Та нічого вони не порізали! Я так розумію що тут половина статті не читаєAgoris: ↑ 08.09.2026 19:46 Ого, добре хоч встигнув придбати 5070 без урізаного чіпа.
Новини
Останні статті і огляди
NVIDIA переведе відеокарту GeForce RTX 5070 на урізаний кристал GB203
-
Afit
Member
-
Filabatya
Member
Це не gre 
-
Shaolin_Style
Member
Ты так говоришь как будто это из ряда вон ситуация и такого никогда не было. Ну перевели с отбраковки от GB203 на GB205, не факт что это даже будет хуже в случае 5070.MessiaH: ↑ 08.09.2026 15:11 Обрубок пересаживают на обрубок
-
vmsolver
Member
Вы ответили на конкретный коммент, где ничего про мёртвый физикс нет, а про то, что он стал нормой про которую не говорят, тезис о мёртвом физиксе - это ваша глупость.bombeybox: ↑ 08.09.2026 19:42Ви прекрасно зрозуміли, про що я писав і про який Фізикс писав коментар автор першого посту. Про той що мертвий.vmsolver: ↑ 08.09.2026 19:15Это вы якобы о чём то специфическом писали, но отвечали вы на пост где была речь просто о PhysX
-
bombeybox
Member
Значить, спочатку ви навчитесь читати не ̶ж̶о̶п̶о̶ю̶ а очима, а потім будете говорити комусь про їх "глупость", ок?vmsolver: ↑ 08.09.2026 20:30где ничего про мёртвый физикс нет, а про то, что он стал нормой про которую не говорят, тезис о мёртвом физиксе - это ваша глупость.
А тепер на пальцях, коментар:
Тобто коментар про технологію AGEIA PhysX, яка демонструвала реалістичні фізичні ефекти (ага, партіклс) в іграх, але потребувала для цього окремий прискорювач.Плюс-мінус точнісінько таке писали про Фізикс, свого часу. А коли його "засунули" у відеокарту — перестали.
В 2008 їх купила Нвідіа (а не зробила сама) і інтегрувала цей програмний пакет під свою архітектуру CUDA, що дозволяло тільки відеокартам Нвідіа прискорювати ці ФІЗИЧНІ ЕФЕКТИ. Тобто ситуація 1 в 1 з ДЛСС 5 і тензорами.
А тепер ще раз, це були Фізичні ефекти, які були частиною комплексної рекламної програми покращення графіки в іграх від нвідії - GAMEWORKS, а те що вони мали в собі назву PhysX як і фізичний движок, для обрахунків інтеракцій ігрових елементів (котрий виконується на CPU і тільки на ньому) - це збіг неймінгу, і нічого спільного з ексклюзивними для Нвідії фічами не має!
Зараз Нвідіа офіційно похоронила Gameworks, і перейшла на новий тренд - RTX (RTXDI і інші технології покращення графіки в іграх з використанням виключно трасування променів\шляху, ексклюзивні для відеокарт Нвідіа). Але і цей пакет фреймворк - помре з часом, тому що основні ігрові платформи не будуть це використовувати (як максимум - зроблять свій аналог), а на нішевому і супер дорогому ПК всім розробникам буде це до одного місця.
-
yariksom
Member
З енергоспоживанням все окейmr-enic: ↑ 08.09.2026 14:52 окей, а що з енергоспоживанням?
-
vmsolver
Member
да кто бы говорилbombeybox: ↑ 08.09.2026 20:48 Значить, спочатку ви навчитесь читати не ̶ж̶о̶п̶о̶ю̶ а очима, а потім будете говорити комусь про їх "глупость", ок?
PhysX просто библиотека просчета физика, без разницы на чём её считать, на отдельных DSP, как это делала Ageia, или на АЛУ GPU, как это делала Nvidia, она остаётся той же библиотекой, с теми же принципами, максимум чем она в том мемент изменилась, это порт для улучшения эффективности на GPU, а в целом это та же библиотека, а скорее всего даже лучше. Партикалс там или нет вообще до лампочки, это один видов расчетов.bombeybox: ↑ 08.09.2026 20:48А тепер на пальцях, коментар:Тобто коментар про технологію AGEIA PhysX, яка демонструвала реалістичні фізичні ефекти (ага, партіклс) в іграх, але потребувала для цього окремий прискорювач.Плюс-мінус точнісінько таке писали про Фізикс, свого часу. А коли його "засунули" у відеокарту — перестали.
