MSI MAG B850 Tomahawk Max Wi-Fi

Вопросы по материнским платам, BIOS, UEFI, чипсетам
Автор
Повідомлення
NST1983
Member

Повідомлення

Ну що, невеликий звіт по MSI MAG B850 TOMAHAWK MAX WIFI + 9800X3D, BIOS 2.A64 / AGESA 1.3.0.1d. Начебто нарешті вдалося приборкати цю зв'язку :)

Найдовше парився зі стабільністю ОЗУ. Після одного ввімкнення тести проходять, після наступного теж усе добре, а потім вимикаєш ПК, вмикаєш і TestMem5 ловить помилку. Зробив ребут і знову годину все чисто. Причому при тих самих налаштуваннях, а в ZenTimings суттєвих відмінностей не видно. Андервольт процесора для перевірки теж прибирав, але це проблему не вирішило.

Зрештою зупинився на Optimized Performance Profile = Hynix 16GB DDR6000 замість EXPO. Первинні таймінги трохи відпустило з 30-36-36-96 до 30-38-38-96, зате для підтискання інших параметрів залишив High-Efficiency Mode з пресетом Tightest та Latency Killer. У підсумку маю DDR5-6000, tRFC 500, tREFI 65535, Nitro 2/3/1. UCLK=MEMCLK, тобто обидва по 3000 МГц, FCLK на Auto фактично 2000 МГц. VDD/VDDQ у BIOS виставлені по 1.35 В, Memory Context Restore і Power Down вимкнені.

Окремо експериментував із ретельнішим тренуванням пам'яті: DFE Read Training = Enabled, DDR Training Runtime Reduction = Disabled, DDR5 Robust Training Mode = Enabled та Nitro RX/TX Burst Length = 8x. Але чарівного результату не отримав, після різних запусків помилки все одно з'являлися. RX/TX Burst зрештою повернув у Auto, DFE Read Training зараз також Auto. Однозначного винуватця серед цих пунктів не знайшов, тому стверджувати, що саме якийсь один із них усе ламав, не буду. Паритись з докруткою таймерів також лінь. Для себе ж знову підтвердив - що одного прогону не достатньо, треба тестити, вирубати і знову тестити і бажано з витяганням кабелю чи тумблеру.

На фінальному варіанті прогнав TestMem5 з профілем Extreme @ anta777 приблизно п'ять разів по годині та півтори, після перезавантажень і повних вимикань. Останній прогін узагалі 1:37:38, чотири цикли без помилок. Уже трохи шиза з цими ввімкненнями та вимкненнями :insane: , але після попередньої лотереї хотілося перевірити не лише один вдалий старт)))

Другий момент це процесор. У підсумку залишив C0, C1, C2, C4 і C7 по -23, а C3, C5 і C6 по -10. На тіх хто перші пробуваві -25, але потім трохи послабив. Можна ще погратися з кожним ядром, проте бажання заморочуватись вже немає. І скільки попередніх помилок y-cruncher було саме від курви, а скільки від нестабільної пам'яті, тепер точно не скажу.

PBO залишив із ручними лімітами PPT 125 Вт, TDC 110 А, EDC 160 А, Scalar 1X, температурний ліміт 85 °C. CPU Boost Clock Override вимкнений. Для 9070XT думаю з головою.

Тестів процесору теж дісталося нормально. На етапі підбору був CoreCycler із Prime95 SSE/Huge, потім AVX2/HeavyShort 8 годин, AVX2/Moderate майже 5 годин та AVX512/HeavyShort 3 години. В останньому прогоні жодних помилок ядер чи WHEA. Окремо y-cruncher VT3 + FFTv4 пройшов 8 годин, додатково ганяв OCCT CPU, OCCT CPU+RAM і годину AIDA64. Доречі OCCT також гоняв AVX512, бо колись WHEA сипали. Да да... типа не реальні задачі для геймерського ПК, але все ж..

