Новини
Останні статті і огляди
Выбор звуковой карты
-
Z440_User
Member
То ти трошки не в'їхав. У нього в девайсі ламп немає, там емуляція лампового звуку цифрою.Radio Bay: ↑ 12.09.2026 10:24Смієшся? Лампи-то працюють, але звук просідає, змінюється, стає менш динамічним та блеклим.
-
MSiAventador
Member
І ти теж трішки не в,їхав, емуляція ламп без дамп але не у цифрі а у окремому дискретному тракті : у Muse 300 зроблено 3!!! окремі аналогові вихлопи після ЦАПа - ніяка цифра не емулює лампу.Z440_User: ↑ 12.09.2026 10:29То ти трошки не в'їхав. У нього в девайсі ламп немає, там емуляція лампового звуку цифрою.Radio Bay: ↑ 12.09.2026 10:24Смієшся? Лампи-то працюють, але звук просідає, змінюється, стає менш динамічним та блеклим.![]()
Відправлено через 2 хвилини 22 секунди:
Став би я купувати 100500-ий різновид DSP обробки чергового девайса.
Ось чому нема "цифрових DSP спотворень" і ось чому всі слухачі мамой клянуться що слухають лампу.
-
Radio Bay
Member
Ах, я вже заплутався, що ти там накупував, цікава балалайкаMSiAventador: ↑ 12.09.2026 13:18І ти теж трішки не в,їхав, емуляція ламп без дамп але не у цифрі а у окремому дискретному тракті
-
Scoffer
Member
Неможлива. Лампади мають вольт-амперну характеристику що підчиняється так званому закону ступеня 3/2. Жодний напівпровідниковий прилад такої не має. Які хочеш є, але тільки не 3/2. Як наслідок неможливо отримати ламповий спектр. Можна зробити в тищу раз краще, але "так само" не можна.MSiAventador: ↑ 12.09.2026 13:18емуляція ламп без дамп але не у цифрі а у окремому дискретному тракті
-
Radio Bay
Member
Хто там відрізніть на вухо? ЕмуляціяScoffer: ↑ 12.09.2026 14:47Можна зробити в тищу раз краще, але "так само" не можна
https://www.plugin-alliance.com/products/hg-2
-
MSiAventador
Member
Емуляція "лампового" звуку (пресет Tube / Tube Amplifier Mode) реалізована за рахунок апаратного аналогового формування сигналу (Hardware Analog Tuning), а не за допомогою цифрового еквалайзера (DSP/EQ) чи вакуумних елементів.Scoffer: ↑ 12.09.2026 14:47Неможлива. Лампади мають вольт-амперну характеристику що підчиняється так званому закону ступеня 3/2. Жодний напівпровідниковий прилад такої не має. Які хочеш є, але тільки не 3/2. Як наслідок неможливо отримати ламповий спектр. Можна зробити в тищу раз краще, але "так само" не можна.MSiAventador: ↑ 12.09.2026 13:18емуляція ламп без дамп але не у цифрі а у окремому дискретному тракті
Інженери досягають цього ефекту за рахунок конкретних схемотехнічних прийомів:
1. Аналогова фільтрація (Resistor/Capacitor Networks)
Замість програмної зміни цифрового потоку, під час перемикання в режим Tube в аналоговому каскаді за ЦАП (ES9039 Ultra) фізично комутуються додаткові ланцюги з пасивних компонентів (резисторів та конденсаторів). Це змінює амплітудно-частотну характеристику (АЧХ) та імпульсний відгук сигналу на аналоговому рівні.
2. Специфічний спад на краях діапазону (Roll-off)
У режимі Tube пристрій навмисно коригує крайні частоти:
Суб-бас (Sub-bass): Отримує м'який, ледь помітний спад (roll-off).
Верхні ВЧ (Upper Treble): Згладжуються швидкі транзиєнти (атака звуку). Прибирається "цифровий дзвін" (digital glare) та різкість, характерна для чіпів ESS, що робить ВЧ шовковистими, як у класичних лампових триодах.
3. Насичення мід-басу та "нагрів" СЧ
Щоб компенсувати спад найнижчого басу, в районі мід-басу додається легкий підйом та додаткова резонансна щільність ("boominess/warmth"). Це робить вокал та акустичні інструменти більш тілесними, густими та опуклими, що моделює ефект насичення трансформаторів лампового підсилювача.
