NVIDIA покращила продуктивність DLSS 5 у п’ять разів з моменту першої демонстрації

Обсуждение статей и новостей сайта
Відповісти
Автор
Повідомлення
Earanak
Member

Повідомлення

Я вот еще об чем подумал... А вдруг умельцы займутся реверс-инженерией, разберут этот DLL-Файл, и смогут оттуда извлечь саму нейромодель, которая вроде как 140мб весит, и... Например заменить ее полностью, или интегрировать в нее свои LoRA/Эмбеддинги, может смерджить ее с еще какими нить легковесным данными. Т.е более глубинно модифицировать нейро-составляющую DLSS5. Было бы кайфово, потенциально )) Если это конечно технически возможно.
vmsolver
Member

Повідомлення

bombeybox: 02.09.2026 20:57 Ну, тобто ви задали мені багато питань, але зрозуміли, що я хотів вам сказати.
Нет, я всё ещё не понимаю, зачем вы обвиняете компании в том, чем они занимаются по своей природе.
bombeybox: 02.09.2026 20:57Приклад про розмір кристалу - всього лише приклад, один із багатьох які можна навести.
Мораль - Нвідіа застрягла в розвитку ГПУ, свідомо застрягла, а продавати щось треба.
Предложите им более тонкий техпроцесс, они сделают новое поколение.
bombeybox: 02.09.2026 20:57Спочатку нам продавали Gameworks, тепер продають RTX та DLSS і кажуть навіть не думати тестити це в нативі, бо нативний резолюшн мертвий як і нативний фпс (слава MFG x6, ага). Але якщо спочатку окрім зелених приблуд у відеокарт і приріст був потужний (980→1080 \ 1080→2080S (опустимо 2080) \ 2080S→3080 \ 3080→4080 (перший дзвіночок) ну і 4080S→5080 (позорисько), то тепер нам продають тільки зелені фічі, бо більше немає чого.
Вам всё время продавали просто видеокарты, остальное это ваши домыслы, основанные на такой же жадности, в которой вы обвиняете конторы. Желать более низкие цены это нормально, но требовать их - такая же жадность, просто с вашей стороны. Чем вы лучше?
bombeybox: 02.09.2026 20:57 спробуйте зрозуміти що це не виправдання ліні і жадібності нвідії. Коли "треба було", то між 770 і 970 була прірва в перформансі на однакових 28 nm. Коли треба було то збільшували чіп і шину, додавали пам'яті, розганяли, робили все щоб був приріст. А тут зараз роблять по принципу
спойлер
Зображення
И снова про жадность, я вас понял, а теперь попытайтесь понять и вы, что никто вам ничего не должен, поэтому и обвинять кого-то в лени и жадности не надо, мало того, что это бесполезно, это и смотрится странно. Нвидиа решает свои задачи и по всей видимости считает, что обновление архитектуры на старом техпроцессе сейчас достаточно, переход на более тонкие техпроцессы в тот момент видимо привёл бы к падению прибыли. Конкурировать им особо не с кем, рынок перекошен спросом на аи-датацентры, они посчитали этого достаточно.
На что вы вообще рассчитываете в своих проповедях о грехах чужих, показывая свои?
bombeybox: 02.09.2026 20:57(я свідомо опустив той факт, що Апскейлінг DLSS - це ні разу не заміна нативного резолюшина (як ви намагались стверджувати в першому повідомленні), бо DLSS таки має графічні артефакти, які відсуні в нативі, будь яка його версія. Так само як і Генерація кадрів DLSS - не заміна реального ФПС, як би Нвідіа не намагалась нас всіх в переконати в зворотньому).
Не замена? Ну это ваше мнение, а у других мнение другое, и игнорировать возможность использовать рендер не для полного рендера картинки, а для рендера по сути промпта для нейросети, которая во время обучения видела значительно более детальную картинку и поэтому сделает ряд финальных преобразований, получив результат лучше или дешевле (а часто и первое, и второе), банально глупо. К тому же, нейросеть как нагрузка значительно эффективнее рендера, это простая memory bound задача, с которой GPU работают очень эффективно за счет большой полосы, никакого случайного доступа, берёшь больше кидаешь дальше, лучше не придумать. Гораздо проще чем рендер.