В 2008 їх купила Нвідіа (а не зробила сама) і інтегрувала цей програмний пакет під свою архітектуру CUDA, що дозволяло тільки відеокартам Нвідіа прискорювати ці ФІЗИЧНІ ЕФЕКТИ. Тобто ситуація 1 в 1 з ДЛСС 5 і тензорами.
Ситуация соверешнно не как с DLSS5 или тензорами, физикс это софт, тензоры - часть SM ядра, DLSS программный инференс на тензорах GPU, что надо курить, чтобы тут увидеть аналогию?
Речь про то, что как только физикс стал везде, а это стало в момент интеграции библиотеки в CUDA платформу, то на физикс перестали обращать внимание как на что-то особенное, ведь ранее нужна была отдельная железка. Тензоры и DLSS никогда отдельно не были, они поставлялись сразу из коробки вместе с видеокартой. DLSS5 никто не делал чтобы она работала на второй карте, они при релизе только лишь показали возможности, спешили. А в анонсе прямо говорили, что цель - запуск на одной карте, прекрасно знают, что вторую никто брать не будет. Какие ещё аналогии у вас там остались? А то наркомания одна.
Всем плевать кто там на чём выполнялся, убрали лишнюю железку, остальное - пофик, GAMEWORKS он себе придумал, это просто часть платформы/sdk или чего там, просто софт, к вашему "физикс мёртв" эта наркомания не имеет никакого отношения, это была библиотека для счет физических эффектов, так вот она стала не мёртвой, а стала только лучшеbombeybox: ↑ 08.09.2026 20:48А тепер ще раз, це були Фізичні ефекти, які були частиною комплексної рекламної програми покращення графіки в іграх від нвідії - GAMEWORKS, а те що вони мали в собі назву PhysX як і фізичний движок, для обрахунків інтеракцій ігрових елементів (котрий виконується на CPU і тільки на ньому) - це збіг неймінгу, і нічого спільного з ексклюзивними для Нвідії фічами не має!
Да хрен с тем Gameworks, RTX форева!bombeybox: ↑ 08.09.2026 20:48Зараз Нвідіа офіційно похоронила Gameworks, і перейшла на новий тренд - RTX (RTXDI і інші технології покращення графіки в іграх з використанням виключно трасування променів\шляху, ексклюзивні для відеокарт Нвідіа). Але і цей пакет фреймворк - помре з часом, тому що основні ігрові платформи не будуть це використовувати (як максимум - зроблять свій аналог), а на нішевому і супер дорогому ПК всім розробникам буде це до одного місця.
-
kairo
Member
bombeybox
Cимуляція фізики та руйнувань нікуди не ділась, просто замість пропрієтарного рішення від Нвідії зараз використовують кросплатформене, яке однаково працює на відеокартах Nvidia, AMD та консолях. Так само рейтрейсінг нікуди не дінеться. Той самий апаратний Люмен все одно потребує РТ блоків.
Cимуляція фізики та руйнувань нікуди не ділась, просто замість пропрієтарного рішення від Нвідії зараз використовують кросплатформене, яке однаково працює на відеокартах Nvidia, AMD та консолях. Так само рейтрейсінг нікуди не дінеться. Той самий апаратний Люмен все одно потребує РТ блоків.
-
bombeybox
Member
Нвідії це скажи. Вона "наоптимізовувувала" його так, щоб він працював виключно на їх ГПУ в той момент коли їй це було потрібно.vmsolver: ↑ 08.09.2026 21:52PhysX просто библиотека просчета физика, без разницы на чём её считать
Яка ж наркоманія йде від тебе, господи-прости.
Я тобі тугому кілька разів вже написав, що GPU-Accelerated PhysX та CPU Accelerated PhysX - це дві різні речі, в них навіть в папці з грою Окремі бібліотеки .dll!
Перший - той що допомагав продавати відеокарти нвідіа тоді коли їй це було потрібно - Мертвий нафіг, здох, нікому він не здався вже, сама Нвідіа майже на 100% видалила згадки про нього на своєму сайті.
Другий - той що повний аналог Havok Physics - працює на будь-якому CPU, бо туди Нвідіа не полізла, а віддала його на інтеграцію в інші великі ігрові рушії. Він не "везде", "Везде" як раз Хавок. А Фізикс тільки в кількох рушіях і виключно за рахунок того, що нвідіа НЕ ЗРОБИЛА його Пропрієтарним (на Куді).
Я тобі прямим текстом відповів. Нвідіа спеціально оптимізує і обмежує свої технології так, щоб вони не працювали на іншому залізі, Физикс партіклс був тому яскравим прикладом. Зараз це MFG \ ReSTIR GI \ DLSS5, інше. І саме через це штучне обмеження - технологія не має майбутнього, бо її замінить відкритий аналог, який сама Нвідіа буде вимушена підтримувати.vmsolver: ↑ 08.09.2026 21:52что надо курить, чтобы тут увидеть аналогию?
Все, втомив.
Відправлено через 3 хвилини 16 секунд:
Реалістична симуляція, яку продавала Нвідіа - мертва. Зараз використовується жалюгідна пародія на те, що було тоді. Саме через те, що нвідіа свого часу не оптимізувала свої напрацювання для всіх вендорів ми наразі маємо гірші ефекти в ААА 2026 року, аніж в тих старих бетменах.kairo: ↑ 08.09.2026 22:05Cимуляція фізики та руйнувань нікуди не ділась, просто замість пропрієтарного рішення від Нвідії зараз використовують кросплатформене
Дивно, а інженер нвідії (співрозробник ДЛСС 5) вважає, що рейтрейсінг\паттрейсінг це фігня непотрібна. Піду йому скажу, що ти не згоден)kairo: ↑ 08.09.2026 22:05Так само рейтрейсінг нікуди не дінеться.
Я теж говорю про те що РТ з нами буде довго, він вже є в консолях і буде ставати тільки кращим. Якшо що, то жарт (але про його тезу - не жарт, але в них зараз мантра - рекламувати нейрослоп).
-
kairo
Member
Це все можна реалізувати в більшій чи меншій мірі сучасними рушіями, питання до розробників ігор, які цього не роблять.bombeybox: ↑ 08.09.2026 22:13Реалістична симуляція, яку продавала Нвідіа - мертва. Зараз використовується жалюгідна пародія на те, що було тоді. Саме через те, що нвідіа свого часу не оптимізувала свої напрацювання для всіх вендорів ми наразі маємо гірші ефекти в ААА 2026 року, аніж в тих старих бетменах.
-
vmsolver
Member
Что её рассказать? Что они успешно портанули технологию на свою платформу? Так они об этом знаютbombeybox: ↑ 08.09.2026 22:13Нвідії це скажи. Вона "наоптимізовувувала" його так, щоб він працював виключно на їх ГПУ в той момент коли їй це було потрібно.vmsolver: ↑ 08.09.2026 21:52PhysX просто библиотека просчета физика, без разницы на чём её считать
Яка ж наркоманія йде від тебе, господи-прости.
Она не "наоптимизировала", а целеустремлённо портировала в свою CUDU платформу. Откуда у вас этот акцент осуждения, если это просто их бизнес идея?
Прекращайте эти панты, потому что они из ваших уст смотрятся просто странно.bombeybox: ↑ 08.09.2026 22:13Я тобі тугому кілька разів вже написав, що GPU-Accelerated PhysX та CPU Accelerated PhysX - це дві різні речі, в них навіть в папці з грою Окремі бібліотеки .dll!
Перший - той що допомагав продавати відеокарти нвідіа тоді коли їй це було потрібно - Мертвий нафіг, здох, нікому він не здався вже, сама Нвідіа майже на 100% видалила згадки про нього на своєму сайті.
Другий - той що повний аналог Havok Physics - працює на будь-якому CPU, бо туди Нвідіа не полізла, а віддала його на інтеграцію в інші великі ігрові рушії. Він не "везде", "Везде" як раз Хавок. А Фізикс тільки в кількох рушіях і виключно за рахунок того, що нвідіа НЕ ЗРОБИЛА його Пропрієтарним (на Куді).![]()
dll-ки у него разные..
У вас дар про банальность сказать так, будто это открытие столетия.
Что серьёзно, Нвидиа делает как ей выгодно? Ой, божечки, а я думал они идиоты, а оно вон как получаетсяbombeybox: ↑ 08.09.2026 22:13 Я тобі прямим текстом відповів. Нвідіа спеціально оптимізує і обмежує свої технології так, щоб вони не працювали на іншому залізі, Физикс партіклс був тому яскравим прикладом. Зараз це MFG \ ReSTIR GI \ DLSS5, інше. І саме через це штучне обмеження - технологія не має майбутнього, бо її замінить відкритий аналог, який сама Нвідіа буде вимушена підтримувати.
Да, Нвидиа многое делает специально, вы их раскусили.
Честно, я не ожидал увидеть такие наивные обвинения, будто Нвидиа развивает технологии для себя. Спасибо за разоблачение. Даже не знаю, позволите мысль, что возможно так делают все? Понимаю, очень дерзко, но всё же..
Библиотека уже давно стала открытой, а технология ли это будущего - да никто не ставил так вопрос вообще, развивают то что считают перспективным, прошло время, CPU и GPU стали во много раз быстрее, поэтому аппаратное ускорение физики просто больше не надо, и так хватает вычислительной мощности. Эта идея и заставила Nvidia выкупить Физикс, потому что уже тогда стало очевидно, что мощности хватит через пару поколений, поэтому надо начинать как можно раньше.
В играх проблема больше в том, что физика нужна в базовом варианте, а не так, что весь мир, все предметы и каждая травинка вычисляется по физике - это вообще другая цель, которую в обозримом будущем никто не видит достичь, кроме разве что, сюрприз-сюрприз - нейросетей, и скорее всего этим займётся таже ваша любимая зелёная компания
Никуда она не делась, то же физикс это может, да и другие могут, проблема вообще не в библиотеке, а в том, что физика это прилепленное сбоку к игре отдельное нечто, которое сложно добавить в игру, сложно отладить, и по большому счету ничего игре не даёт. Поэтому с физикой наигрались и оставили базовый минимум, бочки разбиваются, некоторые предметы можно таскать, пинать и т.д. Больше особо и не надо, усилия разработчиков для внедрения сложной физики в игру очень мало выражаются в дополнительном заработке, скорее просто меньше заработают, позже выйдут на рынок (ой какой смертельный грех тут всплыл, можно весь этот абзац убрать, оставить только эти скобкиbombeybox: ↑ 08.09.2026 22:13 Реалістична симуляція, яку продавала Нвідіа - мертва. Зараз використовується жалюгідна пародія на те, що було тоді. Саме через те, що нвідіа свого часу не оптимізувала свої напрацювання для всіх вендорів ми наразі маємо гірші ефекти в ААА 2026 року, аніж в тих старих бетменах.
-
Earanak
Member
- Микро-оффтоп по поводу PhysX
- Совсем недавно смотрел как разраб MineMogul перевел игру с PhysX на другой физ-движок и бустанул производительность на 100500% ))
Ну так, прост чет глаз за эту новость зацепился... В любом случае я уже на 2000 объектах начинаю чувствовать просадку FPS
https://store.steampowered.com/news/app ... 3611094462
-
erkins007
Member
То ли дело АМД. Сразу выпустила фср4 на все поколения старых карт. Не то что нвидиа со своим длсс4, который только спустя полтора года этим летом появился на 40 серии, а на 30 и 20 нет до сих пор. Вот АМД сразу выпустила все и на 7000 серию и на 6000 и даже на 5000.bombeybox: ↑ 08.09.2026 22:13Я тобі прямим текстом відповів. Нвідіа спеціально оптимізує і обмежує свої технології так, щоб вони не працювали на іншому залізі
Сразу видно компания, которая заботится о технологиях для пользователей.
Совершенно верно. Я не знаю вообше что Нвидиа себе думает. У нее ведь жалкие 5% доли на рынке, ну кто из разработчиков будет ради этого стараться и внедрять ее технологии в игры? Вот вы много видели где этот ваш длсс в играх и генерацию и реконструкцию лучей от зелёных? А открытый фср и генерация и реконструкция на его основе в куче игр представленаbombeybox: ↑ 08.09.2026 22:13саме через це штучне обмеження - технологія не має майбутнього, бо її замінить відкритий аналог, який сама Нвідіа буде вимушена підтримувати.
-
IDK91
Junior
З часом буде видно як буде розвиватися ця технологія длсс5. а всі хейтери можуть потім перевзутися. так що побачимо. на перший длсс і Рейтрейсінг так же хейтили, що "ця штука жере 50 відсотків фпс та нейрокадри несправжні". а зараз длсс та РТ це стандарт на пк.
так шо ебало офф
так шо ебало офф
-
Alekss
Member
RDNA1 (RX 5700 XT) и RDNA2 (RX 6900 XT) не имеют выделенных матричных/AI-ускорителей (AI Accelerators появились только в RDNA3-4). Поэтому матричные операции, необходимые для ML-модели FSR4, на них пришлось бы считать на обычных векторных ALU/SIMD — через упаковку FP16 (Rapid Packed Math) и int8/int16 dot-product инструкции (dp4a/dp2a), которые изначально не предназначены для матричного умножения, а лишь эмулируют его через накопление построчно. Из-за этого производительность такой "эмуляции" на порядок ниже, чем у аппаратных Matrix Cores, и одной переоптимизацией движка FSR4 разрыв не компенсировать — потребовалось бы либо сильно урезать саму ML-модель (упрощать сеть, снижать точность (in8)), либо она просто не уложится в бюджет кадра на этих архитектурах - итог снижение производительности.erkins007: ↑ 08.09.2026 23:54То ли дело АМД. Сразу выпустила фср4 на все поколения старых карт. Не то что нвидиа со своим длсс4, который только спустя полтора года этим летом появился на 40 серии, а на 30 и 20 нет до сих пор. Вот АМД сразу выпустила все и на 7000 серию и на 6000 и даже на 5000.bombeybox: ↑ 08.09.2026 22:13Я тобі прямим текстом відповів. Нвідіа спеціально оптимізує і обмежує свої технології так, щоб вони не працювали на іншому залізі
Сразу видно компания, которая заботится о технологиях для пользователей.
Совершенно верно. Я не знаю вообше что Нвидиа себе думает. У нее ведь жалкие 5% доли на рынке, ну кто из разработчиков будет ради этого стараться и внедрять ее технологии в игры? Вот вы много видели где этот ваш длсс в играх и генерацию и реконструкцию лучей от зелёных? А открытый фср и генерация и реконструкция на его основе в куче игр представленаbombeybox: ↑ 08.09.2026 22:13саме через це штучне обмеження - технологія не має майбутнього, бо її замінить відкритий аналог, який сама Нвідіа буде вимушена підтримувати.
Производительность Rdna1 (флагман RX 5700-5700 XT) на уровне Rx 6600 -6600XT (midl). Нагрузить его еще и FSR4 будет издевательством. AMD обещала в течении года внедрить FSR4 для RDNA2, но никогда не обещала его для RDNA1.
-
bombeybox
Member
А у вас дар писати про все і нічого конкретного, одна вода і власна опінія без фактів. Це нецікава розмова бо з неї нічого нового не дізнатись. Повторюсь:vmsolver: ↑ 08.09.2026 23:34У вас дар про банальность сказать так
bombeybox: ↑ 08.09.2026 19:42Я ще по попередньому обговоренню зрозумів, що ви приблизно нічого не розумієте в цих технологіях і полюбляєте з себе дурника клеїти в розмові))
але дурникам я відписую раз, можливо два. На цьому все.
???erkins007: ↑ 08.09.2026 23:54То ли дело АМД.
АМД в Соні і АМД в Майкрософт, як вони скажуть - так ти і будеш грати наступні 7-8 років і няк інакше
Нвідіа 10 років назад продавала тобі Фізікс і Хеірворкс для трьох ігор, зараз продає тобі нейрослоп 5 для двох ігор, а через 10 років буде продавати якісь нову приблуду. І НІЧОГО з цього закритого коду - не стало стандартном індустрії. І не стане.
Дійсно, хто? Я ПК-геймер 20 років, за ці 20 років нвідіа завжди мала весь ринок десктопа і кожного покоління представляла безліч "класних" технологій, які імплементовувались в 2-3 гри для реклами, а потім помирали і про них забували.erkins007: ↑ 08.09.2026 23:54ну кто из разработчиков будет ради этого стараться и внедрять ее технологии в игры?
Дивись, мені байдуже на те, що там в десктопних Радеонів, це ти в кожній темі про АМД розпинаєшся про те які вони відсталі. Твоє право, але я можу об'єктивно казати коли вони погані і коли вони молодці. Зараз - їх 9070 топ за свої гроші в умовах ринку, раніше - так і близько не було.
Зараз ми граємо з товаришом в одну гру (сталкер 2) на однакових ПК, з різницею тільки в тому що в нього 9070 а в мене 5080, і маємо однаковий фпс в однаковій локації на однакових налаштуваннях. Тільки його ВК йому коштувала 40 тис. а моя (зараз) - 80. Це ж класно (для нього, і я за нього радий).
-
Krovatka
Member
Вспомнился Radeon HD 6950, который анлочился в 6970 простой прошивкой BIOSyariksom: ↑ 08.09.2026 14:35 Була б хороша новина, якщо б можна було якось розлочити, але жадібна куртка такого не допустить![]()
-
GreenMile
Member
Трохи дивно читати таку наївність в 2026 році, виробники ото прямо в чергу стали, щоб випустити дорожчу карту по ціні дешевшої, яка апгрейтиться за 5 хвилинyariksom: ↑ 08.09.2026 14:35 Предлагаю обсудить NVIDIA переведе відеокарту GeForce RTX 5070 на урізаний кристал GB203
Була б хороша новина, якщо б можна було якось розлочити, але жадібна куртка такого не допустить![]()
-
Filabatya
Member
Її вузьке місце, як і 5060 - не чіп 
-
erkins007
Member
Ага. У нвидиа ограничения технологий это жадность Хуанга. У АМД ограничения технологий это защита пользователей от издевательства.Alekss: ↑ 09.09.2026 09:02Нагрузить его еще и FSR4 будет издевательством.
Не перепутайте.
Как там в 2010 году? Потому что щас основной рынок это ПК. А самая массовая консоль это свич на нвидиа.bombeybox: ↑ 09.09.2026 09:21АМД в Соні і АМД в Майкрософт, як вони скажуть - так ти і будеш грати наступні 7-8 років і няк інакше
Конечно, а все ролики с длсс5 в любой игре это фейк ньюз.bombeybox: ↑ 09.09.2026 09:21зараз продає тобі нейрослоп 5 для двох ігор
Да о чем речь обычный длсс в паре игр и все. Не зря же фанаты АМД ещё в 2018 году дружно сказали что он не нужен.
Так я так и говорю. Возьмите десяток ААА игр, закрытые технологии нвидиа там если и будут, то в паре игр. А вот открытые технологии АМД передовые, вроде рей регенератора, генерации кадров фср4 или АМД антилага будут в каждой игре.bombeybox: ↑ 09.09.2026 09:21. І НІЧОГО з цього закритого коду - не стало стандартном індустрії. І не стане.
Ведь разработчики явно не будут ради жалких нескольких процентов доли нвидиа их технологии внедрять.
Совершенно верно. Вот кто щас вспомнит про какой-то там представленный в 18 году длсс, про представленный в 22 году генератор кадров? Про трасировку эту никому не нужную. В паре игр литерали и все.bombeybox: ↑ 09.09.2026 09:21які імплементовувались в 2-3 гри для реклами, а потім помирали і про них забували
А эта игрушка Хуанга CUDA? Ну кому вообще нужны вычисления на игровом устройстве то.
Неудивительно что это никому не нужно и нигде не используется.
Хорошо хоть АМД мыслит шире и не стало на подобные разработки деньги тратить.
Эт ещё что. 9070 даже с 5090 будет иметь одинаковый фпс.bombeybox: ↑ 09.09.2026 09:21тому що в нього 9070 а в мене 5080, і маємо однаковий фпс
Достаточно правда в проц упереться, но это явно заслуга АМД.