4. Додавання парних гармонік (Harmonic Injection)
Ламповий звук цінують за парні гармоніки (насамперед 2-гу гармоніку), які людське вухо сприймає як "музичність" та "об'єм". В аналогових операційних підсилювачах (тут використовуються TI OPA1612 та NE5532A) режиму Tube трохи зміщується робоча точка, щоб згенерувати контрольований рівень м'якого гармонійного насичення без різкого непарного транзисторного кліпінгу.
Основні відмінності від реальної лампи:
Переваги: Повна відсутність фонового шуму/шипіння (мікрофонного ефекту) на чутливих IEM-навушниках, відсутність зносу та необхідності декількох десятків хвилин прогріву, а також значно нижче енергоспоживання.
Недоліки: Це апроксимація. Вона відтворює тональний баланс та м'якість лампи, але не дає повністю тієї тривимірної голографічної сцени ("простору"), яку дають висококласні однотактні лампові підсилювачі (SET) з реальними анодними трансформаторами.
Відправлено через 6 хвилин 35 секунд:
Щодо недоліків: Недоліки: Це апроксимація. Вона відтворює тональний баланс та м'якість лампи, але не дає повністю тієї тривимірної голографічної сцени ("простору"), яку дають висококласні однотактні лампові підсилювачі (SET) з реальними анодними трансформаторами.
Я подаю балансний сигнал Muse 300 кабелем ERUMPENT SC2 2XLR to 4.4 на балансний вхід FiiO K17 і там вмикаю PEQ але без корекції частот, АЦП з фемтоклоком на К17 трішки накидує своєї фірмової тривимірної голографічної сцени
Короче це все складно для розуміння пересічних.
-
Radio Bay
Member
MSiAventador
Я не знаю, як то звучить, але впевнений, що може звучати цікавіше
-
MSiAventador
Member
Я з тих хто вважає що лампа може звучати комфортніше але не цікавіше.Radio Bay: ↑ 12.09.2026 15:58 MSiAventador
-
Radio Bay
Member
То вже гри слівMSiAventador: ↑ 12.09.2026 16:13Я з тих хто вважає що лампа може звучати комфортніше але не цікавіше
-
Scoffer
Member
Я про аналог. В цифрі можна емулювати що завгодно. Питання виключно в достатніх обчислювальних потужностях.Radio Bay: ↑ 12.09.2026 15:32Емуляція
Я отут поганяв в спайс симуляторі NE5532A (моделі OPA1612 у мене немає і лінь шукати). Так от цей забавний ОП принципово не генерує другу гармоніку зміщуй йому хоч вхід, хоч вихід, хоч обидва одразу аж по самий кліппінг і перевантаження по струму до стану "зараз згорить". З парних мінімум четверта, що на слух може сприйматись як "жирний звук", але дуже далеко від лампади. При цьому третя теж здоровена, бо куди б їй дітись.MSiAventador: ↑ 12.09.2026 15:50В аналогових операційних підсилювачах (тут використовуються TI OPA1612 та NE5532A) режиму Tube трохи зміщується робоча точка, щоб згенерувати контрольований рівень м'якого гармонійного насичення без різкого непарного транзисторного кліпінгу.
Зазвичай "гармонізатори" не роблять на ОП. Роблять на одиночних транзисторах, наприклад в гітарних примочках. Так що я б хотів подивитись на реальний спектр отого твого супер-пупер пристрою.
Відправлено через 9 хвилин 56 секунд:
Я навіть зворотній зв'язок повністю розривав, йому пофігу. Дуже гарний симетричний вихід у цього ОП. Інженери знали що робили.