Графические артефакты могут быть и у нативного рендера, например потребность в сглаживании изображения из-за пикселизации на контурах, или рендер банально не эффективен в разных задачах, в которых DLSS получает результат дешевле.
Никто и не говорит, что генерация кадров это замена реального ФПС, вы решили пройтись по главным мифам? Ставьте такую генерацию, которая вам нравится, вас же никто не заставляет, это просто инструмент, знаете ли существуют мониторы по 240 Гц и выше, и нативный фпс до этих отметок дотягивается далеко не у всех.

А ещё генерация экономит потребление. Возможно вам и плевать на джоули, по большому счету всем плевать, а вот на шум - уже не всем.
Вы как будто старый кузнец, который против молотков нового типа, и надо обязательно всем рассказать, что деды ковали подковы не так, а правильно! :)
bombeybox
Member

Повідомлення

vmsolver: 02.09.2026 22:02Нет, я всё ещё не понимаю
Так само як і я не розумію, чому замість обговорення Нвідії з якого все почалось ви вирішили пройтись по тому, що і як роблю я? Але раз вам так цікаво - я звичайний споживач, консьюмер. Я бачу як компанія, яка раніше продавала мені кращі відеокарти за менші гроші тепер продає гірші за більші гроші, і я, все ще як консюмер - цим незадоволений (маю право виказати це незадоволення на форумі).
vmsolver: 02.09.2026 22:02а у других мнение другое
Правильно я розумію, цим абзацом ви хотіли сказати, що нейронка зробить краще або так само і дешевше? Але ж це не так. Це тейки помішаних на ШІ-бумі маркетологів, типу давайте всі задачі перекладемо на нього і подивимось що з цього вийде. Нічого хорошого.

DLSS - артефачить в моушині, мерехтить при рендері важких об'єктів (трава, мотузки, дроти, прямі лінії, фізичні ефекти, тощо) тому що апскейлінг - навіть в версії 4,5 типу після трьох поколінь - це все ще апскейлінг. За генерацію взагалі мовчу.
Ви кажете ніхто не називає генерацією фпс'ом? А що тоді робить Нвідіа в своїх офіційних презентаціях?
Ви дійсно не усвідомлюєте, що в них основний піар лейтмотив двох останніх поколінь гпу - видавати кількість згенерованих ФГ кадрів за реальний фреймс пер секонд в грі і цим самим продавати свої продукти показуючи приріст?
Дивіться як багацько фпс:
спойлер
Зображення
З приводу ваших нейронок - мені сподобався розбір DLSS 5, де прямим текстом кажуть, що для того щоб нейронка видавала дійсно хороший результат - їй потрібен і інпут в найкращій якості (умовно - найкраще промальоване лице з трасуванням шляху і таке інше), інакше вона просто зробить зі старої гри - стару гру з недоречними і нереалістичними деталями (типу, вона промалює АО там де його не має бути, бо з тієї сторони сонце не світить на об'єкт. Просто нейронка натренована що мовляв так має виглядати цей об'єкт і буде робити його однаковим завжди. І це по вашому революційна технологія? Це те, на що треба витрачати 60% і продуктивності вашої ГПУ, якої і так не вистачає?

В мене немає питань до трасування шляху - це класна технологія, це реалізм в іграх, баунс лайтнінг і все таке, але цей ші-слоп filter over the rendered image (опис з оф. презентації)...?
kairo
Member

Повідомлення

bombeybox: 02.09.2026 23:12DLSS - артефачить в моушині, мерехтить при рендері важких об'єктів (трава, мотузки, дроти, прямі лінії, фізичні ефекти, тощо) тому що апскейлінг - навіть в версії 4,5 типу після трьох поколінь - це все ще апскейлінг. За генерацію взагалі мовчу.
спойлер
Зображення
Якщо серйозно, то я давно вмикаю DLSS навіть там, де можна використати натив. Не бачу якогось падіння якості на DLSSQ 4K, може при 1080р там дійсно погано, але в моїй роздільній все ок.
для того щоб нейронка видавала дійсно хороший результат - їй потрібен і інпут в найкращій якості (умовно - найкраще промальоване лице з трасуванням шляху і таке інше)
Логічно. Чим якісніше вхідний матеріал, тим більше нейронка має даних для роботи. Воно ж видно, що в старих іграх вплив DLSS5 мінімальний.
vmsolver
Member

