Предлагаю обсудить Ноутбуки та міні-ПК на базі NVIDIA RTX Spark N1X з’являться у продажу наступного місяця
А нормальне програмне забезпечення, щоб все без костилів працювало вийде приблизно ніколи.
Новини
Останні статті і огляди
Ноутбуки та міні-ПК на базі NVIDIA RTX Spark N1X з’являться у продажу наступного місяця
-
yariksom
Member
-
brozzy
Member
Дорогі іграшки на декілька тисяч користувачів ніколи не змінять ринок, тому Майкрософт доведеться влити не один мільярд у ринок дешевих ноутів/пк на ARM для навчання, офісу та дому. Лише після цього можлива зміна у свідомості користувачів, та виробників. 
-
1234waltz
Member
Робити вони це звісно не будуть. Чим по факту виявилась відповідь вендорів "наша відповідь Макбуку Нео" ми вже бачили - пластиковий хлам, з найдешевшими дисплейними матрицями та інтеловськими огризками в два рази слабшими за "телефонний" SoC в Нео.brozzy: ↑ 04.09.2026 10:24 тому Майкрософт доведеться влити не один мільярд у ринок дешевих ноутів/пк на ARM для навчання, офісу та дому
Тож цю нішу скоріше 11 дюймові планшети з клавіатурами займуть. Там і дисплеї ок, і пам'яті стільки ж, і оверхеду від ОС менше, і навіть GPU жирніші за той що у Wildcat Lake.
-
Zakarul
Member
Надо будет смотреть по ценам в первую очередь. Вариант на 128гб может быть интересным
-
tornadox
Member
Моє розуміння що АРМ мотлох в цьому ноуті просто щоб запустилася Windows.
Головна цінність
Чи справді інженери котрі будуть використовувати потужність 5070 будуть робити це в полі далеко від цивілізації?
Ніби як і не конкурент еплу, там багато ко-процесорів які дозволяють тим арм ядрам показувати співставну продуктивність з х86 в специфічних задачах, а що з Медіатек?
Головна цінність
Тоді питання, навіщо там цей АРМ мотлох? Буде споживати на 2 вати і менше і на 3 години довше буде грати відео в ютубі?графічний блок на 6144 CUDA-ядер покоління Blackwell та 256-бітний контролер пам’яті LPDDR5X з підтримкою від 24 до 128 гігабайтів ОЗП
Чи справді інженери котрі будуть використовувати потужність 5070 будуть робити це в полі далеко від цивілізації?
Ніби як і не конкурент еплу, там багато ко-процесорів які дозволяють тим арм ядрам показувати співставну продуктивність з х86 в специфічних задачах, а що з Медіатек?
-
Demedik
Member
Цена 100% за 4к в США(т.е. без налогов). Дай бог, чтобы в рамках 5-6к было. Причем это просто из-за оперативы. Цена за Спарки + дополнительно то что это ноут. Короче я сильно удивлюсь если у нас цена будет меньше 400к.Zakarul: ↑ 04.09.2026 10:40 Надо будет смотреть по ценам в первую очередь. Вариант на 128гб может быть интересным
-
Zakarul
Member
Дорого-богато!)200к можно подумать, но оно явно будет 300+.Demedik: ↑ 04.09.2026 12:50Цена 100% за 4к в США(т.е. без налогов). Дай бог, чтобы в рамках 5-6к было. Причем это просто из-за оперативы. Цена за Спарки + дополнительно то что это ноут. Короче я сильно удивлюсь если у нас цена будет меньше 400к.Zakarul: ↑ 04.09.2026 10:40 Надо будет смотреть по ценам в первую очередь. Вариант на 128гб может быть интересным
Не, пожалуй нет) Надо ждать лучшие времена. Когда цены станут хотя бы относительно вменяемыми.
-
Nick_888
Member
А діди і далі марять про якісь там ефемерні "співпроцесори"...tornadox: ↑ 04.09.2026 12:44 Моє розуміння що АРМ мотлох в цьому ноуті просто щоб запустилася Windows.
