Ноутбуки та міні-ПК на базі NVIDIA RTX Spark N1X з’являться у продажу наступного місяця

Обсуждение статей и новостей сайта
Відповісти
Автор
Повідомлення
yariksom
Member

Повідомлення

Предлагаю обсудить Ноутбуки та міні-ПК на базі NVIDIA RTX Spark N1X з’являться у продажу наступного місяця
А нормальне програмне забезпечення, щоб все без костилів працювало вийде приблизно ніколи.
brozzy
Member

Повідомлення

Дорогі іграшки на декілька тисяч користувачів ніколи не змінять ринок, тому Майкрософт доведеться влити не один мільярд у ринок дешевих ноутів/пк на ARM для навчання, офісу та дому. Лише після цього можлива зміна у свідомості користувачів, та виробників. :super:
1234waltz
Member

Повідомлення

brozzy: 04.09.2026 10:24 тому Майкрософт доведеться влити не один мільярд у ринок дешевих ноутів/пк на ARM для навчання, офісу та дому
Робити вони це звісно не будуть. Чим по факту виявилась відповідь вендорів "наша відповідь Макбуку Нео" ми вже бачили - пластиковий хлам, з найдешевшими дисплейними матрицями та інтеловськими огризками в два рази слабшими за "телефонний" SoC в Нео.
Тож цю нішу скоріше 11 дюймові планшети з клавіатурами займуть. Там і дисплеї ок, і пам'яті стільки ж, і оверхеду від ОС менше, і навіть GPU жирніші за той що у Wildcat Lake.
Zakarul
Member

Повідомлення

Надо будет смотреть по ценам в первую очередь. Вариант на 128гб может быть интересным
tornadox
Member

Повідомлення

Моє розуміння що АРМ мотлох в цьому ноуті просто щоб запустилася Windows.
Головна цінність
графічний блок на 6144 CUDA-ядер покоління Blackwell та 256-бітний контролер пам’яті LPDDR5X з підтримкою від 24 до 128 гігабайтів ОЗП
Тоді питання, навіщо там цей АРМ мотлох? Буде споживати на 2 вати і менше і на 3 години довше буде грати відео в ютубі?
Чи справді інженери котрі будуть використовувати потужність 5070 будуть робити це в полі далеко від цивілізації?
Ніби як і не конкурент еплу, там багато ко-процесорів які дозволяють тим арм ядрам показувати співставну продуктивність з х86 в специфічних задачах, а що з Медіатек?
Demedik
Member

Повідомлення

Zakarul: 04.09.2026 10:40 Надо будет смотреть по ценам в первую очередь. Вариант на 128гб может быть интересным
Цена 100% за 4к в США(т.е. без налогов). Дай бог, чтобы в рамках 5-6к было. Причем это просто из-за оперативы. Цена за Спарки + дополнительно то что это ноут. Короче я сильно удивлюсь если у нас цена будет меньше 400к.
Zakarul
Member

Повідомлення

Demedik: 04.09.2026 12:50
Zakarul: 04.09.2026 10:40 Надо будет смотреть по ценам в первую очередь. Вариант на 128гб может быть интересным
Цена 100% за 4к в США(т.е. без налогов). Дай бог, чтобы в рамках 5-6к было. Причем это просто из-за оперативы. Цена за Спарки + дополнительно то что это ноут. Короче я сильно удивлюсь если у нас цена будет меньше 400к.
Дорого-богато!)200к можно подумать, но оно явно будет 300+.
Не, пожалуй нет) Надо ждать лучшие времена. Когда цены станут хотя бы относительно вменяемыми.
Nick_888
Member

Повідомлення

tornadox: 04.09.2026 12:44 Моє розуміння що АРМ мотлох в цьому ноуті просто щоб запустилася Windows.
Головна цінність
графічний блок на 6144 CUDA-ядер покоління Blackwell та 256-бітний контролер пам’яті LPDDR5X з підтримкою від 24 до 128 гігабайтів ОЗП
Тоді питання, навіщо там цей АРМ мотлох? Буде споживати на 2 вати і менше і на 3 години довше буде грати відео в ютубі?
Чи справді інженери котрі будуть використовувати потужність 5070 будуть робити це в полі далеко від цивілізації?
Ніби як і не конкурент еплу, там багато ко-процесорів які дозволяють тим арм ядрам показувати співставну продуктивність з х86 в специфічних задачах, а що з Медіатек?
А діди і далі марять про якісь там ефемерні "співпроцесори"... :rotate:
yurius_r
Member

