Системы водяного охлаждения. Выбор и обсуждение. ЧаВо

Все связанное с охлаждением и шумопонижением
Відповісти
Автор
Повідомлення
l-m
Member

Повідомлення

RoMiLiUs: 01.09.2026 12:41Я не бачив поки що нікого, хто б використовував температуру води для налаштування кривих вентиляторів.
viewtopic.php?p=3671757#p3671757
S0N1C
Member

Повідомлення

l-m: 01.09.2026 12:43
S0N1C: 01.09.2026 12:28 так взагалі температура води має більший лаг за температуру відухи або проца, імхо крива в фан контролі буде швидше і адекватніше реагувати на навантаження :shuffle:
І що адекватного в тому щоб охолоджувати воду, коли вона ще не нагрілась? :lol:
ну адекватно наприклад підвищіти швидкість помпи одразу при збільшенні температури відухи/проца, для вентилів можна і пологішу криву
RoMiLiUs
Member

Повідомлення

cAkeJJ: 01.09.2026 12:52не знаю друже, всі водянщики котрих я знаю, саме по температурі води собі криву вентиляторів налаштовують, я в тому числі
Так а який сенс в цьому дійстві?)
StTechnik
Member

Повідомлення

cAkeJJ: 01.09.2026 12:52не знаю друже, всі водянщики котрих я знаю, саме по температурі води собі криву вентиляторів налаштовують, я в тому числі
Тут вот какое дело. В принципе все правильно - температура воды - основной показатель для реакции на повышение оборотов вентиляторов (поток можно не трогать и помпы крутить на постоянной нормальной скорости). НО. В случае с ВК - это все работает ок - ВК очень хорошо и быстро греет воду, т.к. прямой контакт чипа с водоблоком. А вот с процессором - все намного хуже если он с крышкой. Он может за 90 градусов улететь но при этом температура воды не изменится даже на градус. ОООчень большая инерционность. Я в свое время проводил эксперименты - 30 минут гонял Прайм при этом температура воды от начальной изменилась что то типа на градус ито где то ближе к концу теста. Ну и температуры проца при такой настройке были не Ок. Поэтому у себя настроил агресивную кривую от температуры ВК. На проц мне более менее пофик - он в нагрузке в играх максимум 65 бывает. А вот ВК надо держать холодной.

Відправлено через 2 хвилини 28 секунд:
Начал готовится тем временем ко вторй помпе. Ватеркул получил немножко денежек :-) Дай бог что бы влезло все туда куда я присмотрел.
kairo
Member

Повідомлення

S0N1C: 01.09.2026 12:56ну адекватно наприклад підвищіти швидкість помпи одразу при збільшенні температури відухи/проца, для вентилів можна і пологішу криву
Взагалі рахується, що швидкість помпи краще тримати однаковою, так менше її знос. Тим більше, що після певного порогу, швидкість потоку не впливає на температуру, бо вода не встигає відібрати тепло в блоку.

Відправлено через 7 хвилин 56 секунд:
StTechnik: 01.09.2026 13:35 А вот с процессором - все намного хуже если он с крышкой. Он может за 90 градусов улететь но при этом температура воды не изменится даже на градус. ОООчень большая инерционность.
Якщо температура води не виросла, то підняття обертів вентиляторів ніяк не допоможе.
nik1985
Member

Повідомлення

Взагалі то міряється і температура води і температура приміщення і на основі дельти (різниці між ними )вже регулюються оберти вентиляторів сама по собі температура води без температури в приміщенні нічого не дає, хіба брати стартову температуру як кімнатну і від неї відштовхуватись , оберти помпи краще не чіпати , виставити на постійно на певний процент(75-80%).
Я на своєму зовнішньому блоці реалізував керування на ESP32 і бюджетному датчику YF-S201, швидкості вентилів на різні дельти від 0 до 5 , 5-10,10-15 і від 15 вже максимум обертів. Можна і по wifi глянути параметри, або по кольору підключеної Rgb ленти на дельту орієнтуватись.
спойлер
фото
20000і.png

фото
зображення_viber_2026-09-01_20-29-40-991.jpg
Deadpool
Member

Повідомлення

cAkeJJ: 01.09.2026 12:52Це завжди так з кастомною водою, тільки якщо ти не збираєш дешман китай по гайду (класна тема доречі) Deadpool
До слова, поза форумом, запропонув пану комборез, радік, фіти 10*13, жижу за безцінь, а щось просто бонусом.
Все ще тут почитую, якщо бачу новенький реально воду хоче, і економить то при наявності чогось все ще пропоную халяву для першого кастома)

Так, не настільки гарно, але пощупати що таке вода і ознайомитися можна. :super:

Відправлено через 14 хвилин 37 секунд:
nik1985: 01.09.2026 20:26бюджетному датчику YF-S201
тепер знаю куди прилаштувати есп32 яка залишилася запасною після гібридного інвертора :gigi:
Melki
Member

Повідомлення

kairo: 01.09.2026 12:18вирішив брати Alphacool Core 1 LT водоблок на ЦП, замість базового Alphacool Core XP³
я чуть нагнул эту систему и нашел по скидке (т.н. b-grade) Alphacool Eisbaer 92LT (вышло дешевле чем просто их водоблок с помпой), а т.к. оно у них всё разборное, то я получил на шару четыре фитинга и куски шланга (гуано их фитинги по-моему, но может кто-то их обожает)...
RoMiLiUs: 01.09.2026 12:41Зазвичай температура води контролиться просто шоб її знати, як індикатор ефективності чи неефективності, дельти і тп. Я не бачив поки що нікого, хто б використовував температуру води для налаштування кривих вентиляторів.
какой смыл охлаждать воду, которая не нагрелась? l-m
:super:
гениально сказал
RoMiLiUs
дэльта воды показывает тебе, насколько эффективна твоя система охлаждения, если вентиляторы на условной МОРА на условных 300об. охлаждают воду с горячей на входе в систему до холодной на выходе, то смыл их крутить выше из-за того что нагрузка на проц/карту поползла вверх?
StTechnik: 01.09.2026 13:35может за 90 градусов улететь но при этом температура воды не изменится даже на градус
так может стоит прикрутить водоблок на процессор? :shuffle:
StTechnik
Member

Повідомлення

Melki
так может стоит прикрутить водоблок на процессор?
Та может и стоит. Я обязательно подумаю над твоим важным замечанием.
Melki
Member

Повідомлення

StTechnik: 01.09.2026 22:38Я обязательно подумаю
не трать силы
подумай лучше над тем, почему проц греется а вода нет? по какой причине тепло от процессора не передается воде?
или ты температуру воды мерял на входе в процессор? это всё объясняет

я из какой логики исхожу: у меня сейчас половина радиатора горячая, а другая половина холодная (вдоль радиатора), датчиков пока нет, рукой трогаю, в нагрузке проц 80+, а радиатор так-же наполовину горячий. Из этого я делаю вывод, что с самой системой охлаждения всё в порядке, а вот с теплопередачей проц-вода не очень.
Куда копать не знаю, но и не думаю что сильно стОит
RoMiLiUs
Member

Повідомлення

Melki: 01.09.2026 22:08дэльта воды показывает тебе, насколько эффективна твоя система охлаждения, если вентиляторы на условной МОРА на условных 300об. охлаждают воду с горячей на входе в систему до холодной на выходе, то смыл их крутить выше из-за того что нагрузка на проц/карту поползла вверх?
Як на мене, то ці всі присідання - повна туфта, вихлопу з якої чуть менше аніж нуль. Я просто знайшов максимально акустично допустимі значення обертів вентиляторів/помпи. Зафіксував. Прогнав 100+ повторень тестів в 3dmark + пару годин бублика. Еквілібріум води десь 34 градуси. Мене це влаштувало більші ніж повністю. Хотспот в стресах ВК в не більше 75, середня температура була не більше 60. В іграх дельта ще менша, в районі 10 градусів, середня не більше 50. В кімнаті 24 градуси. Повторююсь, це пару годин бублика при споживанні 550ват + додатково пару годин тестувань на витривалість в 3D mark, там кожен такий прогон - це 20 поторів. Я б не витерпів, якби в мене туди-сюди змінювалась швидкість вентиляторів. Тому я зафіксував все і не парюсь. У води дуже висока інерційність. Додам ще третій радіатор і тоді взагалі в ноль спущу швидкість всіх вентиляторів і помп.
Я тут вже надавав скріни.
Востаннє редагувалось 01.09.2026 22:58 користувачем RoMiLiUs, всього редагувалось 1 раз.
WakeMe
Member

Повідомлення

Трошки до ваших суперечок вишче, в достатньому контурі не треба ніяки оберти крутити, один раз фікс налаштувати на слух, щоб комфортно було і все. Якщо доводиться щось крутити, то у вас з самого початку недостатньо потоку/секцій, або всього разом.
RoMiLiUs
Member

Повідомлення

WakeMe: 01.09.2026 22:57один раз фікс налаштувати на слух, щоб комфортно було і все.
Я буквально це і написав вище:) Я такою логікою з самого початку керувався)
StTechnik
Member