-
MSiAventador
Member
Для того щоб згенерувати контрольоване м'яке гармонійне насичення (сатурацію) на операційному підсилювачі (ОУ) типу NE5532A і уникнути різкого "транзисторного" обмеження (кліпінгу), саму робочу точку ОУ зазвичай не зміщують до шин живлення. Якщо заганяти у кліпінг вихідні каскади мікросхеми, ви отримаєте жорстке обмеження з купою неприємних непарних гармонік (3-ї, 5-ї тощо)Scoffer: ↑ 12.09.2026 19:01зміщується робоча точка, щоб згенерувати контрольований рівень м'якого гармонійного насичення без різкого непарного транзисторного кліпінгу
Ідея полягає в тому, щоб ввести асиметричне м'яке обмеження у ланцюг зворотного зв'язку або змістити вхідний каскад за допомогою зовнішніх елементів.Ось 3 перевірені інженерні методи, як досягти такого ефекту на Texas Instruments NE5532
1. Асиметричне м'яке кліпування у зворотному зв'язку (Найкращий метод)Замість того щоб перевантажувати сам ОУ, у ланцюг негативного зворотного зв’язку (НЗЗ) паралельно резистору зворотного зв'язку встановлюють діоди з різною напругою відкриття.
Як це працює: Коли амплітуда сигналу низька, ОУ працює абсолютно лінійно. Коли сигнал зростає, діоди починають плавно відкриватися (на згині своєї вольт-амперної характеристики). Оскільки діоди асиметричні, одна половина хвилі обмежується раніше і м'якше за іншу. Це генерує "лампові" парні гармоніки (насамперед 2-гу).
2. Зміщення вхідного каскаду постійним струмом (DC Bias Offset)Внутрішня структура NE5532A базується на біполярних (NPN) транзисторах на вході. Якщо штучно подати невелику постійну напругу (DC зміщення) на один із входів, ми змусимо вихід ОУ зміститися ближче до однієї з шин живлення.
Як це працює: Припустимо, ОУ живиться від \(\pm 15\) В. Через подільник напруги ми зміщуємо спокійний вихідний рівень не в 0 В, а, наприклад, у \(+5\) В. Тепер верхня половина синусоїди матиме запас до кліпінгу всього 8 В (враховуючи падіння на вихідних транзисторах), а нижня — аж 18 В.
Результат: Пристрій увійде в жорсткий кліпінг спочатку лише однією стороною хвилі. Це дасть асиметрію і парні гармоніки, але оскільки це кліпінг об шину ОУ, звук все одно може залишатися дещо "піщаним". Щоб зробити його м'якшим, цей метод комбінують із першим або додають конденсатор у НЗЗ для завалу надвисоких частот (НЧ-фільтр)
3. Використання внутрішніх захисних діодів NE5532Мікросхема NE5532 має унікальну особливість: між її інвертуючим та неінвертуючим входами зустрічно-паралельно увімкнені захисні діоди (внутрішні транзистори у діодному увімкненні).
Як це працює: Якщо зібрати схему інвертуючого підсилювача з великим вхідним опором, то при перевищенні диференціальної напруги між входами понад 0.6 В ці внутрішні діоди починають відкриватися і шунтувати вхід.
Реалізація м'якого насичення: Якщо подати постійне зміщення на неінвертуючий вход (\(+\)) і загнати сигнал великої амплітуди на інвертуючий (\(-\)), внутрішній захист почне працювати як природний сатуратор. Завдяки кривій лінії відкриття внутрішніх PN-переходів обмеження виходить напрочуд музичним та плавним.
-
Scoffer
Member
MSiAventador
Дякую, я вмію і без шішечки зміщувати робочі точки ОП. В нормальних схемах це робиться щоб загнати їх в клас А замість того щоб шукати рідкісні ОП де клас А з заводу. Так от ні, це все не додає другої гармоніки на цьому конкретно взятому ОП. Вдається змістити пік гармонік з третьої на четверту, але на тому все.
І також я вмію генерувати гармоніки на діодах, благо по молодості робив примочки друзям, от тільки там спектр все одно типово транзисторний з довгим рівномірним хвостом гармонік, а не різкий спад як в лампадах.
Як в лампадах можна зробити лише на лампадах. Хоча б одну штучку в якості гармонізатора.
Відправлено через 4 хвилини 20 секунд:
А щоб зробити "як на лампадах з трансформатором", то доведеться ще й взяти трансформатор
Бо це також не емулюється в аналогових схемах. Ну або хоча б дроссель.
