Дивись, мені відомий один принцип за яким тестують енергоефективність різних гпу в іграх. Це робиться з однаковим ФПС для обох карт і потім просто порівнюється скільки потрібно ватт кожній з них для цього фпс, чи просто одночасно вимірюють: споживання GPU у ватах; отриманий FPS; і з цього розраховують енергоефективність, фактично фпс/вт, тож роби скрін кожної протестованої гри навіть з цим біосом, і порахуй енергоефективність цих карт. За цим методом тестують такпаверап та й в принципі всі кого я знаю і за цим методом 5080 краща, а от 9070хт далеко не найкраща. Твій метод взагалі нічого не показує, крім того що 5080 має менше фпс і жор від 4090, що і так зрозуміло. Мені непотрібно віднімати щось там від 4090, я навіть по твоєму відео бачу, що з кастомним біосом і задраним паверлімітом при майже однаковому фпс в деяких іграх 5080 споживає менше на 50-100втАціо: ↑ 11.09.2026 20:37 Enjthesilence
Ще раз спробуйте прочитати і обміркувати повідомлення вище.
Ви враховуєте вперто споживання при +7% +10% швидкодії у 4090.
І перед тим як відповідати - обміркуйте це ще раз.
Новини
Останні статті і огляди
Минулого кварталу було продано 12,5 млн відеокарт, 90% з яких — на чипах NVIDIA
-
Enjthesilence
Member
Востаннє редагувалось 11.09.2026 21:09 користувачем Enjthesilence, всього редагувалось 2 разів.
-
vsx
Member
только что прошел опрос в стиме
-
lw_007
Member
В стоці? бо з даунвольтом, різними частотами ітд енергоефективність відрізняєтьься в межах одного кремнію.Enjthesilence: ↑ 11.09.2026 20:51Дивись, мені відомий один принцип за яким тестують енергоефективність різних гпу в іграх. Це робиться з однаковим ФПС для обох карт і потім просто порівнюється скільки потрібно ватт кожній з них для цього фпс, чи просто одночасно вимірюють: споживання GPU у ватах; отриманий FPS; і з цього розраховують енергоефективність, фактично фпс/вт, тож роби скрін кожної протестованої гри навіть з цим біосом, і порахуй енергоефективність цих карт. За цим методом тестують такпаверап та й в принципі всі кого я знаю і за цим методом 5080 краща, а от 9070хт далеко не найкраща. Твій метод взагалі нічого не показує, крім того що 5080 має менше фпс і жор від 4090, що і так зрозуміло. Мені непотрібно віднімати щось там від 4090, я навіть по твоєму відео бачу, що з кастомним біосом і задраним паверлімітом при майже однаковому фпс в деяких іграх 5080 споживає менше на 50-100втАціо: ↑ 11.09.2026 20:37 Enjthesilence
Ще раз спробуйте прочитати і обміркувати повідомлення вище.
Ви враховуєте вперто споживання при +7% +10% швидкодії у 4090.
І перед тим як відповідати - обміркуйте це ще раз.
Була така гарна метрика - MH/W на ефірі =)
-
lw_007
Member
Що за опитування? Як 8/18 з першого слайду стало 47/53 з другого?
-
Enjthesilence
Member
Звичайно, що доцільно робити в стоці, тому що похибка між картами може бути суттєвою. Я розумію, що сьогодні більшість грає з андервольтом, а не з кастом 450вт біосом з тестами якого ви могли ознайомитись вище, просто навіть там звичайна арифметика показує яка з карт ефективніша в цьому планіlw_007: ↑ 11.09.2026 21:13В стоці? бо з даунвольтом, різними частотами ітд енергоефективність відрізняєтьься в межах одного кремнію.Enjthesilence: ↑ 11.09.2026 20:51
Дивись, мені відомий один принцип за яким тестують енергоефективність різних гпу в іграх. Це робиться з однаковим ФПС для обох карт і потім просто порівнюється скільки потрібно ватт кожній з них для цього фпс, чи просто одночасно вимірюють: споживання GPU у ватах; отриманий FPS; і з цього розраховують енергоефективність, фактично фпс/вт, тож роби скрін кожної протестованої гри навіть з цим біосом, і порахуй енергоефективність цих карт. За цим методом тестують такпаверап та й в принципі всі кого я знаю і за цим методом 5080 краща, а от 9070хт далеко не найкраща. Твій метод взагалі нічого не показує, крім того що 5080 має менше фпс і жор від 4090, що і так зрозуміло. Мені непотрібно віднімати щось там від 4090, я навіть по твоєму відео бачу, що з кастомним біосом і задраним паверлімітом при майже однаковому фпс в деяких іграх 5080 споживає менше на 50-100вт
Востаннє редагувалось 11.09.2026 21:21 користувачем Enjthesilence, всього редагувалось 2 разів.
-
Enjthesilence
Member
Перший - відеокарти (разом з інтеграшками, хоча в статі мова йде за декстопні)
Другий - цп
-
lw_007
Member
Ну так в стоці навіть між різними вендорами різниця суттєва в межах однієї моделі. (Про що, підозрюю, багато хто з форумних воїнів забуває)Enjthesilence: ↑ 11.09.2026 21:18Звичайно, що доцільно робити в стоці, тому що похибка між картами може бути суттєвою. Я розумію, що сьогодні більшість грає з андервольтом, а не з кастом 450вт біосом з тестами якого ви могли ознайомитись вище.lw_007: ↑ 11.09.2026 21:13
В стоці? бо з даунвольтом, різними частотами ітд енергоефективність відрізняєтьься в межах одного кремнію.