У підсумку - поточні налаштування залишаю, по ОЗУ краще не стало, а ось по андевольту трохи прогрес є, ну і чекаю наступного оновлення BIOS для експериментів. :lol:

спойлер
MSI_Advanced DRAM Co_[2026-09-13-12-11-56].jpg
MSI_Curve Optimizer_[2026-09-13-12-06-34].jpg
MSI_Overclocking_[2026-09-13-12-08-40].jpg
MSI_Overclocking_[2026-09-13-12-09-26].jpg
MSI_Precision Boost _[2026-09-13-12-05-55].jpg

leif
Member

Повідомлення

Який результат в ycruncher 2.5b?

Ось мій з 24/7 профільним конфігом, темп ліміт теж 85, вентилі всі на 750rpm фіксовано.
спойлер
Зображення
P.s.
Напруги в зентаймімнгс показуються чомусь неправильні, тому не звертайте уваги, в hwinfo все ок

Відправлено через 3 хвилини 27 секунд:
І шо малює в VT3?

У мене таке:
viewtopic.php?p=4077805#p4077805

Ну і з ютубом на фоні чомусь трохи більше:
viewtopic.php?p=4077812#p4077812
:gigi:
NST1983
Member

Повідомлення

Ну ти ж викупаєш що у тебе буде бистріше, але у мене довше і мабуть надійніше :lol:
leif
Member

Повідомлення

NST1983
спойлер
Зображення
За останні 9 місяців (відтоді як налаштував цей конфіг таким чином) не зловив жодного вильоту чи помилки чи чогось ще, залізобетонно стабільний конфіг.

Так результати то які у тебе?
NST1983
Member

Повідомлення

Десь на 10 секунд гірше
leif
Member

Повідомлення

NST1983: 13.09.2026 15:03Десь на 10 секунд гірше
а шо є якісь складнощі з тим, щоб в бенчмейті + зентаймінгс нормальний скрін зробити, щоб можна було подивитись на різні цифєркі?
NST1983
Member

Повідомлення

І що воно тобі дасть?
спойлер
Total Computation Time: 56.118 seconds ( 0.935 minutes ) Start-to-End Wall Time: 58.523 seconds ( 0.975 minutes ) CPU Utilization: 1558.57 % + 3.40 % kernel overhead Multi-core Efficiency: 97.41 % + 0.21 % kernel overhead
Якщо щось порівнювати, то треба ідентичні умови. У мене не має інтересу та сенсу мірятись продуктивність, причому у тебе вже 6200/2167 проти моїх 6000/2000, плюс на скріні CPU буститься вище. Якщо побачити твої CO, PBO, PPT/TDC/EDC і Boost Override то і так буде зрозуміло, звідки різниця без тестів. Це ж не магія якась,)
leif
Member

Повідомлення

NST1983: 13.09.2026 15:17І що воно тобі дасть?
мда...

тобто ти натулив абсолютно непотрібних скрінів з біоса, це було не складно, але не можеш зробити один нормальний скрін з результатом твоїх старань :laugh:

ясно
NST1983
Member

Повідомлення

Я його запускав напряму через консоль, а не через BenchMate :facepalm: , тому красивої картинки з купою непотрібних циферок не буде :)
Результат я тобі скинув повністю: 56.118 с computation, 58.523 с wall time.
Що тобі не вистачає для щастья? :lol:
leif
Member

Повідомлення

NST1983: 13.09.2026 15:25Що тобі не вистачає для щастья?
нормального скріну, я ж сказав.

з зентаймінгс + усією інфою що дає бенчмейт на своєму скріні. роздивись там багато всього цікавого окрім результату.

Відправлено через 2 хвилини 20 секунд:
> створив окрему тему
> накатав простирадла тексту
> довбався купу годин з тестами
...
> не можеш зробити нормальний скрін хоча б з 1 (але досить показовим) результатом, який демонструє власне, що ти там накрутив

:laugh:
NST1983
Member

Повідомлення

Замість -10 на всі ядра я зробив курву -23 на більшості ядер, три слабші залишив на -10. Мінуси? :rolleyes:

Відправлено через 4 хвилини 33 секунди:
Також виявив закономірність з ОЗУ. На більш низьких таймінгах тренування поводиться якось дико - після одного старту все може годинами проходити тести, після іншого на тих самих налаштуваннях вже сипле помилками. Поки не зрозуміло, хто саме винен, плата, сама пам'ять чи "IMC" у процi. На другій системі з ASRock і 9700X такого рандому взагалі немає.
Ось тут ОЗУ так, цей я завтикав додати до посту, але не суть.
Вкладення
ХУЙ!.png
leif
Member

