OLED-монітори у 2026 році: чим відрізняються різні типи матриць і чи варто боятися вигорання?

Обсуждение статей и новостей сайта
Автор
Повідомлення
l-m
Member

Повідомлення

Alexsandr: 01.09.2026 17:07 и так будет пока время жизни пикселей разных цветов не будет совпадать.
У WOLED та QD-OLED час життя пікселів різних кольорів однаковий. Тому що насправді у WOLED є тільки білі, а у QD-OLED тільки сині, всі інші кольори формуються або спеціальними лінзами (WOLED) або квантовими точками (QD-OLED).
Це не AMOLED, де для кожного кольору свій пігмент.
МОНАХ
Member

Повідомлення

Kassatka: 01.09.2026 15:13 Мегареспект! :super:
► Почекайте-почекайте... :D . Я ж не кажу, що немає сенсу в моніторах з герцовкою вище 60-75 - навпаки, більша частина моїх знайомих заядлих ПК-дро... користувачів якраз таки таки бачать різницю і кажуть, що їм в-кайф і на меншу герцовку вже ніколи не перейдуть. Я писав тільки за свій власний досвід ;) ...
Inqizitor2022
Member

Повідомлення

Alexsandr: 01.09.2026 16:16 IPS сейчас и показывает как должно быть :) А покупать за 30тыс что бы через несколько лет менять? отрываться от работы/развлечения что бы монитор делал обслуживание?
VA сейчас и показывает как должно быть. OLED не нужен.

Отправлено спустя 4 минуты 52 секунды:
daesz: 20.08.2026 21:56 Miні Лед на ВА :shuffle:
Не уверен, что минилед - хорошо, но ВА - единственно правильная матрица, без фиолета, без глоу, с хорошим чёрным цветом. Современные варианты очень быстрые, до 360 герц вполне себе тянут.
denizen
Member

Повідомлення

Inqizitor2022: 02.09.2026 16:11
Alexsandr: 01.09.2026 16:16 IPS сейчас и показывает как должно быть :) А покупать за 30тыс что бы через несколько лет менять? отрываться от работы/развлечения что бы монитор делал обслуживание?
VA сейчас и показывает как должно быть. OLED не нужен.

Отправлено спустя 4 минуты 52 секунды:
daesz: 20.08.2026 21:56 Miні Лед на ВА :shuffle:
Не уверен, что минилед - хорошо, но ВА - единственно правильная матрица, без фиолета, без глоу, с хорошим чёрным цветом. Современные варианты очень быстрые, до 360 герц вполне себе тянут.
VA непоганий компроміс за свої гроші, але гостінг, кольори та кути огляду там ніколи не були на висоті.
Я раніше сам багато років сидів на VA, звик, але з переходом на qd-oled наче прозрів
Alexsandr
Member

Повідомлення

Inqizitor2022: 02.09.2026 16:11 VA сейчас и показывает как должно быть. OLED не нужен.
Тоже вариант, но мне не нравится показ тёмных оттенков и меньше углы обзора. Это уже индивидуально.
VovaII
Member

Повідомлення

Таке питання: якщо я хочу власними очима подивитись на той олед (чи його варіанти) — то краще дивитись на телевізорах чи на моніторах?
Логічно звучить дивитись на моніторах(бо як монітор буде використовуватися) — але де той монітор вживу побачити??? Телевізори хоч в Епіцентрі якісь є.
Чи різниця така суттєва, що тільки враження зіпсую?

Дякую.
walkman3000
Member

Повідомлення

VovaII: 02.09.2026 17:20Логічно звучить дивитись на моніторах(бо як монітор буде використовуватися)
саме так
VovaII: 02.09.2026 17:20але де той монітор вживу побачити??? Телевізори хоч в Епіцентрі якісь є.
якщо в місті є епіцентр то повинен бути умовний комфі, або дивитись на олед-телевізори найменшої діагоналі, в ідеалі 42"
VovaII: 02.09.2026 17:20Чи різниця така суттєва, що тільки враження зіпсую?
суттєва але за телевізором може бути важко працювати, той 42" тре кудись втулити та хочаб 80см дистанції
Filabatya
Member

