С одному стороны, может выглядеть интересно, так как интересная штука для своей аудитории и даже может быть интересно тем, кто хотел бы опробовать обычные игры в VR, особенно с DLSS 5.
Но:
- В Украине будет стоить 100000+ гривен, что уже ставит рациональность под сомнение.
- Мало сомнений? Готовьте сверху минимум RTX 5070 Ti/5080 - 60000-80000 гривен (а лучше RTX 5090 ), с обвесом технологий DLSS и DMFG. 2Kx2K дисплей - не шутка, а их тут два.
- Малая автономность.
- ARM вызывает большие вопросы касательно нативной поддержки игр.
В общем, как-то это amazing crazy и даже безумнее Steam Machine выглядит. Крайне специфический продукт для стриминга.
Но что более интересно - это то, как Valve попробует сделать из ARM игровую платформу. Вот реально интересно, учитывая успех SteamOS.
Очечи конечно интересные, но не за стоимость квеста 3 с доп. трекерами глаз, рта и тела. Им бы поменьше курить
Відправлено через 2 хвилини 18 секунд:
warp37: ↑
15.09.2026 08:08
Но что более интересно - это то, как Valve попробует сделать из ARM игровую платформу. Вот реально интересно, учитывая успех SteamOS.
Всякие анберники и другие топовые андроид консоли уже как минимум год х86 игры запускают. Вольво тут не первые
Ой щя почнется про ціну.
Порівнювати треба тільки з Meta Quest 3, який Марк Уродовіч продає по суті за собівартістю виключно заради захоплення ринку! Потім впаяє ціну дику за девайс, та і свої всраті сервіси.
Можна сказати садить на голку споживача!
А от Steam Frame вже потужніший і, відверто, людьми для людей зроблений!
Snapdragon 8 Gen 3 у Steam відверто потужніший за Snapdragon XR2 Gen 2 у Meta.
Сховища або менше, або більше (самі обираєте, а не за вас дядя обирає). А швидкість сховища можна не порівнювати: Meta Quest 3 — UFS 3.1; Valve Steam Frame — UFS 4.0. Тобто Стім вдвічі швидше.
У Steam Frame стоїть 16 ГБ швидшої пам'яті LPDDR5X, тоді як у Quest 3 — 8 ГБ звичайної LPDDR5.
SteamOS, ігор запускаються через Proton (х86). У Meta - тупо ведроид і все. Ніц іншого. Так там є трошки сумісніть х86. Але це все дууууууже обмежено.
Ну і нормальна маржа компанії, яка продає продукт, а не сервіс по підсаджуванню лузера на всраті сервіси фейсбука (це головний продукт компанії урода).
Ремонтопридатність у Meta відсутня, бо так дешевше. А Steam розмираєтся і замінюются модулями все що треба полагодити, і так дорожче.
Короче, пристрої зовсім різні. Для різних людей, і цілей. Meta тут виглядає як платформа для "когось", а Steam - готовий продукт який посуті обмежений тільки SteamOS.
SteamOS - це та сама що і у SteamDeck та SteamMachine, які успішно вміють у дуже багато ігор.
Я ще одне доповню: фактично це перша, VR-гарнітура яка майже не обмежує гравця в виборі ігор.
Відправлено через 2 хвилини 19 секунд: warp37
У вас 5080 та 9800x3d... і ви несете чухню про ціну?
Востаннє редагувалось 15.09.2026 08:48 користувачем alex_sul, всього редагувалось 2 разів.
hohlid19
Владелец мета? Тогда понятно - своє железо свято!
Ну во первых всё это стоит переплату в 2 раза?
Например потому что комплектуха чуть ли не в два раза мощней, не?
А еще:
-оперативи больше
-слот для SD
-малий вес
- Wifi 7
- читал что хотел читать, или то что написано?
Ну і нормальна маржа компанії, яка продає продукт, а не сервіс по підсаджуванню лузера на всраті сервіси фейсбука (це головний продукт компанії урода).
Яка різниця, яка у мене конфігурація? Якщо для мене Ryzen 7 9800X3D i RTX 5080 є цілком виправданою покупкою для геймінгу, то ось VR-гарнітура навіть за 20000-30000 гривень - ні, бо вважаю це грошима на вітер.
Например потому что комплектуха чуть ли не в два раза мощней, не?
А еще:
-оперативи больше
-слот для SD
-малий вес
- Wifi 7
- читал что хотел читать, или то что написано?
Я правильно понимаю, что слот под карту, оперативка и чуть мощнее проц делает цену в х2? Хорошо, а где трекинг рук? RGB камеры? Нормальный AR? Или бедная инди студия не может в убыток работать ради развития ВР индустрии? Что Мета, что Вольво требуют свои сервисы, так почему я, как конечный пользователь, должен чёт думать? Учитывая то, что свисток подтягивается только при запуске стима, это очередное гумно, которое без сервисов самих Вольво не работает, почему я должен смотреть на Фрейм?
на всякий случай уточню, я говорю не про всякие инди-проекты типа Beat Saber, а полновесные ААА игры типа Alyx или Flight Simulator VR - вот там стабильно под 20гб улетало на гарнитуре с 2880 × 1600 на глаз
на всякий случай уточню, я говорю не про всякие инди-проекты типа Beat Saber, а полновесные ААА игры типа Alyx или Flight Simulator VR - вот там стабильно под 20гб улетало на гарнитуре с 2880 × 1600 на глаз
На высоких Аликс, когда была 6700хт, вроде нормально шла в 70-90 ФПС на гарнитуре Пико 4. Так чт не знаю
alex_sul
В быльшості з тобою згоден, але вальву треба якось мотивувати купівлю цього шлему розвитком VR ігор на ПК\ARM64. Алікс дуже крута гра, але вийшла ще в 2020 році, хоча то що він буде запускатись нативно на шлемі, досить цікаво.
Помню когда купил 1060 то были первые вр гарнитуры около 550 баксов хотел заказать, но оплата в филлипины ибей сорвалась, забил, потом периодически за рынком следил, цена в 1к оправдана с учётом комплектации но не более, Я брать не буду , есть ещё кое что в 1к что надо взять и там налог 30 процентов сверху, за ндс и военный и налог на посылки выше 150.... Так что серый импорт для vr может кто и сумеет...
В інтернеті вже є багато оглядів, раджу ознайомитися, а не гадати на кавовій гущі з 2-х абзаців тех. х-к які тут опублікували. Ось переклад з огляду IGN https://www.ign.com/articles/steam-frame-review стосовно ціни
Як і у випадку з майже будь-яким апаратним забезпеченням цього року, ціну Steam Frame важко ігнорувати. Базова версія гарнітури коштує 1059 доларів (з 256 ГБ вбудованої пам’яті), а модель на 1 ТБ, яку я тестував, — 1299 доларів. Така ціна, ймовірно, відлякає багатьох, хто просто шукає якісну автономну VR-гарнітуру, особливо з огляду на наявність на ринку Meta Quest 3 за 599 доларів.
Також є PS VR2 за 399 доларів, яка тепер технічно працює з ПК, але має оптику з нижчою роздільною здатністю, ніж у Steam Frame (хоча й використовує OLED-дисплеї), а також лицьову накладку, яка мені так і не підійшла ідеально. До того ж, для підключення до ПК потрібно купувати адаптер за 79 доларів, і навіть після цього ви залишатиметеся прив’язаними дротом до комп’ютера під час гри.
Однак Steam Frame насамперед позиціюється як бездротова гарнітура для PCVR із можливостями автономної роботи, а не навпаки. Valve доклала чимало зусиль, щоб забезпечити максимально плавний бездротовий досвід у PCVR завдяки бездротовому адаптеру (донґлу) для діапазону 6 ГГц, що входить до комплекту. Це в поєднанні із системою відстеження inside-out (за допомогою чотирьох камер на передній панелі) та вбудованою функцією відстеження погляду ставить Steam Frame в один ряд із спеціалізованими гарнітурами для ПК, такими як Samsung Galaxy XR або Play For Dream MR. Останні коштують 1799 та 1999 доларів відповідно — хоча й пропонують значно кращу оптику.
Не думаю, що Steam Frame стане тим «убивцею Meta Quest 3», на якого багато хто сподівався, але це все одно одна з найкращих гарнітур, якими мені доводилося користуватися. Чи варта вона такої переплати — вирішувати вам, але після кількох тижнів використання я б придбав її без вагань.
alex_sul: ↑
15.09.2026 08:31
Snapdragon 8 Gen 3 у Steam відверто потужніший за Snapdragon XR2 Gen 2 у Meta.
Сховища або менше, або більше (самі обираєте, а не за вас дядя обирає). А швидкість сховища можна не порівнювати: Meta Quest 3 — UFS 3.1; Valve Steam Frame — UFS 4.0. Тобто Стім вдвічі швидше.
У Steam Frame стоїть 16 ГБ швидшої пам'яті LPDDR5X, тоді як у Quest 3 — 8 ГБ звичайної LPDDR5.
SteamOS, ігор запускаються через Proton (х86). У Meta - тупо ведроид і все. Ніц іншого. Так там є трошки сумісніть х86. Але це все дууууууже обмежено.
А яке це має значення? Все одно часто гарнітура буде використовуватись як PCVR (як пристрій виводу) і тут виявляється, що вона нічим не краще за Meta Quest 3: такі точно екранчики з жахливою роздільною здатністю та слабким контрастом. А жодної гри платформ селера нема, щоб казати, що треба брати саме стім фрейм заради чогось там.
Виходить так, що кінцевий користувач отримує абсолютно той самий досвід, хай з більш навороченим залізом. А ціна при цьому відрізняється в 2-3 рази, що для настільки необов'язкового пристрою багатенько.
А яке це має значення? Все одно часто гарнітура буде використовуватись як PCVR
Компанія Valve створила спеціальну мобільну версію гри (портувала її на архітектуру ARM64 під процесор Qualcomm Snapdragon). Гра завантажується безпосередньо в пам'ять шолома, не потребує жодних дротів, сторонніх комп'ютерів чи стримінгу.