Повідомлення

NST1983: 13.09.2026 12:36Найдовше парився зі стабільністю ОЗУ. Після одного ввімкнення тести проходять, після наступного теж усе добре, а потім вимикаєш ПК, вмикаєш і TestMem5 ловить помилку. Зробив ребут і знову годину все чисто. Причому при тих самих налаштуваннях, а в ZenTimings суттєвих відмінностей не видно. Андервольт процесора для перевірки теж прибирав, але це проблему не вирішило.

Зрештою зупинився на Optimized Performance Profile = Hynix 16GB DDR6000 замість EXPO
ну це ж ти теж крутив, сам пишеш.

коротше, не скинути елементарний скрін з бенчмейтом після оцього всього це лютєйший крінж, що особисто для мене підважує взагалі всі твої потуги по тюнінгу системи

Відправлено через 39 секунд:
о на зентаймінгс вже спромігся! залишилось ще трохи
NST1983
Member

Повідомлення

Доберусь до пк, зроблю. А ти поки розкажи, що саме там такого крамольного має бути видно та що хочеш порівняти :) І заодно покажи, що в тебе по PBO, курві , PPT/TDC/EDC, Boost Override і т.п.

Бо ти противно душиш за "нормальний скрін", а сам CoreCycler якоїсь старої версії ганяєш і ZenTimings, наче десь вкрав :lol:
leif
Member

Повідомлення

NST1983: 13.09.2026 16:04А ти поки розкажи, що саме там такого крамольного має бути видно та що хочеш порівняти
нічого крамольного, не хвилюйся, ті значення, які бенчмейт відображає, як раз ті і хочу глянути ;)
NST1983: 13.09.2026 16:04 по PBO, курві
-20 all cores
motherboard
+200
NST1983: 13.09.2026 16:04душиш за "нормальний скрін"
чекаю
NST1983: 13.09.2026 16:04а сам CoreCycler якоїсь старої версії ганяєш
взагалі ніякий не крутив
NST1983: 13.09.2026 16:04ZenTimings, наче десь вкрав
така була актуальна версія, коли я тюнив свою систему, навіть спробував бету, думав може вона покаже напруги коректно, але ні

фотки біоса:
спойлер
Зображення
Зображення
Filabatya
Member

Повідомлення

Можна питання від нуба: що краще -20 +200 чи тільки -30 для ігор? Підозрюю що частота важливіша проти температури, виходить питання акустичного комфорту проти фпс :shuffle:
NST1983
Member

Повідомлення

Filabatya
Мабуть -20 +200, але чи буде різницю помітно на RTX 5070 Ti велике питання.
leif
Завтра вже, бо сьогодні ввечері залив у DS 2 і взагалі не до цього було)
PPT/TDC/EDC - motherboard тут нормальний такий жор буде - далеко за 125/110/160 що у мене, але більше ставити не хочу :shuffle:
leif
Member

Повідомлення

Filabatya: 13.09.2026 20:27Підозрюю що частота важливіша проти температури, виходить питання акустичного комфорту проти фпс
там що з тим що з тим буде мінімальна різниця, тому я б не парився особливо) до чого більше душа лежить так і налаштовувати

Відправлено через 1 хвилину 1 секунду:
NST1983: 13.09.2026 21:54PPT/TDC/EDC - motherboard тут нормальний такий жор буде - далеко за 125/110/160 що у мене
ну так давайте порівняємо, тут би принаймні в y-cruncher подивитись що ви налаштували і який отримали перформанс при якому споживанні, частоті, вольтажі і тд
NST1983
Member

Повідомлення

:rolleyes:
Вкладення
еуіе.jpg
leif
Member

Повідомлення

спойлер
Зображення
а ось цей кавалочок праворуч де загубив? там же все найголовніше, що мені цікаво подивитись :)
NST1983
Member

Повідомлення

:insane: :rolleyes: там F6 треба жати шоб воно показалось
Вкладення
Безымянный.jpg
Відповісти