-
Enjthesilence
Member
І це правда, є приклад суттєвий, який покаже сильну розбіжність однієї карти від різних вендорів?lw_007: ↑ 11.09.2026 21:21Ну так в стоці навіть між різними вендорами різниця суттєва в межах однієї моделі. (Про що, підозрюю, багато хто з форумних воїнів забуває)Enjthesilence: ↑ 11.09.2026 21:18
Звичайно, що доцільно робити в стоці, тому що похибка між картами може бути суттєвою. Я розумію, що сьогодні більшість грає з андервольтом, а не з кастом 450вт біосом з тестами якого ви могли ознайомитись вище.
-
lw_007
Member
Ну то я теж про форумних воїнів.Enjthesilence: ↑ 11.09.2026 21:19Перший - відеокарти (разом з інтеграшками, хоча в статі мова йде за декстопні)
Другий - цп
Дуже адекватно скидати графіки без пояснень
-
bombeybox
Member
Ось який зараз стан справ:leif: ↑ 11.09.2026 17:06може, звісно, за час, що минув від цього огляду, щось змінилось, якщо є новіше порівняння -- скиньте
- спойлер

Результат нормальний, враховуючи що 5080 на 46% Дешевше за 4090.
Один мінс - буває карта впирається в ВРАМ.
-
bombeybox
Member
якщо чіп попався гімно - той біос нічого не дає (плавали вже)Enjthesilence: ↑ 11.09.2026 21:18а не з кастом 450вт біосом
-
lw_007
Member
Особистий досвід (майнив, мав що з чим порівнювати)..Enjthesilence: ↑ 11.09.2026 21:23І це правда, є приклад суттєвий, який покаже сильну розбіжність однієї карти від різних вендорів?lw_007: ↑ 11.09.2026 21:21
Ну так в стоці навіть між різними вендорами різниця суттєва в межах однієї моделі. (Про що, підозрюю, багато хто з форумних воїнів забуває)
В інтернеті можна знайти купу відео тестів бублика/суперпозішн, де є температури й частоти. В межах однієї лінійки від різних вендорів 5-10% різниці в стоці знайти не проблема (і це навіть без ОС версій)
PS. Є нюанс. Кілька відсотків туди-сюди буває і у одного вендора. Рандом кремнію )
Востаннє редагувалось 11.09.2026 21:29 користувачем lw_007, всього редагувалось 1 раз.
-
Enjthesilence
Member
Та взагалі споживання в іграх в багатьох випадках далеко не максимальне для гпу, 4090 та 5090 завжди менше споживають від своїх лімітів в реальному сценаріїbombeybox: ↑ 11.09.2026 21:24якщо чіп попався гімно - той біос нічого не дає (плавали вже)Enjthesilence: ↑ 11.09.2026 21:18а не з кастом 450вт біосом
-
Enjthesilence
Member
ти правий. Окремі вендори дійсно мають як різну продуктивність так і споживання. виходить дивитись потрібно в межах однієї лінійки і вендора, а ще краще фаундерси)lw_007: ↑ 11.09.2026 21:27Особистий досвід (майнив, мав що з чим порівнювати)..Enjthesilence: ↑ 11.09.2026 21:23
І це правда, є приклад суттєвий, який покаже сильну розбіжність однієї карти від різних вендорів?
В інтернеті можна знайти купу відео тестів бублика/суперпозішн, де є температури й частоти. В межах однієї лінійки від різних вендорів 5-10% різниці в стоці знайти не проблема (і це навіть без ОС версій)
-
Filabatya
Member
lw_007
5-10% чого? якщо жору, то це паверліміт)
5-10% чого? якщо жору, то це паверліміт)
- спойлер
- Єдине що впливає, крім лотереї кремнію, це паверліміт(під кожний охлад), який зашитий в моделі. при андервольт овреклоку в кінці в нього і впрешся
Востаннє редагувалось 11.09.2026 21:36 користувачем Filabatya, всього редагувалось 3 разів.
-
lw_007
Member
Споживання в іграх, скоріше за все, в принципі не може бути максимальним.Enjthesilence: ↑ 11.09.2026 21:27Та взагалі споживання в іграх в багатьох випадках далеко не максимальне для гпу, 4090 та 5090 завжди менше споживають від своїх лімітів в реальному сценарії
Як з ЦП - проц не жариться, поки ти йому якийсь linpack чи prime не засунеш. Бо одночасно задіюються далеко не всі жручі блоки)
-
erkins007
Member
Ох уж эти радеонщики... Так делала только АМД. У нвидии длсс4 был доступен в день релиза и на 30 и на 20 серииLordTornado: ↑ 11.09.2026 19:07ФПС на ватт 5 серия уступает 4й... Помните, как ДЛСС 4 не запускалось на видеокартах 3 серии, что объясняли преимуществом архитектуры 4
-
erkins007
Member
Там и интеграшки и ноуты. Если судить по стиму, то у меня две видяхи АМД и только одна нвидиа. Но есть ньюанс...vsx: ↑ 11.09.2026 20:57только что прошел опрос в стиме
-
lw_007
Member
FPS/Score. Я писав про стокові не OC версії різних вендорів.Filabatya: ↑ 11.09.2026 21:31 lw_007
5-10% чого? якщо жору то це паверліміт)
Єдине що впливає, крім лотереї кремнію, це паверліміт(під кожний охлад), який зашитий в моделі. при андервольт овреклоку в кінці в нього і впрешся
там і охлади і компонентна база різні. VRM наприклад, радіатори, ітд.
Ви реально вважаєте, що врм, охолодження, компонентна база, не впливають? І те що у різних вендорів, часто, різні стокові частоти, різні біоси, теж не впливає?
-
bombeybox
Member
А це шо таке в мене?)lw_007: ↑ 11.09.2026 21:34Споживання в іграх, скоріше за все, в принципі не може бути максимальним.