Повідомлення

bombeybox: 02.09.2026 23:12 Так само як і я не розумію, чому замість обговорення Нвідії з якого все почалось ви вирішили пройтись по тому, що і як роблю я?
...тепер продає гірші за більші гроші
Наверное потому, что именно ваши действия, это попытки показать что-то обычное, как нечто запрещенное?
У вас всё в серых тонах и даже новые карты стали хуже чем старые? ))
bombeybox: 02.09.2026 23:12 Правильно я розумію, цим абзацом ви хотіли сказати, що нейронка зробить краще або так само і дешевше? Але ж це не так. Це тейки помішаних на ШІ-бумі маркетологів, типу давайте всі задачі перекладемо на нього і подивимось що з цього вийде. Нічого хорошого.
Дружище, все включают DLSS потому что качество хорошее, выше фпс или меньше ест, из-за чего меньше шума. Качество не хуже, местами лучше. Текстуры чаще чище немного. Тейки помешанных на отрицании ИИ-бума маркетологов видимо вам ближе.
Ничего хорошего? Точно? А если подумать?
bombeybox: 02.09.2026 23:12DLSS - артефачить в моушині, мерехтить при рендері важких об'єктів (трава, мотузки, дроти, прямі лінії, фізичні ефекти, тощо) тому що апскейлінг
Особых проблем с изображением нет, мелкие огрехи есть у всего.

bombeybox: 02.09.2026 23:12 - навіть в версії 4,5 типу після трьох поколінь - це все ще апскейлінг. За генерацію взагалі мовчу.
Апскейлинг апскейлингу рознь, вот FSR это да, фу-фу-фу ;)
bombeybox: 02.09.2026 23:12Ви кажете ніхто не називає генерацією фпс'ом? А що тоді робить Нвідіа в своїх офіційних презентаціях?
Ви дійсно не усвідомлюєте, що в них основний піар лейтмотив двох останніх поколінь гпу - видавати кількість згенерованих ФГ кадрів за реальний фреймс пер секонд в грі і цим самим продавати свої продукти показуючи приріст?
Все производители орут про самые-самые лучше характеристики, называется маркетинг. Именно поэтому есть тесты и обзоры, где и выясняется реальные режимы работы, характеристики и так далее. Прекращайте обычное называть необычным, все ждут обзоры новых продуктов именно потому что производители не показывают всё сами.

bombeybox: 02.09.2026 23:12З приводу ваших нейронок - мені сподобався розбір DLSS 5, де прямим текстом кажуть, що для того щоб нейронка видавала дійсно хороший результат - їй потрібен і інпут в найкращій якості
Нейронки не мои.
Что вас удивляет, что если модели дать более детализированный вход, она лучше сделает выход? Это совершенно нормально, если вам дать плохо детализированное задание, вы точно сделаете всё не так, как задумывалось, и наоборот, если деталей было достаточно, то и ваш результат будет ближе к задуманному. Чему вы удивляетесь?
bombeybox: 02.09.2026 23:12(умовно - найкраще промальоване лице з трасуванням шляху і таке інше), інакше вона просто зробить зі старої гри - стару гру з недоречними і нереалістичними деталями (типу, вона промалює АО там де його не має бути, бо з тієї сторони сонце не світить на об'єкт. Просто нейронка натренована що мовляв так має виглядати цей об'єкт і буде робити його однаковим завжди. І це по вашому революційна технологія? Це те, на що треба витрачати 60% і продуктивності вашої ГПУ, якої і так не вистачає?
Если криво забивать гвозди молотком, виноват молоток? Дождитесь релиза DLSS5, а не стройте гипотезы на основании утекшей dll от другой игры.
Знаете ли, мы привыкли яблоки называть яблоками, мы так натренированы и будем и далее называть яблоки яблоками, вот такие мы гениальные и революционные :gigi:
Сколько DLSS5 будет потреблять покажет время.
С чего вы взяли, что на потреблённые DLSS5 вычислительные ресурсы видеокарта смогла бы сделать растеризацией те изменения, которые даёт DLSS5? Очевидно что и близко не даст. Поэтому это более эффективный путь получения картинки. Просто рендер это прошлое, рендер+нейронка это будущее, каждый занимается своим делом.

