Вибір роутера

Локальные сети и Интернет
Відповісти
Автор
Повідомлення
DastinKein
Junior

Повідомлення

Всем привет, хочу поменять роутер и прочитав много страниц этой темы увидел много советов покупать Linksys MX4200, на OLX нашел ещё версию MX4200 V2, какую лучше купить? От провайдера Гигабит, дом около 90 кв/м, два ПК по витой паре и семь клиентов от WiFi
tablestikus
Member

Повідомлення

Ekz0rcyst: 21.08.2026 15:27 tablestikus
Як вам варіант із міні ПК? Щось типу Lenovo M720q/M920x/P330 та через перехідник мережеву карту на 2,5Гбіт. Споживання звісно буде вище ніж в мікрота але і функціонал ширший значно, дуже значно (Proxmox, Docker, еtс.) та й швидкодія вища суттєво.
Та ні, мені там з легеньким погратися.

Відправлено через 23 секунди:
artko: 21.08.2026 15:36
tablestikus: 20.08.2026 22:22 з підтримкою докера.
так be3 media вміє докер.
Але ж я написав - мені треба більше портів)

Відправлено через 5 хвилин 20 секунд:
Ну і так, мені від мікрота віфі теж не треба, бо в мене воно на окремій юніфайці
strang
Member

Повідомлення

DastinKein: 21.08.2026 16:47Linksys MX4200, на OLX нашел ещё версию MX4200 V2
4200v2 лучше (больше памяти) за 4200, 4300 лучше за оба.
Grava
Member

Повідомлення

Ekz0rcyst: 21.08.2026 15:27Як вам варіант із міні ПК? Щось типу Lenovo M720q/M920x/P330 та через перехідник мережеву карту на 2,5Гбіт.
І окрему точку доступу, якщо потрібен дбж то такий що 65вт+ видасть. І взагалі оверкіл (хоча якщо не розбираючись поставити всі галки на правилах в сурікаті, то там і і5 6/6 не більше 300мбіт буде видавати) :rotate: В мене було, я знаю :D
vdemeshko
Member

Повідомлення

DastinKein: 21.08.2026 16:47 Всем привет, хочу поменять роутер и прочитав много страниц этой темы увидел много советов покупать Linksys MX4200, на OLX нашел ещё версию MX4200 V2, какую лучше купить? От провайдера Гигабит, дом около 90 кв/м, два ПК по витой паре и семь клиентов от WiFi
https://openwrt.org/toh/linksys/mx4200_v1_and_v2

только обрати внимание что роутер с 3 радиомодулями (2x2 2.4 + 2x2 5GHz + 4x4 5GHz), но не поддерживает 160MHz ширину канала для 5GHz - что в принципе не сильно критично + он не самый экономичный роутер если запитывать от ИБП в блэкаут (4 ядра и 3 радиомодуля в среднем дают почти в 2 раза потребление выше чем у роутеров на базе 2х ядерных Filogic 820). Если это устраивает, то в нем есть плюсы 4х ядерной платформы и оперативки если V2(можно в опенврт повесить блоклисты для фильтрации рекламы и там SQM если будет необходимость) и вроде там идет прогресс по добавлению поддержки аппаратного офлоада за счет кода который, если верно помню, Qualcomm добавил в новое ядро Linux.
BorisBrejcha
Member

Повідомлення

Keenetic, NetCraze та суцільна брехня. Не купуй це Г*МНО!
Ortyomko
Member

Повідомлення

BorisBrejcha: 26.08.2026 21:07 Keenetic, NetCraze та суцільна брехня. Не купуй це Г*МНО!
зараз прийде авенгер і скаже що класні роутери і альтернатив немає по ціні :rotate:
Frakis
Junior

Повідомлення

xiaomi be5000 ще роблять випуск прошивки и воно не застарiло? чи краще mx4300 чи mx4200?
iBrute
Junior

Повідомлення

Вітаю! Порадьте, будь-ласка, меш-систему для квартири 80м2. Один роутер погано справляється, оскільки квартира розділена доволі товстою цегляною стіною.
Є можливість конекта між меш роутерами за допомогою Ethernet Backhaul.
Дякую заздалгідь :super:
Frakis
Junior

Повідомлення

iBrute: 02.09.2026 13:54 Вітаю! Порадьте, будь-ласка, меш-систему для квартири 80м2. Один роутер погано справляється, оскільки квартира розділена доволі товстою цегляною стіною.
Дякую заздалгідь :super:
Якщо дешево то мабуть вiд xiaomi ax3000t и до be5000 и be6500 якщо є и be7000 далекобійне.
FirstTDM
Member

Повідомлення

iBrute: 02.09.2026 13:54Порадьте, будь-ласка, меш-систему для квартири 80м2. Один роутер погано справляється, оскільки квартира розділена доволі товстою цегляною стіною.
Если делать сразу круто, то посмотреть на ASUS ZenWiFi BT8 2-Pack... двух модулей должно хватить для 80 м2
Filabatya
Member

Повідомлення

Frakis
прошивка не оновлюбвалась, працює стабільно, компартія рада моїм даним :lol:
жерти буде другий більше ніж на 50% світла(5 проти 8ватт), 3 модуля все-таки, можливо зимою буде актуально :shuffle:
iBrute
Junior

Повідомлення

FirstTDM: 02.09.2026 17:47
iBrute: 02.09.2026 13:54Порадьте, будь-ласка, меш-систему для квартири 80м2. Один роутер погано справляється, оскільки квартира розділена доволі товстою цегляною стіною.
Если делать сразу круто, то посмотреть на ASUS ZenWiFi BT8 2-Pack... двух модулей должно хватить для 80 м2
Дякую за пораду!
Але не впевнений, чи доцільно мені брати настільки потужний і дорогий пристрій для мого режиму користування. Розраховував на бюджет в районі 10к грн.
ШІ радить подивитись на таку модель - Asus ZenWiFi BD4, Mesh System, 2PK - як на молодшу модель. Потребу в додаткових LAN портах вирішу за допомогою банального сплітера (щось на кшталт TP-Link TL-SG105).
Як на Вашу думку - адекватний варіант?
FirstTDM
Member

Повідомлення

iBrute: 03.09.2026 10:57Asus ZenWiFi BD4, Mesh System, 2PK - як на молодшу модель.
Это нормальный адекватный вариант для квартиры - если нет больших требований к системе, то вполне хорошо работать будет.
iBrute: 03.09.2026 10:57щось на кшталт TP-Link TL-SG105
Я бы посоветовал, если есть возможность, взять сразу з запасом ASUS QG-U1050 2.5G Ethernet
Frakis
Junior

Повідомлення

Filabatya: 02.09.2026 19:42 Frakis
прошивка не оновлюбвалась, працює стабільно, компартія рада моїм даним :lol:
жерти буде другий більше ніж на 50% світла(5 проти 8ватт), 3 модуля все-таки, можливо зимою буде актуально :shuffle:
пишуть и опенврт скоро буде на be5000.
Filabatya
Member

Повідомлення

Було б чудово і чорну версію тоді вже :super:
Frakis
Junior

Повідомлення

Filabatya
И довгий час у вас цей роутер be5000? з водафоном адекватно працюе а то думаю чи пiдключити гигакомбо тариф.
Grava
Member

Повідомлення

Frakis: 03.09.2026 12:24пишуть и опенврт скоро буде на be5000
Скоро це коли? :D Я задовбався ждати оці скоро на be7000. Продав його на днях та придбав свіча 2.5гбіт та netis nx31 на filogic 820 під openwrt та зробив fast roaming з основним cudy wr3000h що теж на openwrt. Ще і гроші залишилися :D
Lorichic
Member

Повідомлення

Grava: 03.09.2026 13:37Скоро це коли? Я задовбався ждати оці скоро на be7000
Если есть снапшот до полугода ожидать, а если нет, то вообще не факт появления опенврт когда либо, сейчас заитересовался tenda be12 pro в силу того что есть переходная прошивка (как у cudy, asus) , ~3400грн в Китае, есть снапшот, посмотрм когда выйдет официальная
Tesseract
Member

Повідомлення

Зараз ентузіасти активно пиляють прошивки під BE покоління квалкомівських чипів. Тому якщо у вас роутер на чомусь такому, то за пів року уже мають бути тестові білди.
Що стосується AX покоління, то там має з'явитись часткове апаратне прискорення. Воно не буде таким універсальним, як NSS, зате воно буде в чистому OpenWRT прямо з коробки.
Відповісти