Повідомлення

Melki
не трать силы
Фух. Слава богам ты дал отбой. А то я уже и разгон взял.
подумай лучше над тем, почему проц греется а вода нет? по какой причине тепло от процессора не передается воде?
Зачем? У меня все передается нормально. Проц под Праймом выше 75 не поднимается.
Ты зацепился за абстрактный пример и построил на нем теорию. Речь шла о том что проц нагревает воду. Но в разы медленнее чем ВК. Почему так - я написал.
Melki
Member

Повідомлення

RoMiLiUs: 01.09.2026 22:56присідання - повна туфта
солидарен с твоим мнением
RoMiLiUs: 01.09.2026 22:56знайшов максимально акустично допустимі значення обертів
RoMiLiUs: 01.09.2026 22:56Додам ще третій радіатор
такой подход тоже и меет право на жизнь
WakeMe: 01.09.2026 22:57Якщо доводиться щось крутити, то у вас з самого початку недостатньо потоку/секцій
да

вы оба правы, если у вас есть куда добавлять секции, я меня, например, некуда, поэтому приходится играться оборотами, для компенсации недостатков
тут пока с вами сижу да ютубчик под пивко, 620об. (минимум для моих) мне не слышно, в играх до 1000 поднимается, но я в 4К...
kairo
Member

Повідомлення

WakeMe: 01.09.2026 22:57в достатньому контурі не треба ніяки оберти крутити, один раз фікс налаштувати на слух, щоб комфортно було і все. Якщо доводиться щось крутити, то у вас з самого початку недостатньо потоку/секцій, або всього разом.
Мені наприклад комфортно, щоб в простої вентилі практично не крутились.
Deadpool
Member

Повідомлення

kairo: 01.09.2026 23:23Мені наприклад комфортно, щоб в простої вентилі практично не крутились.
:spy: ставиш якісь дешман арктіки р12 і крутиш їх на фікс 350 си 550 там, від температур глянь, і вони мацже стоять.

гратись в фан-стоп не сильно гарна ідея, бо тоді точно треба термодатчик рідини, щоб саме він був тригером.
нагадаємо що окрім змт та його аналогів, всі інші шланги працювати мають до 60° якщо більше то може пластиікатор з часом забивати вам систему, ну і це крайній режим шлангів це раз.

друге це помпи, вони теж до 60°, все що більше не гарантійні випадки будуть, і в цілому додає причину клина або перегріву.

Тому якщо і маже не крутити, то це має бути точно велика тепло ємність контура (товсті радіки і не один, мора, багато тонких, ну не на 300-400мл (хіба з кондішеном :gigi: ). інакше буде постійно туди сюди смикати.

пробували, знаєм, на фіговому фітінгу від такого навіть пвх шланг деформувався і почав травити :gigi:
Melki
Member

Повідомлення

Deadpool: 02.09.2026 08:46шланги працювати мають до 60°
это ж ты температуру воды указываешь?
если я радиатор и шланг на выходе рукой трогаю, то там никак не 60?
StTechnik
Member

Повідомлення

Deadpool: 02.09.2026 08:46всі інші шланги працювати мають до 60°
Но мы же прекрасно знаем, что если температура воды больше 45 - это уже "что то не то" с контуром. ;)
О каких 60 идет речь? даже 42-45 уже дофига как бы.
cAkeJJ
Member

Повідомлення

WakeMe: 01.09.2026 22:57 Трошки до ваших суперечок вишче, в достатньому контурі не треба ніяки оберти крутити, один раз фікс налаштувати на слух, щоб комфортно було і все. Якщо доводиться щось крутити, то у вас з самого початку недостатньо потоку/секцій, або всього разом.
Так, але не у всіх є 2 мори :laugh:

Відправлено через 3 хвилини 40 секунд:
nik1985: 01.09.2026 20:26 Взагалі то міряється і температура води і температура приміщення і на основі дельти (різниці між ними )вже регулюються оберти вентиляторів сама по собі температура води без температури в приміщенні нічого не дає, хіба брати стартову температуру як кімнатну і від неї відштовхуватись , оберти помпи краще не чіпати , виставити на постійно на певний процент(75-80%).
Я на своєму зовнішньому блоці реалізував керування на ESP32 і бюджетному датчику YF-S201, швидкості вентилів на різні дельти від 0 до 5 , 5-10,10-15 і від 15 вже максимум обертів. Можна і по wifi глянути параметри, або по кольору підключеної Rgb ленти на дельту орієнтуватись.
спойлер
фото20000і.png
фотозображення_viber_2026-09-01_20-29-40-991.jpg
По дельті це вже в моєму розумінні в ідеалі, мені ліньки так морочитись з цим датчиком зовнішним, по температурі води вже мені нормально, просто більше 1000-1100 (комусь це вже пилосос, мені ок) вентилятори не крутять, в літку просто вода трохи більше гріється.
Відповісти