AMD випустила процесор Ryzen 5 5500F для платформи AM4 та Ryzen 5 7500 для AM5

Обсуждение статей и новостей сайта
Автор
Повідомлення
kairo
Member

Повідомлення

Vladys77: 11.09.2026 11:10І АМ5 вже умовно мертва платформа. Бо окрім скажених цін на ній немає сенсу збирати ПК ще й тому, що вона може вже через рік-два застаріти з виходом АМ6 під нову пам'ять і PCIE 5.0 чи ще щось.
спойлер
Зображення
На АМ5 через рік виходить Ryzen 10000, а її на оверах вже хоронять :lol:
Alexandro211
Junior

Повідомлення

Враховуючи ціни на ВК та пам'ять, багато хто не зможе собі дозволити сучасні рішення (навіть середнього рівня). На ринку багато дешевих та відносно недорогих відеокарт , які будуть цілком гармонійно виглядати з таким процесором. Тому для людей , яким не потрібна висока обчислювальна потужність ПК, може стати в пригоді.
kairo
Member

Повідомлення

1234waltz: 11.09.2026 11:14Не будучи АРМ-шизом та фанатом Епл скажу, що до виходу нової лінійки, що в АМД, що в Інтела (саме на десктопному сегменті) все мертва платформа, у порівнянні з умовним МакМіні навіть на М4.
спойлер
Зображення
1234waltz
Member

Повідомлення

Filabatya: 11.09.2026 11:27 Юра перелогінься :gigi:
Нє-нє-нє, я не Юра в жодному разі. В мене зараз все залізо АМДшне, а смартфонно-планшетне на Андройді :D
Filabatya
Member

Повідомлення

Латентний Юра :eek:
спойлер
Без образ :beer:
Rabbitultra
Member

Повідомлення

Sanьka: 11.09.2026 11:42
Rabbitultra: 11.09.2026 11:34час коли багато ші компаній і стартапів почнуть загинатися
Може трохи попустить
Я на це не розраховую, судячи з ажіотажу.
Як буде можливість (орієнтовно перший-другий квартал), просто куплю те, що є за ту суму, що буде.
Якраз повинні вийти нові райзени з 12ядерними ссх і щось нове від синіх. Подивлюсь, порівняю і оберу.
Та це нормальний період розвитку технології. Спочатку інвестиції у все що попало, потім тільки в тих, хто здається більш менш життєздатним в довгостроковій перспективі. Гроші що були дані вже потрохи закінчуються. Думаю з наступного року почне попускати, потрохи. А там дійсно і нові проци від амд вийдуть і може нові карти і тд
1234waltz
Member

Повідомлення

Filabatya: 11.09.2026 11:55 Латентний Юра :eek:
спойлер
Я прост потицяв МакПро на М4 по роботі та ВівоБук на Кор Ультра 200, скажемо так - враження були не на користь Ультри.
Тож сам то я з х86 не злізу по питання сумісності ітп ітд (банально нащо мені міняти 4 ССД, один ХДД, корпус та жирний БП Корсар). Але якось не вражають мене останні пара генів та майже рівна (а іноді дорожча) ціна відносно яблучного заліза. Хотілось би щоб виробники заліза трошки викупали, і або якість та продуктивність дотягнули, або губозакаточну машинку взяли і перестали цінники яблучні ставити.
FastBullet
Member

Повідомлення

1234waltz: 11.09.2026 12:03
Filabatya: 11.09.2026 11:55 Латентний Юра :eek:
спойлер
Я прост потицяв МакПро на М4 по роботі та ВівоБук на Кор Ультра 200, скажемо так - враження були не на користь Ультри.
Тож сам то я з х86 не злізу по питання сумісності ітп ітд (банально нащо мені міняти 4 ССД, один ХДД, корпус та жирний БП Корсар). Але якось не вражають мене останні пара генів та майже рівна (а іноді дорожча) ціна відносно яблучного заліза. Хотілось би щоб виробники заліза трошки викупали, і або якість та продуктивність дотягнули, або губозакаточну машинку взяли і перестали цінники яблучні ставити.
Так яблоко так работает еще со времен М1 :lol: :lol: :lol:
tornadox
Member

Повідомлення

1234waltz: 11.09.2026 10:315500 це відбраковка з 5600Г, а 5500Ф відбраковка з 5600 звичайного.
десь так і є
5500 має PCie Gen3 (Cezanne)
5600 має PCie Gen4 (Vermeer)
5500F має PCie Gen4 (Vermeer) - відповідно відбаковка 5600

Відправлено через 4 хвилини 29 секунд:
Vladys77: 11.09.2026 10:58А який сенс випускати слабкі процесори під АМ4? Це типу для дешевих офісних ПК?
А який сенс досі випускати слабкий Nintendo Switch 1 (з продуктивністю мід-сегмент смартфону з 2015року) якщо сучасні смарти на SD Elite вже тягнуть ігри які вийшли на PS4?
Бо є попит. :)
1234waltz
Member

Повідомлення

tornadox: 11.09.2026 13:09
Vladys77: 11.09.2026 10:58А який сенс випускати слабкі процесори під АМ4? Це типу для дешевих офісних ПК?
А який сенс досі випускати слабкий Nintendo Switch 1 (з продуктивністю мід-сегмент смартфону з 2015року) якщо сучасні смарти на SD Elite вже тягнуть ігри які вийшли на PS4?
Трошки офігів, коли в твіттері побачив свіжі стати продажів якоїсь великої мережі, де виходило, що там на першому місці Світч 2, нн другому Світч 1 і на третьому (з великим відставанням) ПС5/про.
CnC_General
Member

Повідомлення

1234waltz: 11.09.2026 13:15
tornadox: 11.09.2026 13:09
Трошки офігів, коли в твіттері побачив свіжі стати продажів якоїсь великої мережі, де виходило, що там на першому місці Світч 2, нн другому Світч 1 і на третьому (з великим відставанням) ПС5/про.
спойлер
ну да. я також офігів свого часу. чекав поки вийде ДДР5 6400 з АМД профілем, замість наявної 6000 в магазинах. за кордоном вона вже продавалась. І тут пішло зростання цін на оперативку. та всіх наявних коштів на апгрейд вже не вистачало...

зараз щоб зробити на новий ігровий комп з 5070 (по мінімуму) потрібно 2 кілобакси. просто системник, без монітора. І варіантів вимальовується лише два на мою думку - або зачекати трохи часу поки назбираю грошей на апгрейд, або купити щось інше.
Простіше купити нінтендо світч 2 чи соні плейстейшен портабл. У кого яка колекція ігор. та пересидіти півроку-рік. а там вже будуть накопичені кошти та можна апгрейд зробити.

нінтендо світч або соні портабл можна покласти в кишеню та в дорозі пограти. або на дачі. після купання, копченої риби з пивом.
а соньку 5 про так покладеш?
Ostin
Member

Повідомлення

В новині два процесори, в коментах 90% пишуть про ам4)
Люди, що з вами не так? Ця платформа вже років 5 як вмерла :rotate:
Навіть якщо є іноді сенс купити якийсь бомж-пк б\в, то це не привід, щоб взагалі туди дивитись на ринку нового заліза)
yariksom
Member

Повідомлення

Ostin: 11.09.2026 14:23В новині два процесори, в коментах 90% пишуть про ам4)
Люди, що з вами не так? Ця платформа вже років 5 як вмерла
Живіша всіх живих і ще довго протягне, в мене принаймі, я не міняю ПК бо хочу чогось нового, міняю лише коли старе не тягне того, що мені дійсно потрібно.
S0N1C
Member

Повідомлення

CnC_General: 11.09.2026 14:13 чекав поки вийде ДДР5 6400 з АМД профілем, замість наявної 6000 в магазинах.
во обленилися, якщо не сказати грубіше :lol:
CnC_General
Member

Повідомлення

S0N1C: 11.09.2026 14:48
CnC_General: 11.09.2026 14:13 чекав поки вийде ДДР5 6400 з АМД профілем, замість наявної 6000 в магазинах.
во обленилися, якщо не сказати грубіше :lol:
спойлер
я чекав на плашки ДДР5 6400+ з новим поколінням чипів. тих які ставили в 24Гб плашки. ті, які женуться краще за планки 6000, бо беруть 7600-8400 на інтелі. Думав брати х-вий проц під оверклокінг, материнку з повним АТХ бо там фаз більше, таку оперативку що гарантовано не буде слабким місцем.

Ну і дочекався. приїхав таки))
tornadox
Member

Повідомлення

Ostin: 11.09.2026 14:23 Люди, що з вами не так? Ця платформа вже років 5 як вмерла :rotate:
Аргументуй!
Vladys77
Member

Повідомлення

1234waltz: 11.09.2026 11:14
Vladys77: 11.09.2026 11:10 І АМ5 вже умовно мертва платформа. Бо окрім скажених цін на ній немає сенсу збирати ПК ще й тому, що вона може вже через рік-два застаріти з виходом АМ6 під нову пам'ять і PCIE 5.0 чи ще щось.
Не будучи АРМ-шизом та фанатом Епл скажу, що до виходу нової лінійки, що в АМД, що в Інтела (саме на десктопному сегменті) все мертва платформа, у порівнянні з умовним МакМіні навіть на М4. Я тому з третього Зен і не хочу рипатись, бо співвідношення "ціна/продуктивність" взагалі не на користь нових Інтеловських та АМДешних платформ.
Та вся епеловська продуктивність є лише в їхніх тестах і в спеціально розробленому під них ПЗ.

Відправлено через 3 хвилини 37 секунд:
Sanьka: 11.09.2026 11:31
Vladys77: 11.09.2026 11:10через рік-два застаріти з виходом АМ6 під нову пам'ять
Рік два тільки до виходу і ще рік до появи адекватних планок з норм таймінгами + більша масовість.
Так можна роки 2-3 чекати, а там ам7 не за горами і ще краще почекати :lol: головне чекати.
1234waltz: 11.09.2026 11:14що в АМД, що в Інтела (саме на десктопному сегменті) все мертва платформа
Всьо тлєн.
Зараз окрім чекати інших варіантів з такими цінами нема. А як в майбутньому не покращиться ситуація, то і на старому залізі можна років 10 посидіти :D . Офісні задачі зараз і на китайських мініПК можна виконувати.

Відправлено через 4 хвилини 10 секунд:
kairo: 11.09.2026 11:45
Vladys77: 11.09.2026 11:10І АМ5 вже умовно мертва платформа. Бо окрім скажених цін на ній немає сенсу збирати ПК ще й тому, що вона може вже через рік-два застаріти з виходом АМ6 під нову пам'ять і PCIE 5.0 чи ще щось.
спойлер
Зображення
На АМ5 через рік виходить Ryzen 10000, а її на оверах вже хоронять :lol:
І що з того, якщо вийде Ryzen 10000, а за рік після цього вийде AM6? Дурний буде той хто купить останній процесор на поточній поатформі.
1234waltz
Member

Повідомлення

Vladys77: 11.09.2026 15:44 Та вся епеловська продуктивність є лише в їхніх тестах і в спеціально розробленому під них ПЗ.
Ви не повірите. Але софт для амд64 архітектури компілюється для амд64 архітектури. І якщо один і той самий хромий браузер зкомпільовано для амд64, яблосилікому та снепдрегона Ікс, то питання чому він гірше працює на амд64 - питання до заліза і тих хто компілював.
Бо наприклад, через фрагментацію заліза купа флагів та фіч не ставиться при компіляції софта під Шиндоушс. От пам'ятаєте як вили та кричали ретрогради, коли Майкрософт починаючи з Він 8.1 почали піднімати вимоги до наявності інструкцій цпу? От-от. Тож за нормальний буст деяких задач варто їм навпаки подякувати, що вони прожали обов'язкову наявність SSE4.1 та відповідність гпу до DirectX 12.
kairo
Member

Повідомлення

Vladys77: 11.09.2026 15:51І що з того, якщо вийде Ryzen 10000, а за рік після цього вийде AM6? Дурний буде той хто купить останній процесор на поточній поатформі.
Дурний буде той, хто купить нову платформу в час її релізу та виступить бета-тестером, щоб виробник відловив дитячі болячки. Можна пригадати прогари проців через надмірну напругу SOC. АМ5, це зріла платформа в середині свого життєвого циклу. Переходити на АМ6 раціонально хоча би через рік після її виходу, тобто в 2029р.
Відповісти