Головна цінністьТоді питання, навіщо там цей АРМ мотлох? Буде споживати на 2 вати і менше і на 3 години довше буде грати відео в ютубі?графічний блок на 6144 CUDA-ядер покоління Blackwell та 256-бітний контролер пам’яті LPDDR5X з підтримкою від 24 до 128 гігабайтів ОЗП
-
yurius_r
Member
Їм (Nvidia) треба для AI створити систему із як найбільшою кількістю відео пам'яті як найдешевше. Дискретні GPU із такою кількістю або дуже жирно або неможливо, а от APU тіпа норм. Але x86 APU у зелених не варіант. Тож такий от костильtornadox: ↑ 04.09.2026 12:44Тоді питання, навіщо там цей АРМ мотлох? Буде споживати на 2 вати і менше і на 3 години довше буде грати відео в ютубі?
-
vmsolver
Member
Посмотрим на цены конечно, одна такая коробка скорее всего будет медленной, лучше взять 3-4 шт с 32-48 ГБ, если можно будет их параллелить для LLM, вот как с Mac Mini/Pro делают.
А ОС скорее всего Убунта. (не смотрел)
А ОС скорее всего Убунта. (не смотрел)
-
tornadox
Member
Мабуть, я ще трохи пошукав інформації. Головна перевага, це те що в дискретних NV GPU в Gddr7, а в цьому Spark звичайна lpddr5, тобто для ігор вона буде ніяке, і тут і близько не буде пахнути ігровою продувтиністю 5070. Але за рахунок використання дешевшої lpddr5 обсяг можна зробити дуже великий і відповідно продуктивність в LLM буде краща ніж в десктопної 5070.yurius_r: ↑ 04.09.2026 13:52Їм (Nvidia) треба для AI створити систему із як найбільшою кількістю відео пам'яті як найдешевше. Дискретні GPU із такою кількістю або дуже жирно або неможливо, а от APU тіпа норм. Але x86 APU у зелених не варіант. Тож такий от костиль
А АРМ тут для запуску ОС, драйверів, ФС, та IO. Тобто GPU тут як двигун в авто, а ARM це маленький блок управління.
x86 APU не вийде, Інтел і АМД конкуренти і не дадуть ліцензію, але можна ж піти до китайців VIA і чемно попросити. Заносити чумадани з грішми це ж одна з суперсил Хуанга.
Відправлено через 4 хвилини 17 секунд:
Я думаю в даному випадку АРМ тут костиль лише в одному, відсутність драйверів і відсутність відкритих специфікацій - це великий гнійник всього АРМ, а Медіатек один з піонерів зазкритих драйверів (ну як і Нвідія). З іншої сторони проблема з Медіатек завжди була в відсутності драйверів GPU, Нвідія свої драйвери все-таки випускає під Linux і певна частина драйвера в опен-сорсі (якраз та що не ігрова).
Ну і по ціні стає зрозуміло що це дуже специфічне залізо суто під LLM.
Windowsvmsolver: ↑ 04.09.2026 13:56А ОС скорее всего Убунта. (не смотрел)
-
1234waltz
Member
Щоб не платити Інтел та АМД, в них що серверні рішення для дата-центрів в середені зі стоковими arm ядрами, що автомобільні/авіаційні. При тому для севрерних вони ще й свої ядра зліпили Custom NVIDIA Olympus Cores (Arm® compatible) with Spatial Multithreading (SMT). Хуанг дуже давно вцьому напрямку працює і в кінцевій меті для нього це здихатись потреби на всіх ринкових секторах від баласту у вигляді необхідності праці з напів-відкритими стандартами Інтел та АМД. Тільки повний вендорлок та жорстке доїння гоїв.tornadox: ↑ 04.09.2026 12:44 Моє розуміння що АРМ мотлох в цьому ноуті просто щоб запустилася Windows.
А те що МТК на стокових арм ядрах буде дико зливати Снепдрегон Ікс, то Хуаніту не цікавить.
Відправлено через 1 хвилину 34 секунди:
Від МТК Хуаніта теж здихається, якщо цей продукт буде успішним. Бо по факту і зараз в МТК потреба суто для розділення ризиків на новому напрямку, зелена команда могла спокійно і на власному рішенні накостиляти.
-
tornadox
Member
Тоді і справді дивно чому вони пішли на співпрацю з Медіатек, а не випустили на своїх ядрах1234waltz: ↑ 04.09.2026 15:29же давно вцьому напрямку працює і в кінцевій меті для нього