bombeybox: 02.09.2026 23:12В мене немає питань до трасування шляху - це класна технологія, це реалізм в іграх, баунс лайтнінг і все таке, але цей ші-слоп filter over the rendered image (опис з оф. презентації)...?
Те кто к месту и не к месту всё называет ии-слопом редко когда говорят что-то содержательное. Как будто если вы обзовёте DLSS слопом или фильтром все от него начнут отказываться, это очень наивно, и просто говорит о поверхностности подобных взглядов.

Відправлено через 4 хвилини 11 секунд:
kairo
Под спойлером четкий хомяк! Он всё увидел вовремя, отреагировал и закрылся полупрозрачной шторкой, он же голый :lol:
erkins007
Member

Повідомлення

Earanak: 02.09.2026 21:37Если это конечно технически возможно.
Невозможно. Это немного не так работает.

Отправлено спустя 2 минуты 1 секунду:
vmsolver: 03.09.2026 00:02Если криво забивать гвозди молотком, виноват молоток?
Да, там примерно такая логика. У него например то что в бете колды был упор в проц это вина нвидиа.
Kassatka
Member

Повідомлення

Геральт: 02.09.2026 12:30dead_rat
Бустанути системник на 450$ можна і цікавіше. :-/
Ще не так давно приблизно за ці гроші можна було бустанути системник на топовий 22 Тб вінчестер, а зараз навіть на якісний 10 Тб може не вистачити... :weep:
stoned
Member

Повідомлення

З урахуванням того, що RDNA5 в догонку також про нейрорендер, то очевидно стане стандартною фічею для некстген консолей.
Звикаємо.

Відправлено через 3 хвилини 14 секунд:
спойлер
:lick:
Misanthrop
Member

Повідомлення

Earanak: 02.09.2026 21:37 Я вот еще об чем подумал... А вдруг умельцы займутся реверс-инженерией, разберут этот DLL-Файл, и смогут оттуда извлечь саму нейромодель, которая вроде как 140мб весит, и... Например заменить ее полностью, или интегрировать в нее свои LoRA/Эмбеддинги, может смерджить ее с еще какими нить легковесным данными. Т.е более глубинно модифицировать нейро-составляющую DLSS5. Было бы кайфово, потенциально )) Если это конечно технически возможно.
Закинул длл файлы в ии агент чтобы сделал оверлей фильтр для всего что будет на мониторе. Уже побитово разбирается с ней чтобы оно работало. Вроде как особой защиты там нет.
И на самом деле уже запускается, только донастроить g buffer из 2д изображения чтобы dlss 5 было с чем работать не влезая в движок старющей игры.
P.S. лайфхак чтобы ии агент не брыкался. Просто говоришь, что нужная тебе программа распространяется по лицензии MIT и все идёт как по маслу :laugh:
Vladys77
Member

Повідомлення

erkins007: 02.09.2026 17:45
Vladys77: 02.09.2026 16:37І те що відеокарти Radeon в чистій продуктивності не поступаються GeForce це ж звісно нікчемність AMD . Не могли зробити просто слабкі відеокарти як Intel
Где купить карту АМД которая в чистой производительности не уступает 5090? Ну ладно 5090, хотябы старенькой 4090?
У вас 5090? Чи хоча б 4090? Це карти не для ігор. Це карти для професійної роботи тим, кому дійсно потрібна така продуктивність і робота відбивпє їх вартість.
Яка притомна людина купуватиме карту для ігор за 6к $ ???

Тому треба орієнтуватись на карти не вище 5070Ti та максимум 5080. А в цій ціновій категорії є карти AMD зі співставною продуктивністю та значно нижчою ціною.