Повідомлення

tornadox: 04.09.2026 12:44Тоді питання, навіщо там цей АРМ мотлох? Буде споживати на 2 вати і менше і на 3 години довше буде грати відео в ютубі?
Їм (Nvidia) треба для AI створити систему із як найбільшою кількістю відео пам'яті як найдешевше. Дискретні GPU із такою кількістю або дуже жирно або неможливо, а от APU тіпа норм. Але x86 APU у зелених не варіант. Тож такий от костиль
vmsolver
Member

Повідомлення

Посмотрим на цены конечно, одна такая коробка скорее всего будет медленной, лучше взять 3-4 шт с 32-48 ГБ, если можно будет их параллелить для LLM, вот как с Mac Mini/Pro делают.
А ОС скорее всего Убунта. (не смотрел)
tornadox
Member

Повідомлення

yurius_r: 04.09.2026 13:52Їм (Nvidia) треба для AI створити систему із як найбільшою кількістю відео пам'яті як найдешевше. Дискретні GPU із такою кількістю або дуже жирно або неможливо, а от APU тіпа норм. Але x86 APU у зелених не варіант. Тож такий от костиль
Мабуть, я ще трохи пошукав інформації. Головна перевага, це те що в дискретних NV GPU в Gddr7, а в цьому Spark звичайна lpddr5, тобто для ігор вона буде ніяке, і тут і близько не буде пахнути ігровою продувтиністю 5070. Але за рахунок використання дешевшої lpddr5 обсяг можна зробити дуже великий і відповідно продуктивність в LLM буде краща ніж в десктопної 5070.
А АРМ тут для запуску ОС, драйверів, ФС, та IO. Тобто GPU тут як двигун в авто, а ARM це маленький блок управління.
x86 APU не вийде, Інтел і АМД конкуренти і не дадуть ліцензію, але можна ж піти до китайців VIA і чемно попросити. Заносити чумадани з грішми це ж одна з суперсил Хуанга.

Відправлено через 4 хвилини 17 секунд:
Я думаю в даному випадку АРМ тут костиль лише в одному, відсутність драйверів і відсутність відкритих специфікацій - це великий гнійник всього АРМ, а Медіатек один з піонерів зазкритих драйверів (ну як і Нвідія). З іншої сторони проблема з Медіатек завжди була в відсутності драйверів GPU, Нвідія свої драйвери все-таки випускає під Linux і певна частина драйвера в опен-сорсі (якраз та що не ігрова).
Ну і по ціні стає зрозуміло що це дуже специфічне залізо суто під LLM.
vmsolver: 04.09.2026 13:56А ОС скорее всего Убунта. (не смотрел)
Windows
1234waltz
Member

Повідомлення

tornadox: 04.09.2026 12:44 Моє розуміння що АРМ мотлох в цьому ноуті просто щоб запустилася Windows.
Щоб не платити Інтел та АМД, в них що серверні рішення для дата-центрів в середені зі стоковими arm ядрами, що автомобільні/авіаційні. При тому для севрерних вони ще й свої ядра зліпили Custom NVIDIA Olympus Cores (Arm® compatible) with Spatial Multithreading (SMT). Хуанг дуже давно вцьому напрямку працює і в кінцевій меті для нього це здихатись потреби на всіх ринкових секторах від баласту у вигляді необхідності праці з напів-відкритими стандартами Інтел та АМД. Тільки повний вендорлок та жорстке доїння гоїв.

А те що МТК на стокових арм ядрах буде дико зливати Снепдрегон Ікс, то Хуаніту не цікавить.

Відправлено через 1 хвилину 34 секунди:
Від МТК Хуаніта теж здихається, якщо цей продукт буде успішним. Бо по факту і зараз в МТК потреба суто для розділення ризиків на новому напрямку, зелена команда могла спокійно і на власному рішенні накостиляти.
tornadox
Member

Повідомлення

1234waltz: 04.09.2026 15:29же давно вцьому напрямку працює і в кінцевій меті для нього
Тоді і справді дивно чому вони пішли на співпрацю з Медіатек, а не випустили на своїх ядрах :think:
Відповісти