть з андервольтом. І там СРО просто показана
-
Earanak
Member
В моих рабочих задачах ПСП ОЗУ (четырехканал) не давал никакого профита. Проверено было неоднократно.alexeygalas: ↑ 18.09.2026 13:04Так 6800K це ж Broadwell-E HEDT 4 канальна платформа. Куди йому з таким тягатись було. Ясно що чуда би не відбулось навіть при 2х додаткових ядрахEaranak: ↑ 18.09.2026 12:59но уже месяца через ~четыре - снова вернулся на 6800K, а 1800X скинул на рендер ноду. Потому что однопоток у 1800X - сосал. И затупы в рабочем софте вымораживали
А сам по себе 6800К был послабее в плане однопотока/частот буста чем обычный мейнстримовый 6700К.
Я кстати когда второй комп брал, половину памяти скинул туда, оставив двухканал, каких то проблем с этим у 6800К не возникло.
Вообще если посмотреть в работе на Bandwidth контроллера памяти то мне для работы хватит одноканала 2666Mhz/CL20, приблизительно.
Изначально 6800К брался что бы напихать 64гб а потом и 128гб. На 5960X/6900X-6950X денег не хватало тогда.
А рузен стоил как мусор, по меркам HEDT, идеальная рендер-нода вышла. Как потом с 3950X/5950X
Востаннє редагувалось 18.09.2026 13:17 користувачем Earanak, всього редагувалось 1 раз.
-
Kassatka
Member
Та пофіг, що там у неймінгу відбувається, хто шарить, то розбереться. Головне, щоб продовжувало відбуватися поступове збільшення споживчих якостей. Спочатку в ніші i7 8P+8E замінили на 8P+12E, тепер от у ніші верхніх i5 6P+8E заміняють на 8P+8E. Це неабиякий прогрес. Усе ж це буде ніша i5/Core 5, а не i7/Core 7, а це найбушніше.
-
leif
Member
абсолютно все так і було. але нефанати досі не визнають) скільки тисяч мінусів я тут зібрав все це стверджуючи навіть не порахуватиEaranak: ↑ 18.09.2026 12:59Я по началу из компа на 1800X сделал основную систему, но уже месяца через ~четыре - снова вернулся на 6800K, а 1800X скинул на рендер ноду. Потому что однопоток у 1800X - сосал. И затупы в рабочем софте вымораживали. Да и в играх он похуже был. Все что он быстрее делал так это рендрил, и стоил относительно 5960X/6900X - недорого. В общем по моему опыту - 1800X был еще тем тормозом, да и четыре двуранговые плашки памяти гнались просто отвратительно. Все эти проблемы были спустя год-полтора и на 2700X, только вот с 3950X я бы сказал что стало 'норм'.
zen/zen+ фігня повна. якщо говорити про комфорт і доцільність, то придатні для дуже вузького кола задач
zen2 вже норм, придатні для чого завгодно, а особливо для вузького кола задач
zen3 дуже добре, енергоефективно і взагалі бімба (sic)
zen4/5 просто офігєнно, тотальна перемога
-
Kassatka
Member
Не влізе мабуть. І окрім площі ще й жор. Одне P ядро за площею й за зайняттям позиції в кільцевій шині еквівалентне блоку з 4 e ядер. Тож 16P+0E це еквівалент не 8P+8e і навіть не 8P+16e, а 8P+32e. А от 12P як раз еквівалент топовому 8P+16e, тільки його в масовий сегмент не випустили.yurius_r: ↑ 18.09.2026 12:34А може 16P+0E? Без всього цього
-
dext
Member
Немає в RPL DLVR, може фізично і є, але деактивований, опція DLVR Bypass ні на що не впливає, перевірено.alexeygalas: ↑ 18.09.2026 13:01 Найбільша і найвагоміша зміна - DLVR. Решта це той самий Raptor Lake
Головна відмінність для пересічого - кращі напруги та андервольт на B-чипсетах
-
alexeygalas
Member
dext
Точно, цей момент випав з пам*яті. Його заготували для Arrow Lake. А в рапторах він не працював через апаратні обмеження платформи. Все вірно
Точно, цей момент випав з пам*яті. Його заготували для Arrow Lake. А в рапторах він не працював через апаратні обмеження платформи. Все вірно
-
Piter Cantrope
Member
Новіші k plus вже норм. І продаються за непоганими цінами. 250k plus дешевший за 14600k. І є кращим процом у всьому, окрім того, що не може працювати з DDR4waryag: ↑ 18.09.2026 09:52 Він не те, щоб надто вдалий, але наступний це просто катастрофа, помножена на ШІ катастрофу.