Дякую, я вмію і без шішечки зміщувати робочі точки ОП. В нормальних схемах це робиться щоб загнати їх в клас А замість того щоб шукати рідкісні ОП де клас А з заводу. Так от ні, це все не додає другої гармоніки на цьому конкретно взятому ОП. Вдається змістити пік гармонік з третьої на четверту, але на тому все.
І також я вмію генерувати гармоніки на діодах, благо по молодості робив примочки друзям, от тільки там спектр все одно типово транзисторний з довгим рівномірним хвостом гармонік, а не різкий спад як в лампадах.
Як в лампадах можна зробити лише на лампадах. Хоча б одну штучку в якості гармонізатора.
Відправлено через 4 хвилини 20 секунд:
А щоб зробити "як на лампадах з трансформатором", то доведеться ще й взяти трансформатор
-
Radio Bay
Member
До речі, Schiit Lyr — гібридний підсилювач, чув таку думку, що там лампа скоріше працює, як гармонізатор, ніж як підсилювачScoffer: ↑ 12.09.2026 20:41Хоча б одну штучку в якості гармонізатора
-
Scoffer
Member
MSiAventador
Ось тобі на діодах в НЗЗ при різних рівнях вхідного сигналу
Це нікуди не годиться для аудіопідсилювача. Воно і для гітари годиться доволі умовно, від бідності скоріше.
Ось тобі на діодах в НЗЗ при різних рівнях вхідного сигналу
- спойлер

Це нікуди не годиться для аудіопідсилювача. Воно і для гітари годиться доволі умовно, від бідності скоріше.
-
MSiAventador
Member
Ви про NE5532А ?Scoffer: ↑ 12.09.2026 20:41 MSiAventador
-
Scoffer
Member
MSiAventador
На NE5532А я випробував в симуляторі все що знаю щодо зміщення ОП. Не робить він другу гармоніку при цьому. Підозрюю що це стосуватиметься всіх сучасних ОП, в котрих достобіса внутрішніх корекцій і вихідний каскад відмовляється вимикати одну з половин. Ото шо написано в маркетинговій брошурці можна зробити хіба що на кр140уд1 чи якомусь іншому допотопному ОП.
Відправлено через 2 хвилини 29 секунд:
Але питання нашо якщо другу гармоніку можна зробити і на одному транзисторі. Звісно з транзисторним спектром. Не лампадним. На якомусь германієвому може ще й цікаво звучатиме такий гармонізатор. Але все одно не лампово.
На NE5532А я випробував в симуляторі все що знаю щодо зміщення ОП. Не робить він другу гармоніку при цьому. Підозрюю що це стосуватиметься всіх сучасних ОП, в котрих достобіса внутрішніх корекцій і вихідний каскад відмовляється вимикати одну з половин. Ото шо написано в маркетинговій брошурці можна зробити хіба що на кр140уд1 чи якомусь іншому допотопному ОП.
Відправлено через 2 хвилини 29 секунд:
Але питання нашо якщо другу гармоніку можна зробити і на одному транзисторі. Звісно з транзисторним спектром. Не лампадним. На якомусь германієвому може ще й цікаво звучатиме такий гармонізатор. Але все одно не лампово.
-
MSiAventador
Member
Можете написати листа в Спортлото MUSEHiFi що вони не розуміються на лампах, операційниках та інший радіодеталях і зобов,язані найняти вас головним інженером в штат.Scoffer: ↑ 12.09.2026 21:21 MSiAventador
-
Scoffer
Member
MSiAventador
Мені все одно що там пишуть контори, котрі розводять аудіофілів на гроші. Я взагалі вважаю що це благородна справа. Від тупості треба страждати
Мені все одно що там пишуть контори, котрі розводять аудіофілів на гроші. Я взагалі вважаю що це благородна справа. Від тупості треба страждати
-
MSiAventador
Member
Ну звісно навколо одні розводіли і лише я один Дартанян.Scoffer: ↑ 12.09.2026 21:26 MSiAventador
Мені все одно що там пишуть контори, котрі розводять аудіофілів на гроші. Я взагалі вважаю що це благородна справа. Від тупості треба страждати![]()
-
Scoffer
Member
Саме так. Бо я вам нічого не продаю. Як почну продавати то теж розводити почнуMSiAventador: ↑ 12.09.2026 21:28Ну звісно навколо одні розводіли і лише я один Дартанян.