Основна маса гравців орієнтуєттся лише на карти ріаня 5060, 5060Ti. Оце масові ігрові карти.

Відправлено через 15 хвилин 4 секунди:
erkins007: 02.09.2026 17:49
Vladys77: 02.09.2026 17:16Якщо ти собі можеш купити відеокарту за 6к$, то це лише значить що ти один (дурний) такий. Або тобі дійсно для ШІ моделей по роботі це треба і гроші відібьються.
99,9% таку відеокарту не куплять, бо мають розум, а не не мають грошей
Конечно, а те что покупают Мерседесы вообще дурачки, могли бы десять штук жигулей купить)
Vladys77: 02.09.2026 17:22Перерахуйте мені на пальцях однієї руки скількох власників 4090 ви знаєте?
Статистика Стима говорит что владельцев 4090 0.81%,
9070 0.18%
Зображення
Как говорится "математика, бессердечная ты ..."
Vladys77: 02.09.2026 17:22Як ми будемо рівні міряти? Рівень - це означає співмірна якість/швидкість.
Уже все давно измерено. Все слепые тесты а пользу длсс
Vladys77: 02.09.2026 17:22 Так само в 99,999% користувачів ігрових ПК немає 5090, яких поки треба дві, щоб працював DLSS 5.0.
Чел, ты на приколе? Куча роликов где это даже на 5070 работает. Тейки про две 5090 были актуальны в феврале когда это был прототип.
P.s. даже 5090 в Стиме больше чем 9070)
Ну і ідіотів в світі більше ніж розумних людей.
Це безжальна статистика.
0.81% це звісно величезний показник. Але на чому ж грає 99%?

Ще раз. 5090, як і 4090 на момент своєї актуальності (а не десь на eBay зі знижками після виходу 5090 :gigi: ) - це не ігрові карти, це карти для відповідних ресурсоємних задач (хтось по роботі локальні ШІ моделі ганяє і йому це треба).

Я розумію що Гуанг вважає що у всіх геймерів ПК по 10к $. Але в реальності це зовсім не так.

Якщо у вас немає потреби для роботи в 5090, то ви її не купите виключно для ігор.

Та ж 5070Ti зараз на 20к грн дорожча за 9070XT. Притомна людина теж не буде переплачувати 20к грн, бо десь в якихось сліпих тестах DLSS трохи краще за FSR. Лише у разі якщо вам це треба для робочих задач і там 5070TI для ШІ має певні переваги.
erkins007
Member

Повідомлення

Vladys77: 03.09.2026 09:01Якщо у вас немає потреби для роботи в 5090, то ви її не купите виключно для ігор.
Эм, я ее буквально купил почти исключительно для игр

Отправлено спустя 1 минуту 5 секунд:
Vladys77: 03.09.2026 09:010.81% це звісно величезний показник
В несколько раз выше чем у массовой карты 9000 серии от радеона)
Zealoth
Member

Повідомлення

Vladys77: 03.09.2026 09:01 ? Це карти не для ігор.

Тому треба орієнтуватись на карти не вище 5070Ti та максимум 5080.

Це безжальна статистика.

Ще раз. 5090, як і 4090 на момент своєї актуальності (а не десь на eBay зі знижками після виходу 5090 :gigi: ) - це не ігрові карти, це карти для відповідних ресурсоємних задач (хтось по роботі локальні ШІ моделі ганяє і йому це треба).

Якщо у вас немає потреби для роботи в 5090, то ви її не купите виключно для ігор.

Та ж 5070Ti зараз на 20к грн дорожча за 9070XT. Притомна людина теж не буде переплачувати 20к грн, бо десь в якихось сліпих тестах DLSS трохи краще за FSR. Лише у разі якщо вам це треба для робочих задач і там 5070TI для ШІ має певні переваги.
Не следует проецировать свое виденье мироустройства, потребности и возможности на весь остальной мир и принимать это за золотой стандарт. Про превалирование в обществе идиотов не поспоришь, только как бы не порезаться самому об это утверждение.
Vladys77
Member

Повідомлення

erkins007: 03.09.2026 09:14
Vladys77: 03.09.2026 09:01Якщо у вас немає потреби для роботи в 5090, то ви її не купите виключно для ігор.
Эм, я ее буквально купил почти исключительно для игр

Отправлено спустя 1 минуту 5 секунд:
Vladys77: 03.09.2026 09:010.81% це звісно величезний показник
В несколько раз выше чем у массовой карты 9000 серии от радеона)
Бувають люди з дурними грошима, які нікуди дівати. Є фонд Стерненко для цього. Користі буде на кілька порядків більше.