Повідомлення

Хоча б метр, щоб шия не боліла :gigi:
спойлер
В мене все було простіше, перший раз побачив олед 55 в тц і знав що хочу відразу, але жаба давила віддавати за 32 набагато більше ніж 800 дол 42 с4 лджі сіру, ще глянець ван лав, картинка, як жива після мата, теж вперше побачив на аймаку 24 давно і прозрів, що кольори такі сочні :up:
Artem_M
Member

Повідомлення

VovaII: 02.09.2026 17:20 Таке питання: якщо я хочу власними очима подивитись на той олед (чи його варіанти)
Найпростіший спосіб - взяти в руки телефон з олед і ips дисплеями і запустити якісь ролик з ютубу типу "real black oled demo hdr". Тоді стане зрозуміло що до чого)
Але якщо монітор купується для універсальних задач, то краще спочатку на нього в живу дивитись. Телефон і телевізор текстові елементи не так показують як монітор.
FirstTDM
Member

Повідомлення

VovaII: 02.09.2026 17:20Логічно звучить дивитись на моніторах(бо як монітор буде використовуватися) — але де той монітор вживу побачити???
Имхо, спрашивать друзей/знакомых и напросится в гости домой/офис. Или позвонить в торгующую комп.фирму и спросить - я вот собираюсь покупать олед монитор, но хотел бы 10-15 мин на него включенным посмотреть - вы мне покажите?

Проблема в том, что во всех эпицентрах/комфи ТВ на стендах включены в рекламных режимах (прямо в настройках ТВ что-то типа "В магазине") - т.е. задраны по максимуму яркость/контраст и шрифты при этом вот вообще непрезентабельно выглядят...

Но по большому счету на сегодня уже можно не смотреть - все оледы от 3-го поколения и выше выглядят шикарно
Filabatya
Member

Повідомлення

FirstTDM
Там ще світло зверху лупить як скажене, може на мат спонукати, а дома він буде вже не такий :shuffle:
FirstTDM
Member

Повідомлення

Filabatya: 02.09.2026 17:59Там ще світло зверху лупить як скажене, може на мат спонукати
Ага... так и есть... еще и освещение рекламно-торговое... :)
Filabatya: 02.09.2026 17:59а дома він буде вже не такий
Да можно и дома такой режим включить - но зачем портить себе глаза? B-)
Filabatya
Member

Повідомлення

Щоб доказати що 250 ніт то гівно, як і олед :gigi:
Yaroslav
Member

Повідомлення

denizen: VA непоганий компроміс за свої гроші, але гостінг, кольори та кути огляду там ніколи не були на висоті.
Я раніше сам багато років сидів на VA, звик, але з переходом на qd-oled наче прозрів
В мене від VA найгірші враження, хоча можливо монітор був такий. Купив малому рік тому бюджетний гнутий Samsung 32" QHD - то запам'яталися лише жахливі кути, змази матриці, убогі бльоклі кольори...ну просто шляпа якась....ледь здихався того шлаку. IPS а тим паче OLED просто божественний після того VA.

Відправлено через 5 хвилин 50 секунд:
walkman3000: якщо в місті є епіцентр то повинен бути умовний комфі, або дивитись на олед-телевізори найменшої діагоналі, в ідеалі 42"

суттєва але за телевізором може бути важко працювати, той 42" тре кудись втулити та хочаб 80см дистанції
Народні LG 42C5 саме то в ролі монітору.
спойлер
walkman3000
Member

Повідомлення

Yaroslav: 02.09.2026 18:23Народні LG 42C5 саме то в ролі монітору.
маю 42с4, але після 55g5 за яким іноді дивлюсь кіно с4 вже мало. от би 42с7 з тандемкою як в 48с6 :lick:
daesz
Member

Повідомлення

denizen: 02.09.2026 16:27Я раніше сам багато років сидів на VA, звик, але з переходом на qd-oled наче прозрів
VA =/= mini led VA
глобал варіант доступний у нас
оновлений варіант, але доступний поки тільки в азії/океанії
Відповісти