-
zalizo_org
Member
Я також зайшов на AM4 прямо на релізі. По суті, був одним із перших користувачів платформи в Україні, бо процесор мені прилетів літаком буквально через кілька днів після старту продажів в США. В Україні на момент моєї покупки ще не тих проців не завезли взагалі.Earanak: ↑ 18.09.2026 12:59 zalizo_org, у меня как раз был 6-тиядерный 6800K на одном компе и 1800X купленный на релизе, на другом компе.
Якраз обирав, що краще: взяти материнку на X99 з процесором Core i7-5820K чи 6800K, чи ризикнути і зайти на новий восьмиядерник від AMD. У підсумку вирішив, що оскільки платформа зовсім нова і їй обіцяють життя щонайменше до 2020 року, попереду вийде кілька ітерацій і сама архітектура розвиватиметься доволі стрімко, що згодом історично й підтвердилося. До того ж під X99 треба було купувати реально дорогу плату, а я хотів вкластися плюс-мінус у 100 баксів. В результаті мені вдалося вихопити плату, яка повністю перекривала мої потреби, всього за 107 доларів прямо з доставкою додому. Далі купив комплект оперативки на 32 ГБ (чотири модулі по вісім), половину з яких одразу продав, щоб компенсувати вартість переходу. У підсумку все вийшло супердешево: 55 баксів за 16 ГБ пам'яті (2x8GB DDR4 2800MHz dual rank), 352 долари за процесор і 107 за плату. Звісно, це не зовсім безкоштовно, пару сотень довелося докласти, але це був мізер у порівнянні з тим, що я отримав. На 2011-3 за цю суму не виходило взяти навіть процесор із материнкою, хіба що довго й нудно вишукувати б/в 5820К за якийсь суперцінник.
Зафіксований на 3,8 ГГц по всіх ядрах при напрузі 1,375 В мій 1700X працював швидше за стоковий 1800X. В іграх виходило десь плюс-мінус між 5820К та 6800К, а от у паралельних обчисленнях 1700Х був значно продуктивнішим. Єдиним винятком залишалися задачі з інтенсивним навантаженням на підсистему пам'яті, там, само собою, чотириканальна перевага HEDT таки давалася взнаки.
Утім, у загальному підсумку AM4 виглядала як найкраще з двох світів, тож я свічнувся з величезним задоволенням. Жодних затупів чи дитячих хвороб у мене не спостерігалося (окрім того що пару місяців частоту памяті неможливо було підняти вище за 2667МГц). А вже подальший перехід на 12600KF і згодом на 14600KF просто додав системі загальної відгукливості.
Та сама ситуація, мої планки дворанкові (2800МГц G.Skill під intel XMP) можна розігнати в підсумку до 3067МГц, тому я вирішив таки підтиснути таймінги і залишити 2800МГц.В общем по моему опыту - 1800X был еще тем тормозом, да и четыре двуранговые плашки памяти гнались просто отвратительно.
Відправлено через 20 хвилин 8 секунд:
Мені здається ми трохи про різне, бо основні проблеми були закриті ще до 2025-го. В жовтні 2024 (конкретно для моєї плати) BIOS 4001 для Prime Z690-A отримав Intel microcode 0x12B, який корегував підвищені запити напруги в слабкому/помірному навантаженні для усунення Vmin shift, а січневий BIOS 4101 уже довів цю схему до нормальної практичної стабільності. ASUS прямо вказувала на покращення stability/performance і повернула можливість відключення C1E; травневий мікрокод 0x12F Intel випустила вже як доповнення до 0x12B через обмежену кількість випадків у специфічному сценарії багатоденної роботи на низькому/легкому навантаженні, причому без вимірюваного впливу на продуктивність, тобто це було радше подальше допилювання, а не якесь нове фундаментальне виправлення.Барбарис: ↑ 18.09.2026 13:01до речі ні, фінальний мікрокод ще був весною 26. Більшість вендорів ще вносили якісь правки, бо я оновився раз перед збіркою, а тоді ще викотили.