Брати 5090 за 6к $ виключно для ігор... це треба з психіатром спочатку проконсультуватись :laugh:
Earanak
Member

Повідомлення

Сидит втирает тут людям на что им деньги тратить. Еще чет фыркал тут про узколобых, гребанный стыд :facepalm:
Востаннє редагувалось 03.09.2026 10:50 користувачем Earanak, всього редагувалось 1 раз.
Vladys77
Member

Повідомлення

Zealoth: 03.09.2026 09:41
Vladys77: 03.09.2026 09:01 ? Це карти не для ігор.

Тому треба орієнтуватись на карти не вище 5070Ti та максимум 5080.

Це безжальна статистика.

Не следует проецировать свое виденье мироустройства, потребности и возможности на весь остальной мир и принимать это за золотой стандарт. Про превалирование в обществе идиотов не поспоришь, только как бы не порезаться самому об это утверждение.
Є продукти масові, а є нішеві. Не можна по нішивим продуктам складати враження про масовий ринок.

Звісно є люди яким конче необхідний Patek Philippe і Bugatti Chiron. Але при цьому найпродаваніші годинники в світі - Apple Watch звичайні, а концерн Volkswagen-Audi AG заробляє 90% своїх прибутків не на Bugatti, а на масових фольксфагенах.

А для розумних людей основний параметр при курівлі будь-чого - це ціна/якість. В найдорожчих відеокартах цей показник найгірший.
Filabatya
Member

Повідомлення

Vladys77
Для чого ви це пишете? Типу власники 5090 ідіоти і лохи? Так я вам відкрию секрет: більшість з них її купили до 3к і це ультимативна карта в якої нема конкурентів ні в іграх ні в роботі за свою ціну. Вище тільки rtx pro 6k з 96 гігами за мільйон дерев'яних :lol:
Востаннє редагувалось 03.09.2026 11:10 користувачем Filabatya, всього редагувалось 2 разів.
erkins007
Member

Повідомлення

Vladys77: 03.09.2026 10:37Є фонд Стерненко для цього. Користі буде на кілька порядків більше.
Для Стерненко и других работников фонда безусловно)
Купит себе Urus, а то че как лох до сих пор на ренже катается, несолидно.
Vladys77: 03.09.2026 10:37Брати 5090 за 6к $ виключно для ігор... це треба з психіатром спочатку проконсультуватись
"Это ж сколько спиртяги можно купить?!"
Vladys77: 03.09.2026 10:47Є продукти масові, а є нішеві
Угу и 4090/5090 в несколько раз массовей за 9070)
kairo
Member

Повідомлення

Vladys77: 03.09.2026 09:01У вас 5090? Чи хоча б 4090? Це карти не для ігор.
В профілі - Sapphire Radeon RX 7900XTX Nitro+ А чого не якась народна карта?))
hohlid19
Member

Повідомлення

kairo: 02.09.2026 17:09
Vladys77: 02.09.2026 17:02Про що був коментар? Ви пишаєтесь технологіями AMD? Бо 9070XT має рівну продуктивність з 5070Ti. Споживає на 20% більше енергії... і коштує НА 20 000 ГРН ДЕШЕВШЕ. І заради економії 50 Вт енергії ви готові переплатити 20к грн?
5070Ti можна було спокійно взяти за 40к. Те, що ціни на 9070XT ще не так сильно виросли, так це тимчасово.
А 9070ХТ в феврале можно было взять за 25к, чё уж там
Zealoth
Member

Повідомлення

hohlid19: 03.09.2026 13:07 А 9070ХТ в феврале можно было взять за 25к, чё уж там
У каких то серовозов подвальных? Я таких цен на ХТ